Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 6 березня 2006 року

7 Березня 2006
10563
7 Березня 2006
14:54

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 6 березня 2006 року

10563
Гість студії - один з лідерів блоку "Не Так!" Віктор Медведчук
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 6 березня 2006 року

ПРЕС-КЛУБ "ІДУ НА ВИ", 6 БЕРЕЗНЯ, "1+1"

Едуард ЛОЗОВИЙ: Вітаю усіх! Як завжди по понеділках, в ефірі – теле-прес клуб "Іду на Ви". Сьогодні свої запитання журналісти ставитимуть Віктору Медведчуку. Що можна сказати цікавого про цю людину? Я гадаю, напевно, багато хто пам’ятає, хтось і досі добре знає про те, що це – фаховий юрист, президент одної солідної адвокатської компанії, легальний мільйонер. Я гадаю, дуже добре всі знають, що він політик. Надто добре пам’ятають в Соціал-демократичній партії (об’єднаній) про те, що він політик. А надто – старе керівництво, яке колись його запросило, а за кілька років переконалося, що партія вже не в них. Добре пам’ятають Медведчука і в парламенті, і як простого депутата, і як людину в Президії – заступника і першого віце-спікера. І вже дуже добре пам’ятають Медведчука, як главу Адміністрації Президента. Попереднього Президента з його амплуа кризового менеджера, в якому він працював аж до повної кризи. Зараз Віктор МЕДВЕДЧУК – одне з  облич опозиції, яка прагне реваншу за 2004 рік. Слава!
ВЕДУЧИЙ: : Вітаю вас в ефірі прес-клубу "Іду на Ви"! Хочу нагадати, що в нашому ефірі діють передвиборчі правила. Це – заборона щодо агітації за власну політичну силу і контр-агітація проти конкурентів. І ми як ведучі, зобов’язані припиняти агітації і контр-агітації. Прошу і нашого шанованого гостя, і наших шановних журналістів дотримуватися цих правил. Сьогодні в ефірі – опозиційний блок "Не так!". В цьому блоці чимало відомих і знакових прізвищ в український політиці. Але блок сьогодні в нашій програмі представляє його лідер – Віктор МЕДВЕДЧУК. Тому  запитання нашого сьогоднішнього опитування звучить так: Як ви гадаєте, чи опозиційний блок "Не так!" знає як? 8-900-114-10-01 це відповідь "так". 8-900-114-10-02 це відповідь "ні". Опитування, нагадаю, не є репрезентативним, просимо телефонувати лише повнолітніх. Вартість дзвінків 60 копійок з ПДВ. Але для початку, на початку нашої програми хочу сказати, що студія "1+1" 28 лютого 2006 року отримала офіційного листа від опозиційного блоку "Не так!" щодо офіційної, офіційного спростування інформації, яку опозиційний блок "Не так!" називає завідомо недостовірною та наклепницькою. Загально ця інформація була поширена, йдеться про інформацію, яка була поширена Сергієм Головатим, міністром юстиції України. І зводиться до кількох пунктів. Бригадиром за багатьма подіями стоїть людина, яку звати Віктор МЕДВЕДЧУК. 18 вересня 2000 року Медведчук був призначений головою Адміністрації Президента Кучми. Сталася ліквідація парламенту під проводом Медведчука. Це в січні 2000 року. Останні вибори – був розроблений сценарій, і ним керував, за ним стояв Віктор МЕДВЕДЧУК. Я сказав дуже коротко. Загально ця інформація займає 2 хвилини 5 секунд. Прошу, Віктор Володимирович, ви маєте, якщо маєте бажання, ви маєте рівно стільки часу для спростування.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Дякую, добрий вечір!
ВЕДУЧИЙ: Все це Сергій Головатий сказав в ефірі нашої програми, вибачте!
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Добрий вечір, шановні телеглядачі! Я дякую каналу "1+1" за можливість спростувати цю абсурдну інформацію, негативну інформацію. Хотів би сказати, що я в цьому житті, знаходячись у великій політиці, звик до того, що мене звинувачують в чому завгодно. Мене неодноразово звинувачували у різних гріхах. І останній, скажімо, бруд, який був вилитий паном Головатим після закономірної конституційно виваженої відставки уряду, до якого він належить, 10 січня 2006 року під час голосування і використання нових норм Конституції, яка вступила в дію в результаті політичної реформи. Це ще одне свідчення, як пан Головатий хотів захистити себе і боровся за владу. Більш того, ця завзятість пізніше коштувала йому взагалі посади, хоча вона й не визнана Президентом України Ющенко. Але це чергове порушення Президентом Ющенка закону і Конституції, коли його взагалі відправили в відставку і з виконуючого обов’язки. Ви знаєте, коли я чув цей бруд, в тому числі, і коли ви зараз перераховували ці обставини, які є недостовірними і є нісенітницею, то я згадав відомий епізод з відомого фільму Гайдая "Кавказька полонянка". В мові оригіналу – "Кавказская пленница". Там, пам’ятаєте, є такий епізод – спілкування головного героя, Шуріка з представником міліції, який зачитує йому протокол щодо того, що була зруйнована часовня. І коли Шурік піднімає голову і говорить, - це теж  я зробив? Він каже – ні, це було до вас, в 14 столітті. Приблизно так і пан Головатий зараз намагається звинуватити мене, що за 6 років до відставки уряду я планував уряд, відставку уряду Єханурова. Єдине, в чому він правий, так це в тому сенсі, що за 6 років до цих подій я дійсно планував. Але не відставку Єханурова, а проведення політичної реформи в Україні. Тому що дії, які мали в історії українського парламентаризму 20-21 січня 2000 року – створення вперше парламентської більшості, після цього – обрання нового керівництва Верховної Ради на підтримку, між іншим, уряду тоді Ющенка, тому що ми не розуміли тоді, що ця людина непрофесійна й некомпетентна тоді. А свідомо хотіли його підтримати і створили для цього парламентську більшість, це і був перший епізод реалізації політичної реформи.
ВЕДУЧИЙ: Віктор Володимирович, закінчуйте, 2 хвилини закінчуються.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Будь-ласка, ще декілька секунд. Відносно того, що я став главою адміністрації в 2000 році – ну, таким, як Головатий взагалі здається, що я був весь час, коли був Кучма, главою Адміністрації. А взагалі-то, я ним став тільки в червні 2002 року. Ну, а щодо планування і знищення парламенту – то це абсурд, який спростовувати, в тому числі, в суді.
ВЕДУЧИЙ: Закінчили, закінчили. Прошу, будь-ласка.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Ну, для початку, Віктор Володимирович, я хотів би навести одну цитату. Там про зруйновані каплиці нічого немає. Ми знайшли її на вашому сайті. Це – ваша пряма мова, досить свіжа, за 8 лютого. Цитую: "Протягом довгого часу я був і є ідейним супротивником політичних сил, що стоять або стояли навколо Ющенка. У минулому я робив все, щоб не допустити приходу цієї групи до влади. А зараз роблю все для того, щоб їх від влади відсторонити." Скажіть, будь-ласка, пане Вікторе, оскільки не доведена ваша причетність до жодної з тих цікавих речей, про які так багато говорили в минулому році, скажіть, що конкретно, які конкретні кроки ви зробили тоді, щоб не допустити Ющенка до влади? І що ви збираєтесь робити тепер?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": По-перше, я цю команду – Ющенка і членів його команди, сьогодні це команда помаранчевих, яка була в опозиції, а сьогодні – при владі, дуже добре знаю. І знаю, знову ж таки, з 2000 року. Знаю, коли вони проявили некомпетентність і непрофесіоналізм при владі. Тому, знаючи їх, я, як глава партії, а саме – голова Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), коли почався виборчий процес в 2004 році, робив все, щоб переміг інший кандидат – Віктор Янукович. Ми це робили принципово і послідовно.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Але що?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": З моменту висунення Януковича і до останнього рішення Верховного суду. Наша поведінка була послідовною. Ми розказували людям, чого заслуговує команда Ющенка і тих людей, які були колись викинуті з влади. І в результаті цього вони перейшли в опозицію і засвідчили, що коли вони прийдуть в владу, то вони змінять життя на краще. 2005 рік продемонстрував, що ріст економіки упав в 5 разів, ціни виросли в 2 і більше разів і зовнішня політика була повністю зруйнована завдяки Ющенко.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Пане Медведчук, але я вас питав не про це. Чи я вас правильно зрозумів? Мова йшла тільки про тиху і мирну агітацію в рамках виборчого процесу.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я вам хочу сказати, що мова ні про що інше ніколи не могла і йти. Тому що як державний службовець, як чиновник, я не мав права втручатися в політичний процес, в виборчу кампанію. І хочу вам сказати, що я й не втручався, тому що якби я якимось чином втручався в цей процес, це було б доведено на протязі 2005 року, коли помаранчева влада шукала будь-які інформацію щодо мого втручання в процес виборів або вплив моєї посади і моїх можливостей.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Зараз у вас навіть і спокуси такої немає. Ви знову будете просто агітувати, чи?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви знаєте, ми не просто агітуємо – ми розкриваємо очі виборцям відносно того, що відбувається в Україні. Але я хочу вам сказати, що навіть назва опозиційного блоку "Не так!", вона по своїй назві говорить про те, що ми говоримо цій владі "Не так!" і ми стверджуємо, що ми знаємо як. Тому що працюючи і беручи участь у владі, ми робили таким чином, щоби економіка зростала, щоб створювались нові робочі місця, щоб збільшувалася можливість і в соціальній політиці і інше.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Віктор Володимирович, це вже агітація.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Вибачаюсь за агітацію.
ВЕДУЧА: Нова влада вибрала курс на членство в НАТО. Про це було сказано кілька разів представниками нової влади протягом цього року. Міністр оборони Анатолій Гриценко 23 січня цього року публічно заявив, що референдум про вступ України до НАТО не потрібен. Цитую: "Вистачає політичного рішення Президента, Кабінету Міністрів і Парламенту". Ваша політична сила наполягає на проведенні референдуму. Чому?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": От саме цього ми і боїмося. Як стверджує пан Гриценко, що для цього достатньо волі Президента, Кабінету Міністрів і Парламенту. Чому ми цього боїмося? Та тому, що помаранчева влада не отримала мандат довіри народу на право сьогодні робити все по втягуванню України в НАТО. Під час виборчої кампанії, я хотів би нагадати всім, Ющенко ніколи не заявляв про те, що Україна – тоді, коли він стане Президентом, стане членом НАТО. Перше. Друге. Пан Гриценко говорив різні речі щодо НАТО. Коли вперше активізувалася робота помаранчевих по втягуванню України в НАТО, він заявив про те, що референдум обов’язково буде. Але він буде в 2008 році, коли Україна буде вступати в НАТО. Більш того, він стверджував, що документами Північно-Атлантичного альянсу передбачені обов’язковість проведення референдуму. Коли я йому роз’яснив через засоби масової інформації, що з 26 країн референдуми проводили тільки 2 країни – Іспанія і Угорщина, і більш ніхто. Тоді він сказав, - Ми обов’язково проведемо референдум. Зараз він каже, що цього не потрібно, тому що помаранчева влада може сама визначитися. Ми не дамо помаранчевій владі визначитись самостійно. І ми ініціюємо проведення референдуму. І зібрали 4664902 підписи на підтримку того, що зовнішню політику, курс України в майбутньому буде визначати український народ.
ВЕДУЧИЙ: Ваше запитання.
Сергій РУДЕНКО, електронне видання "Сейчас": Вікторе Володимировичу! Сергій РУДЕНКО, видання "Сейчас". Скажіть, будь-ласка, питання стосується НАТО. Коли ви були главою Адміністрації Кучми, почалися певні кроки, був узгоджений план дій Україна – НАТО. Скажіть, чому тоді ви не радили Президенту України провести референдум щодо того, потрібно НАТО чи ні? Це перше. І друге: якщо ви вважаєте себе європейськими соціал-демократами, то чому ви боїтеся примкнути до європейських соціал-демократів, які так добре сприймають НАТО?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Щодо вашого першого запитання. За часів роботи моєї главою Адміністрації Президента Кучми, в діях Президента Кучми не було жодного реального кроку по вступу України в НАТО. Я це стверджую і можу це довести з будь-якою інформацією, яка лунає на цей привід. Якщо ви маєте на увазі військову доктрину, яка візувалась мною, як главою Адміністрації, то я вам хочу сказати, що після візування було докладено Президенту України, що згідно Закону "Про Раду національної безпеки і оборони", військову доктрину, яку подав Кабінет Міністрів, повинна затверджуватися на засіданні Ради національної безпеки і оборони. На цьому засіданні проект доктрини, який надійшов від Кабінету Міністрів  в частині вступу в НАТО був повністю спростований. І підписаний він був 15 липня в тій редакції, в якій він існував до приходу помаранчевих. 21 квітня Ющенко своїм указом змінив це положення. Жодних інших кроків на вступ в НАТО за часів Президента Кучми і часів очолювана мною Адміністрації Президента не було. Щодо…
Тетяна КРЕМІНЬ, журнал "Кореспондент": Виктор Владимирович, Виктор Владимирович! Татьяна Кремень, журнал "Корреспондент". Есть некоторые…
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Друге питання було.
ВЕДУЧИЙ: Чекайте. Добре, відповідь на друге запитання. Відносно приєднання до соціал-демократів, які…
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я хочу сказати, що ми підтримуємо соціал-демократів інших країн. Але ми, як політична партія, а я, як політик, завжди стояли на сторожі українських інтересів. Сьогодні я вважаю, що це не є українським інтересом – вступ України в НАТО, категорично проти цього заперечую, заперечував завжди. Підкреслюю – завжди. І буду заперечувати в майбутньому.
ВЕДУЧИЙ: Прошу!
Тетяна КРЕМІНЬ, "Кореспондент": Виктор Владимирович! Татьяна Кремень, журнал "Корреспондент". Меня ваши слова немного удивляют, потому что я сегодня зашла в поиск в Интернете, на сайт Верховной Рады, нашла буквально, ну, около трех документов, где стоит ваша подпись. Это – государственные программы. Одна из них – это по "інформуванню громадськості з питань євроатлантичної інтеграції" а інше, це "Державна програма підготовки, перепідготовки фахівців в сфері євроатлантичної інтеграції". Пид обидвома программой есть ваша подпись. И речь в этих программах идет в первой программе - о том, что она должна создать предусловия для "набуття  Україною членства в НАТО" а в іншій програмі кажеться, що "ця програма програма працює під час реалізації стратегічного курсу України на вступ до НАТО". Ці програми затверджені Указом Президента від 13 грудня 2003 року.
ВЕДУЧИЙ: Таня, я прошу запитання.
Тетяна КРЕМІНЬ, "Кореспондент": Я прошу пояснити, будь-ласка, як це програми, під якими стоє ваш підпис, як вони співвідносяться з вашими словами сьогодня?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я хочу сказати, що вони співвідносяться з моїми висловлюваннями сьогодні і вчора, і завжди, коли у мене була з цього приводу позиція, яка є сьогодні. Ці документи засвідчують про одно, за одно – Україна була учасником і є учасником такої організації, як "Співробітництво заради міра". Між іншим, в цій організації присутня і Росія. Я виступав за співробітництво з НАТО і виступаю сьогодні. Але не питання щодо реального набуття членства. Тому що Укази Президента підписуються Президентом України. Жодного реального кроку за часів реалізації цих питань, і, в тому числі, і після підписання цих указів, не було зроблено.
Тетяна КРЕМІНЬ, "Кореспондент": Знов-таки. Цим указом затверджується державна програма, під якій стоїть ваш підпис. В цій державній програмі першим пунктом іде мова про те, що "ця програма спрямована на те, щоби реалізувати стратегічний курс України на вступ до НАТО". Під цим документом стоїть, єсть ваша подпісь.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я ще раз пояснюю: під програмою, яка стверджується Указом Президента, стоїть моя віза. Відносно тої, що ця програма буде реалізовуватися і здійснюватися. Жодного реального кроку по вступу України в НАТО не було. А була політика політичного маневрування. В тому числі, і з боку Президента Кучми. Коли Україні загрожувала міжнародна ізоляція. І коли були здійснені дії, які говорили про політичний баланс між Сходом і Заходом. Але жодного реального кроку, як це було у діях помаранчевих в 2005 року, на вступ в НАТО не було. Жодного разу я, як політик, вступ в НАТО не підтримував. Ніколи не голосував, ніколи не висловлювався, не робив заяв щодо того, що Україна повинна стати членом НАТО. Тому в мене в цьому питанні – послідовна і принципова позиція.
ВЕДУЧИЙ: Ваше запитання.
Олег ВОЛОШИН, журнал "Эксперт": Олег Волошин, журнал "Эксперт-Україна". Виктор Владимирович, вот, есть такой интересный феномен – у вас в блоке, очень много, и, в том числе и вы, и ваши предки, происходят с Западной Украины, очень много выходцев с Западной Украины. И при этом уникально то, что ваш блок…
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я происхожу с Красноярского края.
Олег ВОЛОШИН, журнал "Эксперт": Ну, ваши предки родом с Западной Украины. Степан Гавриш, Нестор Шуфрич и другие.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Так это мои предки?
Олег ВОЛОШИН, журнал "Эксперт": Нет, ну, многие члены вашего блока. И при этом вы, ваш блок является одним из наиболее последовательных сторонников стратегического, как вы говорите, партнерства с Россией, наиболее тесных отношений с Россией. При том что, как правило, большинство галичан в других партиях, блоках, являются наиболее последовательными сторонниками вступления в НАТО, Европейский Союз. Как вы можете объяснить вот такой интересный феномен, когда партия, имеющая свой основной электорат, один из основных электоральных базисов в Закарпатье и в других западно-украинских регионах, при этом настолько про-российская.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Даруйте, я мушу взяти тайм-аут. На це питання ми почуємо вашу відповідь після рекламного блоку.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Вітаю всіх, в ефірі – прес-клуб "Іду на Ви". А в гостях у нас сьогодні – Віктор МЕДВЕДЧУК. Наше інтерактивне опитування ми на сьогодні сформулювали у вигляді такого запитання: як ви гадаєте, чи опозиційний блок "Не так!" знає, як? І бачимо перші результати – за першу третину програми проголосували вже майже 9 тисяч активних глядачів каналу. І результат розподілився наступним чином: вірять в те, що представники блоку "Не так!" знають, що потрібно робити, 41,5% активних глядачів каналу. Не думають, що блок "Не так!" володіє цією інформацією – як це має бути, майже 60 – 58,3% глядачів. А я попрошу нашого колегу Олега Волошина повторити запитання, яке він поставив Віктору Медведчуку перед рекламною паузою.
Олег ВОЛОШИН, журнал "Эксперт": Итак, если коротко: Виктор Владимирович, как вы объясните, вот, стратегическое партнерство с Россией, которое является одной из базовых принципов вашего блока и при этом, ну, не очень много, но значительное число ведущих политиков, известных лидеров в вашем блоке родом с Западной Украины и работали много в Западной Украине, и происходят с Западной Украины.
ВЕДУЧИЙ: Ваші батьки також з Західної України. Прошу.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Але не з Західної України. Житомирська область – це не Західна Україна. Я вибачаюсь.
Олег ВОЛОШИН, журнал "Эксперт": Ну, ОК.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я зрозумів ваше запитання. Я з задоволенням.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Але ж і не Східна.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ну, Центральна.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Ну, це Волинь загалом вважається, історично – Волинь.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ну, це Центральна.
ВЕДУЧИЙ: В нас не диспут по географії.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Це не має значення. Це не має значення, звідки походженням є лідери блоку. Головне, що ті люди, які і є походженням, як ви стверджуєте, з Західної України, є мудрими людьми. І ставлять на перше місце економічні інтереси України. А сьогодні політика в Україні повинна бути не прозахідною і не просхідною. Вона повинна бути українською. Так от, вони і я, разом з ними, ми – одна команда – опозиційний блок "Не так!". Коли говоримо, не тільки заперечуючи цій владі, що вона діє "Не так!". А і стверджуємо, що ми знаємо як, тому що ми це робили і досягали конкретних результатів. Бачимо вихід і в питаннях економічної ситуації, економічного зростання, і реального наповнення соціальної політики саме в партнерстві з Росією, тому що там – наші ринки збуту продукції, там – економічно-інтеграційні зв’язки, які сьогодні спричиняють основу і фундамент розвитку України як економічно розвинутої, високотехнологічної держави. І там є те, що створює в Україні і рівень добробуту, і рівень життя українця.
ВЕДУЧИЙ: Ви отримали відповідь на своє питання?
 Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Саме тому вони люди мудрі, в тому числі і я до них приєднаюсь. І тому партнерство з Росією, Єдиний економічний простір за участі Росії – це вихід для економіки України. Єдиний на сьогоднішній день.
ВЕДУЧИЙ: Прошу, ваше запитання.
Денис ПОПОВИЧ, "КомерсантЪ-Україна": Денис Попович, "Коммерсант-Украина". Господин Медведчук, и тем не менее, почему вы против вступления в НАТО? В двух словах?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": В двух словах – мы против вступления Украины в НАТО, потому что НАТО – это потеря суверенитета, НАТО – это создание на территории Украины плацдарма для международного терроризма. НАТО – это, это возможность представителей наших Вооруженных сил выполнять задачи уже не Украины по защите безопасности, а выполнять задачи Североатлантического альянса. НАТО – это крупные деньги, направленные на приведение стандартов наших Вооруженных сил в НАТО, а именно – 90 миллиардов гривен, которые уже новая оранжевая власть пообещала в так называемом начальном дискуссионном документе Штабу Североатлантического альянса, 90 миллиардов, которые не пойдут на возврат вкладов в Сбербанки, которые не пойдут на социальные программы, на улучшение сферы образования, охраны здоровья и многое другое. Мы категорически против этого. 
Денис ПОПОВИЧ, "КомерсантЪ-Україна": Господин Медведчук, но дело в том, что ни Польша, ни Венгрия, ни другие страны НАТО свою независимость не утратили.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Не утратили что?
Денис ПОПОВИЧ, "КомерсантЪ-Україна": Своей независимости и суверенитета.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я сказал – части своего суверенитета. В отношении того, что утратили Польша и Венгрия, я вам хочу сказать: в Польше сегодня 20% безработицы. В первую очередь – за счет того, что полностью потерян военно-промышленный комплекс Польши, который был одним из лучших в странах Варшавского договора. Это относится и к Венгрии.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Тут я з вами не погоджуюся. Поляки, до речі, демонструють останніми роками ріст виробництва. Вони зараз знайшли змогу скооперувати з німцями і підганяють старе обладнання чи старі марки, радянські ще, радянських зразків, під натівські стандарти і досить успішно.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви знаєте, я не можу сказати, що вони це роблять успішно. Я не погоджуюсь з вами, пане Едуард. Тому що безробіття 20% при, офіційне безробіття. При офіційному безробітті 3% ми хочемо сьогодні довести Україну до такого безробіття?
Едуард ЛОЗОВИЙ: Але це не польський ВПК сформував ці 20%.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я вибачаюсь, в тому числі і польське ВПК. В тому числі і знищення тяжкої індустрії в Польщі. Тому що підгон під зразки Євросоюза і НАТО зробило саме це. І ці революційні, скажімо, перетворення, які були в Польщі, привели, наприклад, до того, що зовнішній борг, який вже був декілька років тому назад погашений, складає сьогодні 120 мілліардів доларів. У нас, на щастя…
Едуард ЛОЗОВИЙ: Але ж, скажіть мені інше – звідки, з чого ви взяли, що ці 90 мільярдів, які, ви сказали, які ми тут же віддаєм клятим натівцям, не підуть тим же українським підприємствам ВПК на те, щоб, на переобладнання українського війська?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": А я можу вам сказати, що я не тільки взяв, я в цьому впевнений. Тому що – 90 мільярдів – це те, що влада відрапортувала помаранчева і зробить протягом 2006-2011 року для переозброєння стандартів НАТО. Більше того, ці стандарти, приведення наших Збройних сил, будуть робиться не нашими фахівцями, а їхніми, як це робиться при наданні технічних кредитів. Так я хочу, щоб ці кошти пішли саме на соціальні програми, а частково – на повернення боргів. В тому числі і держави щодо втрати вкладів.
ВЕДУЧИЙ: Зрозуміло.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": А не хочу говорити про те, що ці 90 мільярдів ми повинні заплатити за те, що будемо мати "честь" бути членом НАТО. Я категорично проти цього.
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Віктор Володимирович! Віктор Шлінчак, агентство "Главред". Я трошки хотів змінити тему і, все-таки, нагадати вам, що, коли помаранчеві, за вашими словами, пішли до влади, перше, що думали більшість населення України, що першого, кого посадять, це посадять Медведчука.
ВЕДУЧИЙ: Чекай. Уточни, будь-ласка, щоб я не займався тут присіканням контр-агітації проти Медведчука. Хто таке стверджував?
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Я просто хочу спитати…
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви так посміхаєтесь, наче задоволені, що це відбулося?
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Ну, це в масовій свідомості, от, було, що Медведчук – це загальне зло, так?
ВЕДУЧИЙ: Ну, ми ще в масовій свідомості цього не було.
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Слава, ну, дай мені задати запитання.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви не забувайте, що я – професійний адвокат. Я сам завжди себе захищу.
ВЕДУЧИЙ: Запитання, будь-ласка.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Це вже всі знають.
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Я хотів якраз сказати – що ви зараз на прямому ефірі на каналі "1+1". Чому не було висунуто до вас офіційних звинувачень? Це розгул демократії, чи до вас просто не дійшли руки?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я вам відповім. Я завжди був, є і залишаюся законослухняним громадянином України. Це моя Вітчизна, це моя Батьківщина. Я юрист за освітою, і за життєвими поглядами. Завжди був на сторожі закону. Завжди його виконував. Тому ніяка влада – ні помаранчева, ні інша, – ніколи не зможе мене  звинуватити, якщо це об’єктивне звинувачення, тому що таких підстав, для таких звинувачень ніколи не було і не нема.
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Півгодини тому Президент України сказав, що, за його даними близько 300 високопосадовців після виборів будуть притягнуті до відповідальності за фальсифікацію виборів. Скажіть, будь-ласка…
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Мається на увазі - у березні 2006-го?
ВЕДУЧИЙ: Президентських чи парламентських?
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Парламентських виборів, президентських виборів, президентських виборів 2004 року.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": А! Я думав – парламентських.
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Так, мені цікаво – от, ваше відчуття – прізвище Медведчук там буде?
ВЕДУЧИЙ: Напевне, йдеться про звернення Президента, яке було на Ут-1, так?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви знаєте, я свідомий…
Віктор ШЛІНЧАК, агентство "Главред": Півгодини тому інтерв’ю, яке закінчилось на "1+1".
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви знаєте, у мене є свідоме відчуття, що наш Президент, пан Ющенко, знову щось наплутав. Мабуть, він хотів сказати про те, що будуть підстави для притягнення службовців і чиновників за березневі вибори 26 числа. Тому що, так як застосовується адмінресурс і буде застосований, він дійсно повинен потягти за собою відповідну відповідальність. При чому це не мої слова. Це ті, які знають люди, які знають помаранчеву команду: Юлія Тимошенко, Іван Степанович Плющ, і багато інших, які говорять про адмінресурс, про те, що готовиться фальсифікація цих виборів. Вони ж краще знають свою команду. Що мені залишається? Тільки довіряти їм.
ВЕДУЧИЙ: Прошу!
Діана ДУЦИК, "Без цензури": Діана Дуцик, газета "Без цензури". Віктор Володимирович, ви тільки що сказали, що політика повинна бути українською. В цьому контексті – ви також всім розповідаєте, що ваш батько постраждав за національну ідею. Чому, коли ви були при владі, ви не розповідали про статус вояків ОУН-УПА.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Ви знаєте, я вам хочу сказати, що у мій батько, я ніколи не розповідаю всім – а я відповідаю на запитання. Ніколи не вважав, що це сторінка біографії, яку я повинен постійно публічно розкривати. А коли задавали питання, а я людина відкрита, в тому числі і в великій політиці, я говорив – да, мій батько був засуджений за Організацію українських націоналістів. Перше. Він був реабілітований. В 91-му році. В повній мірі, в відповідності до діючого законодавства. А щодо моїх поглядів – то це мої погляди. У батька були одні погляди, у мене – інші. Я вважаю, що реабілітація воїнів УПА не повинна відбуться. І я вважаю, що ніколи не повинно бути прирівняно ветерани війни і їх статус до вояків УПА. Тому що це різні речі. Я категорично проти цього виступаю і буду виступати в майбутньому.
ВЕДУЧИЙ: Прошу, ваше запитання, швидше!
Володимир ХІЦЯК, "Поступ": Володимир Хіцяк, газета "Поступ", Львів. Пане Медведчук, мене от цікавить, ви сказали, що стратегічна співпраця з Росією Україні принесе більшу користь, тому що там великі ринки. Але в сучасному постіндустріальному світі жодна держава не орієнтується на, виключно на якійсь ринок збуту, який би поглинав більшу частину її експорту. Чи не є це, власне також, загрозою для національної безпеки України.
ВЕДУЧИЙ: Ви певне хотіли сказати, на один єдиний економічний простір?
Володимир ХІЦЯК, "Поступ": Так. На один єдиний. Це є так, єдиний економічний простір. Якби це був єдиний, або домінуючий ринок збуту, чи це не є також, загрозою для економічної безпеки України?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Єдиний економічний простір, не є і не можу бути загрозою, для економіки України. Він є тільки підґрунтям і фундаментом, для розвитку цієї економіки. І це не теоретичні погляди. Зростання економіки в 2002, в 2003, 2004 році, до якого ми мали безпосереднє відношення. Я маю на увазі лідери політично опозиційного блоку «Не так!», які працювали на різних посадах, які свої професійні здобутки і професійне знання, використовували для цього. Засвідчили, що сьогодні, розвиток України, в рамках єдиного економічного простору, це залишення України високотехнологічною державою. Це розвиток в такій галузі, як літакобудівництво. Між іншим, Україна – одна з 7 країн, яка займається літакобудівництвом. Але, в спільній кооперації з Росією. Без Росії, Україна не може бути країною, яка займається літакобудівництвом. Це атомна енергетика, це космічна галузь, це військово-промисловий комплекс. Це ті проекти, поєднуючи їх з ринками збуту, Української продукції на російських ринках, які дозволяють сьогодні, дозволять завтра, розвивати економіку. І коли наша продукція буде конкурентноздатною, а наші літаки і космічні проекти будуть необхідні не тільки Росії, країнам СНД, а й іншим країнам тоді ми вийдемо на інший ринок, але, для того, щоб вийти, треба досягти цього рівня. Сьогодні, цей рівень досягається тільки в співробітництві з Росією.
ВЕДУЧИЙ: Дякую, Віктор Володимирович. Віктор МЕДВЕДЧУК, був один із натхненників політичної реформи, яка була проведена, проголосована 8 грудня 2004 року, згідно якою, ви обираєте партії і блоки, партії і блоки формують парламентську більшість, парламентська більшість формує парламентську коаліцію. Коаліція формує уряд. Як і чому саме Медведчук, свого часу, запропонував президенту Кучмі, політреформу, як це все відбувалося, відповідь на це запитання я намагатимусь почути після реклами.
ВЕДУЧИЙ: Вітаю вас, в ефірі остання третя частина прес-клубу «Іду на ви». І нагадаю запитання нашого інтерактивного опитування, яке стосується нашого гостя в студії сьогодні, Віктора Медведчука, лідера опозиційного блоку «Не так!». Запитання - як ви гадаєте, чи опозиційний блок "Не так!" знає, як? Так – вважають 45,4%. Ваш телефон 8-900-114-10-01, це відповідь «Так». 8-900-114-10-02, відповідь «Ні», так вважає 54,6%. Голосування певним чином мінялося, раніше, більше вважало, що не знають, тепер менше, 45 на 54 йде приблизно. Нагадаю, що питання репрезентативне, це наші активні глядачі так голосують. І повторю своє запитання до Віктора Володимировича Медведчука. Власно кажучи, Ви були ініціатором тоді проведення політреформи. Це була Ваша ідея, ідея Вашої партії. Чому Ви її запропонували свого часу Кучмі?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Я запропонував тому, що вважав, при чому вважав, задовго до цього. І свідченням є, в тому числі і мої дії, по створенню парламентської більшості, про яке я вже говорив, ще в 2000 році. А якщо говорити про теорію, то цим свідченням є наукові розробки мною, як юриста і в докторській, і в кандидатській дисертації, в якої ця система влади в України. Так от, моє тверде переконання, що стара система влади, яка була закладена в Конституції 96 року, є не вірною. Не вірною тому, що ми завжди шукали ворога. Був поганий президент, або був поганий парламент, або був поганий Кабінет міністрів. І ці звинувачення передавалися в цьому трикутнику. Такого не повинно бути. Система влади в Україні була сформована, юридично, на рівні основного закону, не правильно. Тому, тоді, зародилась ідея проведення політичної реформи. Зміну системи влади підтримали інші політичні сили. І Симоненко, і Мороз, і мені дуже приємно, сьогодні говорити, я пишаюсь тим, що разом з цими політичними силами, ми змогли провести політичну реформу. Я запропонував Леоніду Даниловичу Кучмі це провести. Він з цим погодився. І він є, скажемо, тим хрещеним батьком цієї політичної реформи, тому, що без його участі, політична реформа була б не можлива.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Віктору Володимировичу, але ж, Ви тільки що сказали, що до реформи все було погано. Влада була конфліктогенною, постійно хтось був поганий, президент-парламент-уряд. А що змінилося після реформи. Хто зараз хороший? Всі погані так само? Ви клянете уряд, уряд кляне парламент, ну президент.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Перша політреформа ще не вступила в дію в повній мірі. Є тільки окремі положення, які вступили з 1 січня. Після того, як буде сформовано новий парламент, а сьогодні, йдуть свідомі. Відкриті вибори до парламенту, люди розуміють, що сьогодні, значимість парламентських виборів набагато більша, ніж будь які інші вибори, включаючи парламентські і президентські. Коли буде сформовано новий парламент, створена коаліція, яка буде формувати не тільки керівництво Верховної Ради, але й керівництво виконавчої влади, система в корні зміниться. Вперше, Україна отримає політично-відповідальну і ефективну владу. Це буде зроблено і більше не буде таких, що обрали одних. Вони тиснуть на кнопки, на свій розсуд, а відповідають інші.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Я зрозумів Вас і глядачі зрозуміли, але скажіть, ті, хто підозрював, що ви запропонували цю реформу, тому, що з не вірогідною прозорливістю побачили, що втрачаєте вплив на інститут президентства і просто вирішили змінити владу, так, щоб це було вигідно Вам. Вони все-таки мали бодай, якусь рацію чи ні?
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Вони не мали ніякої рації. Тому, що політична реформа розроблялася задовго до 2002 року. Вперше про неї проголосив Леонід Кучма, 24 серпня 2002 року. І ніякої загрози, ніяких ризиків, щодо майбутніх, через 2,5 роки, президентських виборів, тоді не існувало, тоді було інше життя і це життя могло бути змінено.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Не можу з Вами погодитися. Касетний скандал уже був. Україна без Кучми вже була.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Обов’язково, були всі акції. Але, зміна, зміна Конституційного ладу, в питаннях зміни системи влади, була запланована зарання і це підтримали, в тому числі і ті політичні сили, які брали участь і в касетному скандалі, і в акції «Україна без Кучми!», ми не погодились, тому, що вони самі говорили, про те, що треба змінити систему влади. Ми разом, це спільно реалізували.
Дмитро КРАПИВЕНКО, «Контракти»: Дмитро Крапивенко, тижневик «Контракти». Віктор Володимирович, в своєму агітаційному ролику, Ви говорите, що помаранчеві мають бути усунені від влади.
Віктор МЕДВЕДЧУК, лідер опозиційного блоку "Не так!": Відсторонені.
Дмитро КРАПИВЕНКО, «Контракти»: А Ваш колега. Відсторонені, перепрошую, саме відсторонені. А Ваш колега, Юрій Бойко, говорить про те, що пройдете до влади, як Хамас. В мене питання, яким чином.
Едуард ЛОЗОВИЙ: Де і коли Бойко це сказав?
Дмитро КРАПИВЕНКО, «Контракти»: Інтерв’ю Інтернет видання «Інтернет реп

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду