Дебати та їх формати

6 Лютого 2006
3994
6 Лютого 2006
13:26

Дебати та їх формати

3994
Чи планують телеканали перебороти законодавчі перепони та політичні складнощі на шляху до виборчих теледебатів?
Дебати та їх формати

Попри те, що закон «Про вибори народних депутатів» створює багато перешкод   на шляху проведення теледебатів,  позиція деяких українських каналів дає змогу сподіватися, що країна таки побачить «передвиборний дискусійний бій» між партіями-кандидатами. 

Як вже повідомляла «ТК», в новій редакції закону «Про вибори народних депутатів» дебати віднесені до форм політичної агітації, і у зв’язку з цим виникає багато питань щодо того, як має бути забезпечений рівний доступ партій-кандидатів до ефіру та принцип оплати дебатів Однак медіа-юристи переконані, що,  попри це, дебати можна розглядати не лише як агітацію. Зокрема, Ольга Большакова, голова правління Східноєвропейського інституту проблем медіа, наголосила: «В законі йдеться про дебати як форму агітації. Але виходячи з нинішнього законодавства, агітацію визначають не за формою, а за метою. Дебати ж як форма можуть бути і агітацією, і інформацією». А за словами Тараса Шевченка, директора Інституту медіа  права,  нова редакція закону, зокрема,  стаття 68,  дає змогу розцінювати дебати не лише як форму агітації. В законі йдеться «висвітлення виборчого процесу в інтерв’ю, дискусіях та дебатах, інформаційних повідомленнях, у програмах новин і поточних подій має здійснюватися на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості».


Телеканали таки збираються проводити дебати або програми,  подібні за форматом.
Зокрема, телеканал ICTV, за словами головного редактора інформаційної служби Олександра Семирядченка, обов’язково ініюватиме їх проведення: «Бо ми розуміємо важливість проведення демократичних і чесних виборів. Вибори мають бути чесними з точки зору існування різних точок зору. Ми хочемо, щоб наш канал став трибуною для різних політичних сил».

За його словами, проблема лише в форматі теледебатів: «Ми намагаємося знайти такий формат, щоб він не був, як любить говорити «Детектор медіа», маніпулятивним. І як тільки така форма буде знайдена, то дебати відбудуться».

Однак більшість провідних каналів від класичної форми дебатів вирішили відмовитись, щоб не потрапити в законодавчі тенета, і  створити передачі, подібні до них за форматом.

Такий проект, приміром, буде на телеканалі «Інтер».
 «Того, що називається в законодавстві теледебатами,  у нас не буде. Але ми  готуємо виборний телепроект, зараз він в розробці, але невдовзі ми зможемо інформувати про його формат», - зазначає керівник служби інформаційних комунікацій каналу  Ольга Балабан.

Також  проект у вигляді теледебатів обов’язково буде на «5 каналі». Однак поки на каналі теж  не повідомляють про його формат та ведучих, це має залишитися інтригою. За інформацією прес-служби, такі дебати мають розпочатися у кінці лютого і триватимуть до виборів.

Працюють над розробкою концепцій  теледебатів також на «ТОНІСі»  та К1.

А от Перший канал, на який як на майбутній суспільний і поки ще державний канал покладають найбільше надій щодо організації дебатів, швидше за все,  через колізії в законодавстві їх не проводитиме. В прес-службі каналу зазначали, що обмежаться вже існуючими дискусійними програмами, наприклад,  «Вчимося обирати».

Також, теледебатів не буде на каналі НТН. За словами керівника PR-служби НТН Юлії Прус, це зумовлено відсутністю на каналі студії,  розрахованої на ток-шоу: «Ми обмежимося дискусією ведучого з гостем. Адже у нас кожні вихідні в ефірі програми «Вчасно про головне» в студії з’являтиметься гість. На позамимнулому тижні це була Тимошенко, на минулих вихідних Литвин. Тобто це будуть такі дебати ведучого з політиками. Окрім цього, впродовж передачі відбуватимуться прямі вклячення з майдану, де люди матимуть змогу задати питання гостю в студуї

Як повідомляє газета «День» (номер за 3 лютого), на Новому каналі та  СТБ  дебатів теж,  швидше за все,  не буде. На Новому каналі це пояснюють тим, що подібні програми не відповідають формату каналу. За словами промо-директора каналу СТБ Вікторії Волонтирець, відсутність теледебатів на їхньому телеканалі мотивована тим, що новини хоча і є важливою складовою бренду каналу, проте не основною.


На жаль, з’ясувати,  чи будуть теледебати на каналі «1+1»,  «ТК» не вдалося, бо прес-служба каналу не змогла надати такої інформації.

У свою чергу,  Міжнародний Фонд “Відродження” оголосив конкурс, яким передбачено надання фінансової підтримки для створення передвиборчих телевізійних і радіопрограм (дебатів, круглих столів, ток-шоу тощо) за участі  представників політичних партій та блоків — учасників парламентських виборів 2006 року. Переможці конкурсу можуть отримати грант у розмірі  до 35 000 доларів США. Відповідно до умов конкурсу,  перевагу мають отримати  проекти, які передбачають трансляцію програми в ефірі теле- та радіокомпаній, що мають більшу аудиторію; передбачають трансляцію програми у прямому ефірі, принаймні на тому каналі (каналах) мовлення, сіткою мовлення якого (яких) охоплюється більшість передбачуваної аудиторії.
Однак, за словами Ігоря Когута, керівника  громадської кампанії „Усвідомлений вибір —- 2006”,  в основному  до МФВ  подають заявки регіональні телеорганізації: «Це Харків, Херсон, Тернопіль тощо. Центральні канали у грудні ще виявляли зацікавленість. Зокрема, оригінальний формат пропонував «5 канал», також цікаві пропозиції лунали від ICTV. Але на даний момент заявок від них ми не отримали».


«Не знаю, чи подадуть заявки на конкурс центральні телеканали», - говорить Ігор Когут, - «Є дві основні перешкоди, які заважають центральним каналам брати участь у конкурсі. По-перше, це складність формату, велика кількість учасників виборчих перегонів, що заважає створенню традиційних теледебатів. Друга проблема -  це проведення жеребкування,  те, яким чином можна забезпечити об’єктивний відбір учасників. Регіональні телеорганізації,  певно,  збираються зайнятися дебатами місцевого значення. А це зменшує кількість суб’єктів та поліпшує  їхню  доступність для ТРК».

У свою чергу,  МГО "Інтерньюз-Україна"  розпочала – за підтримки Фонду «Євразія» -   реалізацію проекту «Теледебати - 2006», який передбачає організацію дебатів на місцевому рівні. За інформацією,  розміщеною на сайті МГО "Інтерньюз-Україна" ,  теледебати  учасниками проекту мають проводтися таким чином: «Кожна телекомпанія оголошує про проведення проекту і офіційно (листами) запрошує місцеві осередки партій взяти участь у проведенні теледебатів. 
МГО "Інтерньюз-Україна" замовляє соціологічне опитування населення областей, в яких є компанії-партнери, з метою з'ясування електорального ресурсу кожної партії, яка йде на парламентські вибори.У межах цього етапу компанії-учасниці проекту проводять жеребкування партій, які братимуть участь в дебатах. З метою уникнення нерівноцінних ефірів, коли потужна партія муситиме дискутувати в ефірі з маргінальною силою, партії сортуються за критеріями - кількість членів і електоральна підтримка. Самі дебати відбуваються у прямому ефірі у форматі: один ефірний випуск – 4 партії. Від кожної партії в студії - 1 представник. Партії самі вільні вибирати, кого вони відправляють на дебати (це може бути лідер місцевого партійного осередку, а може бути навіть партійний лідер, якщо партія вважатиме за потрібне в певному регіоні бути представлена потужно). Крім того, кожна з 4 партій має свою квоту в глядацькій залі для запрошення на дебати своїх прихильників. Випуск дебатів складається з 4 блоків. Тривалість випуску - 60 хвилин.»

За словами виконавчого директора  МГО "Інтерньюз-Україна" Констянтина Квурта,  такий формат,  з одного боку,  забезпечує виконання законодавства, а з іншого  -  дає змогу представити дискусію між політиками. Зараз планується проведення таких  дебатів у Чернівцях, Рівному, Івано-Франківську і,  можливо, в Донецьку та Сумах.

 «Найбільше питань виникало з тим, чи варто робити теледебати оплачуваними з боку учасників виборчих перегонів. Ми вирішили, що потрібно брати гроші, бо це є однією з форм агітації за законодавством. До того ж,  встановлення однієї ціни для всіх учасників дебатів  зумовлює те, що більшість  партій відсіюються. Технічні партії не мають достатніх фінансів і людського потенціалу для участі в дебатах. Нами також  жорстко встановлені терміни відповіді  політиків про готовність брати участь у теледебатах. Ми впевнені, що реальні партії, які хочуть справити хороше враження на виборців,  братимуть участь в дебатах», - наголошує Квурт.

Будемо сподіватися, що усі ці проекти втіляться у реальні різноманітні  і цікаві дискусійні програми  на центральному та регіональному телебаченні. Принаймні, таке зацікавлення у їх проведенні свідчить про те, що канали вбачають в теледебатах реальну можливість підняття рейтингу. А наскільки такі програми зможуть  забезпечити інформаційні потреби громадян  і показати жорстке протистояння реальних сил  у прямому ефірі  - побачимо.
 

Читайте також:
Юрій Сторожук: «Теледебати – це іціатива каналів, яку ми можемо тільки вітати» 
Дебати – агітація чи інформація?

Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів
 

Медіа у виборах: українська дійсність

Верховенство права, а не закону про вибори

 Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ

Телеканал «1+1» предлагает свой эфир партиям и блокам для дебатов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду