Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 6 лютого 2006 року

8 Лютого 2006
11555
8 Лютого 2006
12:10

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 6 лютого 2006 року

11555
Гість студії - лідер блоку "Пора - ПРП" Віталій Кличко.
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 6 лютого 2006 року

ПРОГРАМА "ІДУ НА ВИ" ВІД 6 ЛЮТОГО 2006 РОКУ, КАНАЛ "1+1"

Едуард ЛОЗОВИЙ: Вітаю усіх. Надворі понеділок, а в ефірі прес-клуб «Іду на Ви». Вже котру програму поспіль у нас триває ярмарок політичних амбіцій у легкій та невимушеній передвиборчій атмосфері. Сьогодні гість «Іду на Ви» - Віталій КЛИЧКО. Чи варто представляти Віталія Володимировича? Гадаю, багато з тих, хто зараз дивляться телевізор, в цей момент посміхнулися, ще б пак, бо кого, мовляв, представляти. Брати Кличко – це вже віддавна визнаний бренд і в спорті, і в рекламі. Аж ось з'явилася нова обставина: старший Кличко захворів політикою. Хворів, як він сам зізнається, на Майдані, куди вийшов підтримати помаранчевих свого часу. З того часу минув рік, трошечки більше, і ми знову бачимо Віталія Кличка, на цей раз на чолі політичної сили. І при чому, що цікаво, політичного блоку, який, якщо вірити українським соціологам, не є серед фаворитів сьогоднішніх парламентських перегонів. І мало того, Віталій КЛИЧКО ще й висуває свою кандидатуру на посаду київського мера. Надто багато несподіванок, надто багато запитань. Славко.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Вітаю Вас в ефірі прес-клубу «Іду на Ви». І як завжди, основна проблема, у кожної людини, яка міняє сферу своєю діяльності, Віталія Кличка люди готові сприймати, як успішного спортсмена, взагалі, як успішну людину, і як позитивну візитну картку Україну, одну з не багатьох, треба сказати. Чи готові ми сприймати Кличка, як успішного політика, як успішного управлінця, що передбачено посадою столичного міського голови? Власне саме з цим, з готовністю, і пов'язано запитання нашого інтерактивного опитування, яке ми виносимо… питання якого ми виносимо на наше голосування. Отже, чи вийде із доброго спортсмена гарний політик? Ті з вас, хто вважає: так, вийде – 8-900-114-10-01, це відповідь «так», 8-900-114-10-02 – це відповідь «ні». Нагадаю, що дзвінки платні. Їх вартість 60 копійок з ПДВ. І просимо телефонувати лише повнолітніх. Нагадаю також, що це опитування не є репрезентативним, воно відображає лише думку найактивнішої частини нашої аудиторії. Просимо брати участь.

Едуард ЛОЗОВИЙ: А я у першому своєму питанні до нашого гостя хотів би теж, напевно, відштовхнутися опосередковано від нашого опитування. Отже, гаразд, пане Віталію, Ви себе позиціонуєте, як політик, Ви йдете на вибори. І ніхто, гадаю висловлю загальне переконання, не сподівався побачити Ваше прізвище серед тих, хто зараз прагне реваншу за програні президентські вибори минулі. От. З іншого боку ми знаємо, що робити ставку на аутсайдера – це не свідчить на користь людини, як далекоглядного політика. І ми точно знаємо, що Ваше прізвище, оцей пункт Кличко, був на прохідному місці не в одному списку, фігурував, зокрема, хоча б у тому, який формулювали Катеринчук з Безсмертним. То чому ж Ви не обрали такий забезпечений варіант? Чим зумовлене Ваше рішення? Це – ризик.

Віталій КЛИЧКО: Ну, во-первых, я хотел бы поприветствовать всех, кто собрался в этой студии, возле экранов телевизоров. Я только что услышал перед Вашим вопросом, что Виталий Кличко заболел политикой год назад на Майдане. У меня другая точка зрения на Ваши мысли, на Ваши высказывания. Что такое политика? Политика – это отношения между людьми. Бывает маленькая политика – отношения между людьми в коллективе, отношения между людьми в городе, отнош… городская политика, отношения между людьми в стране – это политика в этой стране, внутренняя политика, отношения между странами – это уже внешняя политика страны, международная политика. И каждый человек может быть осознает это или нет, участвует в процессах, которые происходят в обществе, в городе, в стране, а выезжая…

Едуард ЛОЗОВИЙ: Так, але не кожен з них претендує на владу, погодьтеся.

Віталій КЛИЧКО: А выезжая за рубеж, хочет он или нет, он становится репрезентантом той страны. Он является, так называемым, представителем. Очень здорово, что многие украинцы, выезжая, которые участвуют во внутренней общественной, политической, социальной жизни, тоже делают политику. Выезжая за рубеж, представители искусства, науки, спорта делают также политику. Это политика уже международная.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Ну а якщо все-таки повернутися до запитання Едуарда, чому Ви вибрали не страховочний варіант, а пішли самі номером один?

Віталій КЛИЧКО: Вы имеете ввиду…?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Ви не пішли в списку, а пішли першим номером.

Віталій КЛИЧКО: Я для себя не ставлю целью попасть в парламент. У меня есть принципы. Я хочу, чтобы в парламент, по моему мнению, попали достойные люди, чтобы представляли украинцев люди новые, молодые, профессиональные, нескорумпированные.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: От у мене в зв'язку з цим нове запитання, Ви прийшли в політику тільки що, буквально, в таку політику, при якій Ви самі є активним політичним персонажем зовнішньої політики, про яку Ви сказали, там Ви були дійсно представником України, а Ви прийшли в політику внутрішню. І Ви зразу попали в певні передвиборчі розклади. Зразу видно, що блок «Наша Україна», є заява керівника штабу від 13 березня Романа Безсмертного, блок «Наша Україна» офіційно підтримав Вашого конкурента Олександра Омельченка на мера Києва. З іншого боку Ви є радником президента України. Ви особисто готові до того, що доведеться мати якусь співпрацю з людьми, які підтримали на виборах Вашого конкурента?

Віталій КЛИЧКО: Существует очень такое искаженное мнение, если человек, Вы знаете, за представителей, за граждан уже выбирают, договоренность с тем или иным блоком уже дает возможность тому или иному претенденту на более высокие шансы или менее. В первую очередь выбирают жители, жители города, жители Украины. И я считаю договоренности кулуарные – это обманчивый… это… это неправильно договариваться с кем-то и уже рассчитывать на победу. В первую очередь избиратели.

Мустафа НАЙЄМ, «КомерсантЪ-Украина»: Виталий Владимирович, у меня к Вам такой вопрос…

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Голосніше, будь-ласка.

Мустафа НАЙЄМ, «КомерсантЪ-Украина»: Примите мое уважение, я искренне восхищаюсь Вами, как боксером. И все-таки у меня такой вопрос: Вы заявлены, как лидер политической силы, скажите, Вы действительно чуствуете себя лидером, владельцем и руководителем этой политической силы, или же у многих создается впечатление, что все-таки используется Ваш имидж, и Вы, как бренд для достижения каких-то целей, и что потом Вас просто либо подсунут, либо Вы сами уйдете и отдадите свои голоса. Скажите, Вы…

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Ви є реальний керівник чи підставна особа?

Віталій КЛИЧКО: Вы знаете, очень много людей в моей жизни пытались использовать меня. И я не давал шансов использовать никому. В данном случае я поддерживаю тот блок, который, по моему мнению, блок «ПРП-Пора», тот блок, тех людей, которые, по моему твердому убеждению, должны быть в парламенте, те люди, которые отстаивают принципы, люди моральные.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Давайте закінчимо на фразі «повинні бути в парламенті», а які принципові не можем, бо це вже бути сприйнято, як передвиборча агітація.

Любов ФЕДОРОВА, «Главред»: Пане Віталію, скажіть, будь-ласка, от Ви знаєте, що в спорті є таке поняття «той, хто веде» і «той, кого ведуть». От весь час, скільки Ви ведете вже передвиборчу кампанію, от складається іноді таке враження, що все-таки Вас вели в спорті тренери спортивні, а в політиці Вас ведуть політичні тренери. Якщо я не права – розвінчайте, будь-ласка.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Будь-ласка, назвіть тоді конкретно, хто веде Кличка?

Любов ФЕДОРОВА, «Главред»: Кличка веде «Пора-ПРП», конкретно веде Гринів, Бондаренко, веде Каськів.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Прозвучали фаміліі.

Віталій КЛИЧКО: Политика – это командная игра. Я с Вами полностью согласен. И в спорте, и в политике очень многое зависит от команды. Но зависит от каждого. Если Вы говорите о спорте, то спортсмена Вы видите одного на ринге, если мы говорим о боксе, на него… работают с ним более 30-ти человек, и от того, как хорошо они сработают, будет хороший результат. В политике та же самая ситуация. Я опираюсь на профессионалов, людей, которым я доверяю, людей, к мнению которых прислушиваюсь. Но тем не менее я слушаю многих, но выводы и решения принимаю сам.

Дмитро КРАПИВЕНКО, «Контракти»: Пане Віталію, таке запитання: Ви багатьом відомі, як спортсмен і як політик. А я ще володію інформацією, що Ви є і бізнесмен, Ви маєте деякий бізнес тут в Україні, і мене цікавить, якщо Ви підете у владу – Ви відокремитесь від бізнесу, кому Ви його передасте, за якою схемою?

Віталій КЛИЧКО: Самая большая проблема – это сращение власти и бизнеса. Так называемая коррупция. Я владею бизнесом не в Украине, я владею бизнесом в Соединенных Штатах. Мы с братом основали компанию «К2», которая занимается контрактами с телевизионными каналами, продает лицензионные права, заключает контракты с местом проведения, работает со спонсорами, работает с компаниями, которые представляют себя в спорте. На Украине у меня бизнеса нет. Очень много ходит слухов, но слухи я комментировать не собираюсь.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Віталій, Ви читали останнє «Дзеркало тижня»? В цій газеті, яка у мене зараз в руках, стаття Юлії Мостової – заступника головного редактора про газовий контракт, який підписала Україна з Росією, про шість протоколів, які трималися фактично в секреті. Газета стверджує, що… можна зробити принаймні такий висновок з цього матеріалу, що фактично Україна за безцінь віддала свої газові сховища і свою енергетичну безпеку, незважаючи на те, що мала інші варіанти. Європейські експерти кажуть, що компанія «Росукренерго» щороку буде заробляти 400 мільйонів доларів на цьому контракті. Як Ви особисто і Ваша політична сила ставиться до цього контракту і до методів його підписання? Дякую.

Віталій КЛИЧКО: Я не являюсь большим специалистом в газотранспортной… в газовом вопросе, но одно хочу сказать, что в данном  случае я надеюсь, что те люди, которые подписали этот контракт, являются специалистами в своей области, и по их утверждению этот контракт, я хочу на это надеяться, что это…

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Ви ж не просто громадянин, Ви політик. Ви не повинні сподіватись, Ви повинні перевірити і заявити позицію. В цьому різниця між політиком і громадянином.

Віталій КЛИЧКО: Самая большая проблема в том, что многие люди, которые не разбираются в том или ином вопросе, стараются комментировать этот вопрос. И было бы прямым разглагольствием, если бы Виталий Кличко сейчас начал комментировать. Я знаю одно, что по утверждению тех людей, которые назначены в правительстве, работают на этом вопросе, они сделали самую выгодную цену в тот момент для Украины. Они сделали… заключили контракты, на основании которых была минимизирована цена поставки на газ, чтобы цена для потребителей этого газа не поднялась.

Володимир КАЦМАН, «Столичные новости»: Пане Віталію, можна питання.

Володимир КАЦМАН, «Столичные новости». Отут ми з паном Піховшеком, мабуть, найдосвідченіші за віком, перш за все, з журналістів, пам'ятаємо, як 15 років тому, коли виборювалася незалежність Україні, всі дискутували щодо ідеології. І сьогодні, коли партійні вибори, ми нарешті дожили до того часу, коли партійні вибори, то є змаганням ідеологій. Перш за все, ідеологія, скажем так, ліберальною, соціал-демократичною там, якоюсь ще, комуністичною і так далі. Я хотів би, щоб Ви, як лідер партії, яка йде сьогодні в парламент, назвали просто, яка ідеологія, до якої ідеології Ви належите, Ви особисто, як лідер партії, як лідер блоку, і що саме ця ідеологія, скажем так, відрізняє Вас, як саме відрізняє Вас від інших ідеологій. Ви ліберал, Ви соціал-демократ, Ви хто?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Просимо так відповісти, щоб це не було агітацією, тобто моя ідеологія така-то, така-то, така-то.

Віталій КЛИЧКО: Моя идеология, во власти в управлении должны быть представлены люди честные, принципиальные, моральные и профессиональные. Вот такая вот идеология должна быть в каждом из направлений хозяйства и политики.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Гаразд, пане Віталію, ну чи відноситься те, що Ви сказали до ідеології, напевно, в багатьох залишилися сумніви, але про порядних, чесних, принципових. Ваші теперішні соратники, вони ще з часів помаранчевого зриву відрізнялися такими, знаєте, нетрадиційними підходами до політичної боротьби. Ну згадаємо бодай же лежання під автобусом, може пригадуєте, в якому їхали озброєні відкріпними талонами виборці біло-блакитних. І зараз у Ваших побратимів є незакрите питання. Воно називається чорний список. Вони його сформували, там є купа фігурантів. Ті фігуранти, які на переконання Ваших друзів є причетними до фальсифікації результатів минулих президентських виборів, уже скаржаться в ЦВК, що це, мовляв, просто є чинником тиску на них, це є фактично терором. Мене цікавить, чи Ви поділяєте позицію своїх теперішніх політичних друзів, чи Ви обстоюєте те, що чорний список повинен бути розслідуваний, його фігуранти посаджені до в'язни… ну принаймні суджені, а по ідеї і посаджені до в'язниці? Я хотів би почути від Вас відверту відповідь, але після реклами.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Вітаю. Це прес-клуб «Іду на Ви». У нас в гостях Віталій КЛИЧКО, а в інтерактивному опитуванні ми поставили сьогодні таке питання, виходячи з фігури нашого гостя: чи вийде з доброго спортсмена гарний політик? І бачимо, що станом на цей момент переважаюча більшість – понад 70% активних глядачів «1+1» вважають, що така перспектива у доброго спортсмена є. Майже 30% сумніваються у цьому. І нагадаю питання, яке я поставив пану Віталію ще до рекламної паузи. Отже, як Ви особисто ставитеся до таких речей, як чорні списки і до конкретного чорного списку написаного Вашими побратимами теперішніми політичними? Чи будете Ви переслідувати фігурантів списку, якщо прийдете до влади?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я тобі обіцяю, Едік, поговорити з біло-голубими, щоб вони не переслідували помаранчевих, якщо вони прийдуть до влади.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Ну, Слава, це ти сказав, я запам'ятав. І можливо Вам, чи здається Вам чи не здається, що вже почала як би реалізовувати цей чорний список, і в принципі ці фігуранти стали об'єктом уваги з боку правоохоронних органів, чи Ви за миттєве правосуддя, от знайшли злодія і зразу його до стінки і шльопнуть?

Віталій КЛИЧКО: Вы сказали, что многие из тех людей, чьи взгляды я разделяю, ложились под автобусы, не давали ехать голосовать. Почему из одних регионов люди ехали голосовать в другие регионы? Мы говорим о тех технологиях, которые использовались в прошлых президентских выборах. Мы стремимся для того, чтобы политика была честной, чтобы все жили по правилам, по законам, которые работают. И я придерживаюсь четкого убеждения, что люди, которые нарушили закон, должны за это быть наказаны. Многие разочаровались сегодня только лишь потому, что обещание «бандиты в тюрьмы» не было воплощено в жизнь. И это дает тем людям, которые нарушили законы, уверенность, иллюзию в то, что они могут нарушать законы снова и снова и не будут за это наказаны.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Але в багатьох випадках закон просто не дозволяє їх переслідувати.

Віталій КЛИЧКО: Если человек нарушил закон, и есть для этого основания, то у меня есть твердое убеждение, эти люди должны быть наказаны.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Ну, може Ви наведете приклади якісь?

Віталій КЛИЧКО: Примеров более, чем предостаточно. Мы говорили о манипуляциях, мы говорили о фальсификациях, были обнаружены очень много случаев и фактов манипуляций на тех выборах. Но, к сожалению, ни один из тех людей не получил наказания за те действия содеянные.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я хотів би, щоб Ви пояснили, в яких випадках закон не дозволяє переслідувати. От ти сказав, що можливо закон не дозволяє. Що ти мав на увазі?

Едуард ЛОЗОВИЙ: Ну я маю на увазі, якщо не було проведено попереднє розслідування у справі, скажімо, з причетністю високих посадовців до справи з серверами.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: А хто тобі каже, що не було проведено таке розслідування? Воно просто невідоме громадськості, але воно було проведено.

Едуард ЛОЗОВИЙ: В такому разі результатів немає і…

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Результати є зафіксовані в Генеральній прокуратурі, я читав про це.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Я маю на увазі, що в такому разі у громадських організацій, в політичних організацій з'являється оцей карт-бланш на складання чорних списків. Вони не бачать результатів, і вони беруть ініціативу в свої руки.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я думаю, що найголовніше, що є слідування закону, і пан Кличко про це сказав достатньо точно, що відносно закону має бути пряме розслідування. Є чорні списки, це не більше, ніж технологія, до речі, також. Моє ж питання стосується вже іншого. Того, що, мабуть, найбільше цікавить людей, які живуть в нашому місті – киян, так? є багато прикладів Ваших колег – успішних спортсменів, які очолювали великі міста. Таких прикладів існує багато. І це добрі приклади. В мене запитання дуже просте. Я власне з нього починав сьогоднішню програму. Чи можемо ми повірити в те, що успішний спортсмен Кличко буде успішним управлінцем, як Ви бачите управління містом, як Ви бачите муніципальну реформу, чи Ви готові до формування бюджету, наприклад, знизу догори, які Ваші думки щодо цього?

Віталій КЛИЧКО: В первую очередь мне не безразличны… очень часто задается вопрос, и сегодня он прозвучал, вот после Помаранчевой революции Виталий Кличко вдруг захворив политикой. Нет, я никогда не стоял в стороне, и все процессы, которые происходят в Украине, я наблюдал за ними, принимал участие по мере возможности. Уже на протяжении многих лет многие социальные проекты, принимал активное политич… по мере возможности принимал активную … активное участие в политической жизни страны. После окончания спортивной карьеры я не хочу стоять в стороне и издалека наблюдать за теми процессами, которые происходят на Украине. Я хочу использовать те возможности, которые есть у меня, как у спортсмена, реализовать себя, реализовать ту энергию, контакты, связи в мире политики бизнеса для Украины. Для этого есть все предпосылки.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Давайте не будемо уточняти які і не будемо конкретизувати зв'язки, тому що це також може бути розцінено, як частина агітації.

Олена ДУДКО, «Українська газета»: Олена ДУДКО, «Українська газета». Пане Віталію, Ви не раз підкреслювали, що в управлінні Києвом знизу догори задіяні корупційні схеми. Скажіть, хто, по Вашому, за це несе відповідальність? Якщо можна…

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я знімаю це питання, тому що може бути розцінено, як негативна реклама. Наступне питання.

Олег ВОЛОШИН, журнал «Эксперт Украина»: Олег ВОЛОШИН, журнал «Эксперт Украина». Виталий, вот мне кажется, политика тем выгодно отличается от спорта, что если не нравится, как кто-то управляет страной, вернее, или кто-то управляет городом, может быть, каждый фактически может пойти и попробовать себя в этой сфере. А можно ли считать Ваше участие в этой кампании в мэрской и парламентской тем, что Вы разочарованы тем, как Ющенко и как Омельченко управляют соответственно Украиной и Киевом? Спасибо.

Віталій КЛИЧКО: В первую очередь, управленец. Что такое управленец, что такое мер города? Это менеджер команды. Менеджер тех людей, которые в каждом… каждый отвечает за направление. И если, Вы говорите, я постараюсь ответ сделать собранный на этот вопрос, если мы говорим о коррупции, и мы говорим о коррупции снизу доверху...

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я зняв питання про корупцію. Будь-ласка, відповідайте на друге питання. Отже, наскільки Ви переконані в тому, що країною і містом добре управляється, хоч воно також таке з елементами, я сказав би.

Віталій КЛИЧКО: Повторите еще раз.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я зняв питання про корупцію. Будь-ласка, відповідайте на питання, наскільки Ви не розчаровані тим, як управляються країна і місто.

Віталій КЛИЧКО: Есть очень много вопросов. Я приезжаю в Украину очень часто из зарубежной поездки, я вижу, как развиваются крупные мегаполисы во всем мире. Они сталкиваются сегодня с теми же самыми проблемами, с которыми сталкивается город Киев. Но проблемы не решаются и постепенно переходят, как снежный ком, разрастаясь в статус хронических. Я задаю себе вопрос: почему этого не делается? Почему мы не можем жить по тем же самым принципам, по тем же самым законам, которые работают на западе, но, к сожалению, у нас они не работают.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я хотів би, щоб нашим глядачам в цьому місті було дуже зрозуміло. Назвіть, будь-ласка, одну таку проблему, яка розростається, яка не вирішується, хоч одну таку проблему.

Віталій КЛИЧКО: Самая большая проблема – это нет прозрачности, открытости принятия решений. Нет отчетности, что по большому счету дает толчок для коррупционных действий чиновников.

Сергій ШВЕЦЬ, «1+1»: Сергій ШВЕЦЬ, «1+1». Виталий, есть информация о том, что Ваши оппоненты, в том числе и на выборах городского главы Киева сейчас заняты в частности тем, что снимают фильмы о трагической судьбе боксеров, которым, ну грубо говоря, за время карьеры отбивают голову, если отшифровать, то это значит, что боксеры профессиональные в силу полученных травм во время спорта не могут адекватно оценивать ситуацию вокруг них. В связи с этим 2 коротких вопроса. Первое… и разумеется, что это будет использоваться против Вас, и я знаю точно, что об этом говорят в быту таксисты, официантки и так далее.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Питання, будь-ласка.

Два вопроса в связи с этим коротких. Первое, что говорят врачи по поводу Вашего здоровья? И второе, какие контрмеры Вы готовы принимать для того, чтобы доказать обратное?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Сергію, запитання про лікарів я знімаю, як некоректне. Тільки, будь-ласка, оцінка. Ми не обговорюємо в «Іду на Ви» ніколи особисте життя і тим більше проблеми здоров'я будь-кого з наших учасників. Цього не було і не буде. Прошу.

Віталій КЛИЧКО: Тем не менее, для вашей передачи я готов ответить на этот вопрос. Я здоров физически. Я стараюсь поддерживаться принципа «в здоровом теле здоровый дух». А то, что это… я хотел бы сказать, что Вы говорите, оппоненты снимают фильмы, я отнес бы это к тем технологиям, которые, к сожалению, работают, и которые являются неотъемлемой частью украинской политики. Очернить оппонента, чтобы на фоне его выглядеть более чистым и привлекательным.

Сергій ШВЕЦЬ, «1+1»: Контрмеры с Вашей стороны в таком случае?

Віталій КЛИЧКО: Я не собираюсь доказывать. Я могу привести очень много примеров уважительных, когда боксеры добивались прекрасного социального статуса, когда они при жизни становились легендами, успешными бизнесменами, которые вели фирмы. Один прекрасный пример, очень коротко, я думаю, будет очень интересно всем, даже не интересующимся политикой. Я познакомился с Максом Шмелингем, человеком, который не дожил буквально несколько месяцев до своего столетия, спортсмен, который в те годы, когда в боксе не было ограничения в раундах, и боксерских перчаток практически не было, боксировали до того момента, когда один из соперников окажется на помосте. Так вот, этот спортсмен провел прекрасную карьеру, стал … победил Джо Льюиса, стал чемпионом мира в те годы. Он … одну секунду. После окончания спортивной карьеры он стал прекрасным бизнесменом. Вел … при жизни стал легендой. Вел прекрасный…

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Віталію, ми знаємо, що дуже багато талановитих, сильних спортсменів…

Віталій КЛИЧКО: Стал президентом компании Coca-cola и после своей смерти осталось 200 миллионов долларов, которые он завещал бездомным. 

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Можна конкретне питання?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я зараз знімаю питання-відповідь. Є певна технологічна дисципліна у нас в ефірі, і, власне кажучи, саме тому ми будемо переходити до наступного блоку нашої програми. Згідно з опитуванням Інституту соціальної і політичної психології Академії наук України, опитано з 20 по 27 січня 2006 року, 2000 респондентів у віці від 18 років більше, ніж у 78 містах і 43 селах України, похибка виборки 2,24%, «Пора-ПРП» поки що підтримує 1,2%. Хто кого використовує, бренд «Пора-ПРП» Віталія Кличка, чи Віталій КЛИЧКО оцінює ту … ті штрихи «Пора-ПРП», які зафіксовані в останні дні Помаранчевої революції? На це запитання я буду просити відповісти пана Кличка після реклами.
В’ячеслав ПІХОВШЕК: Вітаємо вас. Продовжується прес-клуб «Іду на Ви», і особливо я дякую тим, хто приєднався до нас зараз. Питання нашого інтерактивного опитування з нашим гостем в студії, сьогодні відомим спортсменом, який прагне стати успішним політиком, Віталієм Кличком. Отже, це запитання звучить так: чи вийде із доброго спортсмена гарний політик? Більшість із наших глядачів, а саме 68,3% відповідають «так», і ті з вас, хто так вважає, будь-ласка, телефонуйте 8-900-114-10-01, третина наших глядачів приблизно – 31,6% вважають, що відповідь «ні» - 8-900-114-10-02 – відповідь «ні», якщо ви дотримуєтесь такої точки зору, то, будь-ласка, продовжуйте телефо… телефонуйте на цей номер. Я ж хочу нагадати, що опитування це не репрезентативне, але все ж таки відображає думку найактивнішої частини нашої аудиторії, і повторити своє запитання до пана Кличка. Хто кого використовує у цій складній такій ситуації, «Пора-ПРП», Ви на чолі списку. В даному випадку Вам потрібен виборчий блок для того, щоб увійти і реалізуватися в якості управлінця, чи Ваше прізвище більш потрібно було цим людям, як Ви самі оцінюєте цю ситуацію?

Віталій КЛИЧКО: Для меня те люди, которые находятся в этом блоке, близки.
Близки по мировоззрению, близки по мировосприятию. Я не собираюсь использовать блок «Пора-ПРП», я разделяю мысли, разделяю точку зрения, и поэтому мы вместе. Для меня очень часто ставят вопрос: возможно, это брак по расчету? Возможен ли… может ли быть брак по расчету счастливым? Я хотел бы ответить на этот вопрос: возможен. Если расчет был правильным.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Пане Віталію, знову ж таки Ви забрали собі логотип «Так!», добре відомий по всій Україні. І лунають чутки з Вашого табору про те, що те, що вкладали люди в це «Так!», воно залишилось невиконаним. Тобто отримана влада, і перспектива майбутньої влади розвела помаранчевих по різні сторони, ну нехай не по різні сторони барикад, але по різних кутках. Вони поки що не демонструють такого великого потенціалу до об'єднання. Більш того, експерти кажуть, що і в парламенті вони навряд чи мають великі шанси об'єднатися в коаліцію. Скажіть, Ваша сила свідомо використовує розчарування цим фактом, тим, що помаранчеві не хочуть об'єднатись для того, щоб заявити про себе, як альтернативу, і саме тому це «Так!» у Вашій агітації звучить?

Віталій КЛИЧКО: Мы еще раз хотим сказать «Так!» для всех людей, кто разочаровался.

Едуард ЛОЗОВИЙ: А вони ні.

Віталій КЛИЧКО: Мы остались привержены тем принципам, тем принципам, которые были задекларированы год назад на Майдане.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Едік, я змушений сказати, що ти зараз закликаєш до негативної агітації.

Едуард ЛОЗОВИЙ: Я знімаюся добровільно таким чином.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Я можу думати різне, але я не можу так сказати.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Слава, треба було ці обмеження ввести зразу, тоді б запитання були лаконічнішими.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Прошу.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Ми зрозуміли всі, що Віталій – прекрасна людина, який він політик, я, чесно кажучи, на відміну від глядачів досі не зрозумів. Тому питання політичне: Віталій, Ви кажете, що Ви розділяєте точку зору тих людей, які в «Порі» і в ПРП. Я читаю в газеті, що минулого тижня Тарас Чорновіл був в Тернополі. Зрозуміло, що там до нього ставляться негативно. Але Ваша партія «Пора» заборонила йому, не допускала його на обласне радіо. Фактично, навіть не погоджуючи з ним, не дозволяла йому скористатися правом свободи слова. Чому Ви, якщо Ви розділяєте думки своїх одно партійців, проти свободи слова? Дякую.

Віталій КЛИЧКО: Никогда. Я думаю, что Вы неправильно информированы.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: Ні, це писали всі газети, це показували по телебаченню. Люди з прапорами «Пора» стояли перед радіо в Тернополі і не пускали туди Чорновола, готуючись закидати його яйцями.

Віталій КЛИЧКО: Вы знаете, я в Тернополе не присутствовал. Свобода слова – это один из важных принципов демократии, и каждый может, вы как журналисты лучше знаете об этом, чем кто-либо. Я не присутствовал в Тернополе, я хочу сказать одно, что каждый может выражать свою открытую точку зрения по этому вопросу. И те представители «Пора», которые находились в Тернополе, открыто выражали свою точку зрения так же. Если бы я был в Тернополе – я бы наверняка смог бы более подробно Вам ответить на этот вопрос, одно могу сказать: то, что там произошло, может быть, может быть, представители «Поры» были негативно настроены против Черновола, может быть, они не пускали, хотя это не факт, я не могу утверждать, одно могу сказать, что руководство «Поры», те люди, которые несут ответственность, декларируют основные демократические принципы. И среди них свобода слова – один из самых важных.

Володимир КАЦМАН, «Столичные новости»: Пане Кличко, можна питання? Щодо моралі. На мій погляд, Ви дуже моральна і порядна людина, те, що називається «свій хлопець». То може Ви поясните такі речі. Зараз модно стало йти відразу в парламент і в якісь там, міськраду якусь. От Ви йдете відразу в мери і в парламент. Чи  не здається Вам, що це трошки, ну може не морально, оскільки не можна вести відразу два поєдинки на двох рингах, приміром, і чи не здається Вам при цьому, що не зовсім морально, ну на мій погляд, може Ви мене спростуєте, скажемо, битися проти свого тренера, а Ви б'єтеся проти Омельченка, якого називали там і батьком колись і так далі? То я про мораль, вона є в політиці, на Ваш погляд, і чи є ці дії, скажемо так, моральними?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Давайте звузимо питання. Чи морально йти і по списку у Верховну Раду, і в Київраду? Тому що дальше негативні оцінки можуть бути.

Віталій КЛИЧКО: В первую очередь я иду в парламент. Я баллотируюсь на пост мера. Я иду во власть. Не за деньгами, не за посадами, не за известностью. У меня есть твердое убеждение: нужно менять принципы, которые существуют сегодня в украинской политике. И у меня есть твердое убеждение в том…

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, журналіст: То навіщо йти за двома посадами, можна за одною просто, я про це питаю, я не сумніваюся, що Ви йдете во владу, я питаю, чи варто йти за двома посадами відразу? Може просто за однією?

Віталій КЛИЧКО: Я баллотируюсь на пост мера, я поддерживаю тех людей, которые по моему твердому убеждению должны быть представлены в парламенте. Это является основной моей мотивацией.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Зрозуміла відповідь.

Олена ДУДКО, «Українська газета»: Пане Віталій, чи повернетеся Ви у спорт, отримавши політичний нокдаун?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Політик, між іншим, не зовсім зобов'язаний відповідати на гіпотетичні питання, я б сказав.

Віталій КЛИЧКО: Всю мою карьеру мотивировали меня люди те, кто не верили, те, кто сомневались. Так вот я ставил перед собой цели, добивался этих целей. И в данном случае я ставлю, поставил эти цели, и я твердо убежден: я достигну тех целей, которые поставлены передо мной.

Олена ДУДКО, «Українська газета»: Тобто Ви впевнені, що нокдауну не буде?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Власне так.

Віталій КЛИЧКО: Я уверен в своей победе.

Мустафа НАЙЄМ, «КомерсантЪ-Украина»: Значит, у меня такой вопрос. Я сейчас переформирую Эдуарда. Скажите, пожалуйста…

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Трошки голосніше, будь-ласка.

Мустафа НАЙЄМ, «КомерсантЪ-Украина»: Скажите, пожалуйста, Вы сегодня говорите про моральность и так далее, что Вы идете с этим, чтобы поменять то, что есть во власти. Вы можете сказать четко да или нет, разочарованы ли Вы тем, что та власть, которая пришла, я не называю партии, я не называю людей, не те принципы пропагандирует, которые Вы сейчас нам говорите? Это действительно так?

Віталій КЛИЧКО: Это не так.

Мустафа НАЙЄМ, «КомерсантЪ-Украина»: Тогда почему Вы не с ними, почему Вы не в их списке, Вам предлагали туда пойти?

Віталій КЛИЧКО: Я сказал, что я поддержу помаранчевые силы. У меня есть много вопросов к «Нашей Украине». Очень много вопросов есть у тех людей, которые розочарованы, о которых Вы сегодня…

Мустафа НАЙЄМ, «КомерсантЪ-Украина»: Вы спорсмен, Вы знаете, что конкурентов и при этом не противников не бывает. Они все равно противники. Если Вы конкурен… Ну что значит конкуренты? Вы идете параллельно или как? Я не понимаю.

Віталій КЛИЧКО: Было задекларировано очень много принципов. Были задекларированы правила. Были задекларированы шаги, которые, к большому сожалению, не были реализованы. В связи с этим появилось очень много людей, которые разочарованы. И я хочу подчеркнуть, те люди – «Пора», партия ПРП идут, чтобы те принципы, которые были провозглашены год назад на Майдане воплотить в жизнь. И поэтому мы используем лозунг «Так!»

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Будь-ласка, Ваше запитання, будь-ласка.

Любов ФЕДОРОВА, «Главред»: Пане Віталію, у нас на «Главреде», я – Любов
ФЕДОРОВА, «Главред», було опубліковане Ваше інтерв'ю. там було дуже багато коментарів. І один з коментарів читачів звучав так: «Капиталы подобного масштаба требуют политических методов защиты». Тобто все, що Ви говорите про порядність, чесність, моральність і так далі деякі Ваші потенційні виборці сприймають зовсім не так. От як би Ви їм відповіли, що вони не праві. «Капиталы подобного масштаба требуют политических методов защиты».

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Ви зараз запитуєте, чи пан Кличко йде в мери для того, щоб захищати свої капітали. Так Ваше питання звучить? 

Любов ФЕДОРОВА, «Главред»: І в мери, і в парламент іде разом із своїм із «Порою-ПРП» для того, щоб захищати капітали і свої, і своїх партнерів.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Зрозуміле питання. Прошу.

Віталій КЛИЧКО: Я состоятельный человек. Я заработал деньги честно. Я заплатил со всех тех денег, которые заработал в своей жизни честно налоги. И мне нечего бояться за те капиталы, которыми я владею. Я еще раз подчеркну: основной принцип мой, основной принцип тех людей, этого блока, который я возглавляю, некоррумпированость. Чтобы не было сращения власти и капитала.

Дмитро КРАПИВЕНКО, «Контракти»: Пане Віталію, Дмитро КРАПИВЕНКО, тижневик «Контракти». Коли Ви востаннє бачилися з Олександром Омельченком і про що Ви з ним розмовляли?

Віталій КЛИЧКО: После Нового года мы разговаривали с ним по телефону, и до Нового года я с ним виделся последний раз.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Будь-ласка, запитання. Про що розмовляли?

Віталій КЛИЧКО: Последний раз мы говорили по телефону, поздравили друг друга с праздниками, которые были, с наступившим Новым годом, с Крещением, с теми праздниками.

В’ячеслав ПІХОВШЕК: Зрозуміло. Запитання, будь-ласка.

Сергій ШВЕЦЬ, «1+1»: Сергій ШВЕЦЬ, «1+1». Ви як доросла особистість сформувалися за кордоном, за іншими правилами гри. Суперники закидають, що таким чином Ви не володієте реальною ситуацією того, що відбувається в Україні в суспільному житті, в політичному житті і в економіці.

Віталій КЛИЧКО: Я сформировался здесь в Украине. Как спортсмен, спорт не имеет границ, я путешествовал по всему миру. Я видел, как люди живут, по каким принципам они живут в развитых странах, в странах Западной Европы, Соединенных Штатов Америки. Почему такой успех, почему экономика этих стран, почему развивается успешно, почему люди уверены в завтрашнем дне? Я возвращаюсь в Киев, возвращаюсь в Украину, задаю себе вопрос: «Почему?»

Олег ВОЛОШИН, журнал «Эксперт Украины»: Виталий, я прошу прощения, Вы вот, несмотря на то, что активно занимаетесь сейчас политикой, я думаю, не перестаете следить за событиями в спортивной жизни Украины, в спортивной политике. Как Вы оцениваете последние перетрубации Федерации бокса, политизацию этой структуры очередную, то есть смену руководства, то есть, насколько как бы по Вашему мнению Вы сможете, если станете активным политиком, поддерживать развитие бокса, это все таки же Ваш основной… сфера увлечений, будете ли Вы мэром-боксером, условно говоря, то есть будете ли Вы поддерживать приоритетное развитие бокса, например, в Киеве?

В’ячеслав ПІХОВШЕК: В силу того, що не всі наші глядачі знають те, що Ви маєте на увазі про перипетії Федерації боксу, так, тобто було рішення, що очолить її секретар РНБО Анатолій Кінах, потім Кінах відмовився, тобто навколо цього виникл

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11555
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду