Двічі в одну річку перший ніж

28 Квітня 2009
2803
28 Квітня 2009
09:41

Двічі в одну річку перший ніж

2803
Про другу книгу поета Олега Коцарева «Мій перший ніж».
Двічі в одну річку перший ніж

Я давно помітив, що за зовнішністю Коцарев трохи нагадує співака Кіркорова - високий, чорнявий, середньої довжини волосся трохи в'ється. Але є між ними й кілька відмінностей, головна з них - Кіркоров не пише віршів. Ну, принаймні, українською, бо припущення, що Кіркоров може писати російською чи болгарською, цілком має право на існування. Та Коцарев не поліглот - він пише як уміє і про те, що знає. Втім, знання його абсолютно своєрідне, як і ті речі та явища, епізоди та спостереження, котрі стають віршами:

 

Поглянь на СБУ

Вечірнє й млосне:

Всі фіранки жовті

А одна -

Зелена

 

Безумовно, щось у цьому є східне - танково-гайкувате, хоккуватисте. Втім, цей вірш один із небагатьох, що перекочував із першої книги «Коротке і довге» у другу , нову, випущену в світ спільно видавництвом «Факт» і серією «Зона Овідія» накладом 1500 примірників. Чи знайдеться в Україні стільки людей, здатних зрозуміти тонку, ніжну іронію Коцарева? Без жодних сумнівів і вагань відповім - так, адже тексти його передусім життєствердні. Хоча б своїм фіксуванням того, що «Люди не хочуть теревенів,/ Люди сміються і ліплять напліпки на вітрину,/ Й один викладає слово „дуля", а другий слово „оля",/ А потім - різко поспішають додому,/ Де в під'їзді озброєна жінка/ Прибиває у ліфті табличку:/ "людину треба нещадно використовувати /й людині треба нещадно помагати!"».

 

Коцарев упевнений - праця, як і життя, має бути радісною. І навіть коли ліричний герой стає соціально неврівноваженим, не складно, зовсім не складно відчути до нього симпатію:

 

я подзвонив і попросив море

визирнув у вікно й побачив

як хмари вишикувались у стрункі ряди хвиль

і повільно опускались на місто

затоплюючи спершу останні поверхи

потім середні

й тепер уже підвали

а також старі сухі клумби

 

даремно мене залишили в офісі самого

 

І хоча за неофіційною статистикою кожен другий працівник комерційних структур і кожен третій держслужбовець у глибині душі мріє послати подалі своє керівництво, засунути гарячого паяльника директору просто у витріщене око, прочитати ілюстровану монографію про харківський мистецький авангард 20-х років, а потім голосно проспівати в караоке улюблену пісню - Коцарев щиро і вперто продовжує згадувати миті, з котрих можна було би скласти щасливе майбутнє для окремо взятої людини.

 

І вже по дискотеці на честь останнього, курва, дзвоника

Я затягував одну дівку на дах твого будинка,

Кажу: "Ну давай! Ходімо зі мною на дах!

А то що ти винесеш з цього вечора?"

Та вона не погодилась лізти на дах,

Не схотіла нічого виносити з того вечора,

.......................................................................

А тіні міцного молодого листя

Рухались у жовтогарячій калюжі ліхтаря

 

Що поробиш, як і увійти двічі в одну річку, час призупинити неможливо. І коли помічаєш, що старшим за тебе дівчатам дозволяють водити трамвай - можна лише спробувати зафіксувати сьогодення, вловити за протерті джинси тінь Кіркорова. В такі моменти Олег Коцарев навіть намагається взяти в помічниці риму, але все дарма - на момент виходу книжки курси валют уже не ті.

 

І лишається тільки всміхатись,

Руку стиснути і сказать:

Євро, падла, сім вісімнадцять,

Долар, падла, п'ять нуль п'ять.

 

Але поезія тим і прекрасна, що не розпадається на слова у залежності від економічної або політичної ситуації. Тому й окрім книги Олега Коцарева «Мій перший ніж» ви у жодному місці не дізнаєтеся, чому Ярославна - бик, що навіть у Євросоюзі у травні попку може обпекти трава, яким чином з моря підіймається піна і дає глядачеві потужного ляпаса та чимало інших незаперечних фактів. Все просто і дивно у цього Коцарева. Але його караоке не зупиняється!

 

Воно просто ще не вміє зупинятися.

 

От і добре.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2803
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
underlink
5486 дн. тому
дивацтво
burkovska
5487 дн. тому
Терміново в аптеку за першим ножем!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду