Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 27 лютого 2006 року

1 Березня 2006
10526
1 Березня 2006
12:12

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 27 лютого 2006 року

10526
Гість студії - лідер КПУ Петро Симоненко
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 27 лютого 2006 року

ПРЕС-КЛУБ "ІДУ НА ВИ" ВІД 27 ЛЮТОГО, "1+1"

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаю Вас! Як завжди, по понеділках в ефірі «1+1» – телевізійний прес-клуб «Іду на Ви». І сьогодні у цій студії на питання журналістів відповідатиме Петро СИМОНЕНКО. Петро Миколайович – політик зі стажем, я уточню навіть, з тривалим керівним стажем. Вже, страшно подумати, майже 13 років він не випускає з рук кермо Комуністичної партії України, спростовуючи всілякі чутки від політичних опонентів та політологів про те, що всередині партії існує потужна йому конкуренція. Партія Комуністична впродовж багатьох років вважалася і була реально однією з найсильніших політичних організацій із стійким і численним електоратом. Але вже з недавніх часів щось змінилося. На перші ролі виходять інші політичні гравці. І опоненти повели мову про занепад комуністів. Комуністи ж твердять, що за ними майбутнє. Чи є підстави під цим оптимізмом, – про це ми і поговоримо в програмі, і не лише про це!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Вітаю Вас! В ефірі – ток-шоу «Іду на Ви». В останній передвиборний місяць у нас в ефірі представники різних політичних сил. Після Петра Олексійовича Порошенка... після Петра Олексійовича Порошенка і Володимира Михайловича Литвина сьогодні у нас в ефірі Петро Миколайович Симоненко. Власне кажучи, саме тому, що в ефірі у нас – лідер Комуністичної партії України, і запитання нашого інтерактиву пов’язано саме з політикою партії, яку він очолює. Отже, запитання звучить так: «Голосувати за комуністів – це круто?». Ті із Вас, хто вважає, що так, – 8-900-114-10-01, це відповідь «Так», це ваш номер телефону. 8-900-114-10-02 – це відповідь «Ні». Нагадаю, що опитування не є репрезентативним, воно платне, коштує 60 копійок з ПДВ, і відображає думку найактивнішої частини нашої аудиторії.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петре Миколайовичу, отже хотів би почати з тих процесів, які в політиці і економіці України, які відбувалися і продовжують відбуватися зараз. Прямо в переддень Нового року в одному з телевізійних ефірів Ви заявили наступне, – я цитую: «З самого початку року ми, комуністи, попереджали, що нова влада організовує цикл кризових явищ, які завершать рік, як раз, газовою кризою. Петре Миколайовичу, що означають ці слова? Виходить, що уряд Єханурова сам собі на свою голову спровокував газову кризу?! Що Ви мали на увазі? Чи це йому Тимошенко подарунок такий лишила?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Це означає тільки одне... Вітаючи сьогодні телеглядачів, хотів би висловити свою точку зору. Це означає, – після заяви Березовського і вимог, які були висловлені у відкритому листі до тих, хто був причетний щодо обрання Ющенка президентом, що влада від боржника переходить до кредиторів. Оце сьогодні і відзначає те, що ми з самого початку і спрогнозували. Для того, щоб повернути все те, що вкладалося в обрання команди Ющенка президентом... А це, зрозуміло вже, що це американські долари були чи Березовського, чи Конгресу Сполучених Штатів Америки. Таким чином, і зрозуміло було, що загроза для України з’являється з іншої сторони. Замість внутрішнього трикутника Кучма, Лазаренко і Тимошенко, з’являється зовнішній трикутник Березовський, Коломойський і Тимошенко.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Даруйте! Але я не бачу чіткого зв’язку між тим, що Ви кажете про Березовського, якісь там борги, які, до речі, так і не були офіційно там оприлюднені, доведені. І Березовський, – щось давно не чути від нього новин. І Ви говорите, що віддавали борги! За рахунок чого? Більше платячи росіянам?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Ні! Я думаю, що ми з вами не повинні пересмикувати події, які відбувалися у Верховній Раді, особливо коли розглядався проект законів Кабінету Міністрів щодо вступу України до СОТ. Коли пропонувалися, практично, схеми, за якими поверталися гроші за рахунок народу України для тих, чи хто ввозить, чи імпортує м’ясо, чи хто був причетний до цукрової кризи, коли ввозився цукор-сирець за дешевою ціною, чи організовувалася бензинова криза, ревальвація гривні, яка була спрямована на знищення малого і середнього бізнесу, так, як і організована, фактично, газова криза. Тому тут все зрозуміло, виходячи з контекстів загальних геополітичних процесів і того кола проблем, в якому опинились ми.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вибачте! Все-таки... Петре Миколайовичу, все-таки щось тут не стикується! Газова криза, – ініціатива зміни тарифів походила не з українського боку.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ні! Як раз, з українського боку! Я не погоджуюсь!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: То Ви розберіться між собою тоді, з якого боку походила.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ні! Ви нам поясніть, Петро Миколайович! Це не є програма розборок двох телеведучих. Ви поясніть!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Штучна криза була створена з боку, як раз, української влади. Вона створювалася з однієї сторони, – щоб вирішити проблем, які мають відношення до перерозподілу повноважень і контролю за доларовими потоками. Мається на увазі, що команда Ющенка взяла всю схему команди Кучми. А Тимошенко, коли була ще прем’єр-міністром, вона намагалася повернути «Ітеру» і відродити діяльність Єдиних Енергетичних Систем. Ось в цьому колі проблем одна виникла проблема для України. Інша проблема – це і відрив України від геополітичного простору. І в зв’язку з тим, що намагаються втягнути ближчим часом Україна до НАТО... А, як раз, Тимошенко... уряд, в тому числі і Єханурова, визначає, що 2007 рік, 2008 рік буде вступом України до НАТО. Це і означає, що сьогодні в контексті боротьби за виконання тих завдань, які йдуть ззовні, вирішується проблема, про яку ми говорили на прикладі газової кризи.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Петро Миколайович, Ви роками принциповий противник президентської системи. Навіть я пам’ятаю, кілька разів в цьому році виступала ваша фракція в парламенті за принципове скасування посади президента. Останні президентські вибори показали, що все-таки більшість людей, за кого б вони не голосували, вони принципово виступають за існування сильного впливового президента, як би це вони не розуміли. Ви не думаєте змінити свою позицію?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Ні! Ми її ще раз підтвердили, і в тому числі і в нашій програмі на вибори до Верховної Ради, до місцевих органів самоврядування, де ми чітко заявили, що сьогодні  треба змінити Конституцію і прийняти проект Конституцій... Ми запропонували народну Конституцію, як і скасувати посаду президента. Посада президента для України сьогодні є реальною загрозою. Чи це був президент-диктатор, чи президент-маріонетка, при владі залишаються олігархи. Тому нема ніякої різниці! Треба вирішувати радикально питання. І прибравши від влади того ж самого президента, ми прибираємо від влади коло олігархів, які сьогодні заважають керувати державою.
Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Петре Миколайовичу! Сергій РУДЕНКО, видання «Сейчас». Скажіть, будь ласка! Аби Ви були прем’єром, або, скажімо, ваш соратник Станіслав Гуренко був прем’єром, щоб Ви зробили у випадку з газовими питаннями? Я маю на увазі, з Росією. Як би можна було уникнути тих проблем, які зараз є? Це – перше. І друге, – Ви завжди виступаєте опонентом влади. Чи можете Ви сьогодні змінити своє амплуа, і сказати, що було у владі нинішній доброго?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Відносно того, що запропонувати, – по-перше, я особисто, і як і позиція нашої партії, спочатку вирішив би внутрішні питання в Україні перш, ніж звертати увагу до Москви. І в першу чергу, економічна і енергетична безпека вирішується у нас в Україні. Я хочу Вас проінформувати, шановний Сергію! У нас, у України, на сто років вперед вистачає вугілля. І ми можемо мінімум сто мільйонів тон вугілля видобувати у нас в Україні. Тобто, перше питання, – треба сприяти для енергетичної безпеки України розвитку регіонів: Донбасу, Луганської області, Західного Донбасу, І Львівсько-Волинського вугільного басейну. Це – перше! Вугілля для нас – це соціальне вугілля, тобто життя людей. Це – сировина для хімічної промисловості. Це – сировина для коксохімічної. Це сировина для металургійної, а також це – дешева електроенергія. Це – перше коло питань. Друге коло питань, – це... Як використовується нафта, ми можемо видобувати до 5 мільйонів тон нафти. Як вона використовується? Ми запропонували прибрати з нафтової свердловини представників олігархічного капіталу. І віддати повністю під контроль, як видобуток, так і переробку цієї нафти. Ми будемо мати мінімум 4 мільйона тон бензину. Це вистачить для агропромислового комплексу. Ось Вам...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Віддати під контроль держави, Ви маєте на увазі? Віддати під контроль держави?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Під контроль тільки держави, В’ячеслав! Так як і газова свердловина. Це – перше коло проблем, – розібратися внутрі держави, навести порядок, і спрямувати все на інтереси народу України. Друга проблема... І я пропонував, до речі, уряду Єханурова. Покладіть перед собою чистий лист паперу, викладіть з лівої сторони національні інтереси України у переговорах з Росією, з правої сторони – можливі варіанти з боку Росії питань до України. Наступний крок, – давайте, сідаємо у Верховній Раді, обговорюємо питання, відпрацьовуємо програму переговорів, створюємо, як можливості для уряду, так і направляємо до Москви для участі у переговорах з нашими колегами з Держдуми, направляємо наших представників від Верховної Ради. Тоді ми з Вами повністю узгодимо... Не буду сьогодні... ми... звинувачувати, чому спільне підприємство створювалось. Це ж воно створювалося для того, щоб від рахункової палати прибрати контроль за доларовими мільярдними потоками. Тому ми повинні були дати відповідь з самого початку, – чому не НАК «Нафтогаз України» і РАО «Газпром» підписували ці домовленості про якісь спільні підприємства.
Галина КАПЛЮК, агентство «Главред»: Галина КАПЛЮК, сайт «Главред». Петре Миколайовичу, зараз багато опозиційних партій в Україні дуже охоче намагаються дискредитувати нинішню українську владу, і часто в догоду Москві. Чи можна вважати комуністів серед них?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я ще раз хочу заявити одне! Ми заявляли неодноразово, – я сьогодні підтверджую публічно. Ми готові сьогодні взяти відповідальність, і запропонувати, як склад уряду, так і конкретні найближчі проблеми, які будуть вирішені, запропонувати джерела наповнення бюджету для вирішення цих проблем, і запропонувати, якраз, вирішити питання щодо професійного рівня управління державою і кадрового потенціалу для цього.
Вікторія СЮМАР, Інститут масової інформації: Запитували, насправді, про Москву! Та я продовжу цю тему. Насправді, Росія підняла ціни на газ не лише для України, вони підняли їх в тому числі, і для Молдови, де при владі сьогодні ваші колеги комуністи. І очевидно, це ваші якісь ідеологічні побратими, так би... так можна сказати. Чи не здається Вам, що це просто політика тиску, яка здійснюється державою, яка є монополістом у сфері енергетики на навколишні держави, які колись були її колоніями?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я з самого початку, відповідаючи на ваше запитання, сказав, що я вважаю, що треба навести порядок в державі Україна, а потім, враховуючи те, що ми працюємо в ринкових умовах, і власником газу є Росія, із Росією треба розмовляти, як з тим, хто є власником цього газу. Треба пропонувати розумні програми співпраці, а не вести розмови, чи потрібен перекладач для того, щоб з’ясувати стосунки чи ні! Чи знову повертатися до схеми...
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петре Олексійович!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Секундочку! Ми сьогодні говоримо про величезної ваги значення для держави. За цим стоїть життя людей. І якщо спільні підприємства утворюються для того, щоб приховати гроші, то треба сьогодні спитати з цих людей.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Гаразд! А газотранспортна система для Вас була б аргументом в розмові з росіянами, як з власником, з монополістом?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Коли Кучма збирався продати газотранспортну систему «Shell», тоді пригадайте, хто з трибуни Верховної Ради запропонував... Комуністи запропонували, – для того, щоб врятувати нашу газотранспортну систему і не знищувати її, треба утворити спільну газотранспортну систему, і вирішувати питання в інтересах України разом,  переговорах з Росією.
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст. Петро Миколайович, Ви кажете, що виступаєте проти посади президента, але історія свідчить про те, що всюди, де комуністи приходили до влади, вибудовувалась дуже  жорстка ієрархія з лідером на чолі. Може, це був не президент, а генеральний секретар. Зараз такі лідери існують в деяких партіях. Натомість, ми маємо, правда, і інший приклад, – у тій же Молдові. Але там молдавські комуністи, які є в парламенті, є великими євроінтеграторами. Молдавія є в СОТ, і вони ведуть переговори з Європу зараз навіть більше, ніж ми. То Ви схиляєтесь до прикладу цих новітніх комуністів, чи до ваших попередників, які зараз є в багатьох країнах?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Шановний Микола, проблема не в тому, хто є президентом, а в тому, чиї інтереси він виражає, і яку систему політичну він захищає. Отут корінь відповіді на ваше запитання...
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Фідель Кастро чи Кім Ір Сен, – вони захищають інтереси свого народу чи ні?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: В даному випадку, і одного і другого, якщо ми говоримо, він є виразником конкретної політичної системи. І коли сьогодні при владі знаходяться олігархи, а Ющенко, як президент, є виразником їхніх інтересів, олігархів... І це ніхто не приховує! Бо вони нас з Вами, Микола шановний, опозорили через два місяця після помаранчевих подій на весь світ. Коли весь світ пізнав, що влада в Україні найкорумпованіша.
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Тобто, якби був комуністичний справедливий президент, який би відкинув олігархів, то це було би благом для нас?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я сказав, що ми не відмовляємося від своєї позиції і політики, і що сьогодні Україні не потрібен президент. І якщо буде підтримка наших громадян на виборах, то перше... чи серед першого, що ми зробимо, приймаючи Конституцію, запропонуємо відмінити посаду президента.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петре Миколайович, а Вам не здається, що і яка-небудь панівна сила у парламенті може опинитися під контролем олігархів? Що це не панацея – знищення інституту президентства?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Ну, давайте так! Це не торкається проблеми Комуністичної партії України. Бо, як раз, нашим списком...
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Я не натякав!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: ...Ми запропонували, що у нас в нашому списку немає олігархів.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ваше запитання!
Олег ВОЛОШИН, «Експерт Україна»: Олег ВОЛОШИН, журнал «Експерт Україна». Петре Миколайовичу, Ви казали про ресурси Донбасу. Електоральний ресурс Донбасу колись був ресурсом комуністів. У Вас його забрали! Різними методами! Ми знаємо, хто забрав! Ви воюєте з владою, з помаранчевими. Чому Ви не воюєте з біло-блакитними, які, фактично, забрали у Вас найголовніший електоральний ресурс?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: По-перше, я не можу з Вами погодитися, і не... Хотів би Вам порекомендувати, – не ображайте народ України! Бо вживання слова «електорат», – це означає, що Ви рахуєтесь з народом України раз на п’ять років. А в нас є народ України, який кожного дня хоче жити нормально, і це – народ України. А електорат, – це тільки прийшов до урни, кинув свій бюлетень, і пішов після урни. Це – перше! По-друге, коли ми говоримо, як ми давали оцінку, в тому числі і попередникам, які до помаранчевих були біло-голубі, то ми, як раз, і давали ту оцінку, за якою... за якою ми з Вами можемо сказати, що послідовно при владі знаходяться представники, як раз, потужного... чи бізнес-груп, фінансово-промислових груп, чи, як сьогодні правильно каже наш народ України, олігархічного капіталу. І в тому числі, і донецьким группировкам ми давали до цього певні оцінки, і вони були не менш жорсткі, ніж ті, які сьогодні даємо команді Ющенка.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ваше запитання!
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Петро Миколайович, як все ж таки бути з вашим позиціонуванням? Ваші ролики, які йдуть зараз по телебаченню, які показують великих, справді європейських гуманістів, які так чи інакше симпатизували комуністичній ідеї, показують людей, які симпатизували тій комуністичній ідеї, яка в той час була на заході, і зараз багато-де залишається. Натомість комуністична ідея в Радянському Союзі, може, і привела до значних економічних успіхів, але все ж таки привела і до багатьох сотень жертв, і тисяч жертв, до мільйонів жертв. Як Ви до цього ставитеся? Ви все ж таки вирішили відкинути хоча б якусь частину з того минулого, яке було, можливо, не дуже позитивним, чи все ж таки далі його відстоюєте? Дякую!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: По-перше, шановний Микола! У нас немає ні західного комунізму, ні східного комунізму, а є комуністична ідея! І комуністична ідея, вона вічна в розумінні того, що вона відстоює принципи справедливості, добра, миру і спокою в суспільстві. Це – по-перше! Відносно тих трагічних сторінок, про які Ви говорите. Так! Вони були в нашій історії! І ми, як раз, комуністи, не відрікаємось від історії. Ми навпаки говоримо, що треба сьогодні глибоко вивчати історію, щоб знати механізми і причини цих трагічних сторінок, і сьогодні не допускати повторення. До речі, сьогодні ніхто не буде заперечувати те, що ми самі до цих сторінок, маючи на увазі і визначення, як трагічних, і виключення повторення, і в оцінках, – були причетні. Це ми, комуністи, самі це зробили! Якщо Ви говорите про сучасні події, я глибоко переконаний, що сьогодні треба думати про живих! А згадуючи про мертвих, ми повинні не допускати, щоб сьогоднішні живі повторювали ще в значно гіршому варіанті всі ті трагічні сторінки, які ми мали. Якщо ми сьогодні проаналізуємо, то в нас, Микола, с тобою є всі підстави казати, що нинішня влада вже за роки незалежності привела до того, що з 95-го року по жовтень минулого року у нас померло 11 мільйонів громадян України.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петре Миколайовичу, і все ж таки давайте про живих! Зараз стало модним в політикумі закликати до об’єднання, оскільки теза про поділ України була популярною ще недавно. І ваша політична сила всі ці заклики, таке складається враження, відверто ігнорує. Коли мова заходить, скажімо, про визнання вояків ОНУ-УПА воюючою стороною, чи про державний статус російської мови, чи взагалі про якісь конфліктні ситуації в парламенті, правда, де розквашуються там носи час від часу за участі ваших же братів по фракції, все це... це – не примирена позиція. Вона, здається... так, здається сторонньому, працює на поглиблення розколу між поділеною Україною. Я хотів би почути вашу трактовку, вашу оцінку, але... після реклами!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаємо Вас! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». У нас в ефірі сьогодні... наш гість нашої студії – лідер українських комуністів Петро СИМОНЕНКО. І триває наше інтерактивне опитування, де сьогодні питання було сформульовано наступним чином: «Голосувати за комуністів – це круто?». І бачимо, можливо, несподівані для когось результати. Певну крутизну у голосуванні за комуністів вбачають більше, як половина аудиторії... активної частини аудиторії «1+1», – більше, як 61 відсоток. І лише 38% відмовляються визнавати крутість, – вибачте за таку категорію, – за властиво таким... таким вчинком, як голосування за комуністів. А я нагадаю те питання, яке задав Петру Миколайовичу Симоненку до ефіру. Отже, у певних болісних питаннях, таких як... які могли би призвести... чи скажімо, вирішення яких могло би призвести до об’єднання поділеної, як вже не раз заявлялося, України, ваша політична сила займає непримиренну позицію. В мене враження, що Ви працюєте на розкол України. Я хотів би почути вашу думку!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Добре! Відносно розколу України...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Тільки прошу Вас дуже коротко, Петре Миколайович!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: ...Об’єднання...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Хочу, щоб усі встигли поставити запитання!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я хотів би, щоб розпочали відносно об’єднання ті, хто обіцяв на Майдані, що багаті поділяться з бідними. Тоді і буде механізм чи початок об’єднавчих процесів.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вибачте, а хто обіцяв?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Це обіцяв Ющенко і його команда, що багаті поділяться з бідними! Це – по-перше! По-друге, якщо Ви говорите про деякі суперечки в суспільстві відносно організації ОУН-УПА, то будь ласка! Це – до англійської королеви зараз запитання! Бо в Англії вирішується судовий процес відносно вояків ОУН-УПА, руки котрих в крові...
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Чекайте, Петре Миколайовичу...
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: І це свідомо... Всім зрозуміло, що це так і є!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ну, гаразд! Але розумієте, що ваша позиція зокрема, вона сприяє тому, що західний електорат, скажімо західноукраїнські виборці, мешканці Західної України, не сприйматимуть тих, хто піде за Вами! Це поглиблює цей розкол?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я хотів би, щоб ми з Вами розібралися! Якщо Україна пропонується до вступу до європейської спільноти, то в європейській спільноті ніхто фашистів не реабілітував! Тому...
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Справа не тільки в вояках УПА, справа не тільки в тому, визнавати їх чи не визнавати, але і в інших питаннях. Тобто Ви ігноруєте заклики до примирення?!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Для того, щоб бути патріотом своєї батьківщини, то треба сьогодні знати добре історію. І якщо сьогодні світ не дає прощення тим, хто був причетним до злочинів проти людства, в тому числі... Ви знаєте, що за радянських часів, до речі, я щас ще хочу сказати! За радянських часів при комуністах були реабілітований... реабілітовані ті, хто не був причетний до злочинів. Це – перше! А по-друге, не реабілітовані ті, у кого кров на руках. Тому тут проблема давно вже вирішена!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петре Миколайовичу! Тут з питаннями історичних оцінок далеко не просто! Тут з комунізмом вже далеко не просто! Ви знаєте про останню оцінку, яка прозвучала на ПАРЄ. Можливо, це – лише початок процесу! Що Ви тоді будете говорити?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я хочу тільки одне сказати, коли вже виходе за межі України питання щодо українських комуністів, то, дійсно, вже круто, як каже молодь! Бо, якщо в Україні сьогодні націоналісти ініціюють розгляд в ПАРЄ питання відносно подій в Україні і відповідальності комуністів, то це говорить тільки про одне, – це уже жах відповідальності за все те, що не можуть зробити у власній країні!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: А кого Ви називаєте націоналістами?
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ви тут пересмикуєте, Петре Миколайович! Там ініціювали не націоналісти, навіть в тому розумінні слова, яке Ви виголосили. Там ініціювали ліберали, з політичних переконань. Засуджували комунізм ліберали...
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: В’ячеслав, давайте домовимось! Я – член постійної делегації. І я знаю, хто ініціює ці питання! Я знаю, хто це ініціює!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ви знову пояснюєте це закуліссям, розумієте! А формально ініціювали ліберали! Моє питання пов’язано з таким. Я дуже Вас прошу відповідати точно на наші питання! Країна взяла курс на захід, на притягнення іноземних інвестицій, на курс НАТО, – це все задекларовано офіційно. В цих умовах виникає виключно сприятлива ситуація для створення лівої... для діяльності і створення навіть нових лівих партій і функціонування лівих партій. Ми ж бачимо, що рік за роком популярність комуністів падає. Ми бачимо, що рік за роком обирають мене комуністів до Верховної Ради України. Чому комуністи не користуються цією ситуацією? Що заважає?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: По-перше, я хочу привернути вашу увагу, що нам слід з Вами не стільки про нас, про комуністів, думати...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Нам би хотілось почути це від комуністів...
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я зараз даю Вам відповідь, В’ячеслав! ...А подумати про те, в якому стані опинилося наше суспільство! І в першу чергу, коли ми говоримо сьогодні, що політичні технології, які використовуються проти нашого народу України, вони якраз і підтверджують, що починається виборча кампанія, у нас на екранах телебачення з’являються звездочеты і політичні шамани, які розказують, як треба народу України, бідному народу України, голосувати тільки за багатих і олігархів.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Сьогодні у нас на екрані – Ви! Ви!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я говорю про те, які звездочеты і політичні шамани розказують, які рейтинги у кого, так скажімо, як треба сьогодні шанувати і жаліти наших багатих... І тому я відверто про це і казав.
Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Петре Миколайовичу, я про ваші рейтинги хочу запитати. Скажіть, будь ласка! В 99-му році в першому турі президентських виборів Ви взяли, якщо я не помиляюсь 22% голосів, у першому турі 2004 року Ви взяли десь близько 5% голосів громадян України, менше, ніж Олександр Мороз, до речі. Чи не здається Вам, що інтерес до комуністичної ідеї, чи, скажімо, тієї ідеології, яку зараз Ви несете, поступово втрачається, навіть попри те, що голосують «за», і кажуть, що це круто? Не хочете Ви якось модернізувати свою стратегію, або переглянути програмні засади Комуністичної партії?
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Власне хочу сказати, що Сергій РУДЕНКО повторив те питання, яке я... тільки іншими словами!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Значить, я хочу ще раз Вам, шановні журналісти...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Але не про суспільство, а про комуністів, будь ласка!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я для того, щоб конкретно говорити, як ми враховуємо сучасні зміни і події у нас, то в 96-му році ще Комуністична партія України в квітні місяці визнала, що Компартія працює в умовах багатоукладної економіки. І це про багато чого говорить! По-друге, якщо ми, комуністи, вибачилися перед віруючими, і визнали, що в 20-30-х роках були помилки, це також про багато чого говорить! Коли ми сьогодні пропонуємо в умовах багатоукладної економіки конкретну програму, що треба зробити для України, це також про що багато говорить! Але ми повинні з Вами, на мій погляд, ще одне зрозуміти! Ви говорите про 99-ий рік! Я хочу Вам нагадати, щоб не повторювалось теж саме сьогодні, коли виборці ідуть визначатися. Дев’яносто дев’ятий рік, перший тур, – Кучма відпрацьовує модель через Марчука, – Марчук просто займався провокацією, – Канівську четвірку організовує, і Мороз пішов на цю провокацію. Вони говорили людям, що до жовтня місяця визначаться з єдиним кандидатом. Я вибачаюсь, але не було єдиного кандидата, і... в тому числі!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Петро Миколайович! Ви сказали зараз про минуле, – це ще припустимо. Якщо Ви перейдете зараз прізвищами...
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я не кажу зараз про сучасних! Я не буду казати...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Це буде агітація, або контрагітація!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: В’ячеслав, я знаю про це! Тому в 99-му році, на першому турі, була започаткована технологія розділити лівий фланг, і відокремити від комуністів соціалістів, а у другому турі друга модель була відпрацьована. І про це сам Ющенко заявив ще 9 березня 2003 року, що рухівці обрали Кучму на другий термін президентства.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Прошу наступне запитання!
Вікторія СЮМАР, Інститут масової інформації: Петре Миколайовичу, Ви сказали про програму! Так! Що у Вас, у комуністів, є там, розроблена програма, і таке інше. Ну, я от, наприклад, дивлюся вашу рекламу, якої багато на телебаченні, – коштує грошей, напевно, немалих, але чогось програми я там не чую! Я бачу, що це голосувати – круто за комуністів! Так! Такі от речі... Чому Ви не скористалися цією нагодою, раз Ви заплатили гроші, донести до людей якусь реальну свою програму, і якою вона є. Ви можете перерахувати якісь конкретні тези!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: І звідки гроші!
Вікторія СЮМАР, Інститут масової інформації: Так! І чому Ви їх так безцільно використовуєте принаймні? Це ж гроші комуністів!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я хотів би Вас проінформувати, що видаємо і друковані різні наші... нашу продукцію, в якій чітко викладена вся наша програма. І передплатники, вони мають... або мали цю можливість... Більш ніж два мільйона екземплярів газети «Комунізм» передплачують, вони також прочитали нашу програму. Взагалі...
Вікторія СЮМАР, Інститут масової інформації: Вони, очевидно, вже є вашими прихильниками! Ви маєте ще когось заагітувати, наскільки я розумію!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я зараз закінчу! Тоді... давайте ми один одного не перебивати будемо! Так ось, коли ми говоримо про нашу програму, то вона чітко передбачає, кінцева мета – це рівень життя наших громадян. І наша програма передбачає півтори тисячі – середній рівень заробітної платні. Мінімальна пенсія – 792 гривні. На протязі п’яти років повернути заощадження. Безкоштовна освіта і охорона здоров’я. Перше робоче місце для нашої молоді. Гарантовані кредити під житло.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Петро Миколайович! Петро Миколайович, це... Я сказав би, що це...
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: В’ячеслав, можна закінчити?
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ні! Не можна! Не можна! В даному випадку не можна! Не можна!
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петро Миколайович, до речі... А я відштовхнуся від цих цифр, і хочу запитати. Чому в такому разі не підтримали вашу ідею тіньового уряду, якщо є програма... Чого Вам бракує, – людей, чи люди не... чи ваші соратники не вірять в те, що ваша програма не популізм і її можна виконати?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: По-перше, ми запропонували не тіньовий уряд, а створити Уряд народної довіри. Це – по-перше! І це був крок, якраз, на зустріч для того, щоб ми сьогодні визначилися в кількох напрямках. Перше, – ми напередодні виборів. І сьогодні треба, щоб ті ж самі представники інших політичних сил, як ми і вимогу поставили, виключили зі своїх списків олігархів. І по-друге, ми запропонували для подальших переговорів конкретні питання, які треба сьогодні визначитися. Чи це проблема ліквідації безробіття, чи це тарифікація заробітної платні, чи це ціни на продукти, ліки, тарифи, чи це ЄЕП, НАТО, ЄС... І таким чином, вже у співпраці через переговорний процес визначити, де ті точки дотики, які дадуть нам можливість вийти на спільні рішення.
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Петро Миколайович! Петро Миколайович, я сказав, не можна відносно продовження нашої розмови! Тому що це була вже пряма агітація, насправді! І тому я не хотів би... В нашій студії тут зараз діють певні обмеження! Але моє питання в зв’язку з цим... Я просто хочу повернутись до питання, яке Віка Сюмар ставила. Звідки гроші? Звідки гроші на таку велику агітацію? Ви продаєте місця в регіональних списках?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Ні! Я ще раз казав, що у нас в жодному списку, – від сільської ради до Верховної Ради, – немає олігархів. Це – по-перше!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: А є люди, які є лобісти олігархів, за яких заплатили великі гроші?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Немає! Я зразу кажу, – немає! І не ставте такі питання!
Вікторія СЮМАР, Інститут масової інформації: Так звідки гроші?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Значить, шановні, я хочу Вам порекомендувати читати газету «Комуніст». На першій сторінці кожної...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Що там написано? Що там написано?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Там, по-перше, В’ячеслав... Давай ми... я зараз закінчу, так скажімо! Бо...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Чекаємо!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Там написано чітко, що ті, хто хочуть нас підтримати, можуть перераховувати ці гроші добровільно. І я рекомендую тим, хто сьогодні сумнівається, я Вас особисто відведу до нашого... там, де ми сьогодні знаходимося на обслуговуванні, банку. І Ви спитаєте у дівчат, які сьогодні рахують, – скільки грошей надходить на рахунок центрального комітету.
Олеся ОЛЕШКО, «Кореспондент»: Олеся ОЛЕШКО, журнал «Кореспондент». Петро Миколайович, скажіть, будь ласка! Чи спілкуєтеся Ви з вашими колегами з Компартії Російської Федерації? І чи запозичаєте Ви в них якісь ідеї для ведення виборчої кампанії? Дякую!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Ну, безумовно! Ми спілкуємося з нашими товаришами і друзями. І в межах і в рамках координації наших зусиль проводимо, практично, щоквартально зустрічі. Це – по-перше. А по-друге, коли ми говоримо про наше спілкування, то воно спрямовано на те, що обмінюючись досвідом, обмінюючись аналізом тих проблем, з якими стикаються наші народи, ми один одному допомагали, як краще працювати над вирішенням цих проблем.
Олег ВОЛОШИН, «Експерт Україна»: Петре Миколайович, в розвиток цього попереднього питання. Тільки що Ви сказали, що ваші дуже тісні і гарні стосунки з російськими комуністами. Водночас, офіційно російська влада, – і партія «Єдність», і кремлівські чиновники, – завжди кажуть серед партій, які найбільш проросійські, які найбільш їм симпатичні, також комуністи. І одночасно...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Одна невеличка ремарка! Не треба плутати українську партію «Єдність» з російською партією «Єдина Росія». Прошу закінчити!
Олег ВОЛОШИН, «Експерт Україна»: А... І таке неспівпадіння при тому, що одночасно ці ж кремлівські чиновники є у дуже жорсткій протидії з російськими комуністами, і одночасно хвалять українських комуністів. Хіба Вас не бентежить?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Я не знаю, від кого Ви чули, що кремлівські керівники хвалять Комуністичну партію України! То Ви для мене Америку відкриваєте! Підкажіть, будь ласка, щоб я знав, до кого звертатись!
Галина КАПЛЮК, агентство «Главред»: Петре Миколайович, скажіть, будь ласка! Де закінчується... закінчуються ідеологічні принципи, а де закінчуються партійні або особисті інтереси? Якщо врахувати те, що Ви поїхали в Білорусію до Лукашенка, який не є комуністом в той час, коли білоруські комуністи... лідер білоруських комуністів очолює штаб опозиційного кандидата?
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Нажаль, так, як і в Україні, так і в Білорусії, є так звані Комуністичні партії, які утворювалися за підтримкою потужного капіталу. Про ту партію, яка має начебто назву Комуністичної, але утримує, – це відомо і доведено в Білорусії, – за американські долари, так як і деякі фонди у нас в Україні утримувалися... І про це Ви знаєте. Коли була доповідь комісії на Верховній Раді. ...То такі ж саме явища і там є! У нас, як Ви знаєте, є Комуністична партія України (оновлена), і вона створювалася за підтримки потужного капіталу!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Прошу Вас!
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Петро Миколайович, останнім часом досить активно, знову ж таки, на вашому полі ваших виборців, – вашого народу, який хоче Вас підтримати, – працює Наталія Вітренко. Вона піднімає, фактично, ті ж самі гасла, що і Ви...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Знімається питання, – контрагітація!
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Я ще і не задав питання!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ну, по суті, ти назвав хто! Тому! Тому!
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Чому контрагітація? Може, Петро Миколайович ще і похвалить! Ми ж не знаємо його реакції на це!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Тоді буде агітація!
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Добре...
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Ну, закінчуйте запитання, будь ласка!
Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Добре! Я задам запитання! Яким чином Ви збираєтесь конкурувати з тими, хто проголошує точно такі самі гасла, як і Ви? Якщо раніше Ви були унікальними, а зараз ні? Дякую!
В’ячеслав ПІХОВШEК, ведучий: Дуже дякую!
Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: По-перше, президентська кампанія виборча 2004 року, справді, розколола лівий фланг. І одна політична партія пішла працювати з владою і олігархами, інша працювала то з одним, практично, так скажімо, фінансово-політичною групою, то з іншою, потім з третьою. Я не називаю їх, але це зрозуміло. І ось тут ми, комуністи, як раз, запропонували ідею лівого фронту, щоб об’єднати суспільство, яке підтримує ліву ідею. І лівий фронт сьогодні, практично, уособлює в собі бажання... Понад 210 громадських організацій, до речі, підтримали цю ідею, і офіційно підписали декларацію про те, що вони відстоюють ліву ідею, в тому числі і на виборах! І лівий фронт запропонував сьогодні ліву альтернативу для розвитку суспільства.
Вікторія СЮМАР, Інститут масової інформації: Петре Миколайовичу, я повернуся до вашої тези про боротьбу з олігархами, – про ту вимогу, про яку Ви говорили тут. Власне кажучи, Ви нещодавно не підтримали голосування у Верховній Раді за скасування д

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду