Президента Польщі судитимуть за слова про глядачів фільму Аґнєшки Голланд

Президента Польщі судитимуть за слова про глядачів фільму Аґнєшки Голланд

30 Вересня 2024
528
30 Вересня 2024
14:35

Президента Польщі судитимуть за слова про глядачів фільму Аґнєшки Голланд

528
Анджей Дуда сказав, що не дивується словам польських прикордонників щодо глядачів фільму: «в кінотеатрі сидять тільки свині».
Президента Польщі судитимуть за слова про глядачів фільму Аґнєшки Голланд
Президента Польщі судитимуть за слова про глядачів фільму Аґнєшки Голланд

Президент Польщі Анджей Дуда постане перед судом через його висловлювання про глядачів фільму Аґнєшки Голланд «Зелений кордон». Про це повідомляє TVN24.

На президента в суд подала громадська організація Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки (OMZRiK). Вона звинуватила Дуду в «образі громадян власної держави».

Йдеться про слова Дуди у програмі «Гість новин» на каналі TVP Info ще 20 вересня 2023 року. Тоді Дуда сказав, що не дивується, що польські прикордонники вжили вираз «в кінотеатрі сидять тільки свині» про людей, які переглянули фільм Аґнєшки Голланд «Зелений кордон».

«Мене засмучує той факт, що знімається такий фільм, який — як я чув, бо не бачив фільму — сильно очорнює польських офіцерів. Я навіть читав думку, що вони виглядають ледь не садистами… Той факт, що пані Голланд показує польських офіцерів, які виконують завдання для польського суспільства, для безпеки всіх нас, показує їх таким чином — мене не дивує, що офіцери Прикордонної служби, які бачили фільм, використовували гасло, знайоме нам з часів нацистської окупації, коли в наших кінотеатрах показували нацистські пропагандистські фільми: "У кінотеатрі сидять тільки свині"», — сказав Дуда в ефірі.

Вже згодом польський президент пояснив, що ці слова були не його власною заявою, а цитатою.

«Я чітко і ясно сказав, що я цитую. Я сказав, що цитую заяву представників Прикордонної служби, які подивилися фільм і зробили про нього заяви в медіа», — сказав Дуда.

Справу розгляне Окружний суд Варшави через рік — 24 жовтня 2025 року. Судове засідання відбудеться у дистанційному форматі, і всі охочі зможуть долучитися до нього онлайн.

Як розповів польському виданню Fakt юрист Пйотр Мілік, президенту Польщі за цією справою можуть присудити компенсацію чи відшкодування збитків, якщо суд встановить порушення особистих прав, зафіксованих у Цивільному кодексі. Також суд може зобов’язати президента опублікувати вибачення у медіа.

Фільм «Зелений кордон» розповідає про міграційну кризу на білорусько-польському кордоні влітку 2021 року, коли мігранти з країн Азії та Африки намагались дістатись до Європейського Союзу. Режисерка показала, як білоруська пропаганда заманює мігрантів до кордону для нібито легкого переходу в ЄС. Прем'єра фільму відбулась у вересні 2023 року на Венеційському кінофестивалі, де його відзначили Спеціальним призом журі.

Фото: Анджей Дуда / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
528
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лев
1 год. тому
Я б зауважив той факт, що на пані Агнешку Голланд чинився шалений тиск до зміни влади. TVP було як інструмент пропаганди, який використовувало "ПіС", зокрема, головні випуски колишніх "Wiadomości" (зараз – "19:30") мали насичені дози ненависті проти пані Агнешки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду