На Одещині умовно засудили чоловіка за погрози журналісту

На Одещині умовно засудили чоловіка за погрози журналісту

30 Серпня 2024
409
30 Серпня 2024
09:17

На Одещині умовно засудили чоловіка за погрози журналісту

409
Уродженець і мешканець Одещини та громадянин Росії погрожував розбити камеру головному редактору «Альтернатива.орг» Роману Варшанідзе.
На Одещині умовно засудили чоловіка за погрози журналісту
На Одещині умовно засудили чоловіка за погрози журналісту

Іллічівський міський суд у Чорноморську Одеської області призначив рік позбавлення волі з випробувальним терміном місцевому мешканцю, який погрожував розбити камеру головному редактору видання «Альтернатива.орг» Роману Варшанідзе. Таке рішення суд прийняв 23 серпня, повідомляють видання «Усі» та «Альтернатива.орг».

Суд визнав обвинуваченого — уродженця села Жовтий Яр на Одещині й мешканця Овідіополя, але громадянина Росії, непрацюючого пенсіонера Віталія Лупашка — винним у кримінальному правопорушенні за ч. 1 ст. 345-1 Кримінального кодексу України («Погроза або насильство щодо журналіста»).

Інцидент стався в лютому цього року в Овідіополі. Поліцейські зупинили Лупашка за порушення правил дорожнього руху. Він відмовився показати документи, ображав правоохоронців і погрожував їм «розбірками з начальником ДАІ». 

Журналіст Роман Варшанідзе, який опинився на місці події, фільмував інцидент. Під час знімання він отримав від Лупашка расистські образи та погрози розбити камеру, які сприйняв як реальні.

Як розповів Роман Варшанідзе представнику ІМІ, він одразу подав заяву до поліції, проте правоохоронці спершу не стали її реєстрували. 29 лютого він звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого відділення поліції в Овідіополі.

«30 квітня слідча суддя Іллічівського міського суду задовольнила мою скаргу та зобов'язала зареєструвати повідомлення в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. За результатами цієї ухвали було порушено кримінальне провадження за фактом погроз журналісту», — розповів Варшанідзе.

Під час судового засідання 23 серпня обвинувачений визнав свою провину, а суд затвердив раніше укладену між ним та слідством угоду про визнання винуватості.

Під час іспитового строку обвинувачений зобов’язаний періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Нагадаємо, 17 жовтня 2020 року головний редактор видання «Альтернатива.орг» Роман Варшанідзе повідомив, що на нього напали нібито представники ОПЗЖ. Він приїхав в село Великодолинське Одеської області на зустріч із кандидатом на пост голови місцевої селищної ради Юрієм Нікітінським. У пана Варшанідзе діагностували синці і струс мозку. Поліція кваліфікувала подію як погрозу або насильство щодо журналіста, провадження відкрили за ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України. 

На фото: Віталій Лупашко на суді / «Альтернатива.орг»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
409
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду