Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 13 лютого 2006 року

15 Лютого 2006
11894
15 Лютого 2006
15:05

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 13 лютого 2006 року

11894
Гість студії - Петро Порошенко
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 13 лютого 2006 року

ПРОГРАМА "ІДУ НА ВИ" ВІД 13 ЛЮТОГО, КАНАЛ "1+1"

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаємо Вас! Як завжди по понеділках, в ефірі «1+1» – прес-клуб «Іду на Ви». Сьогодні на цікавість журналістів наражається Петро ПОРОШЕНКО. Петра Олексійовича ця студія вже бачила у вересні минулого року. Він приходив сюди, так би мовити, по гарячих слідах скандалу, через який тоді секретар Ради нацбезпеки Петро ПОРОШЕНКО і подав у відставку. З того часу Порошенко не те, щоб зовсім зник з ефірів чи з газетних шпальт. Ні! Але вимахувати ним, як прапором, однопартійці перестали. Офіційну позицію нашеукраїнців озвучать, як правило, інші люди. Петро ПОРОШЕНКО з його скромним, хоча і прохідним, 33-им номером у списку коментує щось в «ряди годи». Але в мене, і підозрюю не тільки в мене, складається враження, що його, як той бронепоїзд, загнали на запасну колію. От тільки зачохлені гармати не дуже там когось вводять в оману.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Вітаю Вас! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». Нагадаю, що з минулої програми стосовно наших гостей, стосовно наших учасників поширюється умови, власне кажучи, передвиборчої кампанії, тобто заборона на агітацію і контрагітацію. І ведучі зобов’язані зупиняти спроби агітації і контрагітації. Отже, Петро ПОРОШЕНКО у нас в ефірі. Я не хочу нагадувати всю ту історію. Ви пам’ятаєте, що ця людина була секретарем Ради національної безпеки і оборони. Потім відбулась череда різноманітних подій, в результаті якої є сьогодні ситуація постійної дискусії, – чи можлива єдність в помаранчевому таборі. Отже, в зв’язку з цим і пов’язане запитання нашого інтерактивного опитування. Чи вірити Ви в об’єднання помаранчевої команди після виборів? Таке запитання ми виносимо на наше інтерактивне голосування. Ті з Вас, хто вірить в об’єднання помаранчевої команди після виборів, ваш телефон – 8-900-114-10-01, це відповідь «Так». Ті з Вас, хто не вірить в об’єднання помаранчевої команди після виборів, – 8-900-114-10-02, це відповідь «Ні». Нагадаю, що дзвінки платні. Їхня вартість – 60 копійок з ПДВ. Нагадаю, що це опитування не є і не буде репрезентативним, просто відображає думку найактивнішої частини нашої аудиторії. Просимо телефонувати лише повнолітніх.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Поки глядачі обмірковують питання і визначаються, я пропоную почати з такого запитання. Петре Олексійовичу, чи змогли б Ви об’єктивно, тобто збоку, поглянути на нинішню пропрезидентську команду управлінців і дати оцінку ефективності їх діяльності, з погляду просто управління державою? Ви знаєте, для людей мало поінформованих в державних таємницях, з завищеними вимогами і недовірою до офіційних даних, як от я, у них виникає враження, що нова влада все ж таки згаяла час і розтринькала переваги, які мала.

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Звичайно, я не можу сказати, наскільки об’єктивною буде моя позиція, оскільки в будь-якому разі політику важко бути об’єктивним, але я спробує це зробити. Тому що за рік перебування при владі, безумовно, можемо казати про певні помилки, які були допущені, і про очевидні успіхи, яких не можна не помічати. Щодо помилок, треба казати про кадрові помилки. Але це неможливо не робити, коли одночасно змінюєш 18-19 тисяч посадовців, які репрезентували стару владу. Щодо... крім кадрових помилок, були, безумовно, певні економічні авантюри в урядовій політиці. Але сила влади полягає в тому, що ми маємо можливість визнавати помилки і робити з них відповідні висновки. В якості невдач або, можливо, не невдач, але те, що не вдалося зробити, теж можна казати про низку реформ, для реалізації яких потрібна законодавча підтримка Верховної Ради. Мова йде це про податкову реформу. Тому що враховуючи серйозне зростання бюджетних надходжень, ми мали можливість суттєво знизити податковий тиск, при чому як на виробника, так і на заробітну плату. Знизивши з 37-35% до 25% єдиний... єдиний збір соціальний, або єдиний соціальний податок, що призвело би до 10-12-відсоткового зростання заробітної плати. Але очевидно, потрібно говорити і про успіхи. Успіхи – це суворе виконання взятих на себе передвиборчих зобов’язань...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Яких саме?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: При чому виконання не перед виборами за два місяці, а з першого дня перебування при владі.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Петро Олексійович...

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Ми обіцяли в 2005 році вивести війська з Іраку, – було засідання Ради нацбезпеки, і війська з Іраку тут. Ми обіцяли скоротити термін служби військовослужбовців, ми обіцяли суттєво підняти рівень грошового забезпечення, – це зроблено. Ми обіцяли, що на сьогоднішній день Україна буде мати інший рівень зовнішньополітичного авторитету, – сьогодні Україна є регіональним лідером, в тому числі і через вирішення замороженого конфлікту в Придністров’ї. Сьогодні ми маємо, – саме сьогодні, – пояснення, що наша делегація разом з Росією не знайшла складів або виробництва зброї в Придністров’ї.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Але даруйте! Це – все-таки заслуга пропрезидентської управлінської команди чи це ще якийсь наслідок і коньюктури сприятливої для України?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Побійтесь Бога! Яка сприятлива коньюктура?! При падінні основних цін на основні продукти українського експорту, – на хімічне виробництво, на металургію, – ми забезпечили майже 70-відсоткове зростання надходжень до бюджету. За рахунок цього, профінансували все те, що обіцяли. Це і допомога матері при народжені дитини, це і соціальні виплати освітянам. Зверніть увагу, на 51% зросла заробітна плата освітян. На сьогоднішній день вчитель, який ще декілька місяців тому чи рік тому отримував 350-400 гривень, сьогодні отримує 700-800, це початківець. І на сьогоднішній день завуч в складних умовах з усіма добавками отримує 1200-1800 гривень. Я впевнений в тому, що не помічати цього не є можливим.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Петро Олексійович, моє запитання також із сфери кадрової політики. Власне, це запитання було поставлене... Згідно з опитування Центру Разумкова, опублікованим в «Українській правді» восьмого січня, яке було проведене з 26 по 31 січня цього року, опитано 216 респондентів: 60.3% опитаних вважаються, що все, що відбувається в Україні, іде в неправильному напрямку. Така цифра одна є! Отже, якби повернутися трохи назад... Я розумію прекрасно і не буду сперечатися з тим, що будь-яка влада, яка б вона не була, вона робить помилки, вона робить досягнення, вона реалізує свою програму. Ніхто, з рештою, не сподівався, що це буде влада, в якої немає жодної помилки. Але хочу конкретно запитати. Якби повернутися назад в часі, Ви рекомендували президентові, – Ви мали такі функції, як радник президента з питань національної безпеки, – Ви б рекомендували президенту звільнити 18 чи 20 тисяч державних службовців, призначити прем’єром Юлію Тимошенко? Ви б рекомендували йому чи ні, призначити рівненським губернатором Василя Червонія? Я перечислив три основні питання.

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Дякую за запитання, В’ячеслав! Це – складне запитання. По-перше, я ніколи президенту не радив... не був радником його з кадрових питань. Я не причетний ні до формування 18 тисяч нових членів команди. Там немає жодного підпису, і це не потребувало жодного узгодження в апараті нацбезпеки. Я не маю жодного відношення до призначення Юлії Володимирівни Тимошенко прем’єр-міністром. І звичайно, що позиція по Червонію також відбулась без мене. Але, якби була машина часу, і якби ми повернулися назад, я би... я впевнений абсолютно, що владна команда потребує суттєвої зміни. В якості доказу я наведу один приклад. Декілька днів тому я повернувся з Донецька. Я хотів би, щоб ми приділили декілька хвилин після цього враженням по перебуванню в Донецьку. Але перше і головне враження, – є області в Україні, де була змінена вся владна команда... в силу різних обставин. Я не хочу зараз коментувати! Це є позиція губернатора, прем’єр-міністра чи когось іншого. В Донецькій області цього не відбулося. В Донецьку працюють, як і раніше, декілька заступників голови облдержадміністрації, старі, в тому числі представляючи Партію Регіонів. В Донецьку керівники управління облдержадміністрації часто-густо залишилися на своїх посадах. В Донецьку керівники райдержадміністрації були дещо переміщені, але велика кількість їх залишилась... І скажіть мені, будь ласка! Якщо економічні підсумки Донецької області, де ми маємо 7.8% падіння рівня промислового виробництва, де ми маємо суттєве зменшення надходжень обласного бюджету на одного жителя області, де ми маємо... Я не хочу зараз втомлювати цифрами! ...Де ми маємо очевидний програш старої команди, – команди, яка представляє сьогодні певну політичну силу. Так чи є коректним сьогодні казати про те, що успіхи нової команди або результати діяльності нової команди є неефективними?! Я впевнений, що ми повинні бачити об’єктивну інформацію, і надавати можливість телеглядачам самим робити висновки.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Ваше запитання!

Віктор ШЛІНЧАК, агентство «Главред»: Віктор ШЛІНЧАК, агентство «Главред». Петро Олексійович, почну своє питання з перевірки чуток. Ви завжди дуже гарно реагуєте на чутки і на те, як Ви їх спростовуєте. Кажуть, що у президента на думці є все-таки такий сценарій повернення так званих любих друзів у команду президента, і що саме...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Прошу пояснити, що ти маєш на увазі!

Віктор ШЛІНЧАК, агентство «Главред»: Мається на увазі, що президент найближчі там кілька днів вийде на трибуну і скаже: «Ці люди не винні, вони знову у моїй команді». Я маю на увазі Порошенка, Червоненка, Мартиненка, Безсмертного, Жванію і так далі. Що «Це моє оточення так і залишається!». І що це, – наступна чутка, – що це відбудеться, як раз, під час того, як він буде представляти Вас, як губернатора Донецької області. Будь ласка, прокоментуйте.

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Перше, це не президент має казати винні чи невинні будь-хто в цій державі. Це мають казати правоохоронні органи, прокуратура, суд, слідчі комісії парламенту, або, якщо всі ці органи є неефективними, засоби масової інформації. На щастя, всі вони, – всі чотири щаблі, – зробили свої висновки. Абсолютно неупереджено, в умовах свободи слова, в умовах жорсткого політичного протистояння в парламенті, в умовах вільного і відкритого засідання суду, і в умовах прозорої роботи правоохоронних органів. І це... перша позиція. Друга позиція, – знаєте, жодне з цих прізвищ ніколи з команди президента не виходив, не зважаючи на ті випробування, які були послані, вони... я вважаю, що всі з них чесно ці випробування пройшли, не зрадивши ні Майдану, ні президента.

Віктор ШЛІНЧАК, агентство «Главред»: А коли Ви, до речі, останній раз зустрічались з президентом?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Це – не важливо. Я останній раз з президентом зустрічався... на Водохрещі, коли він... Я стояв, він підійшов, зі мною привітався, – це було публічно. Але... З Вашого дозволу! Я не відповів, до речі, на запитання пана В’ячеслава, що... не тільки щодо змін команди, а і щодо Чорновола. І я би не радив президенту...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Щодо Червонія!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Чи Червонія, вибачте! Щодо Червонія Василя, я би не радив призначати цю людину. Партія чітко наша висловила свою позицію з цього приводу. І причини були абсолютно прозорі. Це є міжконфесійна ворожнеча, яка розпалюється цим керівником. Це є адміністративний тиск, в тому числі на засоби масової інформації. Це є поведінка, яка абсолютно не притаманна новій владі. І не може ця людина асоціюватися з новою командою.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Ваше запитання!

Сергій РУДЕНКО, журналіст видання «Сейчас»: Пане Порошенко, Сергій РУДЕНКО, видання «Сейчас». Скажіть, будь ласка! Ми говоримо про якусь об’єктивність! Об’єктивно скажіть, чи можна було уникнути тих газових угод, які в уклала Україна і Росія 4 січня цього року? Ви, як секретар Ради національної безпеки і оборони, прораховували таку ситуацію, що доведеться укладати саме такі угоди і йти на умови Росії, чи ні? Чи це програш, скажімо, команди, яка вже працювала після Вас?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: По-перше, я би не хотів, щоб зараз хтось давав оцінку, і щоб ця оцінка претендувала на об’єктивність, – чи це є програш, чи це є виграш. Я спробую навести дуже простий приклад. Незалежність багатьох країн залежить від різних обставин. В когось це залежить від туризму, – якихось островів чи країн. В когось, як в Росії, незалежність залежить від родовищ нафти і газу, які забезпечують економічну незалежність держави. Так сталося, що в Україні незалежність значною мірою залежить від її транзитного потенціалу, – відверто кажучи, від державної власності на газотранспортну мережу. Я впевнений в тому, що попередня влада, підписуючи угоди про газотранспортний консорціум, про створення або передачу в статутний фонд, або позбавлення державної власності цієї основи незалежності, створювала серйозну загрозу незалежності і безпеці держави. В тому числі,  робила державу залежною. Я можу навести дуже простий і чіткий приклад. Порівняйте! Україна сьогодні в результаті цих угод, власність держави на газотранспортну мережу збережена, і вона є недоторканою, ціна є найменшою серед країн СНД, не беручі Білорусію, яка втратила газотранспортну мережу. Ми сьогодні маємо гарантоване забезпечення газом, якій, не будучи підписаними ці угоди, ми би мали абсолютно величезну загрозу в будь-який час, особливо під час великих морозів падіння тиску в трубі. І тоді би країна мала би десятки або сотні Алчевськів, Дебальцеве, Торезів, Сніжних і інших. В мене, як у громадянина, є, безумовно, запитання, – наскільки на сьогоднішній день ми зацікавлені в тому, щоб в структурі був посередник. Якщо це позиція була Росії, – будь ласка, це російський фактор, і вона несе за неї відповідальність. Якщо це була ініціатива України, – прем’єр-міністр Єхануров абсолютно чітко озвучив позицію: якщо це так, – будь ласка, давайте формувати прозорі стосунки на підставі грошових розрахунків, на підставі прямих угод НАК «Нафтогаз України» – РАО «Газпром». І Росія, будь ласка, дайте відповідь на цю пропозицію!

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петро Олексійовичу, я хотів би вивести зараз питання на трошки інший контекст, – взагалі стосунків з Росією. Тому, що Ви, відповідаючи Славкові, казали: ось, про це мене не питали, а це не в моїй компетенції йому радити... Я хочу Вам нагадати, що комісія Ющенко-Путін, це була ваша ініціатива, ваше дітище. І скажіть, чому їй не вдалося запустити? Вона, до речі, почне працювати, от буквально, цього вівторка 14-го, підкомісія по Чорноморському флоту розпочне засідання. Чому не вдалося запустити її раніше цю роботу? Ви ж тоді казали, що не вірите в можливість... здатність уряду працювати з росіянами. Ви зробили цю комісію. Чому Ви не запустили її тоді? Можливо б, це допомогло уникнути тих небезпек, які призвели до цього компромісу?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Я б не став перебільшувати свою функцію. Ми лише рекомендували президенту таку організаційну форму, яка була запропонована Віктором Андрійовичем Ющенком Володимиру Володимировичу Путіну, вона була схвально сприйнята. Я не маю жодного сумніву, що, розуміючи загрози, об’єктивні загрози, які виникали щодо міжурядових стосунків, в зв’язку з певними обставинами, які перешкоджали відвіданню тодішнім прем’єр-міністром Москви, ці стосунки треба було вивести на абсолютно інший формат. Але це не робиться отак …! Треба зробити регламент роботи комісії, треба затвердити структуру комісії, треба затвердити план дій комісії на цей рік, і на наступний. І всі ці кроки були зроблені за три-чотири місяці, в тому числі під моїм керівництвом, коли я очолював апарат Ради національної безпеки і оборони. Вони були погоджені в Казані з російським президентом Путіним, був погоджений в цілому план, регламент. І восьмого вересня я мав їхати в Москву на підпис відповідного документу. Але...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: І тут все зупинилося?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Нічого не зупиняється! В нас сьогодні, насправді, цей формат дозволяє ефективно вирішити ті проблеми, які на сьогоднішній день значно ускладнені політизацією процесу. Тому що я впевнений, що вся криза, яка виникла в україно-російських стосунках, вона має природу внутрішню, вона абсолютно внутрішні причини...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Гаразд! Петро Олексійович, про це ми поговоримо трохи згодом! Тому що, знаєте, є ідей вже надалі перейти від оцінок до прогнозів. Хоча, звичайно, ми не чекаємо від Вас прогнозів, хто там кого переможе. Але от, помаранчевий табір, його здатність об’єднатися і взяти... повернути собі контроль над владою після цих виборів, викликає багато запитань. І в мене до Вас перед тим, як перейти до цього блоку, таке запитання. Знаєте, чи не занадто Ви перегризлися між собою? Я маю на увазі тих, хто прийшов з Майдану і розбігся тепер по своїх кутках. Ну, скажімо, ось ця листівка, яку Катеринчук, здається...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я прошу не наводити зміст листівки, як агітаційний матеріал!

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Гаразд! Ну, ця зооморфна листівка, і Ви там фігуруєте... І що тепер буде? Ви подасте на них до суду і взагалі поставите крапку в цій історії? І як взагалі електорат у нас реагуватиме? Ви гадаєте, це додає довіри до Вас, як до єдиного табору, чи до людей, які можуть об’єднатися? Одним словом, Ви собі поміркуйте, а у нас зараз рекламна пауза. Потім поговоримо ще!

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаю всіх, хто приєднався до нашої аудиторії щойно! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». В гостях у нас сьогодні Петро

ПОРОШЕНКО. І ми винесли на наше інтерактивне опитування запитання, яке звучить так. Чи вірите Ви в об’єднання помаранчевої команди після виборів? І бачимо, що маємо перші результати. Є певна віра серед людей, оскільки понад 50, – 56.3% вважають, що такі шанси, такий потенціал в помаранчевої команди є. І досить висока цифра, – 43.7, – вважають, що такого об’єднання, скоріш за все, не відбудеться. А я нагадаю Петру Олексійовичу про питання, яке поставив перед рекламою. Отже, чи погоджуєтесь Ви, що у своїх чварах колишні союзники по помаранчевому табору втрачають симпатії електорату? І що Ви будете робити з тим же таки БЮТом, який, як Ви кажете, там Вас паплюжить, веде проти Вас війну? А вони кажуть, Ви проти них війну ведете. Буде цей консенсус, це діалог, чи що-небудь ще схоже?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Едуард, я ніколи не казав, що мене паплюжать. І я не звертаю на це увагу! Я – людина, яка очолювала виборчу кампанію блока «Наша Україна» в 2002 році. І ми зайняли перше місце. Я – людина, яка відіграла суттєву роль в президентській кампанії, яка пройшла декілька мажоритарних кампаній. Я Вас запевняю, ніколи і нікому брудні технології не принесли користі. Ніколи! Оце... ці кроки, на які штовхає оточення керівника Блоку Юлії Тимошенко, кроки про чорний піар, вона не викликає симпатій і не допомагає отримувати голоси виборців.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вибачте! А Ви виключаєте, що ваші однопартійці на регіональному рівні не вдаються до тих самих кроків?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Це є шкідливо для кампанії. Це є абсолютно чітка позиція, яку ми висловлюємо. І цього робити непотрібно тому, що ці голоси, якщо вони відійдуть від Блоку Юлії Тимошенко, вони до нас не прийдуть. Це є абсолютно чітке розуміння. Тому відповідь, – наш блок не буде подавати до суду на Блок Юлії Тимошенко. Ми впевнені в тому, що це виключно моральна відповідальність. Ми зараз знаходимось в процесі переговорів про створення коаліції. Умови створення коаліції є абсолютно прозорі. Це – об’єднання навколо президента з метою реалізації його передвиборчої програми.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Петро Олексійович!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Жодних якихось там... в тому числі кадрові питання обговорювалися виключно в такий спосіб. Що на посаду прем’єр-міністра претендує лише та політична сила, яка займе більше голосів виборців на цих парламентських виборах і все таке інше.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Петро Олексійович, а чи не виходить така ситуація, що ці переговори просто ведуться заради самих переговорів. Так, щоб кожна протилежна сторона могла б зрадити... сказати, що там інша сторона просто не домовилась, зрадила? Розумієте, така ситуація... ну, от навіть з цим інтерактивним опитуванням. Чи вірите Ви в об’єднання помаранчевої команди після виборів? А на скільки воно потрібне це об’єднання? От наскільки я розумію, наприклад, є ситуація, при якій Ви говорите про обмежений список підприємств, які будуть підлягати реприватизації. Інша сторона говорить про необмежений список. Економічні погляди різні абсолютно...

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: В’ячеслав, ми говоримо зараз не про економічні погляди Порошенко чи Тимошенко. Ми говоримо про те, що 57 майже відсотків телеглядачів каналу «1+1» чекають об’єднання помаранчевої команди. Це є вимога виборців. І в даному випадку політиків в парламенті лише представляють їх інтереси, представляють виборців. І вони мають прислухатися до позиції, яку висловлюють виборці. Я не відкрию таємниці, в жовтні місяці Петро ПОРОШЕНКО, коли були, можливо, найважчі часи в моєму житті, декілька разів зустрічався з Юлією Володимирівною Тимошенко з однією метою... Предметом зустрічі була одна, – Юлія Володимирівна, нам треба формувати єдиний список на вибори. Це дозволить нам додатково взяти як мінімум 10%. Питання щодо кадрів, питання щодо амбіцій вирішуються публічною угодою, без прізвищ. Але принципово, – ми маємо йти єдиним списком. Зустрічей було декілька. На першому етапі в мене склалося абсолютне враження про чітке розуміння необхідності об’єднання. Що цьому завадило? Які сили з оточення Юлії Володимирівни перешкоджали цьому процесу в страху втратити вплив на політичну ситуацію... Краще ці питання мають коментувати представники Блоку Юлії Тимошенко. Ми сьогодні чітко засвідчуємо, – наша команда надзвичайно серйозно ставиться до переговорів, наша команда надзвичайно серйозно ставиться до необхідності об’єднання команди, – всіх, до речі. Це мова не йдеться про блок «Наша Україна» чи Блок Юлії Тимошенко. Мова йдеться про ПРП-ПОРУ, про блок Костенка-Плюща, про Соціалістичну партію Мороза, про всіх... Тому що викреслити окремо і щось вирвати – це вирвати серце Майдану або щось інше, і жити без цього. Цього... це не є можливим. Тому я просив би, щоб оці 57 з половиною відсотків, які зараз голосують за необхідність об’єднання, щоб це почули всі!

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ну, це ще не остаточні цифри!

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я хочу підкреслити одну ремарку для глядача! Ну, на мій погляд, принаймні так, як я можу оцінювати ситуацію, то ми не переходимо межу поки що агітації/контрагітації. По-перше, тому що я переконаний, що люди з БЮТу можуть якось відповісти на це все. А по-друге, ми аналізуємо ситуацію. Так?! Аналізуємо ситуації, які вже виникали в минулому. Прошу, ваше питання!

Олег ВОЛОШИН, журналіст, журнал «Эксперт-Украина»: Олег Волошин, журнал «Эксперт-Украина». Петр Алексеевич, Вы говорите, 57% ждет объединения. А 57% или 80% электората Ющенко не ждали либеральных реформ?! Эти 80% не ждали, допустим, свободной продажи земли, гарантии прав собственности?! Насколько это возможно с социалистами, которые категорически против продажи земли? С Тимошенко, которая за реприватизацию? С некоторыми националистическими партиями, которые, в отличие от ваших взглядов, категорически против России? Насколько это команда, если одни играют в баскетбол, другие плавают, а третьи – в шахматы? Действительно, нужно ли это объединение? Ведь стране нужно развитие!

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Чи не маємо ми таку просту ситуацію, що той, хто вірить в об’єднання помаранчевої команди після виборів, той, скажімо, думає серцем? А той, хто не вірить, думає розумом?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Я нагадаю... Дуже дякую за запитання! В 2002 році, коли ми створювали об’єднання із десяти партій в блок «Наша Україна», ніхто не вірив в те, що це реально, і що цей блок проіснує там рік чи два. Всі казали, що вони розсиплються або до виборів, або одразу після виборів. Ви абсолютно праві, що дуже важко знайти порозуміння в політичних силах. Але для цього шукаються компроміси. І для цього соціаліст Валентина Семенюк продає «Криворіжсталь». Як це відбувалося? – це питання по-іншому. Але була продана «Криворіжсталь». І для цього на сьогоднішній день має формуватися на інших абсолютно принципах уряд, який не дозволятиме абсолютно волюнтаристських, антириночних, непрозорих, або будь-яких інших рішень. Для цього потрібно лише одне, – прозора процедура підготовки рішень, чітке дотримання процедури, – в тому числі в уряді, в тому числі в Верховній Раді, – чітке дотримання публічних, а не якихось підкилимних угод. І саме з цього ми на сьогоднішній день починаємо. Тому що змістовна частина угоди, починаючи від спільних дій в уряді, і завершуючи ставленням до політичної реформи, або бачення реформування політичної системи держави. Все це виписується, фіксується, як політична позиція об’єднання. Жодних непрозорих речей не має бути! Повірте мені, що ми сьогодні набагато ближче до результату. І дякую, до речі, що з 55 ще 3% вже зараз повірили, і подзвонили, і проголосували!

Діана ДУЦИК, журналістка, «Без цензуры»: Петро Олексійович, в продовження цієї теми... Діана ДУЦИК, «Без цензуры». Скажіть, будь ласка! Що Ви будете робити, якщо Юлія Тимошенко за будь-яких обставин не відмовиться від амбіцій прем’єра? І чи є у Вас план на випадок продовження політичної кризи після виборів? Дякую!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Знаєте, от менше всього я хочу зараз обговорювати долю Юлії Володимирівни Тимошенко на посаді прем’єра. Це не є...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я просив би Вас це не робити!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: ...Не моя компетенція. І я не хотів би... не хотів би це коментувати в якийсь спосіб. Я впевнений в тому, що процедура кадрових призначень є вторинною. Я впевнений, що зараз у нас відбуваються не вибори прем’єра, не вибори канцлера, – у нас відбуваються парламентські вибори, де кожен депутат, який отримає високе звання народного депутата України, має бути особистістю, яка достойна представляти народ в парламенті. Якщо там є, – при всій повазі до цих професій, – охоронці, секретарки, водії чи пере... кучмісти, які взяті для перевиховання, це просто не представляють тих виборців, які голосують за цю політичну силу. І я впевнений, що альтернативи немає. Новообраний парламент, де буде... Я думаю, як зараз сказати, щоб не виглядало агітацією... Я не маю жодного сумніву, що наш блок переможе і буде центром формуванням...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Це – агітація! Вислів не знайшли! Це – агітація! Будь ласка!

Леся ОЛЕШКО, журналістка, журнал «Корреспондент»: Пан Порошенко... Леся Олешко, журнал «Корреспондент».

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Дуже приємно!

Леся ОЛЕШКО, журналістка, журнал «Корреспондент»: Скажіть, будь ласка! Чи можете Ви прогнозувати якусь зовнішню загрозу, яка змусить вашу команду об’єднатися і забути про цю переговорну метушню? Що це може бути за загроза? Дякую!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Дуже дякую за запитання! Знаєте, якби Ви мені це питання задали в грудні, я б без сумніву сказав би, що так, що зовнішня загроза економіки держави примусить об’єднатися. Нажаль, поведінка окремих політичних сил під час газової кризи, дивні союзи, які виникли в парламенті, не дають сьогодні мені підстав чесно і щиро Вам відповісти, що так, я в це вірю. Більше того, я можу сказати, що на сьогоднішній день існують очевидні речі, коли, фактично, збільшується загроза появи в Україні залежних політичних сил. Я навіть думати не можу про появу в Україні залежних урядів. Але одна політична сила чомусь вирішила почати свою виборчу кампанію і висунутись в Красноярську. Можливо, там його будуть обирати. А друга політична сила, – постійно хтось натякає, що Ви будете у нас на гачку із-за кримінальних справ і рішень суду, які повступали... Тому питання незалежності держави, незалежності політичних сил, можливість приймати проукраїнські рішення, сьогодні надзвичайно актуальні. І я впевнений, що якщо не об’єднаються політичні сили, то вони будуть об’єднуватись не тільки, і не стільки із-за зовнішньої загрози, а із-за того, що виборці своїм голосуванням, своєю позицією примусять окремих політиків відкласти власні амбіції і думати про державу.

Дмитро БОНДАРЕНКО, журналіст, газета «Коммерсантъ-Украина»: Петро Олексійович! Дмитро БОНДАРЕНКО, «Коммерсантъ-Украина» газета.
Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Доброго дня!
Дмитро БОНДАРЕНКО, журналіст, газета «Коммерсантъ-Украина»: Від часу формування помаранчевої коаліції, як відомо, учасники цієї коаліції керувалися абсолютно двома різними стратегіями. Зараз же абсолютно невідомо, що буде, якщо дійсно помаранчева коаліція об’єднається знову. Чи можете Ви сказати, буде реприватизація чи не буде реприватизації? Чи є якісь інші питання, де БЮТ і «Наша Україна» розходяться в думках?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Я можу Вам сказати одне, – я мав можливість брати участь в засіданнях, в тому числі робочих груп і уряду, коли обговорювалось питання приватизації... реприватизації. Коли спочатку це була позиція трьох тисяч, Ви пам’ятаєте, потім був...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Трьох тисяч підприємств?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: Трьох тисяч підприємств. Потім це була концепція авторів, які, на щастя, не мають жодного відношення до юриспруденції, але вони були міністрами в уряді попередньому, які сказали, що ми просто законом зараз без рішень суду, без нічого приймемо рішення і позабираємо сто, двісті, триста підприємств, проголосуємо в парламенті, підпишемо в президента і змінимо форму власності. В мене є запитання, – а як Конституція, яка це забороняє? Сорок друга стаття Конституції нам це дозволяє робити! Сорок друга стаття – це дії в умовах надзвичайного стану, або в умовах військового часу. Так от, я Вам запевняю, що цього повернення більше в ідеології влади не буде. Що кожне рішення... Ми не можемо називати жодної цифри, – це принципово! Не може існувати жодного списку, як позицію влади або політичної сили. Є чітка судова процедура. Вона має бути бездоганною. Так само, як це було при «Криворіжсталі», – пройшли, прийняли рішення Верховного Суду, продали в прозорій процедурі. Ні в кого сумнівів не викликає, що, по-перше, що він був вкрадений в 2004 році. В кожного громадянина держави вкрали більше, як 500 гривень тільки на «Криворіжсталі». По-друге, в законності самої процедури. Це саме треба зробити, і зроблено вже з Нікопольським заводом феросплавів, який дивним чином не рішенням Полтавського суду під барабанний бой штурмувати трудовий колектив, а в спокійній обстановці приймати рішення відносно незаконно приватизованих підприємств. Але я впевнений, що це є одиниці, і по них мають бути прийняті... доведені, вступивши в силу судові рішення, які викликають довіру суспільства.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я коротко нагадаю, що була така історія, коли зразу після перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка
Петро ПОРОШЕНКО поряд з Юлією Тимошенко розглядався, як реальний кандидат на посаду прем’єр-міністра України, керівника українського уряду. Був компроміс, – Порошенко на РНБО, Тимошенко на прем’єра. Потім було різне, – те, що Ви спостерігали протягом останнього року. От запитання, яке виникає в мене, і напевне аналогічне... Чи буде Петро ПОРОШЕНКО після виборів претендувати на посаду прем’єра? І чи вступить він у зв’язку з цим в конкуренцію з Юрієм Єхануровим? Як завжди, він на це питання відповість після реклами.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Добрий вечір ще раз! В ефірі – останній третій блок прес-клубу «Іду на Ви». Я нагадаю запитання нашого інтерактивного опитування. Чи вірите Ви в об’єднання помаранчевої команди після виборів? Зараз голоси розподілилися так, що 62% приблизно вірить, що так, об’єднання таке можливе; 37.9, ну, практично 38% відповідає, що ні. Я нагадаю наші номери телефонів, – вони зараз на екрані: 8-900-114-10-01 – це відповідь «Так», 8-900-114-10-02 – це відповідь «Ні». І пригадаю запитання, яке я поставив перед рекламним блоком. Отже Петро Олексійович, пригадуючи ті старі історії, і пригадуючи, що все ж таки інколи бувають, що історії повторюються, чи будете Ви претендувати на посаду прем’єра? І чи готові Ви конкурувати з Юрієм Єхануровим, який, напевно, захоче на цій посаді перевідновитися?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: В’ячеслав, шановні друзі! Якби я зараз сказав, що Порошенко не має жодних амбіцій, це було б неправда, і Ви б мені не повірили. Але я запевняю Вас, що амбіції Петра Порошенка відступають на другий план, коли мова йдеться про інтереси держави, інтереси партії, інтереси країни, інтереси президента. Тому я буду діяти відповідно із зазначених інтересів. І ніколи власні амбіції Петра Порошенка не стануть на перешкоді партії, блоку, парламенту і державі.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Петре Олексійовичу, попрошу Вас загодя не ображатися, просто існує така приказка... Напевно, Ви теж її добре знаєте, що важко доводити, що ти не верблюд, якщо тебе в цьому звинуватили. Ви через певні несприятливі обставини потрапили були в таку ситуацію. За допомогою суду Ви з неї вийшли. Але я хотів би просто зрозуміти, якщо ми відкинемо всі ці пафосні запевнення, що людину тягне в політику нестримне бажання ощасливити інших людей, то що Вас туди тягне насправді? Бо... чому Ви не повернетесь у бізнес, який був у Вас успішним? Ви ж, начебто, йшли з нього чи ні? Чому Ви не вважаєте, що Ви...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Я просив би тут тільки вже не повторювати те, що Ви говорили, що Ви передали свої кошти в управління фонду...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Так, так!

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: ...Що Ви відокремили таким чином бізнес від політики. Власне кажучи, чого Ви не вертаєтесь в бізнес? Власне кажучи, в цьому питання.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ви ж можете повернутися в бізнес так само!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: По-перше, Ви знаєте, я впевнений, що в бізнесі я досягнув всього ще в 98-му році. Мова не йдеться про кількість грошей. Повірте мені, я в подметки не гожусь багатьом в цій державі. А мова йдеться про успіхи в тому, що виведені були з кризи підприємства різних галузей, які не цікавили в той час нікого, починаючи від суднобудування і закінчуючи харчовою промисловістю. Я себе реалізував. На сьогоднішній день це просто не цікаво. По-друге, я впевнений, що не є багато людей в Україні, які одночасно можуть продемонструвати реальне знання макроекономіки, яку я пишаюсь тим, що мені вдалося зробити на посаді керівника бюджетного комітету, з реальними досягненнями в сфері конкретної економіки. І третє...

Сергій РУДЕНКО, журналіст видання «Сейчас»: Петро Олексійовичу!

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: І третє... Дуже коротко! Повторюючи те, що казав В’ячеслав. Комусь дуже хотілося б, щоб в 2000 році хтось би щось запропонував Петру Порошенку, і він з політики зі своєю активністю в команді тодішнього прем’єра Віктора Ющенка перейшов би в бізнес, – зрадив би! В 2002 році, коли я очолював виборчу кампанію, теж, – можливо, щось запропонувати, нехай би відійшов...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Так пропонували?

Петро ПОРОШЕНКО, кандидат в народні депутати України: І в 2004 році теж щось запропонувати: посаду, заводік, фабрику чи галузь, – щоб, може, відійшов. Хочу сказати в ефірі «1+1», – не дочекаються!

Сергій РУДЕНКО, журналіст видання «Сейчас»: Петре Олексійовичу, все ж таки давайте поговоримо про ваші статки, що Ви минулого року перерахували статки Пінчука і Кучми, якщо я не помиляюсь, 7 і 8 мільярдів доларів. Польський журнал «Впрост» оцінив ваші статки в 350 мільйонів доларів. Скажіть, будь ласка! Ви є публічна людина, Ва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду