Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 21 березня 2006 року

23 Березня 2006
13415
23 Березня 2006
15:01

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 21 березня 2006 року

13415
Гість студії - лідер "Нашої України" Юрій Єхануров
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 21 березня 2006 року

Прес-клуб "Іду на Ви", 21 березня 2006 року, канал 1+1.

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ
: Вітаємо усіх! Прес-клуб «Іду на ви» сьогодні зібрався на останнє перед виборами засідання. Гість студії - перший номер списку «Нашої України», водночас прем’єр-міністр України Юрій ЄХАНУРОВ. Юрій Іванович Єхануров належить до категорії політиків, затребуваних владою, бо, як знаєте, існує інша категорія таких собі вільних художників від політики, які більше займаються партійним будівництвом, освоєнням нових політ-технологій, властиво боротьбою… У випадку ж Єханурова, який за останніх років 15 побував і міністром економіки, і головою Фонду держмайна, і першим віце, і нарешті, і губернатором, і врешті прем’єром, важко про нього говорити, як про політика поза посадою. Я передчуваю, що й сьогодні розмова точитиметься навколо питань, чи додав Єхануров як прем’єр очок своїм однопартійцям, чи зможе він робити це й надалі, і що саме він збирається робити?

В’ЯЧЕСЛАВ ПІХОВШЕК: Добрий вечір в ефірі прес-клуб іду на ви, і нагадаю, що сьогодні у нас останнє передви… остання програма перед наступними парламентськими виборами, які відбудуться наступної неділі. Нагадаю вкотре, і мабуть, останнє в цей сезон, уже перед виборами, що зараз в нашій програмі діють застереження щодо агітації і контр-пропаганди, ми зобов’язані припиняти і агітацію, і контр-агітацію. Перший блок нашої програми стосується українсько-російських відносин, сьогодні, після виборів, і звідси - моє запитання до вас Юрію Івановичу. Добрий вечір! Власне кажучи, питання моє трошки більш в широкому контексті, воно випливає прямо після, від ситуації продажу «Криворіжсталі». Не зв’язуючи своє питання яким-небудь чином з «Криворіжсталлю», питання наступне: чи можемо ми бути впевнені в тому, що уряд відслідковує взагалі всі процеси приватизації в Україні? Саме стосовно приватизації наших підприємств закордонними власникам, чи може Україна уникнути небезпек, які, і ми можемо бути впевнені, що в нас не буде як в Польщі або в Чехії, коли деякі підприємства купували західні інвестори, - там були саме західні інвестори, - для того, щоб потім обанкротити, скоротити і здобути собі ці нові ринки.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Ви підняли надзвичайно важливе питання, і я відверто скажу, що уряд думає над цим питанням. І моя вчорашня поїздка на Гакор, - це в Кіровоградській області, куди ми поїхали разом з керівниками із Дніпропетровської області і Кривого Рогу, - вона заставили задуматися над тим, що буде, якщо хтось зуміє зібрати разом в одних руках велику частку нашої сировини, наприклад. І це заставляє думати над тим, а хто, врешті-решт, які корпорації і, прямим текстом, клани можуть оволодіти ситуацією в тому чи іншому секторі економіки. Ми це почали відчувати, ми це відчуваємо по тим кризам, які відбуваються час від часу. У мене часом не те, що складається враження, я бачу, як працюють ці фірми, я бачу, що плануються деякі кризи, які нам треба, скажімо так, уникнути або заставити працювати по правилам.

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Гаразд. Я пропоную повернутися до трошки вужчих рамок, властиво українсько-російських відносин. Пане прем’єр, тим, хто очікує…

В’ЯЧЕСЛАВ ПІХОВШЕК: Вибач, прем’єр - у відпустці!

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Пане прем’єр у відпустці, - дякую, - отже, очікують від вас повноцінної газової угоди з Росією, і ви її обіцяєте після виборів. Чому? Тому що - коротка цитата: «недоброзичливці стоять з ножами до спини». Скажіть, ви впевнені, що після виборів чи в результаті виборів до парламенту, наприклад, не прийде ще більше недоброзичливців, які ще більше, не побоюсь цього слова, натхненно стоятимуть з ножам до спини уряду? І так, поміж іншим, за якою ціною в другому півріччі ми купуватимемо російський газ?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Медом для наступного уряду робота не буде. Але буде коаліція, і відтак буде впевненість в тому, що в парламенті, - а знаєте, по-українськи так не будуть діяти, як діяли з нами, - ви знаєте, нам чудовий час був: нас в відставку відправляли не частіше, ніж один раз в місяць. Це було в грудні, це було в січні, і це весь час, по-моєму, Плачков тричі був в відставці. Я вважаю, що тема газових переговорів - це тема переговорів і з Туркменістаном, і з Росією, і знаєте, вже й нові гравці з'являються. Тобто, посередині. Думаю, що ми домовимося і з Туркменістаном, і з Російською Федерацією. А стосовно ціни: зараз ціна - 95, я думаю, що ми виграли цю ситуацію, і зараз мова йде про друге півріччя. Наша делегація післязавтра буде в Туркменістані. Залежно від того, як ми домовимося там, буде і прогноз на друге півріччя.

Наталья Бабанина, «Экономические известия». Господин премьер-министр в отпуске, скажите, пожалуйста, вот, такие слухи ходят, очень активно муссируются, что министр иностранных дел давно уже работает в свободном плаванье, я от, допустим, мнения Кабмина и мнения премьерского, к этим мнениям не очень-то прислушиваются. Насколько верны эти слухи? Спасибо.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Слухи - не очень верны. Министерство иностранных дел работает в составе правительства и получает точно такие же поручения, как и другие министерства. Но есть специфика работы за рубежом, и по поводу нашей политики… И эту политику осуществляет Президент Украине, поэтому мы, конечно же, как правительство, больше связаны, ну, экономическими вопросами, например, сейчас проблема Туркменистана - это, в первую очередь, уже есть работа Министерства иностранных дел, поскольку нам надо заключить договор, ну, мы бы хотели до 30-го года. Таким образом, есть какой-то дуализм тут, и поэтому людям кажется, и поэтому ходят слухи.

Дмитро Кропивенко, тижневик «Контракт» Юрій Іванович, скажіть, будь ласка, чи довіряєте ви такому посереднику як «РосУкрЕнерго»? Якщо так, то чому вони мають такі мізер… чому СП, створено з «РосУкрЕнерго», має такий мізерний контракт на 5 мільярдів кубометрів, і чому їхня діяльність у СП обмежена такою ліцензією, дуже в часі також обмежено?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Я думаю, що посереднику ніколи не можна довіряти, і тому їх ліцензія в часі так обмежена.

Андрій Блінов, «Ікс-Пі»: Вопрос таков: у нас в бюджете заложено 3 миллиарда гривен стабилизационного фонда. Как вы думаете, достаточно ли этих денег для того, чтобы частично компенсировать потери от увеличения внутренней цены на газ, и кроме того, вообще какие предложения вашего кабинета в отношении расходования средства этого фонда, поскольку он впервые создан?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Вообще… Спасибо, очень хороший вопрос. Потому что, знаете, то сначала все делили деньги «Криворожстали», сейчас, когда мы начали их уже, знают, что они - в бюджете, сейчас уже смотрят и точат зубы на резерв; резерв в первом полугодии мы трогать не будем. Думаю, что во втором полугодии мы распорядимся им нормально.

Ніна Кур'ята-Стасів, портал «Ліга-Нет»: Юрію Івановичу, хочу повернутися до тої ситуації, коли був великий ажіотаж навколо щойно підписаних газових угод. Спочатку ви говорили, що угоди хороші, і людям нема чого турбуватися, хай вони йдуть собі на кухню, готуються до нового року, потім пройшов деякий час, і ви заявили, що ви готові до денонсації цих угод з Росією. Що сталося між тими двома подіями - для широкого загалу поясніть, будь ласка - як ви ставитеся до газових угод з Росією тепер? Дякую.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Дякую. Для широкого загалу. Ми прожили перший квартал, здається, так, що газ на кухні був у кожного, і ціна цього газу була для всіх та ж сама, яка була уже декілька років. Я думаю, що так і буде в наступному для наших споживачів, я маю на увазі населення. Стосовно того, що можливі зміни позиції уряду, - вони можливі, - але, знаєте, це був компроміс, і це, звичайно, - не кращі були умови, коли ми підписували 4 числа ці угоди. Оскільки у нас важка ситуація з Туркменістаном була тоді і єсть сьогодні, але я не займаюсь страшилками, і тому я не хочу, щоб переймалися якимось проблемами, за які відповідає уряд. Я відповідаю за ці речі, уряд відповідає за ці речі.

Ніна Кур'ята-Стасів, портал «Ліга-Нет»: Чому ви тоді говорили про денонсацію?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Питання - не денонсації, питання в тому, що ми готові продовжувати переговорний процес. Оскільки ми підписали договора таким чином, що вони передбачають уточнення їх з часом. І ці уточнення будуть обов’язково, наприклад, питання ціни другого півріччя, наприклад, питання того, скільки газу ми отримаємо від Туркменії, тобто, дуже багато є оттих додатків, 17 до 9, до, вірніше, до 7… Так що, стільки додатків, що там треба добре орієнтуватися, весь час треба маневрувати.

Ніна Кур'ята-Стасів, портал «Ліга-Нет»: Туркменія нам уже відмовила на цей рік. Що тоді буде 1 квітня?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Туркменія нічого не відмовила, з Туркменією у нас договір на поставку 40 мільярдів кубометрів газу. Поки що на цю хвилину Туркменія нам не підтвердили ні одного кубометру. Так що є серйозне питання. Тобто, вони нам ще нічого не дали, це значить, що в нас тепер забагато газу від Туркменії.

КОР: «Экономические известия». Юрий Иванович, если я не ошибаюсь, в конце января Президент дал поручение Кабину по каждому министерству разработать программы энергосбережения. Насколько они разработаны, и почему до сих пор не создал комитет по энергосбережениям? Означает ли это, что мы вспомним об энергосбережениях, когда начнется очередной оврал, в следующей зиме? Спасибо.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Спасибо. Вот это мне нравится уже. Потому что все разговоры о газе - понимаете? - вместо того, чтобы говорить об экономии газа, о сокращении потребления, потому что наша страна потребляет 76,5 миллиардов кубометров газа, мы находимся на 9-ом месте в мире, такое сомнительное место, которое мы занимаем. Каждое министерство разработало свою программу, например, Министерство строительства и жилищно-коммунального хозяйства уже даже презентовало ее общественности. А энергетическую программу мы утвердили 15 марта, и послезавтра министр Плачков будет ее представлять общественности, нашу энергетическую программу. И меня вот что волнует: меня волнует то, что вот эти, это время выборов привело к тому, что люди, ну, понятно, озлобленные, там, политики, все, они хотят прославиться на том, чтобы кого-то там ругать, хватать и так далее, нам надо направить общество на то, чтобы экономить газ. Украине нужно потреблять 62 миллиарда кубометра газа. Это - наша, наша цифры.

Дмитро Кропивенко, тижневик «Конракт». Щодо Туркменістану, хоча з'ясувати таку річ. Наскільки мені відомо, на березень був запланований візит Сапармурата Ніязова в Україну. Чому він не відбувся, і скажіть будь ласка, от делегація, яка зараз їде в Туркменістан, на які результати вона розраховує, і скажіть, чи є у нас важелі впливу на таку серйозну фігуру як Туркменбаші? Якщо є, то які?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Я просив би… Дуже прошу вас, шановні панове журналісти, з повагою відноситися до лідерів країн, від яких ми залежимо. Нам з ними працювати. Це - перше. Друге: тема візиту президента Туркменістану до України - вона є живою, вона обговорюється, і те, що він не приїде в березні, вже було відомо в грудні, ми про це говорили. Ми говоримо зараз про можливість візиту десь на рівень травня, а можливо, на рівень кінця квітня. Ми чекаємо повідомлення про його візит до Китаю. Стосовно візиту нашої делегації, вона отримала всі необхідні інструкції від мене і від… член уряду Плачков відповідає зараз, він мені зараз по дорозі сюди доповідав в машину про хід підготовки нашої делегації. Можу сказати, що ми підготовили цей, всі необхідні матеріали, чітка позиція української сторони. І вона пов'язана з тим, щоб розібратися в цих складних питаннях, минулорічних, позаминулорічних і багаторічних боргів, яких всього зараз залишилося 157 мільйонів доларів. Нема про що говорити, бо в один день ми отримуємо, вірніше, в один місяць ми отримуємо саме на таку суму газ.

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Юрій Іванович, ви встигли, зважаючи на передвиборну ситуацію, як ви розумієте, зараз не бракує таких похмурих прогнозів, зокрема, ваші опоненти наголошують, що зараз уряд ціни, рівень цін тримає штучно і відразу відпустить їх, щойно, або вироби пройшли і здобула б політична сила ваша потрібний результат. Більш того, є прогнози про те, що у вересні приблизно нас чекає дефолт на зразок російського 98-го року редакції. Як би ви це прокоментонду… прокоментували - вибачте! - що, знову скажете, що не хочете страшити людей, мовляв, працюйте спокійно, не забирайте гроші з банків? Ви можете гарантувати , що не буде стрибка цін, що не буде цього страшного дефолту?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Ви знаєте…

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Будь ласка, це питання, на нього ви зможете відповісти після рекламного блоку.

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Вітаю вас! Це телепресклуб «Іду на ви». Сьогодні наш гість Юрій ЄХАНУРОВ, перший номер списку «Нашої України» і прем’єр-міністр України у відпустці. Властиво як прем’єру у відпустці я поставив пану Єханурову перед рекламним блоком запитання, чи готовий він гарантувати, як людина, яка добре знає ситуацію, що восени нас чекає дефолт зразка російського 98-го року. І що не буде значного стрибка цін відразу після виборів, тому що опоненти стверджують, ви штучно тримаєте ціни? Пане Юрію, вся країна чекає, затамувала подих. Ваша відповідь!

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: А ще опоненти кажуть, що в нас буде ураган і придумують йому гарне українське ім'я. Я можу сказати одне, що той шквал, який ми отримали в економіці осінню 4-го року, коли уряд Януковича вкинув незабезпечені грошові кошти, і підняли пенсії тоді - пам’ятаєте? - соціальні виплати, він був подоланий і досить енергійно був подоланий вже в першому півріччі минулого року. З того часу інфляція йде керовано, вона була минулого року 10,3%, такою ж вона буде цього року. Ніяких причин для підняття цін немає. Знову ж таки, ми спробували показати на прикладі цурку, як треба угамовувати ріст цін. Ми знаємо, як це робити. Ми отримали хороший інструмент.

В’ЯЧЕСЛАВ ПІХОВШЕК: Юрій Іванович, моє запитання пов’язане з одним із ваших таких останніх інтерв’ю, а саме в суботу ви давали інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня». Ви тоді сказали дуже коротко, декількома словами, що бачите однією із змін систем оподаткування введення податку на нерухомість. Власне, моє питання пов’язане з цим. Люди в нас в Україні завжди сподіваються на краще, але думаю, може бути не тільки краще, але й гірше. Ви є єдина людина, якій можна багато питань поставити. Не секрет, що дуже багато наших громадян купили собі нерухомість, вклали… тримає гроші на депозитах, щоб заробити собі якихось 10-11% у валюті, 15 - у гривнях, як це пропонують банки. Але також купують собі якусь нерухомість: і в маленьких містечках, і в Києві, і в обласних центрах. Для того, щоб потім здавати її в оренду і мати якусь вагому прибавку до своєї пенсії. Про це дуже багато людей думає. Ці люди вже заплатили податки. Вони працювали, вони заплатили свої податки державі, купили на вже заплачені гроші, ті гроші, які в них залишилися, цю нерухомість. Заспокойте цих людей, скажіть їм, що це буде якийсь тертенний податок принаймні, тому що, в принципі, дуже багато, принаймні серед моїх знайомих, людей це напрягло.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Садок і млинок, і вишневенький садок.

В’ЯЧЕСЛАВ ПІХОВШЕК: Ну, така нація.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Да, да, це - да. Значить, що я можу сказати? Без податку на нерухомість всі розмови про місцеве самоврядування, про делегування функцій, про підняття ролі органів - це блєф! Тому обов’язково потрібен закон про оподаткування нерухомості, але я так думаю, що ми маємо погодитися в парламенті, що це має бути десь на рівні, скажімо, 100 тисяч гривень, - це не обкладається податком. Все, що зверх, - це не більше, ну, 0,1%, 0,15, але це мають вирішувати місцеві органи влади, це їх право, і ми повинні дати їм якийсь люфт, і вони повинні працювати в межах цього, цього люфту. Ні в якому разі мова про нерухомість не може йти, про великі відсотки, бо це тоді не буде стимулювати людей взагалі щось залучати. І не погоджуюсь з вами з версією такою, що людина, яка здає в оренду комусь, вона фактично є підприємцем. Якщо підприємець - треба платити. От так!
В’ЯЧЕСЛАВ ПІХОВШЕК: Запитання, будь ласка, ваше.

Кристина Панова, газета «Корреспондент»: В 2004 году темпо роста ВВП составлял около 12%, а в 2005 году не дотянул даже до 2,5. Вопрос: с чем связано осложнение экономики такое, и что вы, как премьер, конкретно ... давайте, предположим, что вас еще раз избрали на пост премьером…

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Извините, извините. Можно корректно задать мне вопрос? Я, извините, в каком плане? Никто премьеров в нашей стране не избирает! Это все, знаете, такие штучки для, для того, чтобы народ запутать. Избирается парламент. А парламент будет назначать премьера с подачи Президента. И вот эту мелоч кое-кто забывает и начинает пускать всякие штучки.

Кристина Панова, газета «Корреспондент». Хорошо, вы стали премьер-министром. Ваши первые три шага, и куда бы вы, первую страну, куда бы поехали бы с визитом?

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Вы знаете, я ничего менять не буду. Я уже попробовал, эксперимент удался. Российская Федерация, Брюссель, ну, а дальше так. Наверное, скорее всего, что это будет Польща.

В’ЯЧЕСЛАВ ПІХОВШЕК: Дякуємо вам дуже, Юрію Івановичу, програма потроху закінчується. Це була остання програма, останній вихід програми «Іду на ви» перед виборами. Хочу сказати від себе, підсумовуючи, мабуть, таке, певний цикл програм, що хотілося б, звичайно, мабуть, дуже багато, що сказати про вибори. На жаль, немає часу. Але єдине, що, на чому хочу акцентувати вашу увагу, - це те, що ми обираємо Верховну Раду України в неділю, п’ять років - це остання нагода, на п’ять років вплинути не формування законодавчої гілки влади, яка буде потім формувати і виконавчу владу згідно з конституційними змінами. Не помиліться, подумайте добре, подумайте головою, подумайте, за кого голосувати і проголосуйте. Я закликаю вас іти на вибори і проголосувати!

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Ну, і кілька слів від себе теж додам. Дійсно, лічені дні залишається до того моменту, коли кожен за наділених законним право обирати українців буде перебігати очима по рядках довжелезного, майже метрового бюлетеня, і там ви знайте і прізвища людей, які приходили сюди, і були гостями нашої програми. Вони приходили сюди з простою метою - переконати всіх нас, що саме вони - те, що зараз потрібно біля державного керма.

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: Хто!

ЕДУАРД ЛОЗОВИЙ: Не що, а хто! Гаразд, хто потрібен зараз біля державного керма. Ведучі програми, я, наші колеги-журналісти коли вдало, коли, можливо, не надто, намагалися допомогти побачити, за їхніми словами, гарними словами, їхні справжні мотиви. Чи це вдалося? Але остаточний вибір все-одно за вами, наші шановні глядачі. А про нашу наступну зустріч ми, напевно, повідомимо вас додатково. Програма на час виборів і підрахунку голосів бере невеличкий тайм-аут. Щасти вам!

Юрій ЄХАНУРОВ, прем'єр-міністр України: До побачення!

Стенограма виконана компанією Sourcer. www.sourcer.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13415
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду