На Варшавському кінофестивалі відбудеться світова прем'єра українського документального фільму «Сімейний альбом»

На Варшавському кінофестивалі відбудеться світова прем'єра українського документального фільму «Сімейний альбом»

17 Вересня 2024
465
17 Вересня 2024
17:37

На Варшавському кінофестивалі відбудеться світова прем'єра українського документального фільму «Сімейний альбом»

465
Стрічка висвітлює історичні паралелі між геноцидними практиками Росії щодо українців під час Голодомору 1932 – 1933 років та під час повномасштабного вторгнення через особисту історію австрійського інженера Александра Вінербергера та його праонуки, британської фотохудожниці Самари Пірс.
На Варшавському кінофестивалі відбудеться світова прем'єра українського документального фільму «Сімейний альбом»
На Варшавському кінофестивалі відбудеться світова прем'єра українського документального фільму «Сімейний альбом»

13 жовтня у межах 40-го Варшавського міжнародного кінофестивалю відбудеться світова прем'єра документального фільму «Сімейний альбом» режисерки Марини Ткачук про історичні паралелі між Голодомором та сучасною війною Росії проти України. Стрічка візьме участь у конкурсній програмі фестивалю класу «А» в секції документальних фільмів. Про це повідомила пресслужба державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Стрічка висвітлює історичні паралелі через особисту історію австрійського інженера Александра Вінербергера та його праонуки, британської фотохудожниці Самари Пірс.

У 1933 році Александру Вінербергеру вдалося таємно сфотографувати жертв Голодомору в Харкові і передати ці фотодокази геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу, за кордон.  Вже у 2023 році його праонука Самара Пірс відвідала містечка та села Харківської області, які зазнали російської окупації, щоб зафіксувати на камеру злочини росіян, скоєні у ХХІ столітті. 

«Через родинну історію Самари Пірс та її прадіда наш фільм показує вбивчу схожість між подіями Голодомору та сьогоднішньої війни — той само регіон, ті ж самі методи вчинення геноциду, та ж само мета — нищення українців, і джерело зла незмінне — Росія. У центрі нашої уваги — дві людини з фотоапаратом як символ правди й прагнення справедливості і їхня небайдужість та бажання розповісти світу про геноцид в Україні, які зрештою здатні порвати коло брехні», — зазначив продюсер стрічки Андрій Корнієнко.

У 2023 році фільм «Сімейний альбом» став одним з переможців мистецького конкурсу МПІУ на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики. Виробництвом займалась компанія «Гуд Монінг Дістрібьюшн».

Режисерка — Марина Ткачук, продюсер — Андрій Корнієнко, виконавча продюсерка — Злата Єфіменко, оператор-постановник — В’ячеслав Раковський, композитор — Хоссейн Мірзаголі, режисер монтажу — Олексій Тараненко, звукорежисер — Андрій Обод, історичний консультант — Яна Гринько.

Фільм створено у співпраці з Національним музеєм Голодомору-геноциду та Українським культурним фондом. За підтримки УКФ стрічку переклали та озвучили англійською, польською, німецькою, французькою та іспанською.

У 2024 році заплановані покази та обговорення фільму «Сімейний альбом» на локальних заходах і фестивалях у Празі, Кракові, Вроцлаві, а також кінотеатральна і телевізійна прем’єра в Україні.

Нагадаємо, минулого року повнометражний художній фільм українського режисера Дениса Тарасова «БожеВільні» про каральну психіатрію в СРСР здобув приз глядацьких симпатій на цьогорічному Варшавському міжнародному кінофестивалі.

Варшавський міжнародний кінофестиваль заснований у 1985 році. З 2009 року рішенням Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) Варшавський кінофестиваль долучено до групи найважливіших світових кінофестивалів, таких, як фестивалі у Каннах, Венеції, Локарно, Сан-Себастьяні, Берліні чи Карлових Варах. Фестиваль представляє найкращі фільми світового, європейського та польського кінематографу.

Фото: Варшавський міжнародний кінофестиваль

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
465
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду