Російські пропагандисти поширили фейк про нібито намір України вдарити по дитячому садку чи лікарні

Російські пропагандисти поширили фейк про нібито намір України вдарити по дитячому садку чи лікарні

16 Вересня 2024
926
16 Вересня 2024
14:13

Російські пропагандисти поширили фейк про нібито намір України вдарити по дитячому садку чи лікарні

926
Центр протидії дезінформації зазначив, що подібні заяви можуть свідчити про підготовку ворогом чергових ударів по цивільних об'єктах.
Російські пропагандисти поширили фейк про нібито намір України вдарити по дитячому садку чи лікарні
Російські пропагандисти поширили фейк про нібито намір України вдарити по дитячому садку чи лікарні

Російські пропагандистські ресурси поширюють заяву служби зовнішньої розвідки країни про те, що Україна «з подачі» США нібито готує «інсценування російського ракетного удару по дитячому закладу, дитячому садку чи лікарні на підконтрольній Києву території». Центр протидії дезінформації зазначив, що подібні вкиди ворога не мають  нічого спільного з реальністю та можуть свідчити про підготовку чергових ударів по цивільних об'єктах.

Пропагандисти пишуть, що Україна нібито хоче таким чином «підвищити бойовий дух серед бійців ЗСУ», «обґрунтувати зняття країнами Заходу обмежень на використання далекобійних ракет вглиб території Росії», а також «залучити підтримку країн Глобального Півдня».

«Ворог намагається посіяти паніку серед українців, внести розкол та недовіру в наше суспільство і виправдатися за власні злочини. Варто пам’ятати, в усіх воєнних злочинах російської армії, зокрема і в ракетних ударах по дитячих закладах, Росія намагається звинуватити Україну», — наголосили в ЦПД.

Зокрема, фахівці нагадали, що російська пропаганда попри численні докази називає «провокацією та інсценуванням» масові вбивства цивільних у Бучі та інших українських містах, що були під окупацією, а ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит» — «влучанням протиракети київської ППО».

Нагадаємо, нещодавно прокремлівські телеграм-канали поширили фейковий відеоролик, на якому нібито військові ЗСУ знущаються з полонених російських солдатів у Курській області. Центр протидії дезінформації з’ясував, що низка російських «воєнкорів» отримали пропозицію його опублікувати від анонімних користувачів в особистих повідомленнях, проте через очевидний постановний характер відео навіть найвідданіші пропагандисти відмовилися розміщувати цей фейк і висміяли його.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
926
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дивна інфополітика
8 год. тому
І який висновок з цого. Не ходити в дитячі садочки? До чого ця увага саме на ці брєдні роспропаганди? Самозалякування? Хто лишився в Україні і поки не знищено можливості росіян-орків убивати небезпека присутня і для солдат цивільних і для будинків і для садочків. Тож дивне переказування слів роспропаганdонів. Так само дивно як навипередки в Україні відмовляються від "стрілка в гольф клубі". Мрійника, але щиро за Україну, щось намагався з 2022 але не оцінював своїх сил. Схоже після оголошення Венсом плану Трампа про "закінчення війни" багатьом зрозуміло що це здача України і пів Європи Путіну. Крім напевно Зеленського і більшості політиків в Україні. І такі як Раян різко відреагували. Бо Україна насправді центральна зовнішньополітична тема виборів у США як би не хотіли приховати. США або захищають демократію у Світі або як Трамп-Венс здають продають заради вигоди. І це розуміють різні американці. І навіть в Словаччині пенсіонер, який стріляв у Фіцо розуміє що за війна йде хто виграє диктатури чи демократії. Звісно з тцкашниками і без виборів і безвласної думки депутатами - Україна не є демократією. Але коли росія напала Україна була демократією. І зараз українці за демократичний устрій після війни. Натомість якесь "постійне виправдання" в новинах і перебір цитування москалів-брехунів чим заповнюють ефір не говорити про проблеми України і їх вирішення.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду