DFJ: четвертий пішов

8 Листопада 2010
25670
8 Листопада 2010
17:43

DFJ: четвертий пішов

25670
Відкрито четвертий навчальний рік проекту «Журналістика цифрового майбутнього»
DFJ: четвертий пішов

8 листопада в медіацентрі Digital Future of Journalism відбулося відкриття нового навчального року проекту «Журналістика цифрового майбутнього», започаткованого 2007 року фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» та Києво-Могилянською академією, та прес-конференція за участі наглядової ради проекту та випускників програми.

 

На відкритті згадували історію створення DFJ, результати й досягнення, обговорювали важливість інтернет-технологій у сучасному світі, долю друкованих видань в Україні, реформи у вищій школі журналістики, обмін досвідом із закордонними колегами та медійну демократизацію.

 

Про результати трирічної роботи розповіла директор із розвитку медійного бізнесу компанії «Систем Кепітал Менеджмент» Катерина Лапшина: «Когда СКМ изначально задумывал идею этой школы, ставилась задача помочь её студентам систематизировать все свои базовые знания в области журналистики и впоследствии применять их в меняющемся мире цифровых технологий, дать максимально практические знания тем, кто хочет применять их дальше на практике, открывать новые горизонты. Лучшим индикатором нашей результативности являются достижения выпускников этой программы, я могу вам сказать, что слышу только самые лестные отзывы о них. Именно эти люди в авангарде сегодняшнего общества журналистов, именно они называются теми, кто двигает и приносит в свои редакции новые идеи, тенденции, и добивается высших результатов, помогает трансформировать новые интернет-пространства в Украине».

 

 


 

Члени наглядової ради «Журналістики цифрового майбутнього»: директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний, народний депутат Леся Оробець, генеральний директор інформагентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко, директор із розвитку медійного бізнесу компанії СКМ Катерина Лапшина

 

Випускники попередніх років розповіли про власні досягнення завдяки DFJ. До речі, серед них і Світлана Жаб'юк, яка після навчання стала головним редактором порталу Zaxid.net.

 

«Стати головним редактором не було моєю метою, але щоразу, коли я поверталась із навчання з Києва до Львова, в мене був пакет пропозицій - що варто зробити і покращити в редакції, зараз я можу впевнено сказати, що наш сайт - номер один серед західних видань, тому що ми використовуємо все, чого тут навчилися. Також вдалося створити школу інтернет-журналістики у Львові, це експериментальна річ, ми набрали курс людей, які не дотичні до журналістики, це студенти третього курсу економічних, соціологічних факультетів. Програма триває вже другий рік, тренінги до певної міри формувались на основі DFJ. Ми створили інтернет-видання vlaskor.net, де практично все роблять самі студенти. Наша школа має продовження, подібний проект відкрився у Сімферополі», - розповіла Світлана.

 

«Самое главное, что дает проект, - это возможность поверить в себя, поверить в то, что один человек действительно может быть универсальным, создавать контент, не одно медиа, а два или три сразу. Долгое время никто не верил, что один человек может снимать телесюжет, делать новости для радио, писать при этом тексты для газеты, и все это в каком-то виде собирать в интернете. У журналистов всего две цели - служить обществу и делать бизнес, и, естественно, и одно, и второе лучше делать, обладая идеями и возможностями, производить сразу для разных медиа, для широких аудиторий, для большего количества людей», - зазначив випускник DFJ, головний редактор Segodnya.ua Михайло Ганницький.

 

 


 

Випускники «Журналістики цифрового майбутнього»: шеф-редактор спецпроектів журналу «Фокус» Катерина Глазкова, директор інтернет-видання «Медіабізнес» Ярослава Наумова, головний редактор Segodnya.ua Михайло Ганницький

 

Один із членів наглядової ради «Журналістики цифрового майбутнього» Гільєрмо Шмітт, генеральний директор ЗАО «Видавнича група "Сегодня"», висловився з приводу актуальності й подальшої долі друкованих ЗМІ в Україні: «Нещодавно я був у Гамбурзі на зустрічі Асоціації видавців, і там почув, що цього року вперше в Сполучених штатах бюджети цифрової й онлайнової реклами перевищать бюджети реклами традиційної. Усі величезні газети знижують свої тиражі і, відповідно, прибутки. Ми всюди читаємо статті про те, коли ж помруть газети, до моїх рук нещодавно потрапила карта світу, на якій відмічено, коли і в якій країні друковані видання втратять свою вагу. Хороше в тому, що в Україні цей процес почнеться лише в 2040-му році, тобто в нас попереду ще багато років друкованої журналістики. Нині наш сайт - один із найпотужніших новинних порталів України, і я присвячую половину свого часу цифровій журналістиці, а іншу половину - паперовій, тому що папір і газета - це сьогоднішнє, але цифрові технології - це наше завтра. І допомагати рухатись їм далі буде цифрова реклама, на сьогодні цей ринок в Україні не дуже структурований, тому не сумнівайтесь, що ви прийшли в правильне місце в правильний час».

 

Для студентів четвертого набору заняття розпочалися вже сьогодні. Навчальна програма 2010-2011 включає 8 модулів із майстер-класами, теоретичними та практичними завданнями, а також поїздку до Лос-Анджелеса та Сан-Франциско - для ознайомлення з досвідом закордонних колег. Цього року в школі цифрової журналістики знання здобуватимуть 25 студентів.

 

 


 

Студенти четвертого набору «Журналістики цифрового майбутнього»

 

Зауважмо, що фонд «Розвиток України» планував фінансування проекту лише на 2007-2010 рр., та через високий попит було вирішено продовжити контракт ще на три роки.

 

Довідка

 

Проект «Журналістика цифрового майбутнього» існує з вересня 2007 року. Засновники - компанія «Систем Кепітал Менеджмент», Національний університет «Києво-Могилянська академія», фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Мета проекту - долучення молодих журналістів до цифрової культури нових медіа. Інвестиції фонду «Розвиток України» в проект склали вже більше 1 млн 300 тис. доларів США. Навчання безкоштовне.

 

Фото надані фондом Ріната Ахметова «Розвиток України»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Зінченко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду