День Незалежності побив усі рекорди цензури

29 Серпня 2011
51289
29 Серпня 2011
08:19

День Незалежності побив усі рекорди цензури

51289
Нинішнє «лакування дійсності» у підконтрольних владі ЗМІ відтворює найдурніші радянські зразки. Але ці «роги» бачать усі, хто здатен щось бачити
День Незалежності побив усі рекорди цензури

Спершу, чесно кажучи, я обурився. Ну як це так - одразу ж, з самого початку свого мовлення українська служба новин Euronews пустила в ефір відверту неправду, простіше кажучи, брехню - про кілька сотень учасників мітингів і демонстрацій протесту в Києві у День Незалежності (навіть міліція виявилася менш брехливою, заявивши про три тисячі протестувальників, хоча, як на око, їх було у два - два з половиною рази більше). І, до речі, в англомовній версії новин ішлося про тисячі маніфестантів - ото реготалися, мабуть, зарубіжні дипломати в Києві, порівнюючи обидві версії і відправляючи відповідні доповіді своїм урядам...

 

Потім я обурився ще раз. Коли на концерті, що проходив на київському Майдані і транслювався одразу «Інтером» та Першим національним (на «Інтері» його назвали «головною подією держави»), ведучі вели розповідь про кожен із минулих років, зазначаючи найважливіші події. І от, коли черга дійшла до не такого вже й далекого 2004 року, згадали про «Золотий м'яч» Андрія Шевченка, про звання найсильнішої людини планети, що його виборов Василь Вірастюк, про перемогу Руслани на «Євробаченні»... От тільки про Помаранчеву революцію з якогось дива «забули» згадати.

 

Утім, довелося обурюватися ще раз - адже у новинах Першого національного не виявилося інформації про сутички маніфестантів із міліцією. Не було такого - та й годі! На щастя, сьогодні в усіх усюдах є інтернет, та й на Першому національному світ не зав'язаний, тому навіть у найглухішій провінції щось дізнатися можна було. Як з'ясувалося пізніше, Перший не забув про ці сутички - просто вони виявилися «неформатом». Як пояснив гендиректор НТКУ Єгор Бенкендорф, «у цей день ми надали ефір людям і подіям, які нечасто потрапляють у випуски новин провідних телеканалів - святкуванню звичайних українців у різних куточках країни, невеликим культурним подіям на місцевому рівні, фольклорним фестивалям, виставкам тощо». Невже ж серед тисяч учасників акцій протесту, з погляду керівництва НТКУ, не знайшлося «звичайних українців»? Чи, може, випуски новин провідних телеканалів надають ледь не щодня слово рядовим опозиційним маніфестантам, щоби ті могли досхочу покритикувати владу?

 

Ну а далі обурюватися набридло. Стало просто цікаво: а до чого ще можна дійти у замовчуванні самоочевидних і відомих усій країні подій - як тих, що відбулися 2004 року, так і тих, які розгорнулися безпосередньо під час відзначення 20-ліття відновленої незалежності України? Виявилося, що тепер можливо все. Чи майже все, якщо йдеться про підконтрольні владі ЗМІ.

 

Для прикладу візьмімо видання, які офіційно мусять «коливатися разом із лінією партії», хоча - теоретично, звісно - в межах конституційного поля та національних інтересів, себто військові газети.

 

Ось як охарактеризував 2004 рік «Флот України», розповідаючи, так само, як і багато які інші видання й телеканали, про минуле 20-ліття:

 

«Тринадцяту річницю незалежності журналісти та експерти називають річницею доленосного вибору для України. Це рік президентських перегонів. Крім того, українці спостерігають за успіхами своєї олімпійської збірної в Афінах: за перші п'ять днів - п'ять золотих медалей.

 

Президент України Леонід Кучма у Сочі підписав угоду з Президентом Росії Володимиром Путіним про транспортування 85 млн тонн російської нафти українським трубопроводом упродовж 15 років. Угода, зокрема, дозволяє завантажувати нафтою трубопровід "Одеса - Броди", але в реверсному режимі.

 

Конституційний Суд скасував політреформу 2004 року і повернув у дію Конституцію 1996 року. "Визнати таким, що не відповідає Конституції (є неконституційним) Закон України "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року за №2222-IV" у зв'язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття", говориться в рішенні Конституційного Суду.

 

І нарешті, головне - відбулись вибори Президента України-2004. У першому турі (31 жовтня) перемагає Віктор Ющенко, у другому турі (21 листопада) - Віктор Янукович.

 

3 грудня 2004 року Верховний Суд України визнав результати другого туру недійсними, у зв'язку з численними системними порушеннями на користь Віктора Януковича. Суд вирішив призначити переголосування другого туру на 26 грудня 2004 року. Під час цього переголосування більшість голосів, за висновками ЦВК (склад якої було змінено), отримав Віктор Ющенко. А вже 23 січня 2005 відбулась інавгурація Президента Ющенка».

 

От і все. Якби газета вийшла 25 серпня, можна було б сказати, що на її авторів та редакторів подіяла схема концерту на Майдані, трансльованого на всю країну. Але ж ідеться про номер від 23 серпня...

 

А для того, щоб порівняти описання святкового дня Першим національним та військовими ЗМІ, візьмімо «Народну армію» за 26 серпня. Ба, той самий «формат» і «неформат»! У щедро проілюстрованому фотографіями матеріалі «Благословенна і єдина Україна» розповідається про офіційні заходи, про виступ Віктора Януковича, про найрізноманітніші події у Києві, про «марш двадцятилітніх»... Утім, судіть самі: «Зранку на Хрещатику запрацювало відразу кілька тематичних майданчиків, де проводилися вікторини та конкурси. У центрі столиці відкрилося містечко для любителів екстремального спорту. Неподалік на величезній стіні графітчики із різних міст створили тематичну виставку. Велике шоу влаштували й актори вуличних театрів. На центральних площах Києва одночасно відбувалися святкові концерти, які тривали до самого вечора». І так далі, і таке інше.

 

От тільки не знайшлося місця для згадки про те, що для тисяч патріотично налаштованих громадян (серед яких чимало тих, хто незалежність виборював тоді, коли її ще не було і коли боротьба ця була небезпечною) свято не зводилося до вікторин, спорту та клоунад. «Неформат», ясна річ.

 

Прочитавши все це (і чимало схожих текстів - враження, ніби таємничий «хтось» у не менш таємничому «десь» робив для них стандартні заготовки), я остаточно перестав обурюватися. А потім навіть розвеселився. Бо це ж треба - діяти такими брутально-заяложеними методами! На рівні старого-престарого анекдоту про висвітлення в газеті «Правда» змагання з бігу між Микитою Хрущовим і Джоном Кеннеді. Ясна річ, молодий і жвавий Кеннеді прийшов першим, про що «Правда» сповістила: «Відбулися змагання зі бігу між радянським та американським лідерами. Микита Сергійович упевнено посів почесне друге місце. Американський президент став передостаннім...»

 

Власне, якщо комусь у світі потрібні були б зайві докази існування в Україні цензури - то ось вони. Якби хтось у світі ще сумнівався у фальшуванні фактів у тим чи іншим способом підконтрольних владі мас-медіа - то ось воно, це фальшування. Все на поверхні, все представлено наочно, нічого не треба додатково пояснювати. І зі «святковим форматом» фокус не проходить - адже замовчуваними виявилися дії людей, значно більш причетних до цього свята, аніж геть усі, хто урочисто покладав і проголошував спічі.

 

Ще більше розвеселило мене і переконало в тому, що нинішнє «лакування дійсності» відтворює найдурніші радянські зразки, що нічого принципово нового вигадати організатори шоу під назвою «свобода слова по-українськи» просто нездатні, справжнє біснування інтернет-клакерів в обговоренні тих новин і статей «Детектор медіа», де йшлося про події 24 серпня. Ба, ну це ж оті самі «трудящі», чиї «гнівні листи» публікували свого часу «Правда» й Ко! Увага, ось вони: «Праздник был у ВСЕХ НОРМАЛЬНЫХ ЛЮДЕЙ!!!!Кому интересно смотреть на шайку обезумевших зомби????-НИКОМУ!!!!!» - «Праздновать людям просто дали нормально, чтоб не подавились за праздничным столом когда бы увидели этих психопатов по телевизору которые на людей бросаются на майдане». - «Мне кажется, что Бенкендорф просто дипломатично съехал. Я бы на его месте ответил, что нет смысла показывать пару сотен дебилов...» (стиль авторів збережений) - і так далі. Що ж, «трудящі» сьогодні озброєні комп'ютерами, от і вся різниця з тими, хто засуджував «відщепенців» Сахарова й Солженіцина, Світличного і Стуса...

 

Що ж, яким був 2004 рік, добре відомо. Що відбувалося 24 серпня 2011 року у Києві та в інших містах - дізнатися неважко. А ввімкнувши Перший національний чи «Інтер», кожна притомна людина одразу зауважить цензуру. Так само і з військовими чи іншими фінансованими з бюджету виданнями: їхня аудиторія зовсім не дурна і чудово розуміє, що до чого - і так само зауважує цензуру в тому чи іншому вигляді (хай навіть вона офіційно зветься «редакційною політикою»). А «гнівні трудящі інтернет-форумів» можуть іти спочивати: ті ідеологічні роги, що стирчать із їхніх дописів, бачать усі, хто здатен щось бачити.

 

Отож і виходить у підсумку: хотіли надурити людей, а вийшло як завжди.

 

Ілюстрація - tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
51289
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
рита
4620 дн. тому
хорошо,что Украина все таки попала в члены Евроньюс и теперь все будут знать,что у нам происходит их первоисточника хорошо все таки,чтоУкраину теперь будут показывать через Евроньюс.А в начале всегда возникают трудности.Это ведь период становления
terry
4620 дн. тому
якак ще цензура?Усі новини -це правда.Нічого зайвого.Без коментарів на пользу ПР чи БЮТ.Брехня!!!Ганьба
атаман Чернота
4620 дн. тому
О какой цензуре идет речь?Евровидение получило оригинал материала для эфира.Показали все как есть -сам лично видел.Цензура в голове тех,кто о ней пишет все время без остановки
Виго
4620 дн. тому
Первый не врал а был ошибочный перевод.Журналиста предупердили чтобы он больше не делал таких ошибок,-все же было написано было в интервью.А чтокасается акции-толкёь это просто безумцы,не понимающие того,что их акция только дискредитирует их как людей,которые просто НЕНАВИДЯТ Украину и Украинцев.
Виго
4620 дн. тому
Первый не врал а был ошибочный перевод.Журналиста предупердили чтобы он больше не делал таких ошибок,-все же было написано было в интервью.А чтокасается акции-толкёь это просто безумцы,не понимающие того,что их акция только дискредитирует их как людей,которые просто НЕНАВИДЯТ Украину и Украинцев.
Rroman
4620 дн. тому
Шановні платні і хворі коментатори. Своє ставлення до опозиції висловлюйте на політичних сайтах. Тут ми обговорюємо професійність колег. І тут двох думок бути не може - Євроньюз - брехав, Перший цензурував випуск новин, Інтер навіть концерт(першу частину) показував у запису, щоб в кадр не потрапили люди, які прийшли з опозиційними прапорами. Тож хотілося б чути як ви це поясните, а не мітингуватимете буквами, на догоду господарям. Дякую.
Владимир
4620 дн. тому
мне лично хочтеся рвать когда я проходил по майдану с сыном и увидел толпу людей с энергетикой душевнобольных пытавшихся оттолкнуть милиционеров.Если бы их не пустили ,могли быб быть жертвы среди нормальных людей гулявших по центру ,-это точно.А Грабовский видно им сучуствуе,думает что они нормальные люди,хотя нормальные на митинги против Украины в день независимости Укрианы не ходят.Провокаторы и бездельники -вот кто они.
Rublik
4621 дн. тому
Как уже задрали эти тупоголовыне грабовские...
Zud
4621 дн. тому
Українці безправний, загнаний нинішнім режимом народ у своїй країні україно-москалям, себто рускоязичному нпаселенію можна все, їм все дозволялося цього дня. Тільки всіх хто розмовляв українською, був у вишиванці переслідувався, був на задвірках. Адже т. зв. депутат Луцкій провів прихильників регіоеів на Хрещатик вільно... Ми чужі, упосліджені виявилися на своїй Богом даній землі. Про це свідчать й агресивні, зневажливі коментарі рускоязичніков (і це зважте, розумні люди, при інтелектуальній роботі). А яка злоба у них
Гостья
4621 дн. тому
Весь этот текст звучит как стёб... Неужели автор действительно так возмущён, и так эмоционально зол на телеканалы?! "Манифестантов" не показали на Первом национальном!(О ужас! )) ) А зачем?! Это же клоуны, которым нечем заниматься в выходной день, так они решили устроить очередной цирк! Чего их показывать? Как стадо давит друг друга, а потом говорят «милиция не пускает, ушиби и синяки по телу от сопротивления», так их пустишь - один хер кто-то с травмами домой вернётся, так как там пёрднуть сложно, не говоря уже о свободном передвижении... Толпа бездельников и мазохистов, которым скучно жить, и не хватает эмоций. А по поводу свободы слова и того, что журналистов так пресуют: так ведь есть за что!!! Если б они не лезли туда, где их не приглашают, то никто б им слова не сказал... Задайте себе вопрос, было бы Вам приятно, если б к Вам "в рот заглядывали" , и лезли в Ваше грязное бельё, что б показать всему народу, которому вообще не интересно весь этот бред, что Вы пытаетесь нарыть? И нет что б позитивом вдохновлять, дух подымать - нет же - СМИ выбирают самое гадкое и самое личное , предоставляя ЭТО нам на обсуждение, осуждение, просто на рассмотрение, мол, вот как мы живём, в какой "Ж" ... У каждого своё мнение и о жизни и о персонах руководящих, не нужно подстрекать людей. Кто жизнью недоволен, того не нужно тыкать носом в "Ж", что б он в очередной раз убедился, что жизнь-дерьмо. А те - кто радуется жизни - срать хотели на Ваши доводы о том что страна в "Ж", Вы в этом их не убедите, они Вас только пожалеют, посочувствуют Вашему неудовлетворённому и желчному настроению, а то и просто посмеются (кто умней)...
самовар
4621 дн. тому
то что они сделали,эти люди на 24 августа,в очереднйо раз показывает,что это просто орда,и им нет никаого дела до имиджа Украины в глазах международнйо общественности.лавное было показать свое "Я" .Показали.Мой знакомый Канадец сказал-"Вы просто сумасшедшие,если воспринимаете всеръез этих артистов "псевдонедовольных властью".
Yuri_D
4622 дн. тому
Єдине, в чому не зовсім погоджуюсь з автором - це те, що на мою думку, "цензура" за останні роки перетворилася на "самоцензуру". Сьогодні більшість українських журналістів розуміє свободу слова як "свободу вигідно продавати слово", і якщо раніше були потрібні якісь "темники", цензура - нині в них вже виробився такий собі холуйський нюх на те, що потрібно хазяїну, щоб заробити смачну кістку. Якщо на заході журналістів називають "watchdogs of democracy", то в нас оця журналістська тусовка перетворилась на "watchdogs of mobocracy". Що ж, здавалося б їхній "вибір" можна було б зрозуміти: за правду можна і голови позбутися (сумно, але навіть не лише в переносному сенсі), за брехню - "ежедневно сыто-пьяно". Ось тільки найбільш цинічним і аморальним є, коли такі служки "Міністерств Правди" позиціонують себе борцями за справедливість.
Аня
4622 дн. тому
Целишься в Януковича – попадаешь в Украину http://obozrevatel.com/politics/tselishsya-v-yanukovicha-popadaesh-v-ukrainu.htm
Саня
4622 дн. тому
Что такое “вор кричит: держите вора!”? Нет, это не русская пословица - это украинская политика. Три депутата-бютовца - Андрей Шевченко, Виктор Уколов и Александр Абдуллин - накатали публичный донос в управляющую компанию SOCEMIE/EuroNews на украинскую редакцию “Euronews”. О том, что такое свобода по-тимошенковски, помнят все журналисты, у которых тяжелой пачкой долларов не отшибло память. Все помнят, как Тимошенко публично призывала бойкотировать телеканал “Интер”, который не хотел обслуживать ее политические интересы. На телеканалах помнят “серые воронки” - кабминовские “шкоды-октавии”, которые развозили по каналам кассеты с правильными цитатами и синхронами Тимошенко. Что делать с памятью, господа? Повторять самим себе, что раз Тимошенко за демократию, то и спущенные сверху правильные цитаты - демократические, и никакого ущемления свободы слова при Юле не было? Может быть, не было и писем, обязывающих Первый Национальный транслировать все пресс-конференции Тимошенко? Полноте, господа, наверное, не было на этом канале и директора Василия Илащука, который отдал канал в полное распоряжение Тимошенко и сам проводил в Кабмине едва ли не больше времени, чем на вверенном ему телевидении? Было, все было. Надо только быть честными перед собственной памятью. http://obozrevatel.com/politics/byut-krichit-derzhite-vora.htm
Игорь
4622 дн. тому
Как жалко, что новости на этом сайте создают люди националистической (может даже Бандеровской) направленности. Автор - "оранжевая революция" не является поводом для гордости. Ющенко через 5 лет набрал на выборах 5,45 %, на 2% больше комуняк. Это позор для всех, кто верил в "оранжистов" и голосовал за Ющенко!!! Однако, если автор статьи не заметил - там сказали про то, что Ющенко стал президентом. Этого больше, чем достаточно!!! У нас люди не дружат с головой. Когда в новый год Россия отключила нам за неуплату газ, в интернете писали: "та нехай ті кляті москалі поперхнуться своїм газом". Ну как можно быть такими тупаками??? Мы все в кварплате платили за газ ежемесячно. Верха прикарманили все наши деньги, а мы вместо того, чтобы спросить с правительства, обзываем людей, которые отключили нам ком. услугу за неуплату. Это всё равно, что вам сейчас отключат свет, воду или газ за неуплату, а вы будете возмущаться, чтобы вам это всё предоставляли бесплатно!
кунц
4622 дн. тому
все кто устроили это позорище на майдане в день независимости-просто статисты по 150-200 гр
Пилип
4622 дн. тому
або Україна стає побратимом Білорусі, або підорастів - до параши
Пилип
4622 дн. тому
або Україна стає побратимом Білорусі, або підорастів - до параши
Кленовський
4622 дн. тому
Таємне стає явним. Вустами колишнього майора держбезпеки про політичне й наступне фізичне знищення Лідера реальної опозиції В"ячеслава Чорновола за участю "побратимів" http://www.bursov.net/literator/42
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду