Новий парламент: хто сформує більшість

30 Січня 2006
12756
30 Січня 2006
12:24

Новий парламент: хто сформує більшість

12756
Спрогнозуємо, скільки місць в парламенті можуть отримати реальні лідери виборчих перегонів…
Новий парламент: хто сформує більшість

Наприкінці січня низка соціологічних служб оприлюднили дані опитувань, що дозволяють оцінити настрої виборців на той час, коли суспільна думка вже зазнала змін після підписання газової угоди й солідарного голосування Партії регіонів, БЮТ, Блоку Литвина, КПУ та СДПУ(о) за відставку уряду Юрія Єханурова. Ці дані дещо різняться – як різняться й використані методики, й авторитет служб, що проводили опитування.

Адже одне з широко рекламованих досліджень проводилося методом експрес-опитування перехожих на вулицях обласних центрів – і може свідчити лишень про настрої жителів великих міст (та й то з певним наближенням – у лютий мороз відповідати інтерв’юерам бралися, напевно, лише політично активні). Інше дослідження прогнозує проходження до парламенту низки непрохідних, за даними інших опитувань, проектів – і це, скоріш за все, говорить лишень про серйозний ґандж мережі інтерв’юерів (ця ж служба кілька місяців тому сповіщала про понад 2%-й рейтинг НРУ(Є) Бойка).

І проте соціологи єдині в одному: гарантовано проходять до парламенту шість партій і блоків (Партія регіонів, “Наша Україна”, БЮТ, СПУ, КПУ, Блок Литвина). Окрім них,  серйозні шанси на депутатську фракцію має ще й блок Наталі Вітренко. А безперечним лідером перегонів є Партія регіонів.

Що ж до конкретних цифр, то автор цієї статті більшою мірою довіряє стабільному серед соціологів авторитетові Центру Разумкова, дані якого дозволяють говорити про те, яким був би склад Верховної Ради, якби вибори відбулися в середині січня.

Для того, щоб перерахувати відсотки в число мандатів, ми повинні зробити ще одне припущення: голоси тих понад 20% виборців, які сьогодні вагаються з симпатіями, але прийдуть голосувати, розподіляться між учасниками кампанії пропорційно до числа наявних на сьогодні прихильників. Загалом, воно може виявитися й не зовсім слушним – наприклад, частина цих людей можуть в останній момент  проголосувати зовсім не за “Нашу Україну” чи БЮТ, а за “Пору”-ПРП чи блок Костенка-Плюща. Або взагалі за “вітренківців” чи блок “Не так”.

Але якщо це загальноприйняте серед соціологів припущення таки більш чи менш справдиться, то місця в парламенті з урахуванням бонусу розподілилися б так:
163 – Партія регіонів
98 – “Наша Україна”
77 – БЮТ
32 – СПУ
31 – КПУ
27 – Блок Литвина
22 – Блок Вітренко

Слід наголосити на умовності цих цифр. З урахуванням похибки соціологічного дослідження показники лідерів можуть зазнати коливань у рамках плюс-мінус п’яти-шести мандатів. Безумовно, їх дещо змінить (хоч навряд чи кардинально – окрім випадку Блоку Вітренко, який перебуває на межі проходження, і в разі нещасливого для нього розвитку подій може втратити все) дальший перебіг кампанії. Однак названі цифри дозволяють уже говорити про шанси утворення різних урядових коаліцій.

Коаліція “Наша Україна” – БЮТ – СПУ – Блок Литвина: 234 голоси

Така коаліція є найбільш бажаною для “помаранчевих” сил, на необхідності її створення наголошували у публічних виступах чимало діячів “Нашої України”, СПУ й БЮТ, та й на нещодавньому святкуванні Дня Соборності лідери були присутні саме в такому форматі. Однак велику тривогу викликає те, що, по-перше, ця коаліція має мінімальний запас голосів (а за несприятливого перебігу кампанії, якщо “Наша Україна” і БЮТ виснажать сили у взаємному поборюванні, може й взагалі не вийти на позначку “226”). А по-друге, її створення передбачає необхідність узгодження позицій значного числа амбітних лідерів (Юрій Єхануров, Петро Порошенко, Анатолій Кінах, Роман Безсмертний, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Володимир Литвин – далі за списком, а точніше – за чотирма списками!)
Годі й казати: названі особи претендуватимуть виключно на перші ролі. А Литвин ще й володітиме “золотою акцією”: без його підтримки “помаранчеву” коаліцію, як виглядає, створити просто не вдасться...
Окремим викликом (відповіді на який уже слід шукати!) є те, що в разі утворення нестійкої “помаранчевої” коаліції може виникнути гострий конфлікт між центром і органами самоврядування Сходу й Півдня (їх майже напевно контролюватиме Партія регіонів).

Коаліція Партія регіонів – Блок Литвина – КПУ – Блок Вітренко: 243 голоси

“Технологічно” створення такої коаліції доволі просте: Партія регіонів є незаперечним лідером, інші – сателітами, які отримують свої визначені квоти (при цьому непогані шанси зберегти спікерську посаду має “центрист” Литвин – знов-таки,  грає його “золота акція”). Однак проблема полягає в тому, що запас голосів у такої коаліції так само невеликий (а в разі, якщо Блок Вітренко таки не потрапляє до парламенту, 226 голосів взагалі може не набратися). І ще суттєвішим є те, що створений такою коаліцією уряд буде виразно антипрезидентським, і його рішення можуть постійно блокуватися Банковою.

Нагадаю: нова редакція Конституції не дозволяє президентові проводити власну урядову політику, але дає йому стовідсоткову можливість заблокувати роботу будь-якого уряду, - а відтак прагматичні “донецькі” можуть і не отримати того, чого хотіли. Тому дуже швидко може запахнути розпуском парламенту (хоч сьогодні й складно прогнозувати, хто матиме кращі шанси в наступних позачергових перегонах).

На регіональному рівні небезпека такого розвитку подій полягає в тому, що Україна виявиться поділеною: органи самоврядування Заходу й Півночі підтримуватимуть Президента, Сходу й Півдня – прем’єра. На цьому тлі неминуче посиляться заклики до федералізації.

Коаліція Партія регіонів – БЮТ: 240 голосів

Запас голосів у такої коаліції (про можливість її створення вже віддавна говорять окремі аналітики, хоч політики й не втомлюються їх спростовувати) – так само мінімальний, проте цю проблему може бути вирішено залученням Блоку Литвина чи КПУ. Ідеологічно створення такої коаліції можливе, з огляду на виразну “лівизну” БЮТ. Однак малоймовірною таку коаліцію роблять не лише неодноразові публічні заяви Тимошенко про неможливість союзу з Януковичем. Не меншою проблемою є й не надто велике бажання прагматичних “донецьких” домовлятися з амбітною й харизматичною Тимошенко, яка, на відміну від раніше розглянутого варіанту, вимагатиме реально ділитися владою.

За таким сценарієм Україна так само виявиться приреченою на нестабільність у відносинах центр-регіони (хоч лінію розмежування буде відсунуто далі на Захід, бо БЮТ з Партією регіонів можуть спільно розраховувати на більшість і в органах місцевого самоврядування ряду центральних областей).

Коаліція Партія регіонів – “Наша Україна”: 261 голос

Головною проблемою при створенні такої коаліції  для обох сторін стане необхідність переступити через дуже складну передісторію взаємного гострого протистояння. Важко сказати, чи це сьогодні взагалі є можливим (адже для дуже багатьох прибічників і ПР, і “НУ” такий союз може примаритися лишень у кошмарному сні!)

Однак, якщо безвихідь змусить сформувати саме таку конфігурацію, то, в разі досягнення чітких програмових і кадрових домовленостей (наприклад, за формулою: визнання європейського вибору в обмін на гарантії бізнесових інтересів “регіоналів”, місце прем’єра в обмін на місце спікера тощо) ця коаліція може бути доволі стійкою. Інша річ, яку ціну буде сплачено за цю стійкість...

По своєму стійкими стають і відносини центр – регіони (можна передбачати, що “Наша Україна” і Партія регіонів разом отримають контроль за більшістю органів місцевого самоврядування в державі). До того ж, отримавши кусень влади на рівні Києва, “регіонали” ледве чи спішитимуть втілювати в життя своє гасло самостійності областей.

В разі залучення до коаліції ще й СПУ та/або Блоку Литвина вона може вийти на майже конституційну (або й конституційну) більшість. Однак процес досягнення кадрових домовленостей при цьому різко ускладнюється, - то ж, коли згоду головних суб’єктів буде реалізовано, ділитися з іншими вони можуть і не схотіти.

Епілог без крапки

Очевидно, жоден з проаналізованих варіантів не викликає захвату в автора, який чесно простояв торік на Майдані “від дзвінка і до дзвінка”. Однак іншого варіанту він, автор, вигадати не може.
Хіба що до парламенту протягнуть ще й блок “Не так”. Це ледве чи можна зробити в передбачений законом спосіб – але ходять чутки, що лідери цього блоку ставлять на технології, що не надто корелюють з західними уявленнями про чесні вибори (врешті-решт, блок і не позиціонує себе як прозахідний). І тоді шанси на формування “помаранчевої” коаліції зійдуть майже до нуля.
Натомість якщо поза парламентом таки опиниться Блок Вітренко (і якщо до нього,  всупереч скептикам,  таки прорветься ПРП-“Пора”),  “помаранчева трійка” “НУ” – БЮТ - СПУ, посилена могутньою постаттю Кличка й елегантною фігурою Литвина, цілком зможе претендувати й на доволі стабільну конфігурацію десь на 250 депутатських “багнетів”.

Однак обидва розглянуті щойно варіанти, як випливає з наявної на сьогодні соціології, належать радше до числа гіпотетичних. Вибирати ж доведеться поміж реальними. І від того, наскільки команди, що потраплять до парламенту, виявляться готовими до переговорів у рамках різних конфігурацій, залежить те, чи взагалі новий уряд буде створено в передбачений Конституцією двохмісячний термін, і чи не очікуватиме нову Верховну Раду швидкий і безславний кінець.
І все ж новообрані депутати, пройшовши горнило тяжкої й виснажливої боротьби, ледве чи захочуть так швидко розпрощатися зі здобутими такими зусиллями мандатами. Цей суб’єктивний фактор на сьогодні є найголовнішою гарантією того, що бодай у якомусь форматі, а урядову коаліцію буде таки створено.

Максим Стріха,
керівник наукових програм Інституту відкритої політики, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12756
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду