Телеканал «Дім» транслюватиме історії загиблих українців, зібрані на платформі пам’яті «Меморіал»

Телеканал «Дім» транслюватиме історії загиблих українців, зібрані на платформі пам’яті «Меморіал»

27 Серпня 2024
390
27 Серпня 2024
13:41

Телеканал «Дім» транслюватиме історії загиблих українців, зібрані на платформі пам’яті «Меморіал»

390
Їх показуватимуть щоранку о 9:00 під час загальнонаціональної хвилини мовчання.
Телеканал «Дім» транслюватиме історії загиблих українців, зібрані на платформі пам’яті «Меморіал»
Телеканал «Дім» транслюватиме історії загиблих українців, зібрані на платформі пам’яті «Меморіал»

Телеканал «Дім» почав транслювати короткі ролики з опублікованими на платформі пам’яті «Меморіал» історіями військових, цивільних, дітей, чиє життя обірвалось через війну Росії проти України. Їх транслюватимуть щоранку о 9:00 під час загальнонаціональної хвилини мовчання. Про це повідомила пресслужба мовника.

В інтерв’ю інформаційно-пізнавальному проєкту «Ранок Вдома» на телеканалі «Дім» співзасновниця платформи пам’яті, журналістка Лєра Лауда розповіла, що за допомогою цих відео команда прагне розповісти історію людини — про те, якою вона була поза війною, які цінності сповідувала, що любила, про що мріяла, чим цікавилась тощо.

«Нам важливо пам'ятати. Хочеться, щоб ці люди не перетворювались на цифри, які з часом стираються. Щоб пам'ять про них жила, тому що це про нашу національну безпеку. Коли ми забуваємо історію, то стається те, що стається. Зараз ми свідки цього», — пояснила Лєра Лауда.

Зараз у пріоритеті платформи — робота з анкетами, які заповнюють рідні загиблих. Команда оприлюднила вже майже 8000 історій. Щодня на платформі з'являється по 10 публікацій. Від подачі анкети до публікації минає приблизно два місяці.

«Будь-хто з родини, але бажано, щоб це була мама або дружина, може зайти на сайт "Меморіалу", знайти цей лінк та заповнити анкету. Далі команда його опрацьовує, виписує історію, зв'язується повторно з рідними й публікує матеріали. Тобто вони зачитують історію, яку написали, і узгоджують цей текст з рідними. Так, для нас це дуже важливо, щоб всі історії, які вийшли, вони, по-перше, були написані зі згоди рідних. По-друге, щоб вони були погоджені рідними. Важлива для нас річ, коли рідні деяких загиблих звертаються повторно, бо дозбирали ще коментарі, спогади від друзів, колег. Рідні просять доповнити цю історію, а потім ми робимо QR-код, який розмістимо на пам'ятнику, аби знати ці історії. Таких випадків вже багато», — поділилася Лєра Лауда. 

Співзасновниця платформи також розповіла про співпрацю з різними майданчиками задля поширення пам’яті про загиблих героїв. За її словами,  «Дім» став першим телеканалом, який почав транслювати ролики «Меморіалу» в ефірі. 

Нагадаємо, платформа пам’яті «Меморіал» розпочала свою роботу у березні 2022 року. Проєкт прагне створювати нову культуру пам’яті про загиблих в Україні.

Так, у березні цього року «Меморіал» презентував спецпроєкт «Люди, які працюють зі смертю», який містить сім особистих досвідів тих, хто у своїй роботі, службі чи волонтерській діяльності щодня стикається з трагедією втрати. Хтось із них і до повномасштабної війни працював зі смертю, а хтось кардинально змінив фах після 24 лютого 2022 року.

Раніше «Меморіал» спільно з регіональними медіа й авторами з різних міст України також створив спецпроєкт про життя на військових цвинтарях, який розповідає історії українських Героїв і їхніх родин. Проєкт, який складається з серії фоторепортажів, автори назвали «Відвези мене туди, де тато спить». Він охоплює п'ять міст, сім кладовищ і 15 історій сімей, які втратили на війні своїх рідних.

Фото: «Дім»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду