Повінь у Молдові: на що був час у колег

7 Серпня 2008
32861
7 Серпня 2008
09:30

Повінь у Молдові: на що був час у колег

32861
Молдовські тележурналісти не думали про причини повені в їхній країні. Вони інформували глядачів про те, що глядачам було важливо знати.
Повінь у Молдові: на що був час у колег
Напевно, мені, як телеглядачеві, пощастило в тому сенсі, що з українських теленовин про повені на заході країни я бачив майже винятково репортажі 5-го каналу, які Костя Гнатенко на «Детектор медіа» відзначив як найпрофесійніші. Тому про це не писатиму. Натомість – про те, як показують повінь у сусідній країні.
 
27 липня мені до потягу, в якому я їхав до Кишинева, зателефонувала молдовська колега і сказала: «У нас тут надзвичайна ситуація». Розповіла, що неподалік Кишинева розлився Дністер, тисячі людей евакуйовано з місцевості Вадул-луй-Вода, а тому тренінг для молдовських радіожурналістів, запланований на кінець липня – початок серпня, там провести неможливо. Я провів у Кишиневі два дні, поки колеги шукали заміну місцю зборів, і протягом цих днів спостерігав на молдовському телебаченні новини про повінь у їхній країні. Румунської мови не знаю, отже, дивився переважно випуски «Сегодня в Молдове», які російською мовою видає телеканал TV7.
 
У кожному 20–25-хвилинному випуску – по 3-4 сюжети на тему повені. Головна увага – на зусиллях із запобігання катастрофі, на діяльності служб надзвичайних ситуацій, на тому, як доправити до домівок відпочивальників із Вадул-луй-Вода, найбільш залюдненої курортної місцевості Молдови. Потім – на можливості відімкнення водопостачання в Кишиневі, на загрозі, що постала для молдовської столиці. І, на жаль, справдилася.
 
Репортери молдовського телебачення працювали на залитих водою вулицях і пляжах; при чергах із тих, хто отримував питну воду і харчі; на вокзалі, звідки до Білорусі терміново відправляли дітей, які приїхали відпочити і яких тепер виганяла з країни повінь. Без надриву, без звинувачень, без героїзації. Без спроб вбратись у форму службовця молдовського Міністерства з надзвичайних ситуацій. Без спроб замінити показ подій показом прес-конференцій про події. Зі збалансованим показом потерпілих та урядників: тобто, потерпілих та урядників у постраждалих місцевостях і тих, що під загрозою, показують набагато більше, ніж діячів із уряду Молдови. Про Україну – майже винятково усна інформація щодо масштабів катастрофи у нас; згадки як про країну, звідки в Молдову йде маса води. Але не пошук винних в Україні. Логіка, вочевидь, проста: зараз не до цього, зараз потрібно попередити глядачів про можливі небезпеки і поінформувати про стан справ і становище близьких у постраждалих районах. Для з’ясування причин час настане.
 
За словами Кості Гнатенка, 5 канал в Україні був у ці дні «з народом»; мабуть, можна так сказати і про молдовські теленовини, які я зміг подивитися.
 
Молдовські телевізійники, які робили новини про повінь, не виголошували слів співчуття чи осуду. В авторських відбивках до сюжетів лунали ті самі 3-4 прізвища, і то журналістів та операторів. За таких обсягів роботи у колег не було часу для розумувань і припущень. Вони мали забезпечити глядачів інформацією, на підставі якої глядачі мали скласти власні думки і враження про те, що коїлося. Принаймні, в ті дві доби, коли я був у Кишиневі, мені здалося, що колеги з Молдови із цим завданням упоралися.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32861
Читайте також
25.01.2010 08:21
, для «Детектор медіа»
15 193
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
А Куликов-то не с народом был во время повени
5760 дн. тому
Сам ни поехал в зону бедствия, ни копейки жлоб не перечислил, ни слов соболезнования внятно не выразил, зато же поехал молдаван обучать сознательному идиотизму, который помагает ему получать на дурнячок, ничего не делая, денежные гранты от западных толстосуммов
логика
5760 дн. тому
А в чем логика статьи Куликова? Похвалил молдаван и те "запрігали" от счастья? Куликов себя кем чувствует? Всевішним?
Колега по цеху
5761 дн. тому
Цікаво, чому такого професійного редактора новин Андрія Куликова, яким він себе вважає, жоден телеканал не бере керувати своїми новинами (чи взагалі в новини) вже багато років поспіль? Може це в Андрія така позиція - зображати із себе видатного і свободолюбивого редактора (хизуючись заслугами в ТСН 97-99 рр), сидіти на чималих грантових зарплатах із Заходу, а насправді не бажати працювати в журналістиці?.. Бо як інакше пояснити те, що роками він нічого в журналістиці не робить? Копійчина - ціна таким вчителям! Теоретики, які роками жодної статті не написали, й жодного репортажу в новини не зняли... Годі вже, Андрію! Облиште бідну укр. журналістику! Вона якось без Вас проживе.
спасибо конечно
5762 дн. тому
Я может что то пропустила, но какая разница что думает господин Куликов, неудачная замена Шустера, по тому или иному вопросу. Есть же у него своя програма по понедельникам - пусть там и балаганит.
журналист Украиньі
5762 дн. тому
а попіаритися, а звинуватити інших в піару, а злостиво посміхнутися... і, взагалі, навіщо їздити до постраждалих, якщо можна прийти на пресконференцію, побазікати з друзями і втулити джинсовий матеріал на замовлення однієї з сил, чи просто лизнути господаря...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду