ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти

ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти

11 Жовтня 2024
329
11 Жовтня 2024
18:39

ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти

329
Станом на 11 жовтня з російського полону вдалося повернути журналіста, політика Нарімана Джеляла.
ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти
ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти

У російському полоні станом на 11 жовтня 2024 року перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти. Про це повідомив Інститут масової інформації (ІМІ).

Серед цивільних журналістів, які перебувають у російському полоні:

  1. Ірина Данилович — журналістка «Радіо Свобода», яку російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму, а в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у нібито зберіганні вибухового пристрою. Етапована до російської колонії.
  2. Владислав Єсипенко — журналіст «Радіо Свобода», якого росіяни затримали 10 березня 2021 року в Сімферополі. Йому «інкримінували» збір інформації «в інтересах спецслужб України». 16 лютого 2022 року був засуджений до шести років у колонії загального режиму в справі про нібито незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.
  3. Дмитро Хилюк — журналіст УНІАН, якого викрали російські військові 3 березня 2022 року в Козаровичах під час окупації Київщини. Перебуває у виправній колонії ІК-7 у Пакіно, Владимирська область.
  4. Ірина Левченко — журналістка з Мелітополя, яку росіяни викрали разом з її чоловіком Олександром на початку травня 2023 року. Жінку тримають у Мелітополі.
  5. Олександр Малишев — український журналіст, якого утримують у полоні російські окупанти з 20 серпня 2023 року разом з кількома іншими адміністраторами телеграм-каналів, зокрема «РІА-Мелітополь» та «Мелітополь — це Україна». Окупанти звинуватили їх у тероризмі, держзраді та шпигунстві.
  6. Георгій Левченко — адміністратор телеграм-каналу місцевого медіа «РИА-Мелітополь», якого росіяни викрали 20 серпня 2023 року. 27 жовтня 2023 року ФСБ Росії звинуватила журналіста в переданні українським спецслужбам інформації про російських військових.
  7. Максим Рупчов — один з адміністраторів телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» та «Мелітополь — це Україна». Його затримали разом з іншими колегами 20 серпня 2023 року.
  8. Яна Суворова — авторка телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна», яку росіяни викрали 20 серпня 2023 року. ФСБ звинувачувала в тому, що «мала намір узяти участь у диверсійно-терористичних операціях» у Запорізькій області разом з агентами української військової розвідки. 
  9. Марк Каліуш — один з адміністраторів телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» та «Мелітополь — це Україна», яких затримали російські окупанти 20 серпня 2023 року в Мелітополі. 
  10. Костянтин Зиновкін — один з адміністраторів телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» та «Мелітополь — це Україна». Він був затриманий російськими окупантами на початку травня 2023 року в тимчасово окупованому Мелітополі. Звинуватили в тероризмі та інших злочинах, зокрема публічних закликах до терактів, держзраді та шпигунстві. 
  11. Олексій Бессарабов — український журналіст та громадський діяч, якого незаконно ув’язнила Росія в окупованому Криму у 2016 році. Він працював для аналітичного центру «Номос» та писав для журналу «Чорноморська безпека». Звинувачують у шпигунстві та диверсії. Суд засудив його до 14 років позбавлення волі.
  12. Дмитро Штибліков — український журналіст і громадський діяч, який був затриманий російськими окупантами в окупованому Криму у 2016 році. Його разом з Олексієм Бессарабовим та Володимиром Дудкою звинуватили в шпигунстві та підготовці диверсій. У результаті сфабрикованого судового процесу Штиблікова засудили до 14 років позбавлення волі.
  13. Сейран Салієв — громадянський журналіст, стрімер «Кримської солідарності». Затримали 11 жовтня 2017 року в окупованому Бахчисараї разом з п’ятьма іншими кримськими татарами. Звинувачений у підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки. У 2020 році засуджений до 16 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі в справі «Хізб ут-Тахрір». Відбуває незаконне покарання в колонії Тульської області. 
  14. Марлен Асанов — громадянський журналіст, волонтер ініціативи «Кримська солідарність». Затримали 11 жовтня 2017 року в тимчасово окупованому Бахчисараї разом з іншими кримськими татарами. Їх усіх звинуватили в «організації діяльності терористичної організації» «Хізб ут-Тахрір». 16 вересня 2020 року російський суд у Ростові-на-Дону засудив Асанова до 19 років ув'язнення. 
  15. Тимур Ібрагімов — громадянський журналіст із Криму, який з 2014 року висвітлював дії окупантів щодо порушень прав людини та репресій у регіоні. Затриманий російськими силовиками 11 жовтня 2017 року разом з кількома іншими кримськими татарами в справі так званої другої бахчисарайської групи в межах переслідування за нібито участь у забороненій у Росії організації «Хізб ут-Тахрір». 16 вересня 2020 року російський суд засудив до 17 років позбавлення волі. 
  16. Сервер Мустафаєв — громадянський журналіст, координатор громадського об’єднання «Кримська солідарність». Займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами в межах другої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» заарештували. 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок — 14 років колонії. За останньою інформацією, він відбуває незаконне покарання в російській колонії №33 в Тамбові.
  17. Осман Аріфмеметов — кримськотатарський громадянський журналіст і активіст. Він був затриманий російськими силовиками 27 березня 2019 року під час масових обшуків у будинках кримськотатарських активістів, зокрема представників громадської ініціативи «Кримська солідарність». Разом з кількома іншими активістами йому інкримінували участь у забороненій у Росії організації «Хізб ут-Тахрір». 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Аріфмеметова до 14 років колонії суворого режиму. 
  18. Ремзі Бекіров — кримськотатарський громадянський журналіст ініціативи «Кримська солідарність». Затриманий 27 березня 2019 року в окупованому Криму під час обшуків у будинках кримськотатарських активістів. Бекіров вів стріми з обшуків і судів у політично мотивованих справах, а також висвітлював репресії проти кримських татар. У 2020 році Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 19 років позбавлення волі за звинуваченнями в терористичній діяльності та спробі захоплення влади.
  19. Руслан Сулейманов — кримськотатарський громадянський журналіст і активіст, якого 27 березня 2019 року затримали російські силовики в Криму разом з іншими активістами в межах масових обшуків у будинках кримських татар. У 2022 році Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 14 років позбавлення волі за звинуваченнями в терористичній діяльності та спробі захоплення влади. 
  20. Рустем Шейхалієв — кримськотатарський громадянський журналіст і активіст. Затримали 27 березня 2019 року під час масових обшуків у будинках кримських татар у мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферополя. Російські силовики звинуватили його в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій у Росії. 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Шейхалієва до 14 років ув'язнення за звинуваченнями в терористичній діяльності та спробі захоплення влади.  
  21. Амет Сулейманов — кримськотатарський громадянський журналіст «Кримської солідарності», висвітлював обшуки та затримання кримських татар після окупації Криму РФ у 2014 році. 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 12 років позбавлення волі за звинуваченням в «участі в діяльності терористичної організації» через причетність до «Хізб ут-Тахрір», яка легальна в Україні, але заборонена в Росії.
  22. Асан Ахтемов — кримськотатарський громадянський журналіст, якого незаконно утримують у російській в'язниці. Він був затриманий російськими силовиками в Криму у вересні 2021 року разом з іншими журналістами. Ахтемов є одним із 16 кримськотатарських журналістів, яких Росія ув'язнила за надуманими звинуваченнями в терористичній діяльності або участі в заборонених організаціях.
  23. Вілен Темер’янов — громадянський журналіст, кореспондент «Кримської солідарності» та «Грані.ру». Затримали у 2022 році за звинуваченням в участі в «Хізб ут-Тахрір» та в підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки. Також у 2023 році росіяни незаконно етапували з тимчасово окупованого Криму. У СІЗО в журналіста різко погіршився зір. Також у 2023 році Вілен Темерʼянов скаржився на періодичні болі в шлунку, які він пов’язував з харчуванням і малорухомим способом життя в СІЗО.
  24. Ернес Аметов — кримськотатарський громадянський журналіст, затриманий російськими силовиками 12 жовтня 2017 року разом з іншими активістами організації «Кримська солідарність». 29 грудня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 11 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності та співпраці з організацією «Хізб ут-Тахрір». Аметова звинуватили в причетності до діяльності організації та підготовці до насильницького захоплення влади. 
  25. Анастасія Глуховська — журналістка «РИА-Мелітополь». Росіяни затримали 20 серпня 2023 року. Спочатку утримували в мелітопольському будівельному магазині, який росіяни перетворили на імпровізовану в'язницю. Її звинувачують у «тероризмі». Утримується в ув'язненні в Ростові РФ.
  26. Рустем Османов — кримськотатарський громадянський журналіст і активіст, затримали в Криму 5 березня 2024 року під час хвилі масових обшуків у будинках кримських татар. Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував Османова за звинуваченням у причетності до терористичної організації, далі продовжив строк утримання в СІЗО до 4 листопада 2024 року.
  27. Азіз Азізов — кримськотатарський громадянський журналіст і кореспондент «Кримської солідарності». Затриманий 5 березня 2024 року в Бахчисараї та арештований до 4 травня. Далі суд продовжив термін тримання в СІЗО до 4 листопада 2024 року. Обвинувачують в участі в терористичній діяльності​. 
  28. Владислав Гершон — автор телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна», який публікував місцеві новини під час окупації. Росіяни викрали 20 серпня 2023 року. ФСБ звинувачувала в тому, що «мав намір узяти участь у диверсійно-терористичних операціях» у Запорізькій області разом з агентами української військової розвідки. 
  29. Євген Ільченко — адміністратор телеграм-каналу @Mitopol. Росіяни затримали влітку 2022 року, його можуть утримувати в Таганрозі в суворих умовах.

У полоні також перебувають журналісти-військові:

  1. Максим Буткевич — правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини Zmina та ГО «Громадське радіо», військовослужбовець. Потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області в червні 2022 року. Засуджений псевдосудом ОРДЛО у 2023 році до 13 років ув’язнення за нібито «жорстоке поводження з цивільним населенням та застосування в збройному конфлікті заборонених методів» (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 
  2. Олександр Гуділін — маріупольський журналіст, військовий, потрапив у російський полон на початку квітня 2022 року. 
  3. Василь Філімон — телеоператор Миколаївської філії Суспільного мовлення, військовий, 15 травня 2022 року потрапив у полон до військових окупаційних сил РФ під час виконання бойового завдання на Донеччині. 

З російського полону вдалося повернути журналіста, політика Нарімана Джеляла

Напередодні також стало відомо про смерть української журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні. Згідно з листом міністерства оборони Росії, отриманим її родиною 10 жовтня, Вікторія померла 19 вересня. Журналістка була в списках на обмін.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки в російському ув'язненні кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Ілюстрація: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду