«Якби Трамп був президентом, Путін би сидів у Києві». Під час перших дебатів Гарріс заявила про підтримку України

«Якби Трамп був президентом, Путін би сидів у Києві». Під час перших дебатів Гарріс заявила про підтримку України

11 Вересня 2024
1009
11 Вересня 2024
08:59

«Якби Трамп був президентом, Путін би сидів у Києві». Під час перших дебатів Гарріс заявила про підтримку України

1009
Дебати відбувалися в Національному конституційному центрі у Філадельфії. Під час розмови обом кандидатам було дозволено мати з собою лише блокнот, ручку та пляшку води.
«Якби Трамп був президентом, Путін би сидів у Києві». Під час перших дебатів Гарріс заявила про підтримку України
«Якби Трамп був президентом, Путін би сидів у Києві». Під час перших дебатів Гарріс заявила про підтримку України

Кандидати у президенти США Камала Гарріс та Дональд Трамп провели свої перші дебати. Під час них лідер республіканців озвучив низку популістських гасел, натомість кандидатка від демократів намагалася відповідати більш конструктивно.

Про це йдеться в текстовій трансляції CNN.

Дебати відбувалися в Національному конституційному центрі у Філадельфії. Під час розмови обом кандидатам було дозволено мати з собою лише блокнот, ручку та пляшку води. 

Мікрофони під час відповідей політиків були вимкнені. Кожен із кандидатів мав по 2 хвилини на відповіді на запитання.

Щодо війни в Україні Дональд Трамп стверджував, що він зможе «врегулювати» її протягом доби, якщо його знову оберуть на посаду президента. На запитання модератора, як би він закінчив війну і чи хоче, щоб Україна перемогла, Трамп відповів: «Я хочу, щоб війна зупинилася ... гинуть мільйони людей».

«Європа не платить, ми платимо. У Байдена просто немає сміливості вимагати гроші у Європи. 250 мільярдів, потім 280 мільярдів», — сказав він.

Трамп продовжив, що знає добре і Путіна, і Зеленського, а також має добрі відносини з обома. Водночас він каже, що вони не поважають чинного лідера США Джо Байдена.

Гарріс заявила, що Трамп просто здасть Україну за 24 години після того, як стане президентом: «Якби Трамп був президентом, Путін би сидів у Києві й думав би, як далі захоплювати Європу. Ви думаєте, що можете домовитися з диктатором, але він з'їсть вас на обід».

Крім того, Гарріс наголосила на російсько-українських перемовинах і висловила підтримку Україні.

Щодо зовнішньої політики, то віцепрезидентка Камала Гарріс заявила, що «світові лідери сміються з Дональда Трампа».

Відповідаючи на це, Трамп похвалив премʼєр-міністра Угорщини, назвавши Віктора Орбана «одним з найшановніших людей» і «жорсткою людиною». Трамп стверджував, що Орбан сказав: «Ти, Трамп — президент, якого вони боялися», нібито маючи на увазі Китай і Росію.

Щодо війни Ізраїлю та ХАМАС, Гарріс продовжувала апелювати до тяжкого становища людей в ​​Газі та необхідності звільнити ізраїльських заручників і забезпечити угоду про припинення вогню.

Трамп заявив, що «вона ненавидить Ізраїль» і також ненавидить «арабів», а ще дорікнув Гарріс за те, що вона нібито зневажливо поставилася до прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу під час нещодавнього візиту на Капітолійський пагорб.

Щодо економіки, то Гарріс наголосила на своєму плані щодо «економіки можливостей» і рекламувала свої пропозиції щодо підвищення доступності житла і розширення податкової пільги для родин з дітьми. Трамп запропонував запровадити мита від 10 до 20% на більшість товарів, що імпортуються до США, крім китайських товарів, які отримають 60% мита. А ще — знизити корпоративний податок.

Дональд Трамп наголосив, що в нього є «концепція плану» заміни Закону про доступне лікування (ACA), на що Камала Гарріс відповіла, що Трамп десятки разів намагався позбутися ACA, і натомість прорекламувала роботу Адміністрації президента США Джо Байдена, спрямовану на зниження вартості ліків, що відпускаються за рецептом, і регуляцію вартості інсуліну.

Вона сказала, що зміцнить ACA, якщо її оберуть президентом.

Колишній президент Дональд Трамп захищав своє рішення підтримати заборону абортів після шести тижнів вагітності й сказав, що «демократи радикальні» у своїй політиці щодо абортів, хоча він вважає, що аборти повинні бути питанням штатів.

Гарріс розкритикувала те, що вона назвала «забороною Трампа на аборти», і заявила, що колишній президент «не повинен вказувати жінці, що робити зі своїм тілом».

Як пише CNN, низка американських експертів після завершення дебатів зробили висновок, що Гарріс усе ж виграла в них.

Трамп постійно займав захисну позицію, апелював до тематики мігрантів та звинувачень у всіх проблемах демократів, натомість Гарріс відповідала більш спокійно, зважено та конструктивно.

Дебати, які мали б тривати 90 хвилин, трохи затягнулись. Зокрема, через тривалі відповіді Трампа. За підрахунками телеканалу CNN, колишній президент в цілому говорив майже 43 хвилини, тоді як його опонентка — 37,36 хвилин.

Нагадаємо, кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп і його конкурентка від Демократичної партії Камала Гарріс домовилися про дебати 10 вересня на телеканалі ABC.

Нещодавно кампанії обох кандидатів посперечалися через попередньо узгоджені дебати, коли команда віцепрезидентки прагнула повернутися до режиму постійно «ввімкнених мікрофонів», а Трамп погрожував повністю відмовитися від дебатів, припустивши, що телеканал ABC упереджений.

Раніше Трамп заявив, що хоче провести додаткові дебати з Камалою Гарріс 4 і 25 вересня, і вони мають транслюватися на телеканалах Fox та NBC

У передвиборчому штабі Камали Гарріс заявили, що вона візьме участь у двох дебатах зі своїм опонентом Дональдом Трампом. Водночас там виключили більш як один раунд дебатів між кандидатами у віцепрезиденти Джеєм Ді Венсом і Тімом Волзом, що відповідає історичним прецедентам.

Фото головне: Getty Images, фото в тексті: колаж CNN

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Читайте також
12.09.2024 11:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
514
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду