Луканово посміхаючись: Книжка-компот від Олега Єльцова.

28 Квітня 2006
5545
28 Квітня 2006
12:47

Луканово посміхаючись: Книжка-компот від Олега Єльцова.

5545
Я покуштував компоту від Єльцова і радісно про це повідомляю – по-перше, компот виявився не таким уже й поганим, а, по-друге, не так часто мої колеги видають книжки і сам цей факт сповнює приємністю моє серце.
Луканово посміхаючись: Книжка-компот від Олега Єльцова.

Тут Олег Єльцов компот зварив. Ну ви знаєте – той самий Олег, який кримінальною журналістикою займається, свого часу сайт „Україна кримінальна” зробив, розкрутив і продав, а тепер сайт „Тема” робить.

 

Мова, звісно, не про компот, що його господині варять до Великодня так само традиційно, як і печуть паски. Мова про книжку, яку видав наш колега у видавництві МАУП під назвою “Investigator”. Взагалі-то книжка російською мовою, але автор вибрав англійську назву, можливо, тому, що вона звучить ефектніше, ніж  „розслідувач”. Я покуштував компоту від Єльцова і радісно про це повідомляю – по-перше, компот виявився не таким уже й поганим, а, по-друге, не так часто мої колеги видають книжки і сам цей факт сповнює приємністю моє серце.

 

Хоча автор і належить до, як її називають скептики або циніки, другої найдревнішої, і, відповідно, книжка мала би бути документальною, але виглядає вона як художня. Головний герой там нібито вигаданий та й  інші персонажі також мають придумані імена. Та коли читаєш її, то розумієш, що життя автора мало чому навчило. Його все ж таки якісь там пацани лякали з пістолета, погрожували. А він узяв і вивів у герої свого твору дуже багатьох політичних і не тільки політичних діячів під вигаданими іменами, справжнє „поганяло” яких  при невеликому розумовому напруженні дуже добре прочитується. Ну, наприклад, там одним з персонажів є київський кримінальний авторитет на прізвище Компот.  Ніякої асоціації у вас це прізвище не викликає? У мене справжнє назвисько  одразу виникло у пам`яті, але про всяк випадок не буду його називати, щоб „Детектор медіа” не отримала позов.

 

Головний герой - молодий журналіст, який вперто проводить розслідування махінацій можновладців, дуже нагадує самого Єльцова. Адже автор так само вперто розбирався зі справами багатьох політиків і йому було плювати, до яких партій чи течій вони належать. І саме професійне минуле автора примусило його до варіння компоту, а не створення чистої прози. У книжці - то наводиться сухий фактаж, явно запозичений зі старих статей Єльцова, то вигадані епізоди, котрі важко поєднуються з журналістською хронікальністю. І виходить суміш бульдога з носорогом – компот, одним словом, із сухофруктів, свіжих фруктів і навіть солоних помідорів.

 

Факти, які справді мали місце у житті, не викликають заперечень. А ось фантазії Єльцова на тему журналістського  розслідування у професіоналів  явно викличуть посмішку.  Адже головний герой собою підмінив цілий колектив. Він  підкладає у готельний номер відеокамеру й записує, як одна з діячок нелегального бізнесу займається любов`ю з котримось із коханців. Потім використовує цей запис для того, аби витягти з добре обізнаної дами інформацію про злочинні оборудки її шефів. То він вдає із себе жеківського інспектора й витягує деякі данні з бабусь під під`їздом. Певна річ, ці данні суттєво доповнюють картину махінацій гнилих політиків. Він придумує такі карколомні способи збирання інформації, що аж моторошно стає. Словом, не Іван (так звуть головного героя), а ціле СБУ. Але, якби це було насправді, то все це потребувало б стільки грошей, стільки  часу, що жодна українська  редакція не може сьогодні собі такого дозволити, звісно, якщо мова не іде про замовні матеріали. Отак посміється професіонал з Єльцова, посміється, а потім йому сумно стане, що в нашій країні такі розслідування неможливі. Ймовірно, саме таким смутком і пояснюються вигадки Олега: він намагався створити образ ідеального незалежного розслідування, що не скоро ще у нас  з`явиться.

 

Попри відсутність чистоти жанру, автор таки зумів створити вельми цікавий зліпок епохи первинного накопичення капіталу. Якщо колись історик писатиме про цей час дослідження, то у творі Єльцова він знайде чимало корисних і привабливих моментів. Однак невідомо, наскільки він зможе їх використати, адже документальні факти подано у вигляді вигадки?

 

Дізнавшись, що я буду писати цю замітку, Олег просив переказати зацікавленим читачам, що його книжку можна купити у мережі кіосків МАУП або замовити за телефоном (044)4909517. Що я й роблю із вдячності за смачний компот.


Юрій Луканов, для „Детектор медіа”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5545
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду