«Три гетьмани»

20 Лютого 2009
10917
20 Лютого 2009
09:24

«Три гетьмани»

10917
Вітчизняна PR-галузь отримала нове (вже третє) професійне об’єднання – Український PR-альянс. Індустріальні спілки-конкуренти стримано вітають появу нового гравця. Натомість незалежні піарники вважають, що це не сприятиме консолідації індустрії.
«Три гетьмани»

29 січня в Україні було створено нову піарницьку організацію – Український PR-альянс. Ініціювали об’єднання два агентства: компанія стратегічних комунікацій Publicity Creating і PR-бюро «Дієслово». Відповідно, президентом PR-альянсу обрано директора «Дієслова» Ніну Алі, а віце-президентом – генерального директора Publicity Creating Валерія Курейка.

Для галузі зв’язків з громадськістю це вже третя організація. Українська PR-спільнота з 2001 року обговорювала необхідність створення професійного об’єднання. Відтак, Міністерство юстиції України 28 серпня 2003 року зареєструвало Всеукраїнську громадську організацію «Українська ліга зі зв’язків з громадськістю» (PR-ліга) (наказ №1952), а 27 грудня 2005 року – Міжнародну громадську організацію «Українська асоціація зі зв’язків з громадськістю» (UAPR) (наказ №2371).
 
Однак самі ініціатори нової спілки не вважають існування декількох організацій непотрібним для ринку. «Даже в Америке на сегодня присутствуют несколько организаций. И они не мешают друг другу», – зазначає віце-президент PR-альянсу Валерій Курейко. Подібну точку зору висловив «Детектор медіа» й президент PR-ліги Андрій Ротовський: «У світі є різні формати організації національних товариств піарників. У багатьох країнах з PR-традиціями – кілька спілок».
 
Андрій Ротовський спокійно ставиться до появи конкуруючої асоціації. «Аби була справа, – каже він, – Якщо колеги будуть розвивати ринок, буде всім краще. Нехай квітнуть сто квітів”… У будь-якому випадку я особисто зичу колегам успіху». Виконавчий директор UAPR Андрій Горський сказав «ТК», що його організація вітає появу Українського PR-альянсу, оскільки UAPR завжди підтримує ініціативи, спрямовані на професіоналізацію галузі й об’єднання фахівців.
 
Нагадаємо, що PR-ліга й UAPR тривалий час розвивалися паралельно, не перетинаючись, але в листопаді 2008 року оголосили про «початок конструктивного діалогу». Зустріч голови правління UAPR Людмили Кречмер і президента PR-ліги Андрія Ротовського показала, що «жодних конфліктів між організаціями не існує та що, за певних умов, організації можуть знаходити точки дотику у вирішенні окремих галузевих питань». Цікаво, що деякі PR-агенції є колективними членами одразу обох спілок (Raffinade Communications, SPN Ogilvy PR, On Board PR Ukraine, PR Time, People Republic).
 
PR-альянс, у свою чергу, не збирається відмовлятися від співпраці з PR-лігою та UAPR. «Мы видим, что у них есть моменты по консолидации деятельности, поэтому в противовес им мы ничего делать не будем. Безусловно, мы будем рассматривать их предложения в случае их обращении консолидироваться», – заявив пан Курейко. Андрій Ротовський з PR-ліги сказав «ТК», що в таких питаннях не все залежить тільки від PR-ліги, хоча організація завжди виступала за співпрацю.
 
Примітно, що задекларовані цілі діяльності Українського PR-альянсу цілком суголосні з цілями інших двох організацій. Тут передбачені і розвиток професійного ринку PR в Україні, і розробка прозорих правил гри, і формування позитивної репутації українських PR-агенцій і українського PR, і захист інтересів учасників ринку, і підтримка членів альянсу.
 
Схожі в піарницьких організацій і напрямки діяльності. Так, кожна з них розробляє власні професійні кодекси або стандарти. Наприклад, UAPR розробила «Кодекс професійної етики UAPR», а PR-ліга – «Кодекс професійної етики в галузі зв’язків із громадськістю». Збирається цим зайнятися й Український PR-альянс. «Мы будем принимать стандарты, правила PR-деятельности – то, чем не занимались другие общественные организации на сегодняшний день», – зазначив Валерій Курейко. У відповідь на ремарку «ТК», що інші об’єднання вже розробили етичні кодекси, він уточнив: «Мы можем к ним присоединиться или разработать свой. Но насколько они помогают в работе PR-агентствам, я сказать не могу. Это [кодексы] было сделано для того, чтобы заявить, что какие-то этические нормы приняты. Мы будем способствовать тому, чтобы были более прозрачными отношения PR-агентств с клиентами, чтобы клиенты знали, сколько нужно платить за PR-сопровождение».

За словами пана Курейка, у 2008 році Всеукраїнська рекламна коаліція, проводячи оцінку ринку маркетингових комунікацій, вирішила побудувати рейтинг за обсягами фінансових оборотів PR-агенцій, але не змогла цього зробити, оскільки ринок виявився надто закритим. Як саме Український PR-альянс сприятиме його прозорості, визначено в меморандумі, де одним із напрямків діяльності названо дослідження ринку. «Мы проводили исследование рынка в 2007 году и первыми дали коммерческие цифры по PR-рынку. На сегодняшний день ни одного другого исследования с цифрами объемов рынка нет. В 2008 году мы провели исследование на основе вторичных источников– изучили порядка 126 агентств. Все это было сделано до того, как мы создали организацию», – зауважує Валерій Курейко. Між іншим, пілотне дослідження ринку за участю незалежних фахівців провела і UAPR у 2007 році.

Український PR-альянс поки що об’єднує лише двох членів-засновників: «Дієслово» і Publicity Creating. «Мы не утверждаем, что в течение ближайших 2-3 месяцев к нам кто-нибудь обязательно присоединится. Насколько я знаю, другие организации имеют по 10-14 коллективных членов. Так они же существуют 5-7 лет на рынке!», – пояснив «Детектор медіа» Валерій Курейко.

Незалежне PR-товариство не вбачає сенсу в появі нового альянсу. На піарницькому блозі PRweb це питання обговорювали з іронією. «Я не бачу потреби в третій організації українських піарників. Основна мета існування таких організацій – консолідація ринку. Створення ще однієї не об’єднує гравців, а ще більше їх розділяє», – переконує «ТК» PR-менеджер громадського проекту Sarancha.net Ярослав Свиридівський, який не є членом жодного з піарницьких об’єднань. За його словами, не збирається він вступати і до PR-альянсу, оскільки поки що немає результатів, за якими можна оцінювати його діяльність та ефективність.
 
Чи зможуть українські піарники коли-небудь об’єднатися в одну організацію? «Если стратегически мыслить, то возможно», – каже Валерій Курейко. Ярослав Свиридівський вважає, що це можливо тільки в тому разі, коли клієнти будуть зважати на членство агенції в якійсь із PR-організацій. «Якщо організація буде користуватися повагою й авторитетом клієнтів, а членство в ній буде ознакою професіоналізму, а не здатності платити членські внески, то така організація буде корисною. Відповідно піарники об’єднаються на її базі. І це будуть лише висококласні спеціалісти», – переконаний він. А от Андрій Ротовський у відповідь на це запитання посилається на відому приказку «Де два українці, там три гетьмани». «Хоча все може бути у перспективі. Немає нічого безумовного, поживемо-побачимо», – резюмує він.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10917
Теги:
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
shuman
5358 дн. тому
як на мене то формула наступна 2+1=0 :-)))
піярник
5553 дн. тому
чим відомий курейко? Хіба замовними статтями про себе, причому всюди з однаковим фото. Пішов би сам краще початкові курси послухав! ну і творці асоціацій...
Babich
5553 дн. тому
Еще ни одна ассоциация не сделала ничего для меня, как пиарщика. Все действия лиги и уапиар направлены на взаимопонимание друг друга. Альянс - не исключение. Объявили о своем открытии, задекларировали тоже самое, что и первые две. А где же практическая польза? Так можно довести и до абсурда. Если создать еще 2-3 ассоциации, первая тройка будет дискредитирована полностью.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду