Найкращий підручник для коментаторів

15 Лютого 2010
50660
15 Лютого 2010
07:10

Найкращий підручник для коментаторів

50660
Враження головного редактора НТКУ про відкриття зимової олімпіади у Ванкувері
Найкращий підручник для коментаторів

Між Києвом і Ванкувером 10 годин різниці, тому відкриття ХХІ зимових Олімпійських ігор у Канаді 12 лютого Перший національний почав транслювати о четвертій годині ранку 13-го та подав повтор увечері.

 

Три офіси працюють як одне ціле: Ванкувер, Вістлер та НТКУ.

 

Ще до від'їзду команда Першого національного чітко спланувала, що буде в ефірі, бо кожна пряма трансляція дає розуміння, наскільки Україна ближча до світу. Звідси максималізм - висвітлювати все, працювати в Канаді двома офісами: Ванкувер - змагання у закритих залах, Вістлер - відкриті види спорту.

 

Ризик адаптації пройшов швидко. Навіть плюсова температура і дощі не стали причиною втрати оптимізму. На моє запитання, що їх втішає, хлопці відповідали - наші дівчата.

 

 

 

 

 

З першого дня Ванкувер полюбив нашу делегацію. Найперше - завдяки елегантній формі, яку презентував телекоманді Першого національного Олімпійський комітет. А якщо готель у центрі міста, до роботи - 20 хвилин пішки, то по дорозі вас зупинять волонтери, водії, патронатні служби, серед яких чимало українців. Компліменти - зайвий привід познайомитися. Моїм колегам щодня раджу запам'ятовувати, які запитання викликає напис «Україна». Як кажуть - для історії. Україна впізнавана всюди.

 

Справедливо нагадати, що левова частка роботи Першого національного на зимовій Олімпіаді-2010 зроблена ще два роки тому. Координатори об'єднання з міжнародних відносин НТКУ почали інтенсивно лобіювати участь України в EBU. Електронні директиви, анкети, службове узгодження параметрів мовлення з усіма підрозділами телекомпанії, замовлення коментаторських кабін, страхування, готелі. Щодня відповіді на запити. Тестували нас і на двох міжнародних зустрічах. Це безконечна робота, завершення якої - сьогодні в ефірі.

 

За впевненим, розміреним ефіром складається враження, ніби щодень ТО «Спорт» транслює Олімпіаду. Не без проблем, звісно.

 

Зараз у Ванкувері й Вістлері кожен журналіст по кілька разів перевіряє факти, які щохвилинно оновлюються. Міжнародний координатор Вікторія Романова оперативно знайомить із офіційними повідомленнями, замовляє перепустки, координує з EBU унілатеральні перегони та мультилатеральні трансляції. Англомовну інформацію відстежують та адаптують наші перекладачі Тетяна Сірук та Ярослава Жуковська. А ще є мільйон обов'язкового: дозволи на інтерв'ю в міжнародній зоні; коментування естафет і змагань; сценарії, зйомки, монтажі й озвучення щоденників; перевірка технічної якості телепродукту; перегони в Україну; видача в ефір; архівування.

 

Щодня журналіст чи режисер сам собі цензор, бо треба дотримуватися вимог. Наприклад, не розголошувати інформації про творчі задуми відкриття і закриття Олімпіади. Напередодні трансляції я, як Шерлок Холмс, намагалася вивідати тонкощі сценарію відкриття. До честі моїх колег, не видали жодного. Мене перемогла угода про нерозголошення інформації. Невдачі хронікерів у гонитві за сенсаціями на Олімпіаді коштують дискваліфікації. Приватне життя спортсмена недоторканне і показувати побут організаторів мовлення не можна. Не дозволено проводити «приховану зйомку» стратегічних об'єктів змагань. Навіть ракурс, яким телеоператор повинен знімати атлета-параолімпійця, унормовано.

 

Дуже строгий допінг-контроль. Цілодобова безпека спортсменів та представників ЗМІ. До речі, Ванкувер - дуже чисте місто. За кілька днів журналісти НТКУ не бачили жодного, хто б курив на вулиці, в кафе, на зупинках.

 

Олена Степанищева - директор ТО «Спорт», яка вже втретє у Ванкувері, - зауважила швидку реакцію організаторів на все, і навіть на сумний знак життя - загибель саночника збірної Грузії. Трагедія сталася якраз напередодні відкриття. Олімпійський комітет оперативно переговорив із рідними та президентом Грузії. Світова спільнота зимового Ванкувера зустрічала атлетів Грузії хвилиною мовчання й оплесками. Виходило так, що у неблизький світ Надара Кумаріташвілі проводжали не тільки земляки, а й увесь світ, який ніби застерігав: цінуймо життя...

 

З перших моментів церемонії відкриття Олімпіади держава-організатор підкреслювала: Канада повертає собі відчуття нації.

 

Мистецькі символи чотирьох давніх народів об'єднували серця 53 мільйонів канадців. Вожді племен, звуки тамтамів творили магічне коло. А тим часом на офіційну трибуну піднімалися корінні господарі Британської Колумбії - сучасні нащадки тих давніх родин, нині дуже успішні інтелігенти.

 

Мене зацікавили обличчя акторів арени. Виявляється, 70% мешканців Ванкувера - вихідці з Китаю. У 1971 році Канада оголосила себе країною мультикультурною. Тобто більше не ділилася на Канаду аборигенів та європейців. Навпаки, культурно єднала Північ і Південь, Захід і Схід. Кожного їй вдалося переконати у безпрограшному поверненні до себе.

 

Церемонія відкриття була святом радості. За лічені секунди арена трансформувалася у північне сяйво, океан життя, звірів та людей. Героями світлового шоу були не бугі-вугі, а справжні скрипалі та балет. І авторський поетичний монолог може бути дуже доречним, хоч у це важко повірити. Ми побачили, як виглядають сни і мальований вітер.

 

У всьому відчувалася повага до інститутів держави. Олімпійський прапор несли каноніри муніципальної поліції. Після гімну Канади - злива оплесків. Рідні символи в них у душі, в пам'яті, у свідомості. Дійство помітно підкреслювала молодь у вбранні національних кольорів. Телекамера встигала вихопити кленовий листок у руках глядача під куполом і на рукавичках спортсменів. Усе природно, «бо вони знають, хто вони є і що можуть дати світові».

 

Всі-всі, хто робить Канаду Канадою, завмерли в передчутті: хто запалить олімпійський вогонь? Усе незвично, навіть модерна чаша вогню. Можливо, окремі епізоди були дещо затягнуті. Але молоді спортивні журналісти Першого національного вкотре відчули, що найкращий підручник для коментаторів - це практика на подібних трансляціях.

 

Олімпіада стартувала, і перші перемоги українців варто побачити на Першому національному. Винагорода володарю Золотої медалі цього року - 100 тис. доларів. На вашу думку, це багато чи мало?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Христина Стебельська, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
50660
Читайте також
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
захар
5183 дн. тому
to babay: вибачте, але здається, наш з вами обмін думками втрачає предметний характер. далі або починати писати власні статті або переходити на аргументи з набору падонків. тому я краще обірву дискусію з вашого дозволу. лише додам наостанок, що в нас навіть лікарі дуже часто працюють за описаною вами схемою, не кажучи вже про міліціонерів, податківців, вчителів і державних чиновників...
психолог
5183 дн. тому
babay! А не переименовать вам свой ник на "ревнивый"? Чувствуется однако, что вы неравнодушны к госпоже Кристине.
babay
5183 дн. тому
To Захар: безвідносно до даної статті, хоча, погодьтеся, головний редактор, це - головний редактор, і не може писати професійно і "не дуже", так само як вправний скрипаль на будь-якій публіці грає однаково профеійно. Так от, чи така Ваша поблажливість, яка, звісно, є однією з дуже добрих рис, притаманних нашому народу, не є однією з причин того, що у нас саме "така" країна? Ми вибачаємо хамство на вулиці, цинізм, політиків, непрофесійність журналістів, а ті думають, що це не тому, що ми такі добрі і людяні, а через те, що нам так подобається. Така поблажливість інтерпретується тими, на кого вона поширюється остогидлим словосполученням "піпл хаває", а раз "хаває", то іншого йому і не треба. Таким чином жодних стимулів до професійного зростання у журналістів немає. От, цікаво, якщо б лікар, який мусив би вирізати Вам гланди, вирізав би аденоїди (а це те саме, що повністю перекрутити фактаж у тексті - невеличка помилка), Ви б так само казали: "Ну, що поробиш, яка країна, такі й лікарі, доре, що хоч щось вирізати вміє..."?
захар
5183 дн. тому
to Babay: ну не знаю, мені здається стаття все таки подана як особисте враження, а не як вивірений по всіх стандартах репортаж. тому й вимоги можна ставити трохи менші. а може я й справді дещо поблажливий, бо "яка країна, такий і канал" і об'єктивно кращим він за даних умов бути не може. дає от можливість найбільшій кількості людей дивитись Олімпіаду, та й те добре
babay
5184 дн. тому
Для ЗАХАРА. Я. звісно, вибачаюся, але Олімпійські Ігри бувають раз на 4 роки і, уявіть собі, є люди в нашій країні, які на них чекають, як на свято, і для них Ваші "потренуються та підростуть" щодо коментаторів - не дуже втішні. Тренуватися треба на якихось менш значущих змаганнях - просто наше ТБ їх майже не показує. А щодо "фактаж поправити" - нагадую, що йдеться не про статтю студентки першого курсу провінційного журфаку, а про текст співробітника Першого національного ТБ каналу. Чи не занадто Ви поблажливі? Які тоді взагалі професійні вимоги виставляти до журналістів?
Я
5184 дн. тому
А скажіть но мені, навіщо було підіймати стільки галасу щодо можливого непоказу Олімпійських ігор, якщо Перший національний ті ігри все одно не показує. Сьогодні біатлонні гонки у гарний для українців час - початок о 20:30. Але ж о котрій нам покаже старт тієї гонки? О першій ночі. То навіщо було витрачати бюджетні гроші???
Сергій
5184 дн. тому
Христині: дякую за пояснення. До речі, вчора о 2 ночі лижні змагання коментувала дівчина, усе було добре чути навіть при мінімальному рівні звуку. А потім знову перемкнули на Канаду і я заснув ))) Успіхів! І менше показуйте політиків, вже дістали. Дайошь пряму і постійну трансляцію Олімпіади!
Христина Стебельська
5185 дн. тому
Так, НТКУ давній член Європейської мовної спілки. Щодня! наші у Ванкувері подають в EBU всі необхідні плани трансляцій на наступний день. Для чого? Для відповідної комутації з апаратною НТКУ та коментаторськими кабінами. Трансляція в реальному часі бажана і для нас, але не забувайте різницю між Київ-Ванкувер-10годин. Ми повторюємо і вдень. Щодо затримки окремих показів, то прошу врахувати післявиборчопрезидентську ситуацію. Наприклад, пряме включення з ЦВК для оголошення остаточних підсумків. Чи прес-конференції перших осіб держави. Це наш законодавчий обов"язок. А олімпіада в цей час триває.
захар
5185 дн. тому
Та нормальні коментатори, а як на четверту ранку, то взагалі класно виглядало. Не без проблем само собою. Але нічого, ще потренуються, професійно підростуть, стануть відомими коментаторами і матимуть про що згадати і з чого посміятись і вони і їх прихильники. ідея статті теж хороша. фактаж варто дещо поправити, але не на ньому основний акцент а взагалі то начитатися вікіпедії і хамити під ніком дуже легко, а конструктив знайти?..
babay
5185 дн. тому
Ну і про населення та китайців, також щось не те. Wikipedia каже про 34 млн, та от про такий розподіл етносів. Як бачимо, китайців лише трохи більше, ніж українців - 3,9% According to the 2006 census, the largest reported ethnic origin is English (21%), followed by French (15.8%), Scottish (15.2%), Irish (13.9%), German (10.2%), Italian (5%), Chinese (3.9%), Ukrainian (3.6%), and First Nations (3.5%). Approximately one third of respondents identified their ethnicity as "Canadian
babay
5185 дн. тому
Хочеться Христину якось підбадьорити, але нема чим... Про коментар на відкритті нічого казати не буду, але ж, Христино, НТКУ є членом Європейськох Мовної Спілки вже багато років. Чого це Ви вирішили, що це сталося тільки зараз? Пропоную перестати лаятися, а уважно слухати і коментувати все добре і все погане, що станеться з коментарями на Олімпіаді.
Христина Стебельська
5185 дн. тому
Для "Стаханов" 15.02.2010 17:54:37: - Який Ви агресивний, Стаханов. Претензій на пів-хати господарів. А чому не плюсуєте тих співвітчизників Канади, які живуть за межами континенту? - це найперше. По-друге, на ігри до Ванкувера з"їхався світ, тому китайці, які там живуть і забезпечують чимало послуг олімпіади, не впадають в око. Читайте офіційні дані. Третє, освіту я здобула у найкращому університеті світу - Прикарпатському, де на жовч і цинізм такий мудрагелів, як Ви, вчили незважати. Про Вашу "освіченість" і так зрозуміло, вуйку-Стаханов. Типова агресивна демагогія.
я
5185 дн. тому
Це все, звісно, прекрасно. Але якість репортажів від того кращою не стануть. Про дівчинку-хлопчика тут вже згадували. Я ще згадаю про "гросмейстерську паузу" переможниці в спринті біатлонному. Яка пауза, якщо в дівчини була серйозна травма? Про це знає весь біатлонний світ окрім нашого коментатора. Спринт в чоловіків показували з півгодинною затримкою. Кому він потрібен з такою затримкою? Де трансляції фігурного катання наживо? А це саме той вид, який традиційно полюбляють українці. Правда рівень коментування такий, що сумно стає і заснути хочеться. Я знаю, всі помиляються. Але ж помилки різними бувають. Одна справа, коли це помилки через надлишок інформації. А у нас через її брак. Наці коментатори нічого не знають окрім стартових протоколів. ну не проблема ж зараз нормально підготуватися до будь-якого змагання. То в чому проблема?
Стаханов
5185 дн. тому
Цьоцу, ну Ви хоча б не показували Вашу безграмотність! Що це за текст? Про що він? Де Ви вчилися? Звідки Ви взяли, що в Канаді 53 млн. населення?!! А про 70% мешканців Ванкувера - китайці? З якого дуба Ви впали? Ви хоч очі на вулиці відкрийте - Ви їх бачите ці 70%? Для лінивих: населення Канади - 34 млн., а на 2,5 млн. мешканців Ванкувера китайців не більше 200 тис. А Ви про коментаторів тут щось плетете, тьху...
Христина Стебельська
5185 дн. тому
Для "Илья": - коментували Володимир Тимошенко та Дмитро Лазуткін. Дуетом працювали на олімпіаді в Пекіні. Хоча ТО "СПОРТ"напередодні Ванкувера влаштовував творче змагання. Четверо коментаторів готові були працювати. Вже у Канаді колегіально вирішили, що працюватимуть Володя та Діма. Для "Сергей": - справа в тому, що баланс звуку нам подає EBU, бо на відкритті я звернула увагу на занижений рівень голосів коментаторів і зразу ж обговорила це з відповідними службами. Вдячна всім за фахові, толерантні побажання, які вже передала творчим групам.
Илья
5185 дн. тому
Мне тоже показалось, что открытие ребята отработали на уровне. Вспоминаю Турин, где Савелий и Палий "отжигали" - так это небо и земля. Кстати, а кто комментировал открытие? Один, по голосу, вроде Владимир Тимошенко. А второй?
Medved
5185 дн. тому
Тьотю, які ще на фіг "БУГИ-ВУГИ"????? Нє, це кляте УТ-1 НІКОЛИ НЕ МОДЕРНІЗУЄТЬСЯ. Там, мабуть, на каналі досі стиляг ловлять та на партзборах колективом засуджують...
Сергей
5185 дн. тому
Спасибо УТ за трансляцию Олимпиады, но ребята, уважайте же хоть чуть-чуть и нас, телезрителей. Вчера трансляцию с мужских соревнований по санному спорту вообще невозможно было слушать, я думал комментатор заснет. С лыжных соревнований та же беда. Вам же вроде наушники выдают, слушайте себя или микрофон привязывайте к лицу. И слова желательно четче произносить, а то в телевизоре громкости не хватает, чтобы разобрать бормотание. И это, смотрите на монитор, там страны и фамилии спортсменов написаны. Хорошо, если слова комментатора совпадают с текстом на экране, а то непонятно чему верить. Или уж говорите, что на экранах ошибка. Короче, спасибо вам за работу, но надо тщательнее.
справедливо
5185 дн. тому
Чому маємо весь час порівнювати з кимось, тим паче з російським? Незважаючи на мовні помилки, хлопці досить пристойно прокоментували відкриття. А досвід прийде з часом, варто лише їм допомагати, а не критикувати. І загалом, вчіться бачити щось гарне, а не лише погане!
Evgen
5185 дн. тому
А коментарии Костинова - это вообще полный аут, когда же его заменят? Непрофессионально рассказывает, шепелявит, и впечатление складывается, что это бомж полупьяный. Стыдно за таких комментаторов.
Вася Рейтинг
5185 дн. тому
І знов за рибу гроші.... Таке враження, що допис пані Стебльської дуже намагався випередити чергові закиди щодо роботи наших коментаторів на Олімпіаді. Ну, випередив. Але ж не попередив. Тому пишу, як є: робота коментаторів на відкритті - надзвичайно погана. Шикане пояснення, що це підручник для хлопчаків, але при чому тут глядач, який чекав на фаховий коментар? Два високі хлопчачі голоси, плутаючись в іменах та датах, якось не глибоко, НЕ ЦІКАВО, розповідали про надзвичайне видовище. Вони навіть не могли передати свої емоції, а що вже казати про чужі. Контраст феєричного видовища з нудним коментарем був дикий. Таке враження, що бідні юні коментатори дивилися у сценарій і боялися підняти очі на арену. Досить довго хлопчика-гімнаста під куполом вони називали дівчинкою (бо ж так у сценарію!!!). Ну, порівнювати з коментарями на Євроспорті чи російських каналах навіть не буду. Все, як завжди. Там яскраво, купа інформації, емоції, вживленість в подію, високий професіоналізм, глибина .... А у нас, виявляється, хлопчиків навчали коментувати. Тю..... Краще вже Стєпаніщева б це робила:))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду