Оголосили фіналістів Гонкурівської премії з літератури

Оголосили фіналістів Гонкурівської премії з літератури

24 Жовтня 2024
276
24 Жовтня 2024
14:56

Оголосили фіналістів Гонкурівської премії з літератури

276
Цього року вердикт оголошували з Бухареста, куди семеро гонкурівських академіків прибули на святкування сторіччя Французького інституту в Румунії.
Оголосили фіналістів Гонкурівської премії з літератури
Оголосили фіналістів Гонкурівської премії з літератури

У цьогорічний шортліст Гонкурівської премії з літератури ввійшли романи Сандрін Коллетт «Мадлен на світанку», Камеля Дауда «Гурії», Гаеля Фея «Жакаранда» та Елен Годі «Архіпелаги». Про це йдеться у повідомленні в соцмережі Х.

«Ось 4 фіналісти Гонкурівської премії 2024 року, переможця якої буде оголошено в понеділок, 4 листопада, у ресторані Drouant», — ідеться в повідомленні.

Цьогоріч вердикт оголошували з Бухареста, куди семеро гонкурівських академіків прибули на святкування сторіччя Французького інституту в Румунії. На старті було шістнадцять претендентів, тепер їх четверо — двоє жінок та двоє чоловіків.

Серед книг, що потрапили до фіналу, «Жакарда» — роман про геноцид тутсі в Руанді, який уже розійшовся книгарнями накладом у 140 000 примірників.

«Архіпелаги» — історія, яку Елен Годі розповідає про свого батька; «Гурії» Камеля Дауда — гостросюжетна історична розповідь, а «Мадлен на світанку» Сандрін Коллетт  — історія про дитину, чия поява перевертає життя села з ніг на голову.

Гонкурівська премія присуджується автору лише раз у житті. Премія за найкращий роман, названа на честь братів Гонкурів, існує з 1903 року. Щороку її вручають за підсумками голосування членів Гонкурівської академії на спеціальному обіді в ресторані «Друа».

У грошовому вимірі премія символічна і становить 10 євро, однак вона значно збільшує продажі та переклади творів письменника. Так останній роман-переможець Жана-Батіста Андреа розійшовся тиражем у понад 600 тисяч примірників.

Нагадаємо,  лавреаткою Нобелівської премії з літератури 2024 року стала південнокорейська письменниця Хан Канг «за її інтенсивну поетичну прозу, яка вступає в протистояння з історичними травмами і викриває крихкість людського життя».

Ілюстрація: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
276
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду