Більшість українців не підтримує повну заборону телеграму, — КМІС

Більшість українців не підтримує повну заборону телеграму, — КМІС

9 Вересня 2024
518
9 Вересня 2024
14:25

Більшість українців не підтримує повну заборону телеграму, — КМІС

518
Лише якщо Telegram відмовиться блокувати канали з російською пропагандою чи ті, які використовують російські військові для зв’язку, повну заборону месенджера підтримали би 60% опитаних.
Більшість українців не підтримує повну заборону телеграму, — КМІС
Більшість українців не підтримує повну заборону телеграму, — КМІС

Більшість опитаних українців (54%) вважає, що не варто повністю забороняти телеграм в Україні, а треба лише запровадити певні обмеження і контроль над мережею, як-от блокування окремих каналів тощо. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 1–6 вересня.

Як пишуть соціологи, лише 9% опитаних одразу стверджують, що телеграм треба повністю заборонити. Натомість 26% вважають, що його не варто жодним чином контролювати.

У разі якщо власники Telegram відмовляються блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію, 60% опитаних підтримали би повну заборону месенджера (не підтримали би 32%).

Соціологи відзначають, що підтримка заборони телеграму помітно вища, якщо власники мережі не заблокують канали, які використовують російські окупанти для зв’язку, і якщо не заблокують канали з поширення наркотиків — 71% та 70% підтримають заборону відповідно.

Переважна більшість опитаних (71%) вважає поширення російської дезінформації та пропаганди в соціальних мережах досить або дуже серйозною загрозою. При чому 33% з них зараховують цю загрозу до однієї з найбільших.

При цьому навіть серед тих, хто вважає загрозу дуже серйозною, лише 15% виступають зараз за повну заборону телеграму в Україні.

Опитування провели 1–6 вересня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Було опитано 1015 дорослих респондентів у всіх регіонах України на підконтрольній території. Формально статистична похибка не перевищує 4,1% для показників, близьких до 50%, 3,5% для показників, близьких до 25%, 2,5% — для показників, близьких до 10%, 1,8% — для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, нещодавно голова Головного управління розвідки Кирило Буданов назвав Telegram загрозою для національної безпеки України

Раніше низка українських експертів та представників  влади неодноразово повідомляли, що Telegram має контакти з російською владою. Зокрема, про це говорив спікер ГУР МО Андрій Юсов. Про небезпечність і ймовірну контрольованість телеграму неодноразово розповідав і журналіст та кіберблогер Назар Токар, який стверджує,  що сервери месенджера розташовані в Росії. Менеджер проєктів ЦЕДЕМ з медіаграмотності та протидії дезінформації Олександр Монастирський також вважає телеграм небезпечним, зокрема через певну незахищеність даних на платформі. Аналітик агенції «Мольфар» Павло Фіалковський зауважує, що є не один випадок, який може підтвердити, що платформа співпрацює з російськими спецслужбами. 

Читайте також:

Фото: Ivan Radic / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
518
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду