„Прорвемось” – комедія абсурду

23 Березня 2006
22820
23 Березня 2006
16:10

„Прорвемось” – комедія абсурду

22820
або Чому наші критики не розуміють те, що ясно глядачам?
„Прорвемось” – комедія абсурду

«Детектор медіа» продовжує дискусію щодо останніх фільмів, присвячених Помаранчевій революції.

Начитавшись в “Детектор медіа” і “Кіноколі” рецензій на  “Прорвемось!”, я вирішила подивитися цей “перший український блокбастер”. Дуже вже думки критиків були різні. Купила квиток у “Київську Русь” і провела 95 хвилин у до половини заповненому залі, який залишився до кінця фільму і навіть періодично сміявся. Шкода, що там не було шановних критиків. Щоб всерйоз сприймати “Прорвемось!”, його сюжет і персонажів, треба бути недалеким збоченцем, позбавленим почуття гумору. Мені до самого кінця фільму на сюжет було плювати - я чекала, яким же черговим стьобним ходом порадують глядачів автори стрічки.

Можливо, позиціонування цієї веселої кінухи як блокбастера було великою помилкою. Немає там ніякої загальнолюдської історії, ніякої епічності. Це – прекрасна комедія. Іронічна і самоіронічна комедія абсурду. Автори класно і з задоволенням постібалися як над нашими виборами і побутом, так і над сучасним кінематографом з його примітивними сюжетами, штампами і “блокбастерами”. До речі, якщо припустити, що рекламна кампанія також є частиною цього великого стьобу, то піарникам “ПРЕ продакшн” немає за що дорікнути. Слово “жлобастер” зараз використовується постійно і використати його, щоб затягнути глядацьку масу в зал, а потім вдарити її обухом абсурду по голові – чудовий хід.

Зрозуміло, що за півтора мільйони доларів – хоч це і є чимала сума для нинішнього стану українського кіно – неможливо зняти справжній блокбастер. Виходячи з того, що це перший фільм, жанр для нього був обраний абсолютно вдало. І абстрактні й шизануті монологи Абсолютного Зла, і клішовані фразочки Головного Епічного Героя, і схибнута на політиці Лірична Героїня виглядають на своєму місці. Можливо, це такий самозахист авторів від прискіпливості критиків і глядачів, але прийом вдалий.

І на місці юного Романа Горбика (автора статті в «ТК») я б найменше турбувалася про мову. Відсоткове співвідношення мови цілком співпадає з тим, як розмовляють у Києві. Українська, російська і суржик – якраз щодо цього зауважень немає. А те, що цими мовами говоряться абсолютно безумні і стьобні речі, цілком відповідає обраному напрямку.

Ще один аспект невдоволення багатьох наших доморощених критиків, який прослідковувався ще до виходу фільму на екрани – що не так, мовляв, показана революція. Так у тім і річ, що ніякої революції не було! З класиків соціальної думки відомо, що революція тягне за собою зміну економічної парадигми – а в нас тільки пики над коритом змінилися. Замість повністю невмєняємих отморозків до влади прийшли жлоби. Той самий Голова Райдержадміністрації зараз рулить у своїй Гуляй-Волі. І саме тому у фільмі немає революційного пафосу.

Ви скажете, а як же люди? Люди, які вийшли на Майдан. Так у “Прорвемось!” і Майдану немає. А люди є. Саме ті люди, які не дуже цікавляться суспільними процесами, не вчили історію (обидва фанати історії у фільмі – Док і Нестор Іванович – залишаються осторонь “революційних подій”) і півтора роки тому думали, що от ми пофестивалимо, а нам золота рибка сама вистрибне з акваріуму, і наша прекрасна країна з напіврозваленого совка перетвориться в Норвегію, де миють шампунем вулиці. Вони чомусь не розуміють, що свободу і демократію треба щодня утверджувати на своєму робочому місці – те, що наприкінці Лірична Героїня каже.

Тепер щодо гри акторів. Насправді вони й не мали виділятися. Фактично у фільмі немає головних і другорядних героїв – всі вони грають масовку абсурду і гротеску. Типові кліше сучасного кіно – П”єро, Петрушка, Субретка – перенесені в антураж

Пан Горбик ще зауважував, що не можна переносити дію у “відомий кожному українцю Кам”янець-Подільський” і називати його райцентром Гуляй-Воля Запорізької області. Та яка різниця! Хай хоч Хрещатик знімають і називають це Зажопинськом. Це ж кіно, а в кіно є своя мова.

Для красивої картинки треба красиве місце, і вибір місця для зйомок комедії абсурду – найменше, чим варто перейматися критику, який постійно пише про кіно. Так вони за деталями не бачать цілого. Це взагалі характерно для наших критиків – сублімувати над власними кліше і не вміти подивитися на щось як на явище. Наші юні критики не помітили навіть прекрасного стьобу над протилежними стереотипами – про східняків-бандитів і західняків-бандерівців. Вони шукають у цьому всьому якусь політичну пропаганду. Та вийдіть на вулицю, поїдьте з Києва, поговоріть з народом!

Мене ж як непрофесійного критика найбільше цікавить, чи відіб’є цей фільм витрачені гроші хоча б трохи. Хотілося б продовжень – у будь-якому жанрі, з будь-якими акторами. У країні мають зніматися фільми. У Голівуді продукують сотні кілометрів лайна щороку, але це лайно щороку стає грунтом для кількох шедеврів. “Прорвемось!” - це не лайно, але ще й не шедевр. Це прекрасний стьоб, якому не шкода віддати 20 гривень і півтори години часу. Стьобом, звичайно, в Зал слави не в”їдеш, але для початку добре.

Отже, для першого кроку непогано. Якщо ці перші кроки продовжуватимуться, то кіно в нас буде. Кількість обов’язково перейде в якість.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22820
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду