Українські онлайн-медіа висвітлювали бойові дії на Курщині активніше за інші, — моніторинг ІМІ

Українські онлайн-медіа висвітлювали бойові дії на Курщині активніше за інші, — моніторинг ІМІ

6 Вересня 2024
329
6 Вересня 2024
14:56

Українські онлайн-медіа висвітлювали бойові дії на Курщині активніше за інші, — моніторинг ІМІ

329
61% матеріалів про війну в медіа припав на висвітлення бойових дій у Курській області, тоді як подій Донецького напрямку стосувалося 24% новин.
Українські онлайн-медіа висвітлювали бойові дії на Курщині активніше за інші, — моніторинг ІМІ
Українські онлайн-медіа висвітлювали бойові дії на Курщині активніше за інші, — моніторинг ІМІ

Захід українських військових до Курської області Росії цілком змінив інформаційний порядок денний в українських онлайн-медіа, залишивши в тіні складний Донецький напрямок. Такими є результати моніторингу 10 національних онлайн-медіа, проведеного Інститутом масової інформації наприкінці серпня.

Як показав моніторинг, 61% матеріалів про війну в медіа припав на висвітлення бойових дій у Курській області, тоді як подій Донецького напрямку стосувалося 24% новин.

По 4,5% інформації припало на Харківський та Південний напрямки. Основним джерелом інформації про них стали пресофіцери бригад, що тримають там оборону.

Ще по 3% інформації припало на Крим та ситуацію на білоруському кордоні, куди почав стягувати свої війська диктатор Лукашенко.

Щодо іншої інформації про війну тут переважали новини про обстріли України (51%), що значно активізувалися наприкінці серпня. 16% інформації стосувалося обстрілів уже Росії, переважно влучання безпілотників по нафтобазі в Ростовській області, про що українські медіа повідомляли з посиланням на російські соцмережі.

В 11% новин, що стосувалися війни, йшлося про збройну та фінансову допомогу держав-партнерів України.

«З огляду на дослідження, стає очевидним, що медіа тяжіють до позитивних новин щодо ситуації на фронті і при наявності сприятливих інформаційних приводів переключають свою увагу саме на такі новини, можливо, навіть уникаючи повідомлень негативного характеру»,— вважає аналітикиня ІМІ Олена Голуб.

У межах дослідження аналізувалися 10 загальнонаціональних медіа: ТСН.ua, NV, «Українська правда», «Цензор.НЕТ», УНІАН, «РБК-Україна», «Обозрєватєль», 24 канал, «Бабель», Суспільне.

Нагадаємо, нещодавно аналітики ISW помітили, що російські державні телеканали висвітлюють наступ України в Курській області як обмежену операцію, водночас активно протиставляючи це просуванню Росії на Покровському напрямку, яке російські медіа змальовують як великі перемоги.

В Інституті  припускають, що Кремль за допомогою інформаційної кампанії хоче дати собі час і простір для відповіді на українські дії в Курській області після досягнення своїх наступальних цілей на сході України.

Раніше Центр протидії дезінформації повідомляв про те, що Росія на тлі успіхів Сил оборони України в Курській області посилила інформаційну кампанію, яка має на меті внести розкол між військовим та політичним керівництвом нашої держави. Зокрема, ворог поширює фейки про те, що Олександр Сирський начебто «таємно готував» операцію на Курщині, а Захід буцімто «шукає заміну Володимиру Зеленському» через зірвану операцією можливість переговорів.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
329
Читайте також
23.08.2024 21:31
Юлія Лавришин
Ірина Семенюта
Ольга Чорна
Оксана Наумова
10 501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду