«Всетурбота»: відбулася презентація фільму про маломобільних людей і їхніх доглядальників

«Всетурбота»: відбулася презентація фільму про маломобільних людей і їхніх доглядальників

24 Вересня 2024
426
24 Вересня 2024
11:00

«Всетурбота»: відбулася презентація фільму про маломобільних людей і їхніх доглядальників

426
Документальна стрічка розповідає про людей, які стали маломобільними, з якими викликами вони стикаються та як долають труднощі.
«Всетурбота»: відбулася презентація фільму про маломобільних людей і їхніх доглядальників
«Всетурбота»: відбулася презентація фільму про маломобільних людей і їхніх доглядальників

20 вересня в столичному готелі «Дніпро» відбувся прем’єрний показ документального фільму «Всетурбота. Фільм про людей, прикутих до своїх домівок». Стрічка виготовлена в межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

«Ми хочемо зробити Україну більш людяною, зокрема до людей, які найбільше потребують допомоги — це люди маломобільні, які не можуть вийти з дому для того, щоб отримати медичні та соціальні послуги», — розповіла на початку презентації координаторка ініціативи «Всетурбота — медико-соціальні послуги “Догляд удома”» Анна Карашівська.

 Анна Карашівська

Координатор проєкту «Діємо для здоров’я» Владислав Збанацький пояснив, що фільм розповідає не лише про маломобільних людей, а й про тих, хто за ними доглядає.

«Фільм не лише про людей, прикутих до своїх домівок, він і про тих, хто намагається зробити життя маломобільних людей менш самотнім, показати їм, що вони є серед нас, показати їх іншим і зробити їх видимими. Видимими як для медичної системи, для соціальної системи, а також для громади. Щоб ці люди відчували себе частиною країни», — сказав Владислав Збанацький.

 Владислав Збанацький

Документальний фільм розповідає історії чотирьох родин, кожна з яких доглядає за маломобільними людьми старшого віку. Іван має діагноз розсіяний склероз, його доглядає мама. Олексій доглядає за своєю дружиною Людмилою, з якою разом живе вже 50 років. Вона захворіла і стала маломобільною. Наталя, впавши, зламала шийку стегна, але попри це не втрачає надії, пристала на пропозицію сусідки й готує смаколики для підтримки військових. Ще одна героїня, полтавка Наталя разом із чоловіком Сергієм підтримують один одного, долаючи виклики долі.

 Кадр з фільму. Герої стрічки — Наталя та Сергій

 Під час перегляду фільму

Над створенням фільму «Всетурбота» працювала команда агенції One Health у співпраці з «Tabor продакшн».

Продюсерка фільму Тетяна Підгайна розповіла, що найважче було під час зйомок не надто пропускати історії героїв крізь себе.

 Тетяна Підгайна

«Коли ти приходиш зі знімальною групою — це не завжди комфортно для людей, і від того трохи важко було. А найсильніша емоція виникла, коли ми були у пані Наталі з Полтави. Дуже незвично, що попри всі проблеми та виклики, вони позитивні, з чоловіком підтримують один одного, жартують і наскільки легко сприймають життя», — розповіла Тетяна Підгайна.

  Оксана Мироненко

Сценаристка та журналістка фільму Оксана Мироненко розповіла, що під час спілкування з героями у неї був острах — не нашкодити, не розгойдати емоційно, не дати марних надій. «Мені здавалося, що я можу десь не витримати, десь дати слабину. Але завдяки команді та підтримці проєкту — вони нас консультували, як правильно спілкуватися з цими людьми — особливих складнощів не було. Зараз, коли пригадую цих людей, те, як вони долають свої труднощі, то й мені це допомагає долати якість свої емоційні проблеми та складнощі», — прокоментувала Оксана Мироненко.

Фільм, окрім опису складнощів людей, які часто стають «невидимими» для суспільства, бо їм важко вийти з дому, розкриває також, наскільки важливо підтримувати й самих доглядальників.

 Наталя Ольберт-Сінько

«При роботі над фільмом ми ставили перед собою задачу показати різних людей. Є самотні, є ті, що потребують догляду, а є й доглядальники, які потребують допомоги. Як, наприклад, історія, де мама доглядає за дорослим сином. Ми намагалися знайти різні історії. Це люди й молодшого, і старшого віку, є переселенці. Цим фільмом ми намагалися показати, що є такі люди, у них є своє життя, свої історії. Вони потребують нашої допомоги й ми маємо щось із цим робити», — розповіла директорка агенції One Health Наталя Ольберт-Сінько.

Вона повідомила, що ініціатива «Всетурбота» впроваджується One Healthу в межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоровʼя» з травня 2023 року в чотирьох областях — Рівненській, Львівській, Полтавській і Дніпропетровській. Спеціалізовані мобільні команди, до складу яких входять медсестра, соціальний працівник і водій, відвідують своїх підопічних щодня та надають допомогу вдома, забезпечуючи базовий медичний догляд і соціальну підтримку. З моменту заснування проєкту допомогу отримали вже понад 11 тисяч клієнтів «Всетурботи».

 Кадр з фільму «Всетурбота»

У документальному фільмі «Всетурбота» через особисті історії героїв автори фільму показують, як щоденні труднощі, ізоляція та фізичний біль переплітаються з силою духу, оптимізмом і взаємною підтримкою.

«Фільм — це адвокаційний інструмент. Після року роботи в громадах ми зрозуміли, що історії людей мають бути почутими. Одна з наших великих цілей — зробити видимими цих людей, їхніх доглядальників. А тоді вже можна щось змінювати. Фільм — один з інструментів, які ми будемо використовувати максимально ефективно для того, щоб на рівні громади, області та держави змінювати ставлення до догляду людей, які цього потребують, удома. Ми віримо, що сила мистецтва допоможе нам змінити ситуацію», — розповіла Наталя Ольберт-Сінько.

Обговорення після перегляду стрічки

Прем’єрний показ фільму став майданчиком для рефлексії та обговорення потреби розвивати підтримку маломобільних людей і їхніх доглядальників на національному рівні.

Фото: Ігор Васильєв, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду