Юрчишин звернувся до правоохоронців через заяву «УП» про тиск з боку Офісу президента

Юрчишин звернувся до правоохоронців через заяву «УП» про тиск з боку Офісу президента

10 Жовтня 2024
597
10 Жовтня 2024
14:26

Юрчишин звернувся до правоохоронців через заяву «УП» про тиск з боку Офісу президента

597
Голова комітету свободи слова просить Офіс генпрокурора та Нацполіцію перевірити викладені у заяві «УП» факти та при потребі притягнути винних до відповідальності.
Юрчишин звернувся до правоохоронців через заяву «УП» про тиск з боку Офісу президента
Юрчишин звернувся до правоохоронців через заяву «УП» про тиск з боку Офісу президента

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин скерував депутатське звернення до Офісу генерального прокурора та Національної поліції через заяву «Української правди» про системний тиск з боку Офісу президента. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Юрчишин просить правоохоронні органи перевірити викладені у заяві редакції «УП» факти та обставини, а в разі виявлення ознак порушення законодавства вжити відповідних заходів для притягнення винних осіб до відповідальності.

Нагадаємо, напередодні, 9 жовтня, видання «УП» оприлюднило заяву, де йдеться про тривалий та системний тиск, який Офіс президента здійснює на редакцію та окремих журналістів «Української правди», та перелічені дії, в яких редакція вбачає загрозу для своєї сталої роботи:

  • блокування спікерів від влади щодо спілкування з журналістами «Української правди» та участі в заходах;
  • тиск на бізнес з метою зупинити рекламну співпрацю з «Українською правдою»;
  • відверто емоційне спілкування президента Володимира Зеленського з журналістом «Української правди» Романом Кравцем.

Ці та інші непублічні сигнали свідчать про спроби вплинути на редакційну політику видання, стверджується у зверненні. 

«Ми офіційно заявляємо, що кожна спроба конкретних чиновників із керівництва Офісу президента вплинути на журналістів “Української правди” буде висвітлена публічно та матиме наслідки на міжнародному рівні. Кожна така спроба лише зміцнює нашу мотивацію викривати корупцію та неефективне управління у вищих ешелонах влади», — наголошують в «УП» та закликають «всіх, хто цінує свободу слова і незалежність української журналістики», приєднатися до медіа.

«Для нас важлива солідарність колег. В будь-якій формі. Також нам відомо, що з такими проявами тиску зустрічалися й інші видання», — сказала головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва в коментарі «Детектору медіа».

Виконавчий директор «Української правди» Андрій Боборикін розповів у коментарі «Детектору медіа», що про тиск на рекламодавців видання команда дізналася кілька місяців тому від представників рекламних компаній.

«Ми пов’язуємо цей тиск з перешкоджанням сталій роботі редакції та численними спробами вплинути на журналістів “Української правди”. Істинні мотиви таких дій відомі виключно тим представникам Офісу президента, які свідомо ініціюють ці процеси», — сказав Андрій Боборикін.

Сьогодні, 10 жовтня, «Українська правда» оприлюднила матеріал, у якому стверджується, що представником Офісу президента, який забороняє чиновникам спілкуватися з «УП» та викреслює редакцію зі списків запрошених на зустріч з президентом, є радник президента Дмитро Литвин.

Українські журналісти та медійні організації, які є учасниками Медіаруху, висловили рішучий протест проти все більш системних спроб тиску на незалежні медіа з боку представників державної влади. Вони закликали президента негайно припинити тиск на медіа з боку держслужбовців, гарантувати  прозорість і відкритість держорганів і надавати медіа безперешкодний доступ до інформації.

Фото: пресслужба ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
597
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду