Майже сотня українських медіа долучились до Ініціативи журналістської довіри від RSF. Більше — лише в США

Майже сотня українських медіа долучились до Ініціативи журналістської довіри від RSF. Більше — лише в США

4 Вересня 2024
304
4 Вересня 2024
18:21

Майже сотня українських медіа долучились до Ініціативи журналістської довіри від RSF. Більше — лише в США

304
З них двоє вже отримали сертифікат і ще 64 опублікували свій звіт про прозорість.
Майже сотня українських медіа долучились до Ініціативи журналістської довіри від RSF. Більше — лише в США
Майже сотня українських медіа долучились до Ініціативи журналістської довіри від RSF. Більше — лише в США

98 українських медіа долучились до процесу сертифікації Ініціативи журналістської довіри (JTI), що базується на стандарті, ініційованому «Репортерами без кордонів» (RSF). Про це «Детектору медіа» повідомили у RSF.

З них двоє — «Детектор медіа» та «Перший кровирізький» — вже отримали сертифікат. І ще 64 опублікували свій звіт про прозорість.

Як пояснили у RSF, заповнення звіту про прозорість та його публікація є першим етапом сертифікації JTI. Цей звіт може заповнити будь яке медіа, яке має мотивацію та інтерес до JTI. Ці звіти наразі ще не були переглянуті або незалежно перевірені третьою стороною, застерігають в організації.

RSF не можуть розголошувати інформацію про те, які ЗМІ проходять аудит та на якому вони етапі. Ця інформація є конфіденційною, і лише самі медіа можуть вирішити розкрити цю інформацію публічно під час проходження аудиту. 

На сайті Journalism Trust Initiative є розділ Community, де опубліковані звіти про прозорість медіа з різних країн, які погодились їх оприлюднити.

Як видно з мапи на сайті JTI, серед країн світу за кількістю медіа, що долучилися до ініціативи, Україна поступається лише Сполученим Штатам Америки (у них 117 медіа). Близькі показники має також Франція (89 медіа) та Колумбія (79 медіа). Інші країни натомість, зокрема й більшість країн Європи, суттєво поступаються.

Сама Ініціатива пояснює це так: «Зовнішнє фінансування Представництва ЄС в Україні дозволило «Репортерам без кордонів» прискорити нашу діяльність, пов’язану із запуском Ініціативи журналістської довіри. Частину коштів було використано для роботи з місцевими та міжнародними організаціями для навчання українських ЗМІ та підготовки їх до Інша частина коштів була використана для надання зацікавленим і мотивованим ЗМІ коштів, необхідних для покриття витрат на аудит».

Ось перелік українських медіа, які заповнили звіти про прозорість і погодились поділитися своїм статусом/даними щодо Ініціативи журналістської довіри:

  1. Обрії Ізюмщини 
  2. 0372.ua
  3. 18000: новини Черкас
  4. 20 Хвилин Житомир
  5. 52 канал 
  6. afishalviv.net 
  7. Бабель
  8. Читомо
  9. CitySites
  10. Cukr.city 
  11. Divoche.Media 
  12. Euromaidan Press 
  13. Evacuation.City 
  14. Evroprostir 
  15. Galka.If.Ua 
  16. Хмарочос
  17. Hromadske
  18. Громадське радіо
  19. I-VIN.info
  20. Inform.Zp.Ua
  21. Intent Press
  22. Курс
  23. Kyiv Post
  24. Liga.net
  25. Mind.ua
  26. NikVesti
  27. Новинарня
  28. NV.ua
  29. Полтавська хвиля
  30. Rayon.in.ua
  31. Реальна газета
  32. Шо там
  33. Status Quo
  34. Svidok.info
  35. Svoi.City
  36. Газета «Вперед»
  37. The Village Ukraine
  38. Українська правда
  39. Varosh
  40. Великописарівська газета «Ворскла»
  41. Вісті Придніпров’я
  42. Вісті Снігурівщини
  43. Твоє місто
  44. Заборона
  45. Вісник Ч
  46. Волинські Новини
  47. Волинь онлайн
  48. Ґвара Медіа
  49. Жовті Води.City
  50. Межівський меридіан
  51. Менщина
  52. Новий день
  53. Новини Донбасу
  54. Городоцький районний телерадіопресцентр
  55. Прочерк
  56. Радіо НВ
  57. Суспільне
  58. Східний Варіант
  59. Телерадіокомпанія «РАІ»
  60. Краснопільська газета «Перемога»
  61. Газета «Зоря»
  62. Медіа група «Слов'янськ»
  63. Цензор.Нет
  64. Челайн

Нагадаємо, у червні 2024 року «Детектор медіа» першим серед українських медіа отримав сертифікат Ініціативи журналістської довіри (JTI). Напередодні сертифікацію Ініціативи журналістської довіри (JTI) отримало також видання «Перший Криворізький».

Ініціатива журналістської довіри (JTI) — це міжнародний стандарт для видавців новин, який розробили 130 міжнародних експертів як стандарт ISO. Він включає загальновизнані й узгоджені критерії досконалості для ідентичності та прозорості медіа, а також для професійних стандартів і механізмів підзвітності. Офіційний довідковий документ норм опублікував Європейський комітет зі стандартизації в грудні 2019 року.

Медіа, які потребують фінансової підтримки для проведення зовнішнього аудиту з метою проходження сертифікації JTI, можуть подати заявку на отримання гранту від RSF  через онлайн-форму.

Щоби посилити достовірність інформації в українських медіа, у 2023 році «Репортери без кордонів» у партнерстві з американською організацією NewsGuard та Інститутом регіональної преси та інформації (IRMI) запустили протокол дій у надзвичайних ситуаціях. Сотня українських медіа вже взяла на себе зобов'язання проаналізувати свою роботу відповідно до критеріїв міжнародного стандарту JTI, і понад 50 із них вже опублікували свої звіти про прозорість. Деякі медіа готуються до зовнішнього аудиту, щоб згодом отримати сертифікацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
304
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду