Телебачення Пакистану хочуть повернути до норм шаріату

21 Жовтня 2002
1166
21 Жовтня 2002
16:22

Телебачення Пакистану хочуть повернути до норм шаріату

1166
Потужна проталібська коаліція релігійних партій, утворена під час жовтневих виборів у Пакистані, розкритикувала лібералізовану телеіндустрію країни через непристойність і згубний західний вплив.
Телебачення Пакистану хочуть повернути до норм шаріату
Коаліція “Об”єднаний форум дії”, яка виборола третину місць у парламенті на виборах 10 жовтня і отримала контроль над однією з чотирьох провінцій, виступила за верховенство законів шаріату. Речник коаліції Амір-аль-Азім заявив, що партії орієнтуються на найбільш консервативні ісламські країни:"Ми хочемо наслідувати іранську модель реструктуризації наших масс-медіа і кіноіндустрії, яка обстоюватиме наші інтереси”. Партії коаліції вважають, що кабельні канали спотворюють ісламський характер Пакистану, показуючи жінок без належного вбрання і у романтичних сценах.

Коаліцію відкрито підтримують нинішні провідники руху Талібан, який було повалено у Афганстані міжнародними силами і який прославився тим, що взагалі забороняв телебачення, як таке, не кажучи про заборону на музику і будь-яку публічну роль жінки в суспільстві. Проте лідери пакистанської релігійної коаліції ще чітко не сформулювали, якими ж вони бачать масс-медіа Пакистану і які їхні плани в цій сфері. Хоча й заявляють, що збираються загалом викорінити непристойності, вульгарності та прибрати вплив Заходу. "Ми принесемо в Пакистан ісламську революцію. Наша мета – імплементація ісламської системи по всій країні” – заявив після виборів віце-президент коаліції Квазі Хуссейн Ахмед.

Керівники пакистанського телебачення занепокоєні, що коаліція може отримати достатньо влади, аби реалізувати свої ідеї, ймовірною жертвою яких стане ТБ. Кабельники побоюються втратити співробітництво з західними компаніями. Керівник найбільшої кабельної мережі у місті Лахор Фазіль Асіф каже: "Якщо прибрати західні канали, кабельна індустрія помре за три місяці".

До приходу до влади у 1999 році генерала Первеза Мушаррафа на пакистанському телебаченні було жорстко заборонено показувати жінок з непокритими головами чи оголене жіноче тіло. Уряд Мушаррафа, заохочуючи західних медіаінвесторів вкладати гроші у кабельні мережі, зняв ці релігійні заборони. За якихось три роки в країні з”явилося шість потужних кабельних телекомпаній, не рахуючи десятків дрібних операторів, які нині обслуговують від 4 до 5 мільйонів глядачів. Сучасне пакистанське телебачення, що виросло із консервативного державного мовника, тепер має регулярні випуски новин, розважальні програми і спортивні канали. На ньому працюють майже 80 тисяч чоловік. Усяк, хто здатен платити щомісяця 3 долари за підключення до кабелю, має доступ до багатьох міжнародних телеканалів від Сі-Ен-Ен і Ейч-Бі-Оу до решти західних розважальних, музичних чи кіноканалів.

Попри ліберальні телевізійні правила, встановлені урядом Мушаррафа, деякі обмеження все ж таки розповсюджуються на зміст того, що транслються по кабельних каналах. Щоправда, оголені тіла чи лайка з екранів телевізорів опівночі у Пакистані не така вже й рідкість. Проте урядове визначення, що таке “непристойність” чи “неісламський зміст” та те, що пропонує релігійна коаліція - дуже різні речі, вважають керівники місцевого телебачення і місцеві політологи. "Запровадження релігійних обмежень може означати знищення телевізорів, як це робили фундаменалісти кілька років тому на початку впровадження кабельного телебачення”, - вважає Раіс Ахмад Хан, професор з політичних наук університету Кваїд-е-Азам в Ісламабаді. А Зубар Халід - керівник Асоціації кабельників Північно-західної провінції, де релігійна коаліція дістала потужну підтримку на виборах, застеріг, що будь-яка спроба імплементації ідеології Талібану буде катастрофою для економіки.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
за матеріалами “Асошейтед пресс”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду