Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт у Франції

Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт у Франції

6 Вересня 2024
1389
6 Вересня 2024
09:40

Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт у Франції

1389
Засновник Telegram заявив, що правильно було би розпочати правові дії проти самого сервісу, а не звинувачувати керівника у злочинах третіх осіб на платформі.
Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт у Франції
Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт у Франції

Засновник Telegram Павло Дуров вперше прокоментував свій арешт у Франції, назвавши звинувачення проти нього «хибним підходом».

«Якщо країна незадоволена інтернет-сервісом, усталеною практикою є подання судового позову проти самого сервісу. Використання законів досмартфонної ери для звинувачення генерального директора у злочинах, скоєних третіми сторонами на платформі, якою він керує, є хибним підходом», — написав Дуров.

Він зазначив, що затримання стало для нього несподіванкою також через те, що Telegram має офіційного представника в ЄС, який приймає і відповідає на запити ЄС, а французька влада мала безліч способів зв'язатися з ним, щоб попросити про допомогу.  

Засновник месенджера написав, що досягти правильного балансу між конфіденційністю та безпекою складно, і нагадав, як Telegram відмовився надавати ключі шифрування ФСБ Росії у 2018 році, а також блокувати канали мирних протестувальників в Ірані.

«Ми прагнемо співпрацювати з регуляторами, щоб знайти правильний баланс. Так, ми дотримуємося наших принципів: наш досвід сформований нашою місією захисту наших користувачів в умовах авторитарних режимів. Але ми завжди були відкриті до діалогу. Іноді ми не можемо домовитися з регулятором країни щодо правильного балансу між конфіденційністю та безпекою. У таких випадках ми готові залишити цю країну», — йдеться в дописі Дурова.

Він також визнав, що зростання кількості користувачів до 950 мільйонів призвело до нових викликів, які полегшили зловживання платформою для зловмисників.

«Сподіваюся, що події серпня призведуть до того, що Telegram та індустрія соціальних мереж загалом стануть більш безпечними та сильнішими», — заявив Дуров.

Нагадаємо, Павла Дурова затримали у Франції 24 серпня, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже», куди прилетів з Азербайджану. За даними французького каналу TF1/LCI, влада Франції звинувачує Дурова у співучасті в торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей та шахрайстві через відсутність модерації контенту в телеграмі. 

Невдовзі прокуратура Франції повідомила, що розслідує справу Павла Дурова за 12 статтями, серед яких співучасть в обороті наркотиків та зберігання дитячого порно.

Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що затримання Павла Дурова відбулося суто в межах зусиль правоохоронців з дотримання законності і заперечив політичний вплив на розслідування.

28 серпня засновника та гендиректора Telegram Павла Дурова звільнили з-під варти. За інформацією медіа, слідчий суддя вирішив припинити затримання для проведення первинного допиту та можливого висунення обвинувачення. Для виходу на волю під судовий нагляд Дуров мав внести заставу у розмірі 5 млн євро.

Команда Telegram прокоментувала затримання засновника месенджера Павла Дурова, заявивши, що Telegram дотримується Закону про цифрові послуги ЄС, а його модерація «відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється».

Президент Володимир Зеленський у відповідь на запитання «Детектора медіа» сказав, що затримання Павла Дурова ніяк не впливає на роботу телеграму в Україні. Щодо цього має бути обговорення серед країн ЄС.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, у справі арешту Павла Дурова Україна наразі зайняла позицію спостерігача, а рішення про закриття месенджера в Україні РНБО поки не готує.

Читайте також:

Фото: Павло Дуров/Instagram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1389
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду