detector.media
Мар'яна Закусило
20.02.2009 09:24
«Три гетьмани»
«Три гетьмани»
Вітчизняна PR-галузь отримала нове (вже третє) професійне об’єднання – Український PR-альянс. Індустріальні спілки-конкуренти стримано вітають появу нового гравця. Натомість незалежні піарники вважають, що це не сприятиме консолідації індустрії.

29 січня в Україні було створено нову піарницьку організацію – Український PR-альянс. Ініціювали об’єднання два агентства: компанія стратегічних комунікацій Publicity Creating і PR-бюро «Дієслово». Відповідно, президентом PR-альянсу обрано директора «Дієслова» Ніну Алі, а віце-президентом – генерального директора Publicity Creating Валерія Курейка.

Для галузі зв’язків з громадськістю це вже третя організація. Українська PR-спільнота з 2001 року обговорювала необхідність створення професійного об’єднання. Відтак, Міністерство юстиції України 28 серпня 2003 року зареєструвало Всеукраїнську громадську організацію «Українська ліга зі зв’язків з громадськістю» (PR-ліга) (наказ №1952), а 27 грудня 2005 року – Міжнародну громадську організацію «Українська асоціація зі зв’язків з громадськістю» (UAPR) (наказ №2371).
 
Однак самі ініціатори нової спілки не вважають існування декількох організацій непотрібним для ринку. «Даже в Америке на сегодня присутствуют несколько организаций. И они не мешают друг другу», – зазначає віце-президент PR-альянсу Валерій Курейко. Подібну точку зору висловив «Детектор медіа» й президент PR-ліги Андрій Ротовський: «У світі є різні формати організації національних товариств піарників. У багатьох країнах з PR-традиціями – кілька спілок».
 
Андрій Ротовський спокійно ставиться до появи конкуруючої асоціації. «Аби була справа, – каже він, – Якщо колеги будуть розвивати ринок, буде всім краще. Нехай квітнуть сто квітів”… У будь-якому випадку я особисто зичу колегам успіху». Виконавчий директор UAPR Андрій Горський сказав «ТК», що його організація вітає появу Українського PR-альянсу, оскільки UAPR завжди підтримує ініціативи, спрямовані на професіоналізацію галузі й об’єднання фахівців.
 
Нагадаємо, що PR-ліга й UAPR тривалий час розвивалися паралельно, не перетинаючись, але в листопаді 2008 року оголосили про «початок конструктивного діалогу». Зустріч голови правління UAPR Людмили Кречмер і президента PR-ліги Андрія Ротовського показала, що «жодних конфліктів між організаціями не існує та що, за певних умов, організації можуть знаходити точки дотику у вирішенні окремих галузевих питань». Цікаво, що деякі PR-агенції є колективними членами одразу обох спілок (Raffinade Communications, SPN Ogilvy PR, On Board PR Ukraine, PR Time, People Republic).
 
PR-альянс, у свою чергу, не збирається відмовлятися від співпраці з PR-лігою та UAPR. «Мы видим, что у них есть моменты по консолидации деятельности, поэтому в противовес им мы ничего делать не будем. Безусловно, мы будем рассматривать их предложения в случае их обращении консолидироваться», – заявив пан Курейко. Андрій Ротовський з PR-ліги сказав «ТК», що в таких питаннях не все залежить тільки від PR-ліги, хоча організація завжди виступала за співпрацю.
 
Примітно, що задекларовані цілі діяльності Українського PR-альянсу цілком суголосні з цілями інших двох організацій. Тут передбачені і розвиток професійного ринку PR в Україні, і розробка прозорих правил гри, і формування позитивної репутації українських PR-агенцій і українського PR, і захист інтересів учасників ринку, і підтримка членів альянсу.
 
Схожі в піарницьких організацій і напрямки діяльності. Так, кожна з них розробляє власні професійні кодекси або стандарти. Наприклад, UAPR розробила «Кодекс професійної етики UAPR», а PR-ліга – «Кодекс професійної етики в галузі зв’язків із громадськістю». Збирається цим зайнятися й Український PR-альянс. «Мы будем принимать стандарты, правила PR-деятельности – то, чем не занимались другие общественные организации на сегодняшний день», – зазначив Валерій Курейко. У відповідь на ремарку «ТК», що інші об’єднання вже розробили етичні кодекси, він уточнив: «Мы можем к ним присоединиться или разработать свой. Но насколько они помогают в работе PR-агентствам, я сказать не могу. Это [кодексы] было сделано для того, чтобы заявить, что какие-то этические нормы приняты. Мы будем способствовать тому, чтобы были более прозрачными отношения PR-агентств с клиентами, чтобы клиенты знали, сколько нужно платить за PR-сопровождение».

За словами пана Курейка, у 2008 році Всеукраїнська рекламна коаліція, проводячи оцінку ринку маркетингових комунікацій, вирішила побудувати рейтинг за обсягами фінансових оборотів PR-агенцій, але не змогла цього зробити, оскільки ринок виявився надто закритим. Як саме Український PR-альянс сприятиме його прозорості, визначено в меморандумі, де одним із напрямків діяльності названо дослідження ринку. «Мы проводили исследование рынка в 2007 году и первыми дали коммерческие цифры по PR-рынку. На сегодняшний день ни одного другого исследования с цифрами объемов рынка нет. В 2008 году мы провели исследование на основе вторичных источников– изучили порядка 126 агентств. Все это было сделано до того, как мы создали организацию», – зауважує Валерій Курейко. Між іншим, пілотне дослідження ринку за участю незалежних фахівців провела і UAPR у 2007 році.

Український PR-альянс поки що об’єднує лише двох членів-засновників: «Дієслово» і Publicity Creating. «Мы не утверждаем, что в течение ближайших 2-3 месяцев к нам кто-нибудь обязательно присоединится. Насколько я знаю, другие организации имеют по 10-14 коллективных членов. Так они же существуют 5-7 лет на рынке!», – пояснив «Детектор медіа» Валерій Курейко.

Незалежне PR-товариство не вбачає сенсу в появі нового альянсу. На піарницькому блозі PRweb це питання обговорювали з іронією. «Я не бачу потреби в третій організації українських піарників. Основна мета існування таких організацій – консолідація ринку. Створення ще однієї не об’єднує гравців, а ще більше їх розділяє», – переконує «ТК» PR-менеджер громадського проекту Sarancha.net Ярослав Свиридівський, який не є членом жодного з піарницьких об’єднань. За його словами, не збирається він вступати і до PR-альянсу, оскільки поки що немає результатів, за якими можна оцінювати його діяльність та ефективність.
 
Чи зможуть українські піарники коли-небудь об’єднатися в одну організацію? «Если стратегически мыслить, то возможно», – каже Валерій Курейко. Ярослав Свиридівський вважає, що це можливо тільки в тому разі, коли клієнти будуть зважати на членство агенції в якійсь із PR-організацій. «Якщо організація буде користуватися повагою й авторитетом клієнтів, а членство в ній буде ознакою професіоналізму, а не здатності платити членські внески, то така організація буде корисною. Відповідно піарники об’єднаються на її базі. І це будуть лише висококласні спеціалісти», – переконаний він. А от Андрій Ротовський у відповідь на це запитання посилається на відому приказку «Де два українці, там три гетьмани». «Хоча все може бути у перспективі. Немає нічого безумовного, поживемо-побачимо», – резюмує він.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY