Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 30 січня 2006 року

30 Січня 2006
10583
30 Січня 2006
16:22

Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 30 січня 2006 року

10583
Гість студії - лідер партії "Трудова Україна" Валерій Коновалюк.
Прес-клуб "Іду на Ви", канал "1+1", 30 січня 2006 року

"Детектор медіа" розпочинає новий проект і пропонує своїм читачам тексти випусків політичних програм та ток-шоу, що виходять на українському телебаченні. Зокрема, в цьому розділі ви зможете ознайомитися зі змістом таких передач, як "Іду на Ви", "Я так думаю" (канал "1+1"), "Свобода слова" (ICTV), "Точка зору" (Перший канал). Проект здійснюється за сприяння Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні, у партнерстві з Sourcer LLC.

ПРОГРАМА "ІДУ НА ВИ" ВІД 30 СІЧНЯ, КАНАЛ "1+1"

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаю усіх! Це – прес-клуб «Іду на Ви». А в прес-клубі гість сьогодні – це Валерій КОНОВАЛЮК. Гадаю, наші глядачі добре запам’ятали Валерія КОНОВАЛЮК ще з часів минулих президентських виборів, коли він з усім притаманним йому красномовством підтримував Віктора Януковича. Тепер пан Валерій очолює політичну силу, яка мала би, по ідеї, конкурувати з регіонами... з Партією Регіонів, але хіба теоретично. За останніми даними Центру Разумкова, рейтинг цієї політичної сили, партії «Трудова Україна» вимірюється десятими відсотка. А це, погодьтеся, – навіть менше, ніж статистична похибка. Але Валерій КОНОВАЛЮК у соціологію нашу сучасну не вірить, натомість вірить у те, що його партія таки потрапить до парламенту.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Добрий вечір! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». Наш сьогоднішній співрозмовник уже добре Вам відомий. Він був у нас в студії минулого року, і разом з Тарасом Чорноволом захищав опозицію від того, що називалося «політичними репресіями». Мова йшла тоді конкретно про справу Бориса Колесникова. Продовжуючи тему, яку задав Едуард ЛОЗОВИЙ, власне кажучи, – «Соціологія і її вплив на виборчу кампанію». І я хочу лише додати, що в будь-якому випадку голосувати будете Ви, і Ви будете визначати, хто проходить в парламент, хто не проходить. І у Вас для цього ще є час! Тим не менше, з огляду на те, який сьогодні гість, і хто у нас сьогодні гість, запитання нашого інтерактивного опитування, яке ми виносимо на ваше голосування, звучить так, – Чи потрапить до нового парламенту «Трудова Україна», ідучи на вибори самостійно? Ті з Вас, хто вважає, що так, вона потрапить до нового парламенту, тобто перейде тривідсотковий бар’єр, – ваш телефон 8-900-114-10-01. Це – відповідь «Так». Ті із Вас, хто не вважає, що «Трудова Україна» потрапить у парламент, – 8-900-114-10-02, це – відповідь «Ні». Нагадаємо, що дзвінки платні. Вартість дзвінків – 60 копійок з ПДВ. Просимо телефонувати лише повнолітніх. І нагадаю, що це опитування не буде соціологічним, не є репрезентативним. Просто відображає думку найактивнішої частини нашої аудиторії. Валерій Ілліч, у мене в зв’язку з цим перше, я би сказав, основне питання, яке є для того, щоб зрозуміти, де є «Трудова Україна» в політичному спектрі взагалі. От, дуже багато говориться про те, що, – ваші політичні опоненти про всякому випадку говорять, – що це – такий технологічний проект партії влади, при якому Коновалюк і «Трудова Україна» найняті на те, щоб просто розколоти біло-голубу опозицію. Тобто, отакий собі внутрішній... Спочатку Ви виходите з Партії Регіонів, потім Ви очолюєте «Трудову Україну». Що Ви на таке заперечите? Де ваш радикалізм? В чому Ви опозиція?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Ну, я думаю, что это – часть той большой кампании по дискредитации, и, фактически, создание... словом, трудностей на пути избирательном для «Трудовой Украины». Я думаю, что много звучало в мой адрес определенных обвинений, и мне кажется, что сегодня становится понятным для всех, что же происходило действительно в партии, почему была такая реакция, с точки зрения наших оппонентов и политических конкурентов. Я думаю, что в целом оценивая ситуацию сегодня в украинской политике, это как раз и есть яркий пример того, какой не должна быть политика. Я думаю, что любые попытки использовать различные технологии, грязный пиар и дискредитацию, манипуляциями общественным мнением, они, фактически, сегодня уводят нас в сторону от понимания, а каким путем мы сформируем гражданское общество, на чем будут строиться сегодня те демократические ценности, которые должны быть. И я уверен, что для нас, изначально, вопросы самоидентификации – это, прежде всего, достижение, прежде всего, реализация нашей политической программы.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Ваші політичні опоненти, вони ще виходять з одного факту. Наприклад, те, що пану Сівковичу не дали зареєструвати його структуру, – Вам дали. І, фактично, Ви маєте можливість брати участь, – він не має. Значить, влада – на вашій стороні, принаймні Мін’юст.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Я думаю, что очевидно для меня это – наверное, самый болезненный вопрос. Поскольку и для... процессов политических и год назад, когда, фактически, не многие оставались до конца, и следовали, и поддерживали сторонников Виктора Януковича... Потому, что, очевидно, проиграл выборы не только кандидат в президенты Янукович, проиграли те миллионы, которые не смогли, фактически, отстоять свое право, которые реально потом оказались в ситуации достаточно сложной и непростой. Поэтому, когда возникла проблема вокруг партии, это, прежде всего, было инсценировано. Уже сегодня становится понятно, какая политическая сила за этим стояла... не вся, – я думаю, отдельные ее представители. То, что финансирование шло этой всей дискредитации в информационной сфере, тоже было понятно, для чего и почему. Именно средства массовой информации, которые сегодня относятся к Донецкому региону, более активно в этом участвовали. Я думаю, что можно много об этом говорить, но я счастлив, что мы смогли в этой неравной борьбе не просто выстоять. Мы смогли защитить свое право на собственные убеждения и взгляды, на отстаивание тех идеалов, фактически, которые сегодня должны быть в основе любой политической партии.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Та, Бог з ними, з ідеалами! Ви скажіть, то хто ж стояв за цим! Хто розвалив Вам партію, з якої половина втекла туди, звідки Ви пішли?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Я думаю, что...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Партія Регіонів...

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: ...Коньюктура, которая...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ні, залишили «Трудову Україну», а втекли в Партію Регіонів

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Следует начать с того, что я был у истоков создания «Трудовой Украины» еще в 99-м году. И понимание того, что именно идеи, либо риски, идеи возможности сегодня защищать те интересы человека труда, способны и на этом этапе для Украины дать определенный этап развитию. Я думаю, что, наверное, понимание того, в каком мы можем быть представлены спектре на будущих парламентских выборах, и послужило той недобросовестной позиции со стороны отдельных представителей окружения Виктора Януковича. Поэтому я не хочу судить сегодня всю партию. В Партии Регионов очень много моих друзей и людей единомышленников. И я уверен, что понимание сложной ситуации и вокруг партии...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ну, Ви не могли там розвивати ні лейбористську ідею, ні займатися... формувати партію, як партію захисту інтересів трудящих.
Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: На том этапе, Вы знаете, это был февраль-март прошлого года. И тогда не было такого высокого рейтинга. Тогда была ситуация полной растерянности и паники...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: А Ви не маєте часом надії задовольнити свої амбіції особисті там в регіонах?

Валерій КОНОВАЛЮК
, лідер партії «Трудова Україна»: Вопрос – не в амбициях! Вопрос – в том, что была предложена новая стратегии партии, и те предложения, которые касались изменения формата политической деятельности. Потому, что... Ведь президентские выборы, прежде всего, показали, что в основном-то изменилось общество. И сегодня партия, которая не демонстрирует прямой активной связи с людьми, она реально не имеет перспективы. Поэтому рейтинг может быть любой.

Едуард ЛОЗОВИЙ
, ведучий: Добре! Давайте встановимо зв’язок з людьми. Колеги, прошу! Задавайте запитання!

Сергій РУДЕНКО
, електронне видання «Сейчас»: Сергій Руденко, видання «Сейчас». Валерію Іллічу, скажіть, будь ласка! Партія існує з 2000 року, «Трудова Україна», якщо я не помиляюся. За цей час змінилися певні якісь пріоритети в партії. Але розкажіть, будь ласка, як Вам за вісім місяців вдалося захопити лідерство в партії? Не лише захопити лідерство в партії, а і щоб з партії пішли такі люди, як Олександра Кужель, щоб пішов там Володимир Сівкович, Дмитро Табачник. Скажіть, будь ласка! Ваша книжка називається «Мне скрывать нечего». Будь ласка, розкажіть про секрет свого успіху, як лідера!

Валерій КОНОВАЛЮК
, лідер партії «Трудова Україна»: Ну, наверное, очевидно, избрание мое лидером партии было в тот момент, когда действительно партия находилась в тяжелом положении. И всем было понятно, что, потеряв фракцию в парламенте, фактически, последствия президентских выборов, которые непомерным грузом легли на партию, позиция непосредственно ее бывшего руководителя Сергея Тигипко, и в том числе Александры Кужель... Она находилась тогда в эпицентре всех событий. То есть, я думаю, что, очевидно...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ви також були в цьому епіцентрі, даруйте! Ви, фактично, виступали тоді одним фронтом!

В’ячеслав ПІХОВШЕК
, ведучий: Якщо точно, в епіцентрі тоді був я! Будь ласка!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Вы знаете, ведь сегодня четко прослеживается не просто линия поведения, но и позиция этих людей. Ведь были предложены принципы, по которым мы должны действительно развивать партию, формировать и готовить ее к парламентским выборам. Но в то же время, было бы проще и легче людям получить проходные места в списке Партии Регионов. И, фактически, не утруждая себя, выполнить определенную задачу по дискредитации и по развалу. Но я еще раз хочу подчеркнуть, обратите внимание на ее последнее интервью. Человек, которые проиграл три подряд избирательные кампании, который сегодня, фактически, оказался не у дел по причине того, что остался невостребованным, сегодня она же опять же бывает, – Где? – в Донецке, в Луганске, в Харькове. Вот этот вояж совершается для того, чтобы постоянно идти деструктивно влиять на общественное мнение. И партия, которая могла за последние полгода привлечь в свои ряды около 30 тысяч... Она в два раза увеличила численность членов партии. И я не хочу сказать, что в нашей «Украине» все гладко и спокойно, но! Но в то же время, эти люди, они себя показали, что им безразлична идея, им безразлично понимание ответственности перед партийцами и людьми. Я – противник того, чтобы и как в парламенте... каждый день видеть мандраж с одной фракции в другую, с одной партии в другую! У нас сегодня не структурировано не только общество, но и непонимание...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Валерій Ілліч, будь ласка наступне запитання! Ми в теорію впадаємо!

Леся ОЛЕШКО, журнал «Кореспондент»: Леся Олешко, журнал «Кореспондент». Пане Валерію, скажіть, будь ласка! Люди з оточення Януковича говорять, що Ви приходили до нього і вели перемовини, і Ви хотіли п’ять мільйонів доларів за те, щоб віддати печатку «Трудової України» Сівковичу. Можете, будь ласка, якось прокоментувати цю інформацію? На чому закінчилися перемовини ваші з паном Сівковичем? І в яких Ви стосунках з ним зараз? Дякую!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Ну, что мне сказать! Я могу только, знаете, развести руками и выразить огромное удивление! Если Вы журналист сегодня, знаете, каким-то образом пользуетесь слухами, сплетнями, интригами, то, что говорить в целом об общественности, об общественном мнении! Вы знаете, мне неприятно, когда можно настолько манипулировать сознанием людей, что на белое говорить черное, и наоборот.

Леся ОЛЕШКО, журнал «Кореспондент»: Я посилалася на джерело!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: И в этой связи, я хочу Вам еще раз подчеркнуть! Ведь не я сегодня в списке регионов, а Сивкович! И не я, фактически, начинал создавать конфликт искусственно, понимая, что, скажем так, какая выгода для этого предлагалась. И мне кажется, что упрощение до печати свидетельства – это на столько банально! И понимаю, что в этой партии сегодня десятки тысяч простых людей, которые, в отличие от многих, понимаете, остались верны принципам и идеям!

Марина ДУДКО, видання «Українська газета»: Валерій Ілліч, можна запитання? Марина Дудко, «Українська газета». Скажіть, чи не вважаєте Ви себе політиком-аутсайдером?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Ну, Вы знаете, я думаю, что... если руководствоваться спортивной терминологией, – я в спорте много лет провел, – и все-таки там есть правила. И ты реально понимаешь, что передовой противник. В сегодняшней украинской политике находить понимание того, как тебя оценят с точки зрения твоей позиции, твоих взглядов. Знаете, для меня уже давно в Украине... Я не делю людей по идеологическим симпатиям. Я делю на то, у кого есть совесть, и у кого совести нет. И Вы знаете, аутсайдером я себя не считаю потому, что я ни разу не проиграл избирательных кампаний. Я все, что говорил людям, я делал. Я отвечал тем обязательствам и ответственностью, которая, фактически, сегодня должна быть в априори любой политической партии, любого политика. И для меня, наверное, понятие «аутсайдер» нехарактерно потому, что вот книгу, которую Вас сегодня дали, где описана моя биография, там очень много сказано того, какой это был жизненный путь. И я уверен, что, очевидно, когда-нибудь это люди оценят.

Євгенія КОВАЛЕНКО, видання «Столичные новости»: Валерий Ильич, Евгения Коваленко, «Столичные новости». Вас выдвинули на... в кандидаты на пост главы Донецкого облсовета, – «Трудовая Украина» донецкая. Это – попытка подстраховаться, чтобы остаться...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Запасний аеродром.

Євгенія КОВАЛЕНКО, видання «Столичные новости»: Да! Запасной вариант?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Это – прежде всего... Безусловно, это – инициатива партийной организации.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Ну, понятно! Ви на неї погодились, значить, – запасний аеродром.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Что мне хотелось отметить, это, может быть, это – символ того, что для меня Донбасс был и остается моим... не только малой Родиной, но и регионом, который, собственно говоря, в моей жизни занимает особое место. Я хочу подчеркнуть, что в Донбассе сегодня люди... люди, которые реально ощущают на себе не просто проблемы сегодняшней ситуации в экономике, социальной сфере, но и в том противостоянии, которое насаждается в Украине. Это – трудолюбивый народ. Это – гостеприимный народ. Я бы не хотел, чтобы и дальше сегодня Донбасс, например, был... подавался так в стране, как, знаете, как нам это... формировали технологи год назад. Я думаю, что Донецкая область должна сегодня активно влиять на ситуацию в государстве, на формирование государственной политики. Я убежден, что от этого выиграла бы вся страна!

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Що стосується «Трудової України», то достатньо поширеним є серед політиків, у всякому випадку політологів, теза, що це є такий своєрідний технологічний проект для того, щоб відтягти голоси від Януковича. Так це чи не так, найпростіше журналістам дізнаватися, коли ми ставимо про це питання, і я обов’язково поставлю про це питання Валерію Коновалюку одразу після реклами. Залишайтеся з нами! Це – коротка реклама.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Вітаю всіх! Це – прес-клуб «Іду на Ви». І сьогодні на запитання журналістів відповідає лідер «Трудової України» Валерій КОНОВАЛЮК. «Трудова Україна» на відміну від багатьох партій на цьогорічних парламентських виборах бере в них участь самостійно, не блокуючись з жодною іншою силою, – там сильнішою чи слабшою. Хоча, якщо мені не зраджує пам’ять, – а вона мене не зраджує, – спроба таки була. Була спроба в листопаді, – тоді «Українські новини» повідомили: «Трудова Україна» на чолі з Валерієм Коновалюком плюс всеукраїнська партія, – Дай Боже пам’яті! – «Зелена планета» і Партія Трудівників створили виборчий блок. При чому іменний виборчий блок, як тепер це популярно, – Виборчий блок Валерія Коновалюка «Трудова Україна». Але тепер цього блоку нема. Ми про нього більше нічого не чули. І те, що ця партія з низьким рейтингом іде самостійно на вибори, наштовхнуло нас на роздуми. І ці роздуми ми сформулювали в запитанні для нашого інтерактивного опитування. Отже звучить воно так, – Чи потрапить до нового парламенту «Трудова Україна», ідучи на вибори самостійно? І ми маємо вже якийсь масив результатів. І бачимо, що голоси розділилися не порівну, але майже. Тобто поки що активна частина глядачів «1+1», глядачі програми «Іду на Ви», з них 47% вважає, що такі шанси у «Трудової України» є. І 53%, – трошки більше половини, – все ж таки не вірять у ваше щасливе політичне майбутнє, пане Валерію.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Таким чином, відсотки розділилися майже пополам, я би сказав. А в мене – запитання, яке я поставив Вам перед рекламою. Отже, що Ви можете відповісти тим вашим політичним опонентам, які будуть говорити, що це – такий технологічний проект для відколу голосів Януковича. Адже подивіться, Валерій Ілліч, на цій програмі Ви всіляко критикуєте Кужель, Ви критикуєте Сівковича, але Ви нічого не говорите... Ви готові вслід за лідерами, я б сказав би, біло-голубої опозиції, чи якого вони тепер вже кольору, – тому, що Ви також опозиція, – повторити, що вся влада помаранчевих – це кризи, які переходять одна за одну? Ну, так би мовити, такий стандартний набір тез, який зараз говорить теперішня опозиція. Ви готові критикувати владу?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Ну, очевидно, наверное, не пытаются сегодня оценивать мою позицию... месяц, полгода назад... Поскольку именно жесткие действия в отношении тех неэффективных решений, которые принимались и правительством, и президентом, позволили нам восстановить единую систему... единого налога, создать предпосылки для того, чтобы власть действительно понимала, что должна представлять интересы всех граждан страны. И я уверен, что технологические проекты на сегодняшний день, когда мы реально сегодня... Впервые, партия за пять лет принимает первый раз участие в выборах. Ведь... как можно говорить о расколе, когда мы, фактически, сегодня имеем около ста кандидатов в мэры по всей стране. У нас сегодня представлены наши, скажем так, представители в окружных территориальных комиссиях. Мы имеем более двух тысяч кандидатов в местные органы власти. Поэтому я думаю, что сейчас, как раз настал момент понимания, что в дальнейшем. Пройдут выборы, и как будет сформирована та политическая структура власти, которая позволила бы сегодня уйти от конфронтации до консолидации и единения.
Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Валерій Ілліч, це все...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Едик, я хочу поставити одне тестове запитання. Ющенко Вам пропонує посаду губернатора Донецької області. Ви відмовляєтесь, чи Ви погоджуєтесь?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Я думаю, что...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: По цьому я можу судити, чи Ви в опозиції, чи у владі.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Давайте так! Я уверен, что сегодня, наверное, моя позиция, – она всегда была последовательной. И предложений таких не было и вряд ли они будут. Поскольку я убежден, что сегодня таких предпосылок...

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Тобто Ви не вірите, що Ющенко такий добрий!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: ...Предпосылок, когда мы находимся в таком системном политическом кризисе, говорить о каких-то эпизодах и коньюктурных каких-то предложениях по должностям, это – не правильно! Когда показывают очередное соглашение, где только распределены должности, уже...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ну, вже відмовились, відмовилися від цієї ідеї.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: ...Между участниками новой коалиции.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Валерій Ілліч!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: А извините! А принципы, а какие приоритеты, на чем будет строиться государственная политика! Кто будет за все это отвечать!

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Так Ви ж і будете відповідати в такому разі. Я властиво хотів би просто з’ясувати так... не так хитро, як Ви це пояснюєте, а більш просто. Люди знають, – є там помаранчевий табір... тепер роздрібнений. Там Ющенко в них є, там Юлія Тимошенко, там є ще хтось. З іншого боку – Янукович, от! З ним також людям все ясно! Вони знають, це – опозиція... Там Медведчук з Кравчуком, – це теж опозиція. А от коли з’являєтесь Ви, люди починають губитися. Я хотів би збагнути для себе, і дати змогу збагнути нашим телеглядачам. То Ви – все ж таки опозиція чи ні? Тому, що тестом для мене особисто було... була ваша позиція по відставці уряду. Ви скритикували. Ви поставили «двійку» парламенту. І у мене таке враження, що ще трошки... Ви, – пам’ятаю, – Ви навіть колись на Кримському ТВ назвали себе не конструктивною, а культурною опозицією режиму. І у мене таке враження, що Ви могли би зараз влитися в «Нашу Україну»... в якості окремої платформи... такої конструктивної критичної платформи.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: В отношении политической культуры, нам действительно этого не хватает. Но я хочу пояснение сделать...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Ну, Ви опозиція в решті решт чи ні? А в чому в опозиції?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Чтобы не было таких долгих рассуждений. Они действительно не имеют места! Поскольку изначально мы озвучивали то, что мы – конструктивная оппозиция. Оппозиция, которая не просто стоит в стороне, и критикует, и наблюдает, как все валится, и как страна сегодня переходит к хаосу и дестабилизации.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Не так! – це не ваше гасло?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Социальный бюджет 2006 года, который мы разработали со специалистами, который мог сегодня дать ответы и решения на многие проблемы. Не было бы Алчевска с тем замерзающим населением, не было бы тех проблем, которые мы сегодня видим в экономике и так далее...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: А чому, чому? Поясніть!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: И когда... Вы знаете...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Як би Ви зупинили морози ось цим вашим прекрасним бюджетом? Скажіть мені!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Это – политика! Это – то, что сегодня мы могли бы использовать возможность государства. И ведь... И наша основная программа политическая, наша основная политическая программа, которая как раз исходит из того, что лейбористы во всем мире – это партия повышения заработной платы. Это – обеспечение реализации трудового потенциала страны. Это – создание эффективных условий для роста. Вот сегодня правительство не достигло соглашения генерального с профсоюзными организациями. А мы реально понимаем, что без этого, без поддержки сегодня национального производителя, создания эффективной экономики, мы не решим ни одной социальной проблемы.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Валерій Ілліч, ну, про те, що треба домовлятися, говорять всі!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Отвечаю Вам. Отвечая на ваши вопросы, хочу отметить...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: В чому ваша опозиційність?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Опозиційність – это понимание происходящих процессов и упреждение... чтобы не было последствий. Сегодня принцип «Чем хуже, тем лучше», наверное, он недопустим.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: А скажіть, Ви маєте тіньовий кабінет, наприклад? Як колись, пам’ятаєте, Юлія Тимошенко створювала тіньовий кабінет.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Мы имеем специалистов... Безусловно! Мы инициировали... И в нашей команде достаточно профессионалов и людей, которые способны сегодня эффективно работать и влиять на ситуацию. Ну, неужели нам безразлично?

Наталя ШАМРАЙ, агентство «Главред»: Валерій Ілліч, дозвольте втрутитися! Наталя Шамрай, видання «Главред». От скажіть, будь ласка! Я знаю, що Ви зовсім недавно з Москви повернулися, де, – якщо вірити вашій прес-службі, – Ви вели перемовини і про енергоносії. Так от, де енергоносії? І Ви туди їздили, як представник опозиції? І з ким із політиків... Ну, виправте мене, якщо я не права! І з ким із політиків Ви там говорили? Дуже дякую!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Спасибо Вам за вопрос! Вы знаете, действительно поездка была. Поскольку я когда-то учился в Москве. У меня очень много друзей, однокурсников работает и в правительстве России, и в аппарате президента. Были встречи, поскольку это было Крещение, – 19 января, – безусловно, святейшим патриархом, который, поверьте, не говорил об энергоносителях. Он как раз говорил о другой очень серьезной проблеме, – проблема сегодня единения славянского народа и, скажем так, нашей церкви, и тех процессов, которые вокруг идут сегодня Украинской православной церкви. Это – первое!

Наталя ШАМРАЙ
, агентство «Главред»: Дуже дякую! Так прес-служба... Перепрошую! Прес-служба неправду написала? Ви з політиками там говорили про енергоносії? З ким саме?

Валерій КОНОВАЛЮК
, лідер партії «Трудова Україна»: Конечно, да! Безусловно, на Старой площади. Но еще раз хочу сказать, не с точки зрения, знаете, каких-то преференций на выборы, а с точки зрения понимания, что есть и другие мнения сегодня в России, которые обеспокоены ситуацией нагнетания, понимаете, напряженности между нашими народами...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Так з ким Ви шукали цю спільну мову? Скажіть нам!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Поэтому здесь не уместны никакие аллегории с тем, что происходит! Вы знаете, есть официальная позиция, а есть отношения простых людей к тому, что происходит сегодня в стране.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Невже це був Жириновський? Господи!

Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Я нагадаю, що ваша книжка називається «Мне скрывать нечего». Так, ну, не крийте! Розкажіть з ким Ви там зустрічалися в Москві! А щодо конструктивної позиції, то, знаєте, вже у нас була одна конструктивна опозиція, здається, в 90-х роках. Якщо я не помиляюся, Народний Рух України був в конструктивній опозиції. Чим це завершилося, ми пам’ятаємо! Скажіть, будь ласка! У Вас чи були якісь сепаратні перемовини з прем’єр-міністром Юрієм Єхануровим, чи ні? Або спростуйте, або підтвердить це!

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Переговори про що? Уточніть це!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Не понятно!

Сергій РУДЕНКО, електронне видання «Сейчас»: Про співпрацю.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Вы знаете, я думаю, что говорить об отставке правительства тогда, когда, фактически, для этого нет юридических оснований, либо загонять ситуацию в большую проблему и углублять кризис, – наверное, безответственно. И те, кто добивался отставки правительства, фактически, исходили из возможности ухудшить положение и ситуацию в стране... и отношение к государству в мире. Поэтому здесь ни о каких договоренностях не может быть и речи. Есть понимание того, что делает правительство, что оно обязано делать. И что сегодняшняя ситуация, – не взирая, есть выборы или нет, – требует, чтобы государство обеспечивало жизнедеятельность, чтобы оно создавало условия для граждан для полноценной жизни. И поэтому говорить о том, что вот правительство плохое, придет лучшее правительство, – Вы знаете, наверное, не приходится. Мы вошли в этот этап. Несколько лет, поверьте мне, страну будет очень сильно лихорадить. Я не вижу... Реально, как политик, я Вам ответственно заявляю, что на этом этапе эти выборы дадут нам какое-то движение вперед и решат те или иные проблемы. Наоборот, проводить выборы в условиях, когда, фактически, сегодня отсутствует понимание роли значения тех или иных партий, когда дестабилизация достигла такого уровня, что это уже влияет на экономику, я думаю, что это – выборы без выбора.

Марина ДУДКО, видання «Українська газета»: Пане Валерію, якщо до вашої культурної опозиції, Сівкович у інтерв’ю газеті «Дело» назвав Вас провладним політиком. Скажіть, будь ласка! Навіщо Ющенку така людина, як Коновалюк?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Ну, во-первых, давайте, моя культурная позиция, – это было высказывание Кужель. Вы можете это проверить. Это достаточно легко сделать. Сивкович, на сколько я помню и, к сожалению... знаете, прозрение, оно приходит не так быстро и так вовремя, как бы этого хотелось. И я могу, действительно, в прямом эфире принести извинения всем сторонникам своим, людям, которые меня поддерживают, что я не смог на том этапе упредить ту спланированную провокацию, которая делалась руками Сивковича. Вы знаете, создавать конфликт, это – его профессия. Ему на это... Скажем так, его этому учили! Но мне бы хотелось... Я всегда пытаюсь в людях видеть лучшее. И давать оценки тогда, когда последовательная позиция, она была и год назад, она остается такой же и сегодня. Когда я... Ну, скажем так, неоднократно заявлял о многих ошибках, которые сегодня допускает власть и правительство. Давайте, ну, объективно оценивать. Ведь, наверное, и в вопросах бюджета, и в вопросах деятельности Министерства угольной промышленности, и в целом, в социальной политике страны... Я об этом говорил! И то, что произошло сегодня, Вы знаете, для меня ведь не есть неожиданность.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Валерій Ілліч, от уявіть собі на секундочку! Як могло бути рік тому! Сівкович зараз – лідер «Трудової України», 0.2%, а Ви – в першій п’ятірці Партії Регіонів. Могло б бути і так!
Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Я думаю, что для многих, Вячеслав, это было бы, наверное, непонятным, – как человек отказался от стопроцентной гарантии попасть в новый парламент, и сегодня пытается сегодня кому-то что-то доказать. И остаться, скажем так, верным тем принципам, по которым он живет. Я думаю, что, наверное, мы еще к этому не пришли. Но я уверен, что сегодня к этому сегодня стремится украинское общество.

Євгенія КОВАЛЕНКО, видання «Столичные новости»: Валерий Ильич, Вы говорили об ошибках правительства. Ну, например, убедите меня, почему я должна голосовать за «Трудовую Украину». Что бы Вы сделали, будучи на месте премьера, вот в газовом конфликте, например?
Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Газовый конфликт возник не сегодня. Вы знаете, что это – инструмент уже геополитики и определенного влияния. Вы знаете, я – не особый эксперт в газовых вопросах, но уровень квалификации позволяет мне сказать, что Украина в середине 90-х годов могла бы иметь в России свои газовые месторождения. Тогда Россия, фактически, обеспечивая формирование единого экономического пространства, могла пойти на любые, скажем так, возможные доступные условия, и Украина бы имела свой собственный газ в России.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: А що би платила Україна за цю можливість?

В’ячеслав ПІХОВШЕК
, ведучий: Було сказано тільки що, – єдиний економічний простір.

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: А мы, фактически... Наша политика за 15 лет... За 15 лет, фактически, была направлена на то, чтобы сконцентрировать власть у конкретных, скажем так, личностей, либо в каких-то финансово-промышленных группах. Говорить о том, что планомерное развитие сегодня экономической политики, энергосбережения, понимание того, что зависимость государства может, практически, сегодня настать за счет поставок энергоносителей становится на столько очевидным, чтобы не понимать это еще 10 лет назад, это нельзя было. Я уверен, что мы переживаем этот непростой период по причине именно этих проблем, которые всегда формировались в украинской политике.

Сергій РУДЕНКО
, електронне видання «Сейчас»: Валерій Ілліч, скажіть, будь ласка! Знову ми про газове питання говоримо. Так все ж таки скажіть, з ким Ви в Москві зустрічалися? Вже в третє це питання ставиться в цій студії! Будь ласка, скажіть!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Вы знаете, я еще раз хочу повторить! Это были представители российской Думы, администрации президента Путина, люди, которые реально... крупные бизнесмены российские, которые реально понимают, что отношения наши двусторонние должны проходить не в таком, скажем так, противоречии, противостоянии, каком проводится сегодня.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Валерій Ілліч, ваш прихід в «Трудову Україну» в ролі лідера партії багатьом спостерігачам дав підстави тоді говорити... Ну, я процитую за «Дзеркалом тижня», що: «Фінансові стовпи Донецького краю або мають намір зіграти на виборах-2006 у дві руки, або вирішили переорієнтуватися з одіозної Партії Регіонів на іншу відносно нейтральну партійну структуру». Але зараз ми бачимо дещо відмінну картину. Рінат Ахметов, якого всі з якихось причин вважали вашим живим спонсором, опинився в списку Партії Регіонів. Так дуже явно! Хто ж тепер підтримає Вас? Скажіть, серед східних бізнесменів... серед бізнесменів на Східній Україні є доволі поважні, які могли би дати на лейбористську ідею гроші. В такому разі, чи підкріплена ваша політична перспектива нормальними потрібними в політиці грошима? Ви поки що порахуйте, а в нас – рекламна пауза. Це – не довго.

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: Вітаємо Вас, особливо тих, хто до нас приєднався щойно! В ефірі – прес-клуб «Іду на Ви». І у нас сьогодні в гостях – народний депутат і лідер «Трудової України» Валерій КОНОВАЛЮК. Запитання нашого інтерактивного опитування, яке ми винесли на ваше голосування, повторюю ще раз, звучить так, – Чи потрапить до нового парламенту «Трудова Україна», ідучи на вибори самостійно? Більшість глядачів, у всякому випадку тих, що вирішили до нас подзвонити, вважає, що так, потрапить. Телефон, – 8-900-114-10-01, – це відповідь «Так». Ті із Вас, хто вважає, що не потрапить, – 8-900-114-10-02, – відповідь «Ні». Нагадаю, що це опитування не є соціологічним, не є репрезентативним. Воно є платним, дзвінками вашими, – 60 копійок коштує один дзвінок. Але просимо дзвонити, брати участь у програмі.

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: А я нагадаю те питання, яке поставив Валерію Іллічу перед рекламною паузою. Отже, я спитав Вас, – Чи є у Вас гроші на політику? Я от уже зараз відчуваю, як Ви скажете: «Та мене підтримають за ідею!». Напевно! Але, щоб донести ідею до мас, потрібні гроші. Ідею потрібно за щось тиражувати. Так само потрібні гарні прізвища відомі у передвиборчому списку, і пізнавані обличчя. На що спирається «Трудова Україна» в такому разі?

В’ячеслав ПІХОВШЕК, ведучий: На кого?

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: На кого, да! На які бізнес-структури? Тому, що... Згадайте сумний приклад комуністів, яких ті ж самі регіони «порвали на клапті». І вони зараз тихо собі гаснуть у великій українській політиці. Ви що можете їм протиставити... клубу «Шахтар» і всім іншим їх штучкам і родзинкам?

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Одна из причин создания конфликта и кризиса вокруг «Трудовой Украины» – это, как раз, и была попытка оградить нас от участия серьезных инвесторов и определенной финансовой поддержки. Понимая, что имеем...

Едуард ЛОЗОВИЙ, ведучий: Все-таки за гроші посварилися?!

Валерій КОНОВАЛЮК, лідер партії «Трудова Україна»: Нет! Вы... То, что реально Вы прекрасно понимаете, о чем я говорю. Вопрос, безусловно, касается, – то ли иметь возможн

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10583
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду