«Медіакар’єра» – 2011: старі пісні про головне

26 Жовтня 2011
12884
26 Жовтня 2011
17:26

«Медіакар’єра» – 2011: старі пісні про головне

12884
СТБ представляв програму професійного та особистого розвитку у сфері телебачення «Талант live», «Інтер» закликав у свою «Інтершколу», та роботи не пропонував
«Медіакар’єра» – 2011: старі пісні про головне

Цьогорічна виставка «Мадіакар'єра» в рамках ярмарку вакансій «День кар'єри» пройшла за звичним сценарієм. Майже не відрізнялася від попередніх: були представленні все ті ж канали «Інтер», ТРК «Україна», «СТБ» та «1+1». Організатори так само запевняли в дієвості заходу, відвідувачі так само сумнівалися, але старанно заповнювали анкети.

 

Як і попереднього року, цього разу не було представлено регіональні ЗМІ, друковані видання та радіостанції. Вочевидь, вакансій на телебаченні набагато більше. Втім, як і охочих там працювати.

 

 

Що канали пропонували

 

Та не всі телеканали представляли вакансії. Ось, приміром, «Інтер» рекламував свій медіаосвітній проект «Інтершкола». Кожен, хто оплатить ці спеціалізовані курси і навчатиметься 2-4 місяці, матиме змогу попрактикуватися на каналі. А от вільних робочих місць на «Інтері» небагато, хоча анкети все ж пропонують заповнити, про всяк випадок.

 

 

СТБ, навпаки, має багато вакансій. Менеджер із підбору та адаптації персоналу СТБ Анастасія Перчик запевняла: «Є дуже багато відкритих вакансій, тому підбираємо індивідуально майже для кожного. Намагаємося з усіма поспілкуватися. Нам у першу чергу потрібні творчі люди, байдуже, з якою освітою».

 

Представники каналу пропонували заповнювати анкети і віддавати готові резюме, стверджуючи, що анкети сприймаються як повноцінне резюме: їх направлять у відділ підбору персоналу, де ними займаються менеджери, а потім із найцікавішими кандидатами зв'яжуться.

 

Також СТБ представляв програму професійного та особистого розвитку у сфері телебачення під назвою «Талант live». В рамках проекту студентам пропонували зареєструватися на talent_student@stb.ua. Пропонували і просто поспілкуватися на talk@stb.ua

 

 

Найбільш популярним був стенд каналів групи «1+1». Вони представляли велику кількість вакансій, але й вимоги в них були чи не найвищі. Для працевлаштування там потрібна вища освіта, досвіт роботи на телебаченні на аналогічній посаді, розуміння процесу телевиробництва, відмінне знання української й російської мов... Проте деякі відвідувачі не погоджувалися з вимогами до певних вакансій і висували власні пропозиції. :)

 

 

Найбільш нейтральним виявився канал «Україна»: і вакансії пропонували, і нічого особливо не обіцяли, власних проектів не рекламували, а представниці каналу спокійно відповідали на всі запитання досить банальними фразами.

 

 

 

Чого хотіли відвідувачі

 

Для когось виставка - можливість знайти роботу, для когось стажування, для інших - можливість знайти персонал, та для декого - чи не останній шанс здійснити свою мрію.

 

«Я взагалі колишній військовий, та все життя мріяв працювати на телебаченні, байдуже ким. Ось і прийшов сюди, щоб здійснити свою мрію, думаю, я комусь підійду», - розповідає відвідувач Петро Ніколаєнко.

 

Та зазвичай у відвідувачів реалістичніші й практичніше цілі. Попри твердження організаторів та обіцянки компаній, мало хто сподівається, що ярмарок дасть результат, та все ж більшість продовжує чогось шукати, тож зала постійно переповнена.

 

«Я хочу знайти роботу на телебаченні, хоча в принципі все одно де, хоча на телеканалі лише апаратуру розвантажував. Саме завдяки таким виставкам, де є спілкування з роботодавцями, можна подивитися на людину, яка не має досвіду роботи, але добре спілкується, взагалі добре виглядає, і дати їй шанс. Але неправильно вони проводять усе це, ті питання, які вони ставлять, дублюють питання анкет. Ну, я розумію, що бюрократія керує світом», - зауважив відвідувач виставки Степан Бурда, який лише роботу представників каналу СТБ оцінив як «можливо, найефективнішу на виставці».

 

«Узагалі я майбутній фінансист, але заповнюю резюме і подаю на телеканали. Телебачення - це завжди гроші, там економісти, фінансисти потрібні. Журналістом може бути будь-хто, а для фінансиста потрібна освітня база, тому думаю, що зі мною зв'яжуться», - вважає студентка Державного економіко-технологічного університету транспорту Оксана Мельник.

 

«Подала заявку на "Україну", СТБ, зараз до "Інтера" буду пробиватися. Взагалі мені сподобалось як представники "України" зі мною спілкувалися, тому хочу до них на канал, приємні люді», - розповідає студентка Київського національного університету культури і мистецтва Наталія Шумакова.

 

Телеканали приваблювали до своїх стендів не лише закликами заповнювати анкети, а й можливістю отримати ручку з логотипом, наклейку чи навіть щось солоденьке: чи то еклер від «Інтера», чи то цукерку «Україна» від однойменного каналу.

 

 

«Та я роботи не шукаю, я сюди взагалі випадково потрапив, як на мене, то ці виставки - це звичайний піар-хід, така собі реклама каналів, того, які вони близькі до народу. А для людей це можливість безкоштовно ручками і папірцями запастися», - коментує відвідувач Сергій Потапенко.

 

Відвідувачі заповнювали стандартні анкети, представники каналів відповідали майже на всі запитання однотипними фразами на кшталт: «Вільних вакансій багато - залишайте резюме, заповнюйте анкету, з вами зв'яжуться при потребі». Проте охочі отримати роботу не дуже-то йняли віри тим фразам.

 

«Як показує мій досвід, ці виставки не дають ніякого результату в сфері медіа, зі мною після двох років заповнення подібних анкет так ніхто і не зв'язався, а от у "Пузату хату", наприклад, я впевнена, більшість охочих візьмуть . Такі ярмарки допомагають лише тим, хто хоче влаштуватись у робочій сфері. Сподіваюся, що в цьому році хоча б пощастить влаштуватися на стажування, хоча шансів мало», - каже Юлія Пономарева, студентка 3-го курсу факультету журналістики Національного авіаційного університету.

 

Організатори виставки повідомляли, що очікували 10000 відвідувачів, і кажуть, що їхні сподівання справдилися. Що, на їхню думку, підтверджує ефективність заходу. Та й не заперечували того, що кардинальних змін у проведенні порівняно з минулорічними виставками не відбулося.

 

«На сьогодні ця виставка висвітлює ті самі цілі, та відрізняє її те, що розширили медіасекцію порівняно з минулим роком, змінили формант. Компанії отримали можливість зайняти конференц-залу на годину, щоб розповісти про себе, про ті можливості, вакансії, які в них є. До того ж, ми на сьогодні більше звертаємо увагу на спілкування з шукачами. Додали до формату виставки деякі елементи, такі як обов'язкове розміщення в каталозі. Плануємо ще розвиватися, зробити гарячий мікрофон, щоб кожен міг висловитися. Можна сказати, що сьогоднішня виставка спрямована на безпосереднє спілкування з аудиторією, але у форматі такому, як завжди» - сказала Лариса Немиш, директор «GRS України» (організатор ярмарку «День кар'єри»).

 

 

Фото автора

Ілюстрація - career-ways.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Надія Якубець, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12884
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду