Юрист, пов'язаний з Татаровим, радив родині голови АМКУ, як приховати елітне майно, — «Схеми»

Юрист, пов'язаний з Татаровим, радив родині голови АМКУ, як приховати елітне майно, — «Схеми»

31 Серпня 2024
1127
31 Серпня 2024
11:01

Юрист, пов'язаний з Татаровим, радив родині голови АМКУ, як приховати елітне майно, — «Схеми»

1127
За даними журналістського розслідування, інструкції надходили від адвоката Василя Федитника, який має тісні зв’язки із заступником керівника Офісу президента Олегом Татаровим.
Юрист, пов'язаний з Татаровим, радив родині голови АМКУ, як приховати елітне майно, — «Схеми»
Юрист, пов'язаний з Татаровим, радив родині голови АМКУ, як приховати елітне майно, — «Схеми»

Родина голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка, якого підозрюють у незаконному збагаченні, отримувала інструкції про те, як приховати обставини набуття численного елітного майна та створити легенду про легальне походження коштів. Про це стало відомо під час судового засідання, де прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентина Гребенюк зазначила, що Кириленко та його родина слідували цим рекомендаціям.

Як повідомили журналісти «Схем» (Радіо Свобода), інструкції надсилалися з електронної адреси, яка належить адвокату Василю Федитнику, тісно пов'язаному із заступником керівника Офісу президента Олегом Татаровим.

Федитник працював у адвокатському об'єднанні «Татаров, Фаринник, Головко», а також був присутній на святкуванні дня народження Татарова у 2021 році. Окрім того, Федитник разом з Татаровим є співавторами наукових матеріалів.

У листах родині Кириленка рекомендували змінити телефони на нові моделі, встановити подвійну аутентифікацію, замінити номери телефонів, аналізувати поштові скриньки на ризики та видалити непотрібну інформацію. Серед рекомендацій також було знайти осіб, які могли б надати позику для придбання нерухомості.

Під час обшуків виявили, що родичі Кириленка справді змінили телефони на нові, а в будинку, де проживають його тесть та теща, були знайдені рукописні документи із заготовками свідчень для суду, в яких враховувалися поради щодо пояснення походження великих сум на майно.

Слідство встановило, що Кириленко набув 21 об'єкт нерухомого майна та люксовий автомобіль на суму 61,7 мільйона гривень, оформлених на родичів дружини, хоча офіційних доходів родини було недостатньо для таких покупок. Кириленко уникнув відповіді на питання про знайомство з Федитником, посилаючись на договір з іншим адвокатом, який представляє його в суді.

Як дослідили журналісти, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію і до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році.

У коментарі «Схемам» Кириленко заявляв, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалося.

Родичі Кириленка також не змогли тоді надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

Нагадаємо, 22 березня цього року, наступного дня після оприлюднення журналістського розслідування «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»), Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації». 

Журналісти виявили, що родина Кириленка в період 2020–2023 років придбала автівки і низку нерухомості в Києві й області та в Ужгороді. При цьому, за даними журналістів, ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоби придбати все це коштовне майно.

Як дослідили журналісти, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли Кириленко очолював Донецьку обласну адміністрацію і до його переведення до Києва на посаду голови АМКУ у 2023 році.

28 серпня Вищий антикорупційний суд відмовив у взятті Кириленка під варту і призначив заставу у розмірі 30 мільйонів гривень із зобов'язанням носити електронний браслет. Розслідування у справі Кириленка триває.

Фото: Павло Кириленко / скриншот.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1127
Читайте також
17.07.2024 16:57
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
505
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду