Матч-понт

4 Серпня 2011
50538
4 Серпня 2011
14:30

Матч-понт

50538
Цікава логіка: спочатку тележурналістів везуть на зйомки фільму «Матч», а потім забороняють вмикати камери і кажуть, що Ліза Боярська зайнята
Матч-понт

 

 

Чим займалися журналісти у Василькові?

 

Фраза «Прес-тур на зйомки російсько-українського фільму "Матч"» спочатку звучить гордо. Пізніше з акредитованими журналістами зв'язується представник компанії- співвиробника стрічки «Пронто-Київ» (Україна) Катерина Виноградова та питає прямо: «А ви на власному транспорті їхати будете?». Втім, трансфер усе ж таки організували.

 

 

3 серпня, робочий день у розпалі. На місці бачимо повний аншлаг телеканалів: «Інтер», «Україна», ICTV, Новий канал, «Сіті», 5 канал, «24», «Гамма»... Більша частина знімальних груп прибула на власному транспорті. На місцевому стадіоні триває робота з масовкою на глядацьких трибунах. Довкола - німецька свастика, походжають «гітлерівці», на полі ганяють м'яч кілька футболістів, ґрунтовою дорогою до стадіону ідуть «вболівальники», зодягнені за модою 1940-х. Режисер Андрій Малюков періодично вітає акторів фразою: «Тебе, я знаю "репетичка" не нужна».

 


Пресі відразу ж оголошують: фільмування у розпалі, знімати можна лише у перервах на репетиції. Йдеться про загальні плани майданчика: ступати на газон чи підходити до трибун стадіону суворо заборонено. У пошуках «поживи» частина операторів блукає довкола стадіону та зупиняє перехожих акторів. Аби поспілкуватися з ними, потрібен дозвіл прес-служби. «Добро» отримують на запис синхронів тренера, хлопчика у великому кашкеті, «футболістів». А от підходити до «музикантів» з оркестру суворо заборонено.

 

 

 

Пожвавлення вносить поява продюсера компанії-співвиробника «Рекун сінема» (Росія) Дмитра Куликова. Він налаштований привітно і каже, що спеціально знайшов майку з надписом «СССР» та гімном Радянського Союзу. Куликов спілкується з журналістами близько 20 хвилин і повертається у робоче крісло поряд з масовкою. Самого режисера Андрія Малюкова годі чекати: учасники прес-туру подейкують, що він не любить спілкуватися з журналістами. Крім того, зйомки перейшли у стадію дедлайну.

 

Нарешті до журналістів прямує виконавець головної ролі Сергій Безруков. Координатор прес-заходу нагадує: «Ви приїхали сюди у прес-тур, тож просимо ставити питання суто про "Матч"». Довкола актора утворюється натовп: тут журналісти, оператори, колеги Безрукова, технічні працівники - усі зачаровані.

 

 

«Гра знімається вживу практично. Хлопці рубляться - це справжній футбол! І ти сподіваєшся на захист, і кричиш як на справжньому футболі: "Саня, сюди! Вася, назад! Валя! Валєра!..», - ділиться враженнями Безруков, після чого зникає «за лаштунками», дорогою нагадуючи журналістам, що до жовтня про інтерв'ю його краще не просити. З'ясувалося, актор переконаний: давати інтерв'ю під час зйомок - погана прикмета.

 

 

 Сергій Безруков

 

Обіцяна пресі партнерка по фільму Ліза Боярська не виходить взагалі, бо саме задіяна у масовці. Пресі кажуть, що на Лізу треба чекати з годину.

 

 

 Актор масовки

 

Оглянувши нехитрі тутешні ландшафти, журналісти довго стоять, обмінюючись фразами: «Навіщо нас сюди запросили?». Їх можна зрозуміти: вже збігає третя година перебування біля майданчика, а сенсаціями й не пахне. На запитання ТК, навіщо знадобилося стільки обмежень для ЗМІ, Катерина Виноградова пояснює: «Щоб завчасно не розкривати сюжет фільму, адже потім його буде просто нецікаво дивитися».

 

Про що дізналися журналісти у Василькові?

 

Нагадаємо, з часів виходу радянського фільму «Матч смерті» ідея екранізувати нову, неідеологічну, історію про спортивний подвиг на київському стадіоні «Старт» витала в повітрі. Ходили чутки, що легендарним матчем зацікавився провокативний режисер Олександр Шапіро, можливість екранізації в артхаусному варіанті розглядала «Студія Квартал-95».

 

 

«Арійці» теж вийшли на поле

 

І ось тепер зйомки фільму на фінальній стадії. Спільне російсько-українське виробництво ведуть «Рекун сінема» (Росія) та «Пронто-Київ» (Україна). За словами продюсера Дмитра Куликова, фільм майже готовий, за винятком найважливішої, спортивної частини. Її відклали насамкінець - і через тренування, і з урахуванням того, що актори-футболісти могли отримати травму на полі.

 

За плечима в режисера Андрія Малюкова 14 картин, у тому числі радянські бойовики «В зоні особливої уваги» та «34-й швидкий». Знімав і військові стрічки та серіали («Спецназ», «Диверсант», «Я - русский солдат» тощо). Має вісім нагород в галузі кіно й телебачення, зокрема, ТЕФІ.

 

Сценаристами картини виступили Тимофій Сергєйцев, Дмитро Звєрьков («Каменська», «Полювання на піранью» тощо), Ігор Сосна. Між іншим Тимофій Сергєйцев і Дмитро Куликов (продюсер) - відомі російські політтехнологи. Разом з Ігорем Шуваловим (нині - радник глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна) працювали в Україні з Віктором Пінчуком (парламентська виборча кампанія 1998 року, медіаконсалтинг телеканалу ICTV, проект «Вуличного телебачення»). Разом з Іскандером Валітовим вели президентські кампанії Леоніда Кучми (вибори 1999 року), Віктора Януковича (вибори 2004 року), Арсенія Яценюка (вибори 2010 року).

 

 

Дмитро Куликов

 

«В основі сюжету - особиста драма й історія кохання відомого футболіста, воротаря клубу "Динамо" Миколи Раневича (Сергій Безруков) та Ганни Шевцової (Єлизавета Боярська).З початком війни їхнє недовге щастя руйнується за мить. Масові розстріли в Бабиному Яру, київський концтабір "Дарниця", табір смерті "Сирець", паніка і страх - все це в поєднанні з захоплюючими футбольними матчами доведеться пережити героям фільму. І через ці події ми маємо намір показати всю глибину героїзму радянських футболістів», - йдеться в синопсисі картини.

 

Історична драма розрахована на широкого глядача. Очікується, що в український прокат фільм вийде вже навесні наступного року. Постпродакшн планують здійснювати в Україні та Росії.

 

Як розповів продюсер «Матчу», картину знімали не лише у Києві, а й Харкові. Зокрема, зафільмована Київська опера та Софійський собор. Зйомки Хрещатика і масштабні сцени введення військових частин до Києва та зустріч їх народом перенесли до Харкова, де менше ознак сучасності. На самому стадіоні «Старт» зйомки не вели - заважають довколишні багатоповерхівки.

 

Бюджет фільму склав 10 мільйонів доларів із промокампанією включно. Дмитро Куликов каже, що коштів достатньо. Однак компанія шукає фінансового партнера в Україні. «Це ж українські герої, отже, має бути український фінансовий партнер-продюсер. Не заради грошей - це більше принциповий момент», - сказав Куликов.

 

Найвідповідальніша складова фільму - спортивна. Як розповів Сергій Безруков,зйомки матчу велися у реальному режимі. Окрім акторів, у матчі задіяні і футболісти - на дублях других складів. Акторам довелося тяжче: тренування велися протягом трьох місяців. Під час кастингу враховували їхню спортивну підготовку. Попри художнє трактування подій, щодо футболу автори фільму намагаються максимально дотримуватися достовірності.

 

 

«Зараз рідко знімають фільми такого масштабу. Військовий час дуже добре відтворено, такі речі завжди відчуваються», - каже Безруков. Із бездоганною одеською вимовою свого героя-Раневича актор розповідає, що воротарська праця тяжка, і в нього постійно щось болить - і через фізичні «вправи», і через специфіку воротарського діла, адже в 1940-х воротаря дозволялося штурхати, і гравці цим користувалися.

 

Власне, про 97% отриманих у Василькові фактів було відомо й раніше - з новин, публікацій та сюжетів. Не дивно, що сюжети у випусках за 3 серпня відзначає лаконічний хронометраж.

 

З погляду на фактаж, прес-тур був не надто інформативним. Зате журналісти побували біля знімального майданчика повнометражного фільму, стали свідками живого виступу Сергія Безрукова та побачили здалеку спину Андрія Малюкова. Такі речі запам'ятовуються на все життя - якби ж не так було шкода втраченого часу. Ми не маємо сумніву, що координатор прес-туру Катерина Виноградова сумлінно виконала свої обов'язки в заданому виробниками ключі. А от до самого формату заходу для преси питання є. «Детектор медіа» відомо, що така практика проведення прес-турів на зйомки фільмів, коли журналіст не отримує ексклюзиву, поширена. Втім, ми сподіваємося, що кінопродакшни нарешті зважать на те, що співпраця з медіа має бути партнерською. І принаймні заздалегідь обумовлюватимуть всі нюанси роботи журналіста в полі та не ставитимуться до медійників як до обслуговуючого персоналу.

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50538
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
4656 дн. тому
2Въедливый - молодець, грамотно! :) А "опір окупантам" у цьому опусі виглядатиме як фол на полі або крадіжка буханок на заводі. :)))
Въедливый.
4656 дн. тому
Лубок лубком выйдет. К гадалке не ходи. А ведь реально патриотический фильм могли сделать. Только представьте. Идет война. Взрослое мужское население на фронте, а тут кучка здоровых мужиков вдруг оказывается не в армии, а в оккупированном врагом городе. Не с оружием в руках, а на хлебзаводе, печет вкусный хлеб для немецкой армии. И не просто печет, а еще и освобождение от работы в Германии получила. А в свободное время еще с этими оккупантами в футбол гоняет, а не поезда под откос пускает. И это те, кто до войны числился в составе НКВД. И куда смотрит подполье. Почему за наше подполье работу вынуждено выполнять немецкое командование? Почему не партизаны, а немцы убивают этих коллаборационистов.? Это конечно шутка, но все факты изложенные выше то были. Так что на эту историю можно и с такой точки зрения посмотреть. Будем считать, что этот фильм, собирательное что-то на тему чего-то, и ничего общего не имеющего с тем, что реально было. Хотя вопрос, почему здоровые мужики не воют, а играют в футбол с оккупантами, у меня остается.
ендро
4657 дн. тому
Братья-россияне вновь делают пропагандистский лубок "пра Пабеду", а журналисты стадом побежали смотреть напыщенного Безрукова, который в Киеве ведет себя, так сказать, нескромно... Интересно, почитал ли кто-нибудь из пресс-туристов о том, как родился миф о "матче смерти"? А гляньте на эти кичевые декорации на стадионе! Орлище какой! Такого в комиксах про немцев не нарисуют, а тут претензии на худ.фильм! Но все в этой стране будет послушно сьедено, потому что мозгов своих нет, а есть только телодвижения синхронно с остальным стадом. Мерзко...
Вит
4657 дн. тому
Пошли коркодимы-критики свое оскорбленное мнение изливать... Ну да, в Великой Украине вообще нет кино, чё ж не попинать тигра...
Альошка
4657 дн. тому
бюджет - 10 тисяч доларів. спасіба. поржали :) гонрар Серьожи Безрукова, значить, 200 гривень в день, а Лізи - 150
Знавець
4657 дн. тому
"Бюджет фільму склав 10 тисяч доларів із промокампанією включно" Ги-ги-ги!!!!!! Аффтар, пиши ще! :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду