В Україні презентували Білу книгу, в якій аналізують пропагандистські наративи щодо депортації українських дітей

В Україні презентували Білу книгу, в якій аналізують пропагандистські наративи щодо депортації українських дітей

28 Серпня 2024
368
28 Серпня 2024
13:47

В Україні презентували Білу книгу, в якій аналізують пропагандистські наративи щодо депортації українських дітей

368
Біла книга аналізує існуючі міжнародні механізми захисту прав дітей і, з конкретними пропозиціями, закликає світову спільноту до розробки нових ефективних інструментів для захисту дітей у всьому світі
В Україні презентували Білу книгу, в якій аналізують пропагандистські наративи щодо депортації українських дітей
В Україні презентували Білу книгу, в якій аналізують пропагандистські наративи щодо депортації українських дітей

В Україні відбулася презентація Білої книги «Захист дітей від примусового переміщення та депортації», розробленої Міжнародною експертною групою Bring Kids Back UA. Цей документ є першим кроком у реалізації четвертого пункту Формули миру, спрямованого на повернення викрадених українських дітей. Про це йдеться у повідомленні пресслужби.  

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак підкреслив важливість цієї ініціативи, назвавши її не просто державним проєктом, а обов'язком перед дітьми та майбутніми поколіннями.

Біла книга, над якою працювали понад 15 міжнародних експертів та організацій, детально описує систематичний характер депортації та примусового переміщення дітей Росією. Документ містить чіткі докази цих злочинів і має стати основою для подальших дій міжнародної спільноти.

Біла книга надає комплексний огляд практик примусового переміщення та депортації, аналізує російські пропагандистські наративи, висвітлює порушення міжнародного права Росією та надає рекомендації щодо отримання інформації про місцеперебування дітей, їх повернення та запобігання вчинення злочину депортації у майбутньому. Рекомендації стосуються також безпечного повернення та успішної реінтеграції дітей.

Документ, зокрема, розвінчує брехню Кремля про врятування дітей евакуацією та доводить, що Росія системно порушує міжнародне право, в тому числі міжнародне гуманітарне право, міжнародне право прав людини, міжнародне кримінальне право та пов'язані юридичні акти ООН щодо дітей і збройних конфліктів.

Також, документ напряму сприяє реалізації стратегії України для повернення всіх депортованих дітей додому, в рамках ініційованого президентом України Володимиром Зеленським проєкту Bring Kids Back UA та в підтримку пункту 4 Формули миру.

У пресслужбі кажуть, що перш за все, Біла книга аналізує існуючі міжнародні механізми захисту прав дітей і, з конкретними пропозиціями, закликає світову спільноту до розробки нових ефективних інструментів для захисту дітей у всьому світі. Біла книга стане також потужним адвокаційним інструментом для українських та закордонних дипломатів, журналістів, лідерів суспільної думки тощо.

«Документ буде представлений на заходах високого рівня в ЄС, Раді Європи, США, Великобританії та країнах Глобального півдня і використовуватиметься для просування теми депортації дітей у міжнародних медіа. Також Біла книга стане додатковим інструментом для країн-посередників, які беруть участь або збираються увійти в перемовний процес і допомагати Україні повертати дітей додому», — йдеться у повідомленні пресслужби.

Там додають, що завдяки зусиллям України та міжнародної спільноти, продовжуються активні дії для повернення українських дітей додому. Біла книга є одним з ключових кроків у цьому процесі, спрямованому на досягнення справедливості та притягнення до відповідальності тих, хто стоїть за злочинами проти дітей.

Нагадаємо, що віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що з 20 тисяч офіційно зареєстрованих дітей, викрадених Росією, до України вдалося повернути 800.

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення, за даними української влади, російські військові примусово вивезли з України приблизно 20 тисяч українських дітей. РФ озвучує зовсім іншу кількість викрадених нею українських дітей — більше 700 тисяч. 

Як осягнути масштаб цього воєнного злочину? Навіщо Росія викрадає українських дітей? Які механізми повернення депортованих дітей має українська сторона? Про це читайте в нашій публікації  «Юристка Регіонального центру прав людини: “Потрібно розділити процес повернення українських дітей і відповідальність росіян за цей злочин”».

Фото: пресслужба Bring Kids Back UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
368
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду