Кримського політв'язня Рустема Османова катують у російській колонії через українське громадянство

Кримського політв'язня Рустема Османова катують у російській колонії через українське громадянство

28 Серпня 2024
251
28 Серпня 2024
23:33

Кримського політв'язня Рустема Османова катують у російській колонії через українське громадянство

251
Рустема Османова регулярно та жорстоко б’ють наглядачі колонії і погрожують йому вбивством.
Кримського політв'язня Рустема Османова катують у російській колонії через українське громадянство
Кримського політв'язня Рустема Османова катують у російській колонії через українське громадянство

Кримського татарина Рустема Османова, якого засудили на 6 років за буцімто участь у батальйоні Челебіджихана, не випускають зі штрафного ізолятора, б’ють та не надають необхідну медичну допомогу через його українське громадянство.  Про це повідомляє Кримська правозахитсна група.

За інформацією КПГ, Рустем Османов повідомив, що перше стягнення він отримав, коли опинився в колонії в місті Донський в Тульській області в Росії. Його покарали за те, що не вказав в описі особистих речей туалетний папір. З прибуття в колонію та загін, пише Османов, співробітники адміністрації та вірні їм ув’язнені почали створювати нестерпні умови життя, зокрема, загрожували, принижували, ображали, а щойно з’явилася можливість – побили через українське громадянство. 

«Я написав заяву про злочин, у мене були зламані ребра, реакції на заяву не було. Пізніше представники адміністрації самі почали загрожувати мені притягненням до кримінальної відповідальності та створенням нестерпних умов у колонії», – повідомив політв’язень. 

Після переведення в інший загін знущання не припинилися, тому на знак протесту та побоюючись за свою безпеку, Османов зняв з одягу бирку з ім’ям, за що був поміщений до штрафного ізолятора. 

«Після цього я із ШІЗО не виходив: щойно закінчувався черговий термін, приходив співробітник колонії та повідомляв, що термін продовжили без пояснення причин. Мене не викликали на комісію, не оглядали медикі. У ШІЗО я перебуваю з 16 липня і досі. Тут нестерпні умови: камера сира та холодна, сильний запах каналізації. Через ці умови мене постійно нудить, паморочиться в голові, неприємні відчуття в роті, я почав кашляти кров’ю», – повідомив Рустем Османов. 

Медичну допомогу Рустему Османову не надають, незважаючи на численні звернення. Крім того, у Османова є пухлина на куприку, яка сильно болить, проте ефективних знеболюючих йоу не видають. 

Рустем Османов також не може отримувати листи чи посилки від рідних, йому заборонено отримувати кореспонденцію. 

Крім того, Османов повідомив, що в колонії знаходиться ще один кримський татарин на ім’я Сервер, засуджений за терористичною статтею. 

(Кримська правозахисна група зазначає, що йдеться про засудженого на 13 років позбавлення волі фігуранта другої Бахчисарайської групи “справи Хізб ут-Тахрір” Сервера Зекір’яєва. Його дружина заявила про те, що його катують у виправній колонії №1 Тульської області РФ). 

«Він із Криму, має українське громадянство, як і я, йому створили такі ж проблеми, як мені: постійно переслідують, не дають нормально відбувати свій термін», – повідомив Османов.

Раніше Кримська правозахисна група інформувала, що у квітні кримська ФСБ повідомило, що Рустема Османова затримали у квітні 2022 року «під час спроби в’їхати до Криму через автомобільний пункт пропуску “Армянськ”». «З’ясовано, що підсудний у 2016 році, перебуваючи на території України, доброхітно вступив до лав батальйону, де здійснював матеріальне й продовольче забезпечення діяльності батальйону, а також брав участь у його воєнізованій охороні», – йшлося у повідомленні. 

ФСБ порушило проти Османова кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК РФ (Організація незаконного збройного формування чи участь у ньому, так само як участь у збройному конфлікті чи військових діях з цілями, що суперечать інтересам Російської Федерації).

У серпні «Білогірський районний суд» Криму засудив Рустема Османова до 6 років ув’язнення за буцімто участь у «Батальйоні імені Номана Челебіджіхана». 

Наприкінці грудня 2022 року Рустем Османов передав лист, у якому розповів про те, як його викрали у Генічеську та катували.

Пізніше повідомлялось, що в колонії Османова змушували прийняти російське громадянство і вербуватись на війну в Україні. 

У травні 2024 року Османов повідомив, що наглядачі колонії регулярно жорстоко б’ють його та погрожують вбивством. 

Нагадаємо, кримського політв’язня, багатодітного батька Сервера Зекір’яєва, незаконно засудженого окупаційним судом на 13 років позбавлення волі, впродовж кількох місяців утримують у єдиному приміщенні камерного типу, призначеному для «злісних порушників», у виправній колонії № 1 Тульської області.

Приміщення, де утримують політв’язня,  має нестерпні умови. Зокрема, політв'язень страждає від викидів газів із каналізаційної системи. Каналізаційні люки знаходяться за два метри від будівлі ЕПКТ, через що на першому та другому поверхах будівлі – постійний сморід через викид отруйних газів. Водночас каналізаційні води потрапляють усередину будівлі, через що в підвалі місяцями стоїть неприємний запах, який підіймається й до камер. Через це Зекір’яєв практично позбавлений здорового сну, а коли вдається заснути, то чоловік прокидається від нестачі кисню.

Фото: Рустем Османов/Кримська правозахисна група

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
251
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду