У Києві відкрили Меморіал геноциду кримських татар (ФОТО)

У Києві відкрили Меморіал геноциду кримських татар (ФОТО)

11 Вересня 2024
608
11 Вересня 2024
15:32

У Києві відкрили Меморіал геноциду кримських татар (ФОТО)

608
Меморіал символізує три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Росією в 1783 році, депортацію кримських татар у 1944 році та окупацію півострова у 2014-му.
У Києві відкрили Меморіал геноциду кримських татар (ФОТО)
У Києві відкрили Меморіал геноциду кримських татар (ФОТО)

У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Про це повідомляє Суспільне.

Меморіал відкрили в межах четвертого саміту міжнародної Кримської платформи. Він розташований у сквері Миру в Києві, де ще до 2016 року стояв пам’ятник чекістам.

Форма меморіалу символізує три трагічні етапи в історії кримськотатарського народу: анексію Криму Російською імперією в 1783 році, депортацію кримських татар у 1944 році та окупацію півострова Росією у 2014-му.

У відкритті меморіалу взяв участь президент Володимир Зеленський.

«Це [меморіал] символ того, що ми не забуваємо й не пробачимо. Тисячі кримських татар були силоміць виселені зі своїх домівок, тисячі загинули десь у цій жахливій довгій дорозі, десь у чужих землях. Вони були вирвані з коренем із рідної землі, але цей корінь проріс у серцях їхніх нащадків, у кожному з нас. Ми стоїмо тут сьогодні, щоб наголосити світу: Крим — це Україна! Крим — це наш дім! Ми маємо йти вперед, доки чужинці не підуть із нашого дому», сказав президент. 

Він додав, що колись такий меморіал неодмінно з’явиться у звільненому Криму. 

Зеленський згадав також тих кримських татар, які й сьогодні, після окупації півострова, опинилися в російських тюрмах: Леніє Умерову, Сервера Мустафаєва, братів Азіза та Асана Ахтемових.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на церемонії відкриття заявив, що три події, які символізує меморіал, мали катастрофічні наслідки для Криму і особливо для його корінного народу.

«По-перше, це окупація Криму в 1783 році. Внаслідок якої відбулося знищення та розграбування всіх культурних цінностей Кримського ханства, спалення бібліотек та архівів, вбивство національної еліти, примус до масової еміграції кримських татар та заселення його росіянами. За кілька років такої окупації корінний народ Криму став на своїй батьківщині національною меншиною», — повідомив він.

Джемілєв нагадав, що протягом двох років після тотальної депортації і геноциду кримських татар 1944 року, яку росіяни також називали «спецоперацією НКВС», загинули щонайменше 45% усіх кримських татар.

«У Криму були знищені всі залишки культурної спадщини кримськотатарського народу, перейменовані всі географічні назви, знищено все, що нагадувало про кримських татар. Цілком очевидно, що ставилось за мету повністю знищити цей народ та стерти про нього пам'ять», — сказав Джемілєв.

Він також додав, що політика Росії не змінилась і після окупації Криму 2014 року. «І знову репресії, викрадення та вбивства людей, тисячі обшуків, арештів, тортури у в'язницях, примус людей воювати проти своєї ж країни, витіснення корінного народу зі своєї батьківщини і знову масове заселення Криму громадянами Росії. Тобто в тій країні, яка зараз називається Російська Федерація, змінюються керівники, система управління, але її мерзенна сутність залишається по сей день», — сказав Джемілєв.

Камінь під майбутній Меморіал пам’яті жертв геноциду кримських татар у сквері Миру в Києві заклали 18 травня, на 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу. Як пише Суспільне, його ініціював президент Володимир Зеленський.

Відзначимо, 12 липня 2024 року Сейм Польщі визнав геноцидом депортацію кримськотатарського народу із Криму радянською владою в 1944 році.

Читайте також:

Фото: пресслужба Офісу президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
608
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду