Одеська ОВА звинуватила розслідувачів Nikcenter у «паперовому тероризмі»

Одеська ОВА звинуватила розслідувачів Nikcenter у «паперовому тероризмі»

17 Вересня 2024
321
17 Вересня 2024
12:46

Одеська ОВА звинуватила розслідувачів Nikcenter у «паперовому тероризмі»

321
В ОВА послалися на слова омбудсмана Дмитра Лубінця, що українці нібито навмисне направляють велику кількість запитів до держорганів з метою перевантаження бюджету та залучення до «некорисної роботи».
Одеська ОВА звинуватила розслідувачів Nikcenter у «паперовому тероризмі»
Одеська ОВА звинуватила розслідувачів Nikcenter у «паперовому тероризмі»

Одеська обласна військова адміністрація відмовила Миколаївському центру журналістських розслідувань Nikcenter у відповіді на інформаційний запит через так званий «паперовий тероризм». Про це «Детектору медіа» повідомив головний редактор Nikcenter Олег Оганов.

У серпні Nikcenter звернувся до Одеської ОВА із запитом, у якому просив надати повні ПІБ осіб не з числа військовослужбовців, а також дату подання, підстави та заслуги, за які їх представили до державних нагород. 10 вересня ОВА надіслала листа, у якому надала неповну відповідь на журналістський запит, де замість повного імені були лише ініціали. Крім того, у відповіді були відсутні підстави для подання на державні нагороди.

Після цього розслідувачі надіслали повторний запит з проханням доповнити інформацію іменами нагороджених, на що 16 вересня отримали відповідь:

«Ваше особисте бажання повторно отримати повністю імена та по батькові, поданих до представлення до нагородження представників Одещини, які наближають перемогу над російським агресором нібито для аналізу подальшої інформації, не відповідає умовам воєнного часу, коли йде жорстока війна проти України. Вважаємо, що відповідь на Ваш інформаційний запит була достатньою із зазначенням прізвищ та дати внесення подання відповідно до поставлених у запиті Вами питань […]

Така позиція як Ваша, може бути небезпечною для тих людей про яких Ви запитуєте повні анкетні дані. Чинне законодавство України регулює подання інформації і зобов’язує захищати права людини та громадянина».

Окрім того, у відповіді на повторний запит Nikcenter в Одеській ОВА додали слова Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця про те, що українці зловживають інформаційним правом:

«Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про так званий "паперовий тероризм" — коли українці навмисне направляють велику кількість запитів на інформацію до держорганів з метою їх перевантаження. Так, Офіс уповноваженого Верховної Ради з права людини здійснив анкетування держорганів та органів місцевого самоврядування щодо зловживання правом на інформацію та звернення. Результати анкетування викладені в аналітичному звіті.

"Зловживання правом на інформацією та звернення спричиняє навантаження на бюджет і вимагає залученню держслужбовців до некорисної роботи", — зазначив Лубінець Д.».

Редакція Nikcenter звернулася до юриста «Платформи прав людини» Євгена Воробйова, який зазначив, що прізвище, ім’я та по батькові особи самі по собі не дозволяють ідентифікувати особу. Це можна зробити лише по сукупності з іншими відомостями про неї, як наприклад, ідентифікаційний номер, серія та номер паспорта, адреса і місце народження.

«У відповіді Одеської ОВА є купа посилань на воєнний стан, на агресію Росії, але це просто маніпуляція, щоб щось приховати або не робити свою роботу» каже головред Nikcenter Олег Оганов.

Напередодні аналогічні запити Nikcenter подав до Миколаївської та Херсонської обласних військових адміністрацій. Обидві адміністрації у встановлений термін надали відповіді на інформаційні запити в повному обсязі.

«Наша журналістка у відповіді Миколаївської ОВА знайшла серед нагороджених багато фігурантів корупційних скандалів, зокрема наших журналістських розслідуваннях. Там було чимало людей з оточення голови адміністрації — заступники, радники. Тобто ми в цьому побачили, що в ОВА серед людей, які дійсно заслужили відзнаки, просто нагородити "своїх", тому ця інформація має суспільний інтерес»,  сказав головний редактор Nikcenter.

Nikcenter за правової підтримки «Платформи прав людини» звернувся до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця та представниці омбудсмана в Одеській області Марії Попової зі скаргою на дії Одеської ОВА.

Раніше Олег Оганов повідомляв про відмови журналістам у доступі до роботи на фронті. На його думку, військовому командуванню варто частіше обґрунтовувати свої відмови, а не просто прикриватися воєнним станом.

Нагадаємо, у серпні Верховна Рада проголосувала за законопроєкт щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
321
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду