«Криве дзеркало» Euronews

2 Серпня 2008
22097
2 Серпня 2008
08:25

«Криве дзеркало» Euronews

22097
«Криве дзеркало» Euronews
«Принцип наближення інтересів», наріжний камінь відображення об’єктивної дійсності в інформаційній англосаксонській журналістиці, схоже, починає давати збої на європейському телебаченні. І річ тут не тільки в тому, що в острівній частині Європи, як і в усьому англосаксонському світі, домінує модель інформаційного журналізму, а в континентальній Європі – концепція романо-германської аналітичної журналістики. Йдеться, передовсім, про дивне зміщення акцентів у системі координат телевізії при висвітленні актуальних подій сьогодення. Принаймні, побіжний огляд випусків новин на провідному європейському каналі новин Euronews за 28 липня 2008 року дає нам підстави для таких песимістичних рефлексій.
 
Отже, у підсумковому випуску новин цього телеканалу головні міжнародні новини того дня розташувалися у такій послідовності (англ. версія):
 
1.                  PKK suspected of fatal Istanbul bombings
2.                  AK case highlights Turkey's political tensions
3.                  Iraq suffers bloody day as bombers strike
4.                  ETA blamed for small bomb on Basque motorway
5.                  New video of Karadzic partying while on the run
6.                  Ukraine, Romania, Moldova struggle with flood emergencies
7.                  Lufthansa downplays strike impact
8.                  Weston-super-Mare's real 'End-of-the-Pier' show
9.                  No claimant for deadly Istanbul bomb attacks
10.              Turkey: Top court begins AKP deliberations
 
Як бачимо, сюжет про катастрофічну повінь в Україні, Румунії та Молдові у цьому списку перебуває на 6-му місці після повідомлень про вибухи у Стамбулі, розгляду справи щодо гіпотетичної заборони правлячої ісламістської партії АК, кривавих терактів в Іраку, вибуху бомби на автобані в Іспанії та відео про Радована Караджича. При цьому залишається загадкою, як пояснити таку послідовність подій у новинах Euronews. Заради справедливості варто зазначити, що в інших версіях цього телеканалу (який, нагадаємо, мовить сімома мовами) сюжет про безпрецедентні паводки в Україні, Молдові та Румунії посів передостанні позиції. Так, у російськомовній версії цю новину було подано на суд глядачів після сюжетів про теракти у Стамбулі, вибухи терористів-смертників в Іраку, теракти ЕТА в Іспанії, зустріч у Вашингтоні Джорджа Буша з прем’єр-міністром Пакистану Юсефом Разою Джілані. При цьому сам сюжет у інтерпретації російської редакції зайняв сьоме, передостаннє місце. В оригінальній, франкомовній версії повідомлення про повінь у Східній Європі розташувалося на 7-й позиції.
 
День виявився для журналістів насиченим не тільки на події, а й на їх інтерпретацію та суб’єктивний відбір. Провідний італійський дослідник журналістики і зокрема телебачення Джовані Сарторі у своїй фундаментальній праці Homo Videns зауважив: «Якщо телебачення не покаже, що дерево впало, люди ніколи не повірять, що воно дійсно впало». Відтак, Сарторі робить логічний умовивід про становлення нового типу homo sapiens – homo televisionus, для якого основним є принцип: «Чого я не бачу, те не існує».
 
Висвітлення подій на сучасному телебаченні щодня підтверджує цю теорію. А висвітлення новин на Euronews 28 липня (зрештою, це далеко не єдиний ляп у роботі редакції цього каналу) дозволяє стверджувати, що журналісти-міжнародники Euronews виступили у традиційному амплуа «гейткіперів», які відфільтровують на власний розсуд інформацію та розставляють суб’єктивні акценти, презентуючи ту чи іншу інформацію. Тож проблема полягає у тому, що така подієва «журналістика» у світосприйнятті ліонських колег не має нічого спільного з основоположними принципами європейського журналізму. І йдеться не тільки про об’єктивність, збалансованість, незаангажованість, а й про базове «правило наближення інтересів». Воно, як відомо кожному журналістові, полягає у відборі події, виходячи з критеріїв часу, простору, спеціальних інтересів та інформаційного приводу.
 
Французькі журналісти-міжнародники свого часу досить оригінально переосмислили географічний вимір цього правила при висвітленні подій міжнародного життя, вигадавши химерний неологізм «трупокілометри». Спрощено суть цього поняття можна пояснити так: що більше кілометрів від нас стається новина, то більше потрібно трупів. І навпаки. Іншими словами, якщо в Індії чи Бангладеш трапляється катастрофічна повінь, сюжет ризикує не потрапити у вечірній випуск новин французького телебачення, якщо там не загине декілька десятків або сотень людей. З іншого боку, достатньо, щоб 4 людини загинули від повені у Румунії, щоби цей сюжет потрапив у кадр телебачення. Цинічно звучить, але правдиво. Крім того, «правило наближення інтересів» виявилося достатньо ефективним інструментом для нівелювання до мінімуму суб’єктивних критеріїв журналістів-міжнародників при селекціонуванні тієї чи інформації для новинного меню.
 
При цьому професіонали міжнародної журналістики (які, зазвичай, мають робочу прописку на таких «монстрах» міжнародних телеканалів, як BBC, CNN, Euronews, Al Jazeera, CCTV, BSkyB, DW, RTL) повинні використовувати це правило щоденно як інструкцію, обов’язкову до виконання. Ще донедавна це спрацьовувало. І недарма один із чільних міністрів британського Кабміну у 80-х роках минулого століття слушно зазначив: «Журналісти-міжнародники є засновниками клубу “Треба щось робити”». Однак сьогодні, як бачимо, об’єктивність поступається місцем її величності суб’єктивності.
 
Інакше як пояснити той факт, що сюжет про перемовини між президентом США та прем’єр-міністром Пакистану (!) у підсумковому випуску новин російської редакції Euronews опинилися на третьому місці, а сюжет про страйк робітників авіакомпанії Lufthansa – на 8-му? Або як зрозуміти ситуацію, коли сюжет про катастрофічну повінь в Україні та Румунії (від яких тільки в Україні, за найменшими оцінками, загинуло 22 людини і постраждали десятки інших) опинився на сьомій позиції, а новина про невдалий теракт в Іспанії чи відео про прогулянку сербського генерала Радована Караджича – на 4-й і 5-й позиціях?
 
Адже, за логікою «правила наближення інтересів» («трупокілометрів»), сюжет про наслідки повені в Україні, Румунії та Молдові об’єктивно мав бути третім або другим після терактів у Стамбулі та Іраку. У цьому випадку ми маємо збіг одразу у двох осях координат: часовій (актуальність) та просторовій (Східна Європа). І найголовніше – кількість жертв стихії, яка для України, принаймні, стала безпрецедентною за останні півстоліття. Тож напрошується закономірний висновок, що редколегія Euronews керується далеко не об’єктивними принципами при відборі тих чи інших подій у верстці підсумкових випусків новин. Радше доводиться говорити про превалювання суб’єктивних факторів, смаків у розставленні акцентів цього телеканалу, що аж ніяк не сприяє його репутації як надійного та об’єктивного джерела інформації.
 
З іншого боку, варто визнати й пасивність української сторони, зокрема, безпосередніх учасників катастрофічної повені. Лише один промовистий факт: попри безпрецедентний масштаб стихії, жоден очевидець стихії не розмістив відео на ресурсі www.youtube.com (а це вже можливість, що відзнятий на камеру чи на мобільний телефон матеріал побачать не тільки користувачі цього ресурсу, а й шанс, що він потрапить у рубрику «No Comment» Euronews). Таким чином, за умов відсутності в Україні потужного громадського каналу, який би здійснював трансляцію на декількох мовах цілодобово, події з нашої країни, попри їх масштабність та наслідки, можуть взагалі не потрапити у фокус міжнародної журналістики.
 
Сергій Блавацький, аспірант факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22097
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
До речі
5745 дн. тому
До речі 1. Послідовність сюжетів абсолютно правильна: вибухи в Істанбулі за одну хвилину забрали життя приблизно тієї ж кількості людей, що повінь в україні за тиждень, і в будь-якому разі, теракт це breaking news і буде на першому місці; заборона чи не заборона ісламістської АК в Туреччині може і буде мати на світову політику більший вплив ніж будь-яка повінь з тих що були в Єропі; теракт в Іраку з десятками жерта пояснень не потребує, Караджич за яким ганялись 13 років здається теж. Можна, правда, поставити ЕТА з їх "маленькою" бомбою після повені, та це вже справа смаку. А так закони жанру збережені. Це ж не Українська версія Euronews. 2. Для того щоб сюжет про ту-ж повінь мав шанс піднятись на кілька сходинок вгору і стати прміром третім після Турків потрібен сильний відеоряд, а цього в висвітлені повені в Україні якраз і не було. Були стандартні картинки затоплених хат і човни що плавають по вулицях. Нічого схожого на картинки повені в Індонезії (минулої зими чи осені) – перелякані люди чіпляються за дахи затоплених будинків, потік води змиває людей і машини, тощо. 3. Euronews взагалі-то відстойний канал. Ніхто з політиків чи міжнародних аналітиків його не дивиться і на нього не посилається. Це як трк “Мир” в СНГ. До речі в СНГ Euronews має аудиторію завдяки, в першу чергу, російськомовній версії і дуже примітизованій подачі матеріалу, що робить його достуним “широким массам “. Ті хто володіє англійською (для журналістів і політиків це MUST) дивляться CNN і BBC. Тому аналіз випусків Euronews є взагалі-то марнуванням часу. Порада Сергію – спробуйте влаштуватись на стажування на якийсь сравжній міжнародний канал (здаеться така можливість буває часом на CNN, NBC, може BBC) – зможете побачити кухню зссередини.
день благодарения
5745 дн. тому
тэ-э-э-э-экс, хахлам уже и Европа нэдэмократычнишою за украйну становится... может завтра и Вашингтон за голодомор проты индейских селян в геноциде объявят... быгггггггггг
OStepura
5745 дн. тому
Пардон, тогда в Германии Эльба затопила не Лейпциг, а Дрезден. Там залило Оперу, картинную галерею и центральный ж.д. вокзал. Общее количество жертв наводнения 2002 года в Европе достигло 98 человек. Аффтар, изучайте матчасть хотя бы здесь: http://www.gazeta.ru/2002/08/13/box_2186.shtml Только заголовки: В Праге из-за наводнения будут эвакуированы 50 тыс. человек. Прага закрыта для движения транспорта. Правительство Чехии эвакуировано из-за наводнения. В ФРГ назначена эвакуация 30 тысяч жителей. Прекращено железнодорожное сообщение Берлин-Лейпциг. Под Дрезденом 20 тысяч человек отрезаны от питьевой воды. Под Магдебургом вода прорвала дамбу; начата эвакуация людей. МЧС России подключилось к спасательным работам в Германии. В Берлине пройдет чрезвычайный саммит лидеров затопленных стран.... В Польше годом раньше была подобная ситуация. Из-за разлива Вислы серьезно пострадал Краков, под угрозой затопления оказалась Варшава, погило 25 человек. А еще раньше, в 1997 там от паводка погибло 55 человек, а 50 тысяч домов было затоплено. А что у нас? Реально залило пару сельских районов (Снятын, Верховина, Косов, Путила, Новоселица), о существовании которых не то что в мире, а даже в Украине мало кто слышал.-( Дамбы в И-Ф сдержали воду, город почти не пострадал, в Черновцах - только базар затопило, чисто барыги пострадали... Так что не нужно пафоса.
OStepura
5745 дн. тому
Аффтару и комментатору. Вы что на полном серьезе контент российского канала Euronews обсуждаете??? И ставите его в один ряд с ВВC и CNN??? А DW (о сущестовании которого 99% немцев, боюсь, даже не подозревают) - типа тоже "монстр міжнародних телеканалів"??? Побойтесь Бога, аспирант. Что касается нашего нынешнего наводнения, то оно несопопоставимо по кол-ву жертв и объему разрушений с теми, что имели место в Германии, Чехии и Польше в 2001-2002 годах. Тогда полностью затопило Лейпциг, частично Прагу. В 2002 только в Германии ущерб оценили в ?15 млрд. (!!!) Сравните с нашими 4 млрд. грн. Так что при всем сочувствии к нашим потерпевшим, в мировом и европейском масштабе это - мелочь. ЗЫ. Украину уже показали на весь мир в конце 2004 г. Похоже, авансом на 10 лет вперед. Сейчас о нас даже вспоминать не хотят.-(
Джулия
5746 дн. тому
Огульно обвинять в невежливости- не вежливо, верстки наших новостей- просто предел недальновидности - перестраховываются, отвергают активный политический интерес масс.Под копирку- будь они недоумки- отнюдь нет -алчные и подобострастные .
вася-АнтиДауну
5746 дн. тому
Милый мой, не горячитесь. Ведь именно из-за недоумков, котрые считают кто в первом сюжете, а кто во втором, зретель не получает качественной информации. Кроме того, из-за недоумков, которые ставят политиков первыми в выпуски новостей - их смотреть противно. И менно из-за недоумков, которые говорят наукообразную ерунду из Украины нет новостей о новых автомобилях и самолетах, о новых достижениях науки и техники. Аспирант в патриотическом запале считает, что вся Европа должна плакать, когда видит бедствие в Украине. А им практически пофиг. Ну так открыл Америку! Мы для них насекомые. Знаю это из практики, поскольку много работал с ними и их системой. Так вот, повторяю для даунов и антидаунов - Европе до нас дела нет, а аспирант понятия не имеет, как работает эта система и вводит читателя в заблуждение своими провинциальными фантазиями.
АНТИ-ДАУН
5746 дн. тому
ПЕРЕЧИТАВ БІЛЬШІСТЬ КОМЕНТАРІВ І ЗРОЗУМІВ, ЩО У НАС НА ТЕЛЕБАЧЕННІ В ОСНОВНОМУ ПРАЦЮЮТЬ ДЕБІЛЬНІ МЕРКАНТИЛЬНІ УБЛЮДОЧНІ ХАМИ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ НЕ ТЕ ЩО ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ, А Й ЖОДНОГО УЯВЛЕННЯ ПРО ВИХОВАНІСТЬ, ПОРЯДНІСТЬ, ЧЕСТЬ ТА ГІДНІСТЬ. АСПІРАНТ НАПИСАВ ЦІЛКОМ ОБЄКТИВНУ СТАТТЮ, ВДАЛО ЗАСТОСУВАВШИ НА ПРАКТИЦІ СВОЇ ТЕОРЕТИЧНІ ЗНАННЯ З МІЖНАРОДНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ. РАДЖУ ВСІМ НЕВІГЛАСАМ ЗАЛИШАТИ СВОЇ КОМЕНТИ НА ІНШОМУ РЕСУРСІ - ТУТ ДЛЯ НИХ НЕ МІСЦЕ. Я ТІЛЬКИ РОЗЧАРОВАНИЙ ТИМ, ЩО ВІН НЕ ПРОВІВ ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КАВЕРИДЖУ ПОВЕНІ НА "EURONEWS" ТА "BBС".
Вася
5746 дн. тому
Меня это бл... сельское мышление уже достало. Какая на фиг разница между, что вышло первым сюжетом, а что вторым? Это только в колхозной газете "Свідомий козятинець" (бывшее "Дышло коммунизма") председатель фермерства (бывшего колхоза "Знамя Берии") ипает главного редактора, что он не напечатал НА ПЕРВОЙ ПОЛОСЕ некролог к кончине его тещи. Отметила Европа наши страдания и слава Богу. Другое дело, что украинский политикум зарабатывает на страданиях народа и ему очень хочеться выйти на европейский уровень, превратив украинцев в вечно страдающих негров Центральной Африки. аспирант, идите на... с такими перспективами. Вы и сами не понимаете, что творите.
INTERNATIONAL
5746 дн. тому
Ну от. Насправді кому ця Україна на фіг цікава? Повінь тут чи іржава революція, чи то публічний секс політиків? Країна третього світу - і цим усе сказано. Самі то українські теле редактори у якому порядку ставлять наприклад повінь в Іспанії? десь там перед мавпочками, під погодку? Розслабтеся. Нікому ця геогарфічна частина Європи не потрібна, особливо для включення ії у політичну частину Європи. Хай гниє отут...
VF
5746 дн. тому
Все ведущие телеканалы мира показывали кадры, как в Мьянме застрелили японского фоторепортера, однако длинные и кровавые руки у Катеринчук!)
пешевар
5746 дн. тому
Екскюзами!)Эта реплика была адресована lashch // 02.08.2008 13:53:24 ) Вы не ровно дышите к Катеринчук?))Она как раз в ТСН тему раскрыла.А на французких журналистов с их "трупокилометрами" подышать не хотите?))
пешевар
5746 дн. тому
Переговоры между Пакистаном и США, начались не вчера и не позавчера.Ядерное оружие контролируется армией.Армия в свою очередь "дружит" с США.Так что ничего экстрардинарного в этих переговорах не было, а если и было, то ничего об этом евроньюсики не сказали. А сказать они должны были, но они не смогли увязать, потому, что это касалось афганской проблемы.В это время велись трехсторонние переговоры, и Бомба никакого отношения в ним не имела.Она имеет отношение только к Индии.))) Вы не ровно дышите к Катеринчук?))Она как раз в ТСН тему раскрыла.А на французких журналистов с их "трупокилометрами" подышать не хотите?))
lashch
5747 дн. тому
Одначе.........Сергію, це Ваша особиста позиція, яка не може підлягати критиці, але може бути спростована!!! То мушу Вам сказати, що "Євроньюз" не має окремих каналів чи то оригінальна версія, чи то версія російська. У них один офіс де сидять усі разом і начитують ці новини восьма мовами: французька, англійська, німецька, італійська, іспанська, португальська, російська, арабська, а також інтершум. Так, принаймні, на супутнику!!! Можливо Ви передевилися не той "Євроньюз"??? -))) Ну і щодо повені у нашій ненці Україні. На українських каналах це має бути ТОП-тема із прямими ефірами, включеннями, студіями з гостями, спеціальні репортажі про те. як зараз живуть люди, куди ходять в туалет і так далі... Європу це цікавить на 6-те місце і не більше. Так само, якби у них була повінь...ця новина була б на першому місці тільки у Катеринчук на 1+1...бо ж трупаків потрібно показувати крупняком. Все.
верстка евроньюс
5747 дн. тому
Аспиранту необходимо в поля. В работу и на зарплату, зависящую от качества новостей. Тогда он поймет что переговоры между СшА и Пакистаном - страной с ОЧЕНЬ нестабильной ситуацией и ядерным оружием - это важная новость, а забастовка Люфтганзы - рядовая. К тому же если вспомнить как взорвали в Испании поезд - то новость о неудавшемся терракте привлечет больше внимание чем наводнение. Учитесь, аспирант на практике.
Фещ
5747 дн. тому
Ткаченко создавал ТСН не как службу новостей, а как копипастерскую контору.Банальное мародерство на анонсах информагентств.Т.е, copy – копируй анонс новости,и paste – приклеивай к ней видео, отправляя на место репортера. Самому новость искать не надо- Интерфакс есть.Попутно разбавляя слащавой социалкой недельной давности.Париться не надо,денежка капает, что еще надо?
Хвранцуз
5747 дн. тому
"Адже, за логікою «правила наближення інтересів» («трупокілометрів»), сюжет про наслідки повені в Україні, Румунії та Молдові об’єктивно мав бути третім або другим після терактів у Стамбулі та Іраку...Тож напрошується закономірний висновок, що редколегія Euronews керується далеко не об’єктивними принципами при відборі тих чи інших подій у верстці підсумкових випусків новин." А ПОТІМ ВИГАДУЮТЬ, ЩО ХТОСЬ ЖАХАЄТЬСЯ ПІСЛЯ ПЕРЕГЛЯДУ ТСН!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду