Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 14 березня 2006 року

16 Березня 2006
10542
16 Березня 2006
12:04

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 14 березня 2006 року

10542
Гість студії - лідер СПУ Олександр Мороз
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 14 березня 2006 року

Прес-клуб "Іду на Ви", 14 березня 2006 року, канал 1+1

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаю усіх! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». І сьогодні на запитання журналістів відповідатиме лідер соціалістів Олександр МОРОЗ. Нагадувати віхи політичної біографії такого корифея, як Олександр Олександрович Мороз, я гадаю, великої потреби немає. Тому у своїй короткій преамбулі скажу про таке. Чимало гостей, які побували у цій студії впродовж останніх приблизно двох місяців, часто вдавалися до, м’яко кажучи, до жорсткої і не завжди конструктивної критики діючої влади! І це зрозуміло! Пояснюється просто, – у багатьох політичних лідерів почуття справедливості перед виборами загострюється! У вашому ж випадку, Олександр Олександрович, це Ви можете собі дозволити хіба частково. Чому? Четверо ваших однопартійців працюють в уряді. І з цього випливає логічний висновок, що свою частку відповідальності Соцпартія і її лідер за те, що відбувається в країні, за ті процеси, які ми бачимо, також несе! Властиво про щиру розмову про те, що відбувається зараз, і що буде після 26 березня, ми і очікуємо від Вас надалі!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Вітаю Вас! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». Ще раз нагадаю, що на період передвиборчої кампанії, – це наступні майже два тижні, трошки менше, – в ефірі нашої програми діють жорсткі правила стосовно агітації і контрагітації. Вони заборонені! І ми, як ведучі, зобов’язані їх припиняти! Нагадаю ще раз, що від вчорашньої програми, і принаймні до виборів в нашому ефірі не буде інтерактивного опитування. Утриматись від цього нас зобов’язують факти... встановлені факти фальсифікації таких інтерактивних опитувань, коли з одних і тих же номерів телефонів голосували по тисячі і більше разів. Ми не хочемо, щоб Ви були в омані, і не хочемо, відповідно, практикувати цю технологію ближче до виборів! У мене – запитання до Вас, Олександр Олександрович. В одному інтерв’ю, – це було двадцять сьомого лютого цього року, – в телекомпанії НТН Ви сказали річ, яку я від Вас раніше не чув! Ви заявили, що Україну цілком би влаштовував статус позаблоковості. Відомо, що державне керівництво України обрало курс на ЄС, і на НАТО. Ви говорите про позаблоковість, фактично, про підтвердження того, що сказано в Акті про державний суверенітет України. Отже, в чому ваша позиція? Ви не підтримуєте тоді дії влади? Яка позиція Соціалістичної партії і ваша особиста?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Справа в тому, що наша фракція при розгляді на засіданні питань про входження в структури євроатлантичні голосувала проти такої ідеї, опираючись на волю виборців, а також розуміючи суть цього процесу. Ми вважаємо, що позаблоковий статус сьогодні був би більш ефективним для України, по-перше. А по-друге, для Європи існуюча система безпеки не влаштовує ні європейські країни, ні її сусідів. Треба розробляти нову систему! Це – наш підхід!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Гаразд! Олександр Олександрович, я пропоную перейти від глобальних візій до, так би мовити, внутрішньої ситуації. Зокрема, попросити Вас дати оцінку діяльності своїх колег в уряді, а конкретніше міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і міністра аграрної політики Олександра Баранівського. Чому їх двох? Тому що, скажімо, сфера освіти, яка перебуває під опікою Станіслава Ніколаєнко, якихось сильних потрясінь не зазнала! Ми про неї чуємо досить мало. Ну, а пані Валентина Семенюк, очевидно, наперекір лінії уряду діяти в рамках ФДМ не могла! І на вчорашній прес-конференції вашій спільній Ви так хвалили своїх соратників, що складається враження, що, якщо і є в Україні десь проблеми, то тільки не у сфері боротьби із злочинністю, і не в сільському господарстві! Якщо це так, то чому ваші політичні опоненти закидають саме це? Це – кризу правоохоронних органів і високі ціни на продовольство, зокрема!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я би спочатку відверто сказав відносно того, що мені простіше сьогодні виступати з критикою уряду, бо, мабуть, жорсткіше уряд, ніж ми, ніхто не критикує! Але критикує конструктивно! Бо ми хочемо, щоб уряд краще працював, оскільки це наш уряд, і наші люди в ньому є! Так є! Так діють наші партнери в «Соцінтерні», і в Швеції, і в Австрії, і в других країнах. Так було і буде в нас!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Але якщо по суті запитання?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Але по суті запитання хочу сказати! Чому претензії сьогодні до Юрія Луценка? Тому що він називає те, що хотіли би дехто не чути, аби інформації про це не було! Тому нападки цілком зрозумілі!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ви маєте на увазі його інтерес до передвиборної ситуації?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Не інтерес до передвиборної ситуації, а інформація з приводу того, хто є в списках, у яких партіях! І тому казав Леонід Глібов, – пір’ячко на пиці у когось! І тому неприємно це відчувати! А конкретні цифри, я хочу сказати, – майже близько 20%, це по тих даних, які не можна підробити! І зменшення кількості вбивств, і грабунку, і бандитизму на вулицях, і розкритість злочину, і більше 1200 карних справ, переданих в прокуратуру, але тільки сотня передана в суд від прокуратури, – це, відповідно, до потреби зміни правової... правоохоронної системи! Бо там тільки міліція входить! Ну, ще таку цифру назву, – 50 тисяч гектарів земель, незаконно переданих приватним особам сьогодні в Україні за рік, який пройшов. Із них тридцять тисяч повернуто у власність держави! В тому числі, 30 із них... близько 30 тисяч у Закарпатті. І невипадково сьогодні я бачив в одному із сюжетів, де Юрій Луценко пише, що це – земля не Шуфрича! Хай там ще буде розглядатися в правовому порядку ця історія! Але суть того саме така!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Щодо зростання цін на продукти?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Щодо зростання цін на продукти харчування, давайте ми подивимось трошки в корінь цієї проблеми! Коли була президентська кампанія, я був її учасник, їздив по всій Україні, і скрізь говорив: «Емісія, зроблена урядом Януковича, у вигляді доплат чи додаток до пенсії, чи до мінімальних заробітних плат, обов’язково обернеться зростанням цін! І сьогодні я би не радив декому давати графіки... От, була яловичина 14, стала тридцять дві! А інакше не могло бути, – порожні гроші, випущені в обіг! А те, що сьогодні за показниками зростання валового продукту в нинішньому році лише аграрний сектор дає плюс для економіки України, це – інтегральний... інтегральне підтвердження ефективності роботи міністра Баранівського!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Зрозуміло! Будь ласка, запитання!
Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Олександр Олександрович! Сергій РУДЕНКО, видання «Сейчас». Ну, про те, як працює ваш міністр Баранівський, ми всі бачимо в магазині, коли дивимось на ціни на цукор, скажімо так! От, Ви говорите про те, що Соцпартія – це єдина партія, яка пройшла випробування владою! Це означає, що ваші нинішні соратники по уряду, – партія «Наша Україна», – не пройшли це випробування?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ми домовились про те, що я кажу про роботу наших активістів, а не критикую інших! Аби Ви мені не зробили зауваження, що цього робити не можна! Так? В мене є з цього приводу...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: З приводу уряду Ви можете говорити! Стосовно суб’єкту виборчого процесу, – «Нашої України», – ні!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Так, от, давайте вернемося тоді до ціни на цукор! Повернемося до історії минулого серпня, коли ціни так само зростали, а запаси в Україні були близько 400 тисяч тон цукру! І коли міністр економіки тодішній виступав і казав: «У нас немає можливості знизити ціну! І винні соціалісти, що ціна зросте на цукор! А потім, коли афера із цукром-сирцем не пройшла, і від Одеси відправили кораблі із цукром-сирцем, ціни моментально впали! І тоді прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вимагала від губернаторів викупити цукор із запасів, бо інакше познімаємо з роботи! І ціна упала відразу! Сьогодні...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Міністр економіки, про якого Ви говорите, – це Сергій Терьохін? Так?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Сергій Терьохін, так! Сьогодні приблизно та ж ситуація! Але треба сказати, чому Міністерство фінансів не виділило в аграрний фонд необхідну кількість грошей, передбачених законом, для того, щоб зробити інтервенційний запас цукру?! І сьогодні в державі є мільйон вісімсот тисяч тон цукру, а трейдери змовилися між собою, Антимонопольний комітет мовчить з цього приводу, ми вимагаємо відставки голови Антимонопольного комітету! Ось, в чому ситуація! Це можна виправити елементарно за тиждень.
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я думаю, що є смисл повторити ваше запитання ще раз! Тому що воно стосувалось трошки іншого! Так, здається?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ні! Це, як раз, цього стосувалося!
Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Дякую за цукор! Ви сказали про те, що Соцпартія є єдиною партією, яка пройшла випробування владою. Скажіть, будь ласка! Нинішні ваші соратники по урядовій коаліції, – бо це саме є двопартійна коаліція, – не пройшли цього випробовування?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я, кажучи про те, що наші соціалісти пройшли випробування, мав на увазі, перш за все те, що при зміні уряду ніхто... нікому на думку навіть не спало міняти наших міністрів. Оскільки вони – професіонали, і довели це своєю роботою! Але Ви можете і так оцінювати! Частина міністрів із інших політичних структур... Я маю на увазі, перш за все, із «Нашої України», бо вони там тільки і представлені. Вони, справді, були замінені тоді ще президентом!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу Римма!
Римма ФІЛЬ, «Донецкие новости»: «Донецкие новости», Римма Филь. Александр Александрович, скажите, пожалуйста! Ваши люди в парламенте, – в парламенте Тимошенко и Еханурова. Какие ошибки совершали...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: В правительстве?
Римма ФІЛЬ, «Донецкие новости»: В правительстве, да! Какие ошибки совершали? За что Вам стыдно, как лидеру? И как Вы относитесь к реприватизации «Криворожстали», вот, в процессе уже, как бы, постфактум?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Відповім таким чином! За дії наших людей у владі мені не соромно! Вони діяли професійно! Вони діяли відповідно до інтересів суспільства, і у відповідності із вимогами партії  нашої і фракції, представленої у парламенті! Які помилки були уряду? Вони загально відомі! І зокрема, приватизація «Криворіжсталі», – це помилка, груба помилка уряду! Не випадково Валентина Семенюк подавала заявку у відставку, в зв’язку з таким рішенням Кабінету Міністрів! Я гадаю, що ми згодом ще переконаємося в тому... Я можу приводити різні аргументи! Але, очевидно, зараз не час для такого!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Ну, це – виконання передвиборчих обіцянок діючого президента також! Він обіцяв реприватизацію «Криворіжсталі»!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я мову веду зараз про вибори до Верховної Ради. А президент буде звітуватися ще через чотири роки!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу, ваше запитання!
Роман  КУЛЬЧИНСЬКИЙ, «Контракти»: Тижневик «Контракти», Роман Кульчинський. Соцпартія планомірно зриває... ну, не голосує за законопроекти по СОТ, які подає уряд! І очевидно, що цей... така ситуація – на руку Росії, яка може скоріше вступити в СОТ, ніж Україна. В той час, коли ми маємо з Росією проблеми майже по всіх товарних позиціях! Чому Ви не підтримуєте вступ України до СОТ?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Наша партія і фракція в парламенті, виражаючи волю партії, вважає, що Україна має бути членом Світової організації торгівлі! Із чотирнадцяти законів, що розглядалися у парламенті, за дев’ять фракція проголосувала, але після того, як вони були доопрацьовані у відповідності до тих вимог, які ми представляли, як ми уявляємо цю проблему. А наші спеціалісти добре у ній розбираються! А по тих п’яти законах, котрі передбачають загрози для нашого виробництва... До тих пір, доки не будуть з’ясовані всі параметри... Наприклад, про умови вивезення металолому, чи шкірсировини,  або що, де руйнується наше виробництво ми, звичайно, виходимо з необхідності узгодження тих позицій до того, як голосувати потрібно! Тому я думаю, що це – абсолютно державницька позиція! Відносно України, Росії, – хто скоріше, – то це взагалі надумана справа! І тут не треба вести дискусію і змагання! Не в тому сенс! І, можливо, як раз, було би краще ці питання вирішувати так, щоб не було тут конфлікту і змагань не було! Тому що наша економіка тісно зв’язана з російською економікою! І нам поміж собою у створенні зони вільної торгівлі треба розібратися!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Роман, хотів би уточнити питання?
Роман  КУЛЬЧИНСЬКИЙ, «Контракти»: Все-таки, якщо Росія перша вступить в СОТ, то набагато важче буде вирішувати проблеми, наприклад, з м’ясом і молоком! А Ви кажете, що це не має значення!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ну, ми бачимо, що сьогодні з м’ясом і молоком проблеми вирішувати без вступу в СОТ так само непросто, якби було і після вступу! Тому я не думаю, що це речі зв’язані! Більше того, Росія сама пропонувала раніше, – давайте ми разом будемо узгоджувати свої позиції. І от, коли ми обговорюємо питання зони вільної торгівлі, то, як раз, воно зводиться до того, – зона вільної торгівлі...
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Олександр Олександрович!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Зараз я закінчу! ...Із Росією! То треба спочатку вирішити ці питання, виявиться тоді ще багато інших проблем!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Але я гадаю, що колега мав на увазі, що якщо Росія перша вступає до СОТ, то ми будемо з нею змушені підписувати протокол, і сприймати її якісь вимоги! Якщо ж станеться навпаки, Росія буде змушена з нами підписувати, і йти з нами на компроміс! Ви не бачите різниці між цими двома позиціями?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я вважаю, що це питання знімається тим, що ми з Росією, так чи інакше, за обсягами торгівлі, будемо мати більші обсяги! І треба нам підписувати документи! Там 29 угод по зоні вільної торгівлі! Якщо ми вирішимо це питання, то автоматично вирішуються й інші!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Александр Александрович, я бы хотел чуть вернуться назад! Напомнить Вам все-таки, что, когда президент критиковал правительство Тимошенко, аграрный комплекс был один из первых пунктов критики! И, тем не менее, Барановского не уволили! И все тогда видели ситуацию, когда Ехануров не проходил, – буквально там несколько голосов не хватало! И нужны были именно ваши голоса! Теперь вопрос – по поводу Луценко! Вы никогда его не критиковали, между прочим, даже в тех ситуациях, когда он делал незаконные заявления, распространял тайну следствия... И это – достоверные факты! И Вы это тоже отрицаете? Или это, как бы, двойные стандарты?
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Або корпоративна етика, може, така?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я, Мустафа, спочатку хотів би зробити зауваження такого змісту! Коли Юлія Тимошенко виступала після того, як її звільнили з посади прем’єр-міністра, вона першим аргументом на користь ефективності Кабінету Міністрів назвала аграрну галузь, яка забезпечувала на той час 7% приросту!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Но Вы поддерживали президента, а не Юлию Тимошенко! А президент критиковал аграрный комплекс!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ні, ні, ні! Президент критикував, але захищав міністра перед Юлією Тимошенко!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Как такое может быть?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: А дуже просто може бути! Він має... має...
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Ему нужны были люди в правительство, а не в область... не в отрасль? Я не понимаю чуть-чуть! Поясните!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: От, Мустафа, коли Ви будете президентом, тоді Ви будете обирати методику, що треба робити!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Как можно поддерживать министра, и не поддерживать ту... то есть, критиковать то, что он делает!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ні! Він критикував дії Міністерства, коли була необхідність! Але, бачачи, що той робить те, що потрібно для держави, захищав міністра перед...
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Точно так же, как Юлия Тимошенко! Она делала неправильно, но он ее уволил! А то, что она делала...
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я прошу! Ну, то була воля президента! І ми ж її не ревізуємо сьогодні! А відносно Юрія Луценка... Ну, уявіть собі, яка би була користь для суспільства, для партії і для самого Луценка, якби ті зауваження, котрі ми маємо до нього, я б не йому висловлював, а ішов в газету, писав листа на телебачення...
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: А как же прозрачность власти? Как...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: А Ви йому висловлювали особисто?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Безперечно!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Таку виховну функцію виконували?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ні, ми зустрічаємося регулярно! І ті питання, котрі потребують якоїсь оцінки, або поради, або що ми висловлюємо, – об’єктивно!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу!
Олеся ОЛЕШКО, «Кореспондент»: Олеся ОЛЕШКО, журнал «Кореспондент». А, пан Олександре, давайте повернемося до теми «Криворіжсталі»! Ви якось зазначили, що існує варіант повернення цього об’єкту до державної власності. Прокоментуйте, будь ласка! За яких обставин це може статися? І друге питання, – чи знаєте Ви про долю коштів, отриманих від приватизації?
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: «Криворіжсталі»?
Олеся ОЛЕШКО, «Кореспондент»: «Криворіжсталі»!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Приватизації «Криворіжсталі», так? Отже, доля коштів! І чи можна реприватизувати ще...
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Доля коштів мене так само цікавить, як і Вас, як і багатьох інших! Але я переконаний, що вони нікуди не пропадуть, оскільки вони не віднесені до бюджету, а знаходяться в резерві! Таким чином, ми вносили пропозицію про те, щоб вони були передані власникам заощаджень! Це було б десь приблизно десята частина заощаджень. Можна було б повернути!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Заощаджень в Ощадбанку, Ви маєте на увазі?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Громадянам, да, із Ощадбанку! А відносно повернення, там багато умов! Найперше за все... Перш за все, це – невиконання інвестиційних зобов’язань! Сьогодні треба віддати належне, – індуси виконують зобов’язання! Вони займаються навіть розвитком соціальної сфери, модернізацією виробництва, зберігають робочі місця! Проте є тривожні деякі речі, про які можна було б говорити, – я просто не буду зараз на це затрачати час! Є ще одна загальна така проблема, – ми створили величезного такого монополіста в масштабах Європи! При чому, монополіста, який діятиме на території України! А це ризики приносить і у собівартість будівництва, металургії, в собівартість машинобудування! Тому... В собівартість продукції машинобудування!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Чи зводиться ваша відповідь до того, що... Чи зводиться ваша відповідь до того питання, що, якщо вони не виконують інвестиційні плани, якщо індуси не виконують інвестиційні плани, ваша партія за те, щоб повернути його в державну власність?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Наша партія і Валентина Семенюк, голова Фонду держмайна виходить з того, що при порушенні інвестиційних зобов’язань, вона має право на основі законів... закону звернутися до суду! І це, імовірно, може бути саме такий фінал! Одначе поки що для цього підстав нема!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Зрозуміло! Будь ласка, ваше запитання!
Олена КУЧЕРЕНКО, «Експерт Україна»: Елена Кучеренко, журнал «Эксперт-Украина». В нынешнем праволиберальном правительстве Еханурова ваша партия занимает... играет такую специфическую роль, как внутренняя левая оппозиция. А если Вы войдете в следующее оранжевое правительство, будет ли ваша партия дальше блокировать либеральные реформы? Или Вы, все же таки, поступитесь частью своих идеалистических... своих идеалистических убеждений?
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я прошу пояснити, що Ви маєте на увазі під блокуванням партією якихось реформ! Це незрозуміло глядачеві!
Олена КУЧЕРЕНКО, «Експерт Україна»: Ну, имеется в виду блокирование... вступление Украины в СОТ...
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Хорошо! Я відповім так! Ну, перше, ми вже з’ясували, що ніякого блокування немає! Навпаки, ми сприяємо ефективно цьому процесу! Дальші, Ви зробили помилку, задавши дуже розумне запитання, – я на нього відповім! Але Ви сказали: «Если Вы войдете в правительство». Ми увійдемо в уряд! Тому це вже факт! Мова йде про інше! Ви дуже правильно сказали, – уряд сьогодні право-ліберальний, точніше ліберальний за своїми вадами! Але всі ті конкуренти наші на виборах, котрі прийдуть до парламенту, вони теж за своїм складом ліберали! А Україні потрібен соціальний поворот! І для того, щоб це сталося, треба, щоб центром коаліції в парламенті була соцфракція, і представники в уряді займали ті посади, ключові, які даватимуть змогу в супроводі відповідного законодавства зробити цей соціальний поворот!
ГОЛОС: Олександр Олександровичу...
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Шановне панство, зараз я скажу одну річ настільки банальну, що мені аж самому трохи недобре! Зараз у розпал політичної кампанії передвиборчої партія звинувачують одна другу у чорному піарі, у нечесних методах боротьби, у нечесному веденні цієї кампанії! Проте, як ставиться до цього Соцпартія? Чи застосовує вона чорний піар та інші методики, – ми дізнаємося в Олександра Мороза після рекламної паузи!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаю Вас! Триває засідання телевізійного прес-клубу «Іду на Ви». У нас в гостях сьогодні Олександр Олександрович Мороз. І я перед рекламним блоком пообіцяв поставити йому запитання про чорний піар. Виконую обіцянку! Отже, Олександре Олександровичу, сказати, що соціалісти там ведуть вперед в поливанні брудом конкурентів, – не скажу, не має на це підстав! Але водночас сказати, що Ви зовсім без гріха, теж не можу! Ви мене спитаєте про приклад? Будь ласка, приклад! Приклад, – стаття людини №2 у вашій фракції Івана Сидоровича Бакія, опублікована в «Сільських вістях», редактором якої, до речі, товариш Бакій був так недавно! І чимала частина цього талановитого, – він мені сподобався, насправді, – тексту, в принципі, може попасти під визначення «чорний піар», або, ну, якщо не зовсім чорний, то бодай чорнуватий! І що цікаво, спрямований він не лише проти відвертих опонентів вашої партії, от, але і проти доволі нейтральних, чи навіть, я би сказав, союзницьких... союзницьких, чи як це сказати, політичних сил! Я не цитуватиму її, бо це можуть назвати антирекламою! От, але Ви знаєте, про що йдеться! Це – стаття «Від чужого бариша Вам не перепаде ні гроша, або ще раз про різницю між лібералами і соціалістами». Ну, от афористично, як завжди! Моє питання! Особисто Ви якось впливаєте на те, як ведуть кампанію ваші соратники, на те, як це робиться у газеті «Сільські вісті»? Оскільки це – дуже тиражна газета, от! І чи, на ваш погляд, відповідає от зміст і манера подачі цього матеріалу, от чесним «Fair Play», чесним правилам гри на виборах?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Спасибі, Едуарде! Тільки певна корекція, – Іван Бокій не був редактором «Сільських вістей». Там редактор – Іван Сподаренко. Але в нас немає другого номера, третього в партії, – в нас всі перші номери! Бо вони самостійно висловлюються з приводу того чи іншого явища! Тут одна цікава деталь, Ви дуже гарно сказали, що там нібито і не було чогось такого проти нас... Так і він так відповів! А розумні люди з’ясують, що таке різниця між соціальною політикою і ліберальною політикою! І добре, що Ви назвали статтю! Я прошу читачів, хто ще не встиг прочитати, ще раз поверніться! Точніше, акуратніше, розумніше, – хто не зробив!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Олександр Олександрович, я читав цю статтю, і я, на відміну від Едуарда, не буду... ну, вірніше, я також не буду цитувати, але стаття ось про що. Там сказано, що всі погані! Отой робив при тому, отой робив при тому, а той робив при тому! І всі були колись десь при старій владі працевлаштовані! А саме тому, вони – ліберали! А от хто гарні, – так це соціалісти! От про що стаття!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ні! В’ячеславе, Ви помилилися зі змістом статті! Там, як раз, говориться, в чому різниця між ліберальною і соціальною політикою! А згадані тільки ті, хто займався обливання брудом Соцпартії! Їх легенько боки пофарбували у відповідний колір! Але то – його справа... його право! Ми ж не...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: ...Якщо Іван Сидорович почне малювати серйозно!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Так! Вибачте! Але ж, буквально, на листівці, де було написано: «Ліберали – вороги народу! Соціалісти – друзі народу! Теж йдеться про різницю між соціалістами і рештою!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ну, він же так не пише!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ну, він пише в міру свого таланту!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Олександр Олександрович, моє запитання до Вас – дуже просте! Дванадцятого квітня... Дванадцятого березня цього місяця Ви висловили пересторогу щодо використання адмінресурсу деякими політичними партіями, – цитую: «Частково у східному, та частково у західних регіонах України». Так Ви сказали, така була формула! Які конкретно перестороги у Вас щодо використання адмінресурсу в цих двох конкретних, ну, соціологічних регіонах, скажімо так?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Справа в тому, що на сході, звичайно, Партія Регіонів має потужний вплив через те, що сьогодні на місцевому рівні діють структури влади, сформовані за час абсолютного керівництва там цієї партії! І тому завжди виникає спокуса, – чи через діяльність комісії, формування їх, через залучення підрібних партій, або під видом дрібних партій, залучення до комісії людей, які будуть діяти відповідним чином і на відповідних умовах, завжди можна вплинути на результати голосування!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: На Західній Україні?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: В Західній Україні має вплив інші націонал-демократичні сили, які теж можуть спокуситися на таку річ! Тому я говорив про те, що це може бути, але оскільки ми в усіх виборчих дільницях маємо своїх представників, я думаю, що ми цього не допустимо!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Станом на сьогодні, – на вівторок увечері, – ми в прямому ефірі, – є у Вас підстави говорити про застосування адмінресурсу, чи існують поки що тільки перестороги?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ну, давайте обмежимося поки що пересторогою! Якщо у нас будуть серйозніші зауваження, ми звернемося до суду!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Дякую! Прошу!
Наталя БАБАНІНА, «Экономические известия»: Наталия Бабанина, «Экономические известия». Александр Александрович, ряд СМИ ставит под сомнение факт принятия Соцпартии в «Социнтерн», ссылаясь на источники из «Социнтерна». Как, на самом деле, обстоят дела? И как Вы расцениваете это замечание? Спасибо!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Та ніяк не розцінюю! Навіщо їх розцінювати, коли я знаю, кому належать ці засоби масової інформації! Якщо хто не вірить, то нехай візьме інтерв’ю. Тільки що от, Ян Вірсма, член Європарламенту, заступник керівника фракції у Європарламенті, який був, буквально, кілька днів тому тут, проводячи тут конференцію по... з питань євроінтеграції України. Він абсолютно чітко висловився з цього приводу! Ну хто... Давайте, ми запросимо президента «Соцінтерну» Папандреу! Якщо Ви наполягаєте, – запросимо! Він приїде сюди, Вас переконає в тому! Ну, навіщо на дурниці...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Тобто, ваша відповідь, – Ви прийняті в... партія прийнята в «Соцінтерн»! І проти Вас – брудна кампанія! Так?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я навіть не хочу зважати на це все!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Александр Александрович, кстати, газета «КоммерсантЪ» писала о том, что Вы не входите в «Социнтерн» именно потому, что Вас рекомендовали, чтобы Вы вступили! Но решение еще не принято, насколько я знаю! И ваша партия не смогла нам представить доказательств того, что Вы приняты! Там выдается специальный сертификат, насколько я знаю!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ми не зобов’язані будь-кому!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Ну, если Вы говорите о том, что Вы приняты в «Социнтерн», надо доказать это, ну, как-то!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я ще раз повторюю! Є процедура прийняття така. Я... Можна, для паралельно... для  порівняння скажу історію нашу до 96 року! Працює...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Тільки коротко, будь ласка!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: ...Президія Верховної Ради, рішення є, потім оформляються самою сесією. Вот, приблизно така процедура і в «Соцінтерні». Протягом чотирьох років до прийняття до форуму «Соцінтерну», всі рішення приймає рада, і вона прийняла ці рішення. Вони – остаточні, і діють! І маємо зобов’язання перед «Соцінтерном»... І беремо участь в «Горні», в прийнятті рішень, голосуємо за рішення, і так далі!
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Хорошо! Я, собственно, вопрос хотел по другому поводу задать Вам! По поводу черных технологий! Сейчас идет большой скандал по поводу прослушки, если Вы знаете! Вот, в этом скандале чуть не понятна роль министра МВД...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Давай нагадаємо нашим глядачам, що...
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Да! Были обвинения в том, что бывший глава СБУ, якобы инициировал прослушивание высоких должностных...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Олександр Турчинов, так?
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Да! Александр Турчинов инициировал прослушку. И в этой ситуации...
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прослушку кого?
Мустафа НАЙЄМ, «КоммерсантЪ-Украина»: Высоких... ну, должностных лиц... чиновников! И... у... э... дело возбуждено Генеральной прокуратурой против СБУ. Заявление об этом делает господин Луценко! МВД это никак не касается! Объясните, как там оказался господин Луценко! И откуда у него, вообще, такие данные? У него не может быть их просто! Ну, физически, не может быть!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Мустафа, у Вас так часто бувають можливості зустрітися з Луценком, – задасте йому це питання! Яким чином це стосується його, чому він про це говорить... А, може, воно це в якійсь дискусії іншій, чи в урядовій, виникало питання... Повірте, я не хочу цим займатися! А те, що... Раз Генеральна прокуратура розглядає це питання, то ясно, що вона з’ясує суть!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу!
Римма ФІЛЬ, «Донецкие новости»: И в то же самое время, появление Луценко, который критикует другие политические силы, списки и так далее, – это линия админресурса. Он участвует в политической рекламе вашего... вашей партии... Я имею в виду Луценко! Или, например, на востоке Украины, то, что Вы взяли себе крупнейший комбинат Украины, комбинат Ильича, более 50 тысяч сотрудников с огромной харизмой Владимира Бойко... Не будет ли это вступлением и голосованием за Соцпартию, в том же самом Мариуполе?
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Отже, два питання, – Луценко... Така вже доля партійного керівника, відповідального за...
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Дякую! Вдячний Вам, Римма, за хороше запитання! Я відразу бачу, що Ви симпатизуєте Соцпартії! Тому хочу сказати таке! Хто не знає, що Юрій Луценко – виходець із нашої партії. І він цього не приховує. Він виступає з того чи іншого приводу, звітуючи про свою роботу, інформуючи людей про те... Він, до речі, і нам давав зауваження...
Римма ФІЛЬ, «Донецкие новости»: Ну, он же хочет...
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я прошу... Він і нам давав зауваження з приводу кількох чоловік нашого списку! Ми моментально вилучили їх із списку, і немає проблем! А відносно Володимира Семеновича Бойка... На комбінаті, до речі, у відомості розписується 93 тисячі працівників, а не 50 тисяч. І справді, середня зарплата – 1600, триста тисяч людей зв’язані із комбінатом. Поза всяким сумнівом, наші позиції збіглися! Бо те, що він робить на комбінаті, це – те, що ми проголошуємо, як необхідно робити скрізь в Україні! І невипадково він, Кунченко, комбінат «Азот», Зімін, «Арме» генеральний директор об’єднання в Києві, і так далі! Протягом року розробили програму промислової політики! Вона пройшла апробацію в усіх областях України, в неділю на всеукраїнській нараді промисловців, і вони пропонують, а ми погоджуємось... Хай це буде лише ініціатива, або вони не згадують про Соцпартію в цьому відношенні... Це повинна бути державна програма! І ці люди показали, як треба робити! Бо ця програма написана на основі такого досвіду!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Олександр Олександрович, от, я хочу...
Римма ФІЛЬ, «Донецкие новости»: Ну, это все понятно! Только мы не понимаем, как будут голосовать все сотрудник! И действия министра Луценко явно не подпадают под понятие аполитичность!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я хочу уточнити питання... питання Римми! Можливо, таким є формулювання! Те, що обличчя, відео, як ми кажемо, телевізійне Юрія Луценка використовується у передвиборчій рекламі Соціалістичної партії України, хіба це не є доказом адмінресурсу?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: А який це адмінресурс?! Адмінресурс – це тоді, коли замість газети «Сільські вісті» виходять фальшиві номери, по державній службі розповсюджуються! Коли людям кажуть: «Голосуй за цього, або звільнять з роботи!». Це що, громадяни цього не пам’ятають? Ви цього не пам’ятаєте?! Це – коли прийти на ефір, який оголошений, заявлений, а, виявляється, що неможна провести ефір, як це було колись на «1+1» під час президентської кампанії. Оце – адмінресурс! А те, що ми говоримо хороші слова про нашого висуванця, який працює міністром, то це – правильно! Це – наше право, в кінці кінців!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу, ваше запитання!
Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Олександр Олександрович, власне я хотів повернутися до технологій, які використовуються! Скажімо, Ви були одним із ініціаторів так званого касетного скандалу! Це теж, дехто вважає, що це – брудна технологія! Зараз, коли ваша партія є провладною, скажімо! Чи є важелі у вашого міністра, який достатньо поінформований у цій справі, якимось чином вплинути на хід розслідування цієї справ?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: На превеликий жаль, це – справа Генеральної прокуратури! Тому вплинути на неї міністр не може! Але Ви помилилися, коли сказали «касетний скандал»! Не було скандалу, – скандал придумали ті, хто хотів би його перетворити в скандал! Ми стояли і стоїмо на такій позиції! Справа буде доведена до суду, всі, – і замовники, і організатор, і виконавці будуть стояти перед судом!
В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу!
Наталя БАБАНІНА, «Экономические известия»: «Экономические известия». Александр Александрович, в прошлом году Соцпартия подписала договор о сотрудничестве с такой одиозной партией российской, как «Родина» Дмитрия Рогозина. Господину Рогозину в Украине достаточно сложные отношения! На самом деле, что подразумевает сотрудничество «Родиной»?
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Ви помиляєтесь, ми три роки тому підписали договір про обмін інформацією! Оскільки більш демократичної партії в Росії немає, а там всі патріотизм розуміють так, як Ви даєте оцінку «Родине», то обмін такою інформацією інколи був би корисним! Але Ви не звернули увагу, що ми також три роки підписали договір із партією «Європейських соціалістів! А під час конференції, яка була тут, підписали додаткові протоколи про поглиблення співробітництва! Таким чином, я гадаю, що підозри, які є... Бо, якби можна було привести приклади... Погляньте, от не так зроблено було щось нами під впливом «Родини», я сказав би... чи Рогозіна... Тоді я сказав би: «Отут я помилився!». Наведіть, хоч один приклад!
Наталя БАБАНІНА, «Экономические известия»: Что такое обмен информацией? Поясните, пожалуйста!
Олександр МОРОЗ, народний депутат, лідер СПУ: Я пояснюю, от ми з Вами зустрічаємося. Ви представляєте «Родины», я так розумію, а я представляю Соцпартію України. І Ви розповідаєте, що в Росії отака перспектива, – Рогозін, тобто Ви, претендуєте на Президента Росії, і маєт

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду