Луканово посміхаючись. Кіно і мова: боротьба не за результат, а за електорат

30 Січня 2006
4934
30 Січня 2006
11:21

Луканово посміхаючись. Кіно і мова: боротьба не за результат, а за електорат

4934
Оце читаю я про наполегливість уряду в запровадженні української мови в кінотеатрах і серце в мене медом обливається.
Луканово посміхаючись. Кіно і мова: боротьба не за результат, а за електорат

Раніше сказали б, що кінотеатри наші перетворяться на розсадник українського буржуазного націоналізму. Але тоді, при совку, про таке навіть мріяти не можна було. Якимось дивом переклали на українську „Щит і меч”. Народ так відвик від  нормальної  літературної мови, що повторював звичайні собі фрази з фільму, як дуже веселі і водночас дурні анекдоти. Отож, української мови в кінотеатрах  тоді не було і бути не могло.

 Тепер кажуть, що кінотеатри перетворяться на розсадники українського (буржуазного?) патріотизму. Оце читаю я про наполегливість уряду в запровадженні української мови в кінотеатрах і серце в мене медом обливається. Ну справді,  скільки ж це можна терпіти таку наругу – там жодного фільму не показують українською.  А тепер влада виявляє сталевий характер і відважно воює за її запровадження. А мені мрії всілякі в голову приходять. Уявляю собі,  як,  нарешті,  солов`їна зазвучить із належним долбі ефектом.  Ну, правда, не на повну котушку, а спершу  на 20 відсотків, потім не менше від 50-ти, а  далі вже і до 70-ти долізе. До стовідсоткової українізації справа не доходить. Це  все, мабуть, через опір ворогів в особі дистриб`юторів. Вони, п`ята колона,  все якісь байки розповідають про відсутність обладнання для дублювання і про те, що український народ не любить української мови.   Швидко вони до волі звикли. Раніше їх просто до стінки поставили б, а сьогодні умовляють. А вони ще й комизяться, чортові діти!!! Сталіна на них немає.

 Та всі мої веселкові мрії, як завжди,  один спогад псує. Сиділи ми якось у кафе неподалік від площі Лесі Українки в Києві. Навіть точну дату пригадую – 4 липня 2004 року. Саме того дня Віктор Ющенко висунувся у Президенти. Були там у компанії і колишні, і нині діючі депутати. Всі потирали руки від втіхи, мовляв, нарешті до влади справжній патріот прийде. А вони, мовляв, разом з ним  всім покажуть,  як неньку-Україну любити по-справжньому і розбудовувати. Один з них, ковтнувши пива,  радо повідомив: нарешті ми всі ті пам`ятники в Україні ідолу комуністичному Леніну поскидаємо. І цим самим ще один підлий спогад у мене в голові пробудив. Чи то я в книжці якійсь читав, чи то в кіно дивився про громадянську війну після жовтневого перевороту. Коли чергова влада у місті змінювалася, то якийсь обиватель відповідний прапор вивішував, щоб їй, владі, догодити. А одного разу помилився – його і розстріляли.
 
 Я до того, що влада може  Ленінів поскидати одним махом. Може видати наказ, згідно з яким все населення  буде зобов`язане не лише в україномовні кінотеатри ходити, а ще й у ліжку з коханим (з коханою) спілкуватися винятково державною мовою. Народ у нас терплячий – пристосується до чого хочеш. А дії влади буде сприймати як чергові витребеньки. Ну що з неї візьмеш? Вона ж влада. А це значить - трохи пришелепувата.

 Тільки сьогодні, слава Богу, якщо і розстрілюють, то хіба що під час кримінальних розборок. Народ більше вдає, ніж боїться владу. А іноді навіть і вдавати перестає. Може й голос протесту підняти, якщо дуже дістануть його. Отож, наказ віддати – найлегше. А чи буде він виконуватися? – дуже велике питання.

 Чи не краще зробити так, щоб народ на тому ж Сході сам захотів Леніна скинути? Або не ґвалтувати  кінодистриб`юторів,  а зацікавити їх у дублюванні фільмів українською мовою? Ясна річ, це складніше, ніж просто наказати. Тут якийсь інший підхід потрібний. Зате ефективність його буде набагато вища.
 
А сьогодні  дуже велика підозра виникає, що оця вся боротьба – вона більше до виборів. Уже скільки шуміли політики про захист мови. І про захист культури. А українське кіно як не розвивалося – так і не розвивається майже. А українські видавці як стогнали, так і стогнуть, бо  рідна держава їхній бізнес не захищає.

 Тут ще й серед федерастів з Партії регіонів знайшовся референдист. Синок колишнього кандидата в Президенти оголосив   SMS референдум на захист російської мови. За двомовність бореться. Тільки дивна вона в нього виходить. Він сам одну мову знає. Питання: для чого ще якісь референдуми за двомовність? Вивчи собі одну,  а ще краще  - кілька мов -  і будеш дво-  а то й тримовним. І ніякі референдуми не потрібні.

 Коротше, щось борці за мову як з одного боку, так і з іншого вельми між собою подібні. Тобто тактика  в них різна, а суть  методів одна – не про результат думають, а про електорат.

Деякі питання порядку розповсюдження і демонстрування фільмів (Постанова Кабміну)

Продюсеры решают судьбу украинского кино

Партія нам допоможе?

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4934
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду