«Книжкова країна» зібрала понад 73 000 гостей

«Книжкова країна» зібрала понад 73 000 гостей

1 Жовтня 2024
128

«Книжкова країна» зібрала понад 73 000 гостей

128
26-29 вересня на ВДНГ вдруге пройшов фестиваль «Книжкова країна», що об'єднав видавців, авторів, культурних діячів, зіркових гостей і тисячі читачів.
«Книжкова країна» зібрала понад 73 000 гостей
«Книжкова країна» зібрала понад 73 000 гостей

Другий фестиваль запам'ятався великою кількістю різноманітних активностей та інтерактивів. На фестивалі, зокрема, встановили національний рекорд з одночасного читання (114 гостей вголос прочитали вірші Василя Стуса), обрали найпопулярнішу книгу за версією букблогерів («Жовтолика» Ребекки Кван, видавництва «Жорж»), влаштували родинні читання із зірками: Дантесом, Андрієм Бєдняковим, Анною Завальською та іншими.

А також провели окремі програми про військову творчість, поєднання кіно та літератури, жанри фентезі та горору, феміністичні книги; дізналися нове на майстеркласах і, звичайно, зустрілися всі разом на ярмарку, що зібрав 120 учасників: видавництва, книгарні та індивідуальних авторів.

Загалом на «Книжковій країні» відбулося понад 350 івентів. Найпопулярнішими стали презентація книги Ростислава Семківа «Як читати українських класиків», автограф-сесія письменника Василя Шкляра, що тривала більш ніж 3 години, а також музично-поетичний вечір «Метаромантика».   

«З самого початку ми з моєю дружиною Діаною, якій належить ідея фестивалю, планували зробити його регулярним заходом, — зазначає засновник «Книжкової країни» Євген Мушкін. — І ми неймовірно раді, що ця мрія втілюється в життя. Цього разу ми побачили багато знайомих облич: це означає, що фестиваль стає місцем для зустрічі однодумців. Та водночас пишаємося, що змогли залучити й нову аудиторію. І відгуки показують, що всі гості стали щасливіше після відвідування „Книжкової“. А більше за все тішать діти, що читають книжки, сидячи навколо фонтану в наших пуфах. Можна впевнено сказати, що ми на правильному шляху».

Загалом друга «Книжкова країна» зібрала 73 000 гостей. Фестиваль продовжує підтверджувати репутацію заходу для широкої аудиторії: середній вік відвідувачів склав 31 рік, водночас майже кожний четвертий гість фестивалю — школяр чи студент. Для більш ніж половини відвідувачів «Книжкова країна» стала першим подібним фестивалем. А завітали на захід мешканці не тільки Києва та області, але й Миколаївської, Львівської, Хмельницької, Полтавської, Вінницької та інших. 

За попередніми оцінками організаторів на фестивалі придбали 86500 книжок. Дві третини відвідувачів придбали принаймні одну книгу на фестивалі, витративши в середньому близько 800 грн. Водночас понад 60% гостей зазначили, що «Книжкова країна» надихнула їх читати більше, а 99% зазначили, що стали щасливіше завдяки фестивалю та його атмосфері. Найпопулярнішими книгами на фестивалі стали: 

  • Vivat — «Тресс зі Смарагдового моря» (Брендон Сандерсон), «Дрібним шрифтом» (Лорен Ашер);
  • «Лабораторія» — «За перекопом ж земля» (Анастасія Левкова), «Там, де заходить сонце» (Олена Пшенична), «Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці» (Марічка Паплаускайте);
  • Видавництво «Ранок» — «Алекс Нептун. Викрадач дракона» (Девід Овен), «Кіт-детектив Альф» (Юліта Ран), «Пес Патрон і великий Т» (Юліта Ран, Катя Підлісна);
  • Nasha Idea — «Добраніч, Пунпуне» (Ініо Асано), «Літо, коли помер Хікару» (Мокумокурен), «Життя однієї киці» (Конамі Каната); 
  • «Жорж» — «Нефритове місто» (Фонда Лі);
  • «Ще одну сторінку» — «Діва, матір і третя» (Юлія Нагорнюк);
  • РМ — «Шість багряних журавлів» (Елізабет Лім);
  • ARTBOOKS — «Сім чоловіків Евелін Г’юґо» (Тейлор Дженкінс Рід), «Пачінко» (Мін Джін Лі), «Освічена» (Тара Вестовер);
  • Readberry — «Діти вогненного часу» (Катерина Пекур);
  • «Книголав» — «Сусідська угода» (Ешлі Елісон);
  • КМ-Букс — «Маленьке життя» (Ганья Янаґігара);
  • Видавництво «Видавництво» — «Анна, яку я кохала» (Павла Вільна);
  • КСД — «Зіпсований» (Пенелопа Дуглас);
  • Видавництво «Так» — «Попіл лине до неба» (Нін Ґорман, Матьє Ґібе).

«Цього року ми додали до „Книжкової країни“, з одного боку, ще більше інтерактивів — рекорди, премії, зустрічі — а з іншого, поглибили профільні, жанрові напрямки. І цей підхід спрацював: рівень відвідуваності, а також відгуки учасників — видавництв, авторів, спікерів — показують нам, що у такого формату є велике майбутнє. Вже з новим досвідом та побажаннями учасників будемо покращуватися далі: змінимо зонування напрямків, підвищимо якість послуг й, звичайно, вдосконалюватимемо наповнення», — зазначає керівниця «Книжкової країни» Людмила Фіть. 

У межах фестивалю відбулася низка благодійних подій, а представлено було шість фондів та організацій: «Лелека-Україна», «Культурний десант», «Гуркіт», «Рій», «Центр рекрутингу сил ТРО» та «Фронт допомоги». Зокрема, «Лелека-Україна» зібрав 335 000 грн, за які придбає обладнання для фронтових медиків, благодійні ігри з письменниками — понад 67 000 грн, а «Культурний десант» — 344 книги у межах ініціативи «Книга на фронт». 

На «Книжковій країні» було місце анонсам. Так книгарня-кав’ярня book.ua оголосила про відкриття власного закладу на ВДНГ — це буде третя та найбільша локація мережі. Простір на 400 м² разом із затишним двориком з виглядом на фруктовий сад вміщатиме тисячі книг від українських та іноземних видавництв, великий вибір кави, десертів та смаколиків, а також івент-зону для проведення культурних подій: презентацій книг, лекцій та майстеркласів.

Вже зараз організатори оголошують дати фестивалю на наступний рік: весняна «Книжкова країна» відбудеться з 24 по 27 квітня, а осіння — 25-28 вересня. 

Слідкуйте за наступними анонсами «Книжкової країни» в офіційних Facebook та Instagram фестивалю. 

Фото: Сергій Сівяков, «Книжкова країна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
128
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду