«Шок», «жах» і «треш» — про що та як пишуть регіональні телеграм-канали

«Шок», «жах» і «треш» — про що та як пишуть регіональні телеграм-канали

26 Серпня 2024
455
26 Серпня 2024
11:00

«Шок», «жах» і «треш» — про що та як пишуть регіональні телеграм-канали

Наталя Стеблина
аналітикиня Інституту демократії ім. Пилипа Орлика
455
Сенсаційні фото й відео від підписників, клікбейтні заголовки, постійні емоційні нагнітання в дописах, відсутність балансу та неповна інформація — такими були основні проблеми більшості регіональних телеграм-каналів трьох регіонів України (схід, захід і південь).
«Шок», «жах» і «треш» — про що та як пишуть регіональні телеграм-канали
«Шок», «жах» і «треш» — про що та як пишуть регіональні телеграм-канали

Наталя Стеблина, аналітикиня Інституту демократії ім. Пилипа Орлика

Регіональні телеграм-канали повідомляли про «пінгвіна в Чорному морі», лякали павуками-каракуртами, а також інформували про оприлюднення «списків чоловіків, яких розшукує ТЦК». Окрім того, деякі телеграм-канали додавали до опису того, що відбувається, емоційні коментарі: «жахлива ситуація», «шокуючі кадри», «тобі вже нічого не допоможе»… Звісно, метою таких дописів було привернути увагу до каналу, підштовхнути користувачів поширити публікації.

При цьому середня оцінка за якість публікацій у цих медіа була дуже посередньою. І цей показник залишається стабільним із початку року — 7,5 бала з 12 можливих (така ж сама оцінка була й у січні та у квітні 2024 року).

Випадки «джинси» та офіціозу — одиничні (1,2% та 1,5% відповідно), більше неналежно маркованої реклами (3,5%). У телеграм-каналах півдня та заходу України знайдені також поодинокі проросійські меседжі.

Найпопулярніші теми: велика війна, кримінал, життя місцевої громади, надзвичайні ситуації. Порівняно з попереднім періодом кількість публікацій на воєнну тематику знизилася майже на 10%, натомість про кримінал, життя місцевої громади та надзвичайні ситуації стали писати трохи більше.

Оскільки ці регіональні канали віднесені самим Телеграмом до категорії «новини та медіа», а також є популярними джерелами новин у своїх регіонах за кількістю підписників, експерти Інституту демократії імені Пилипа Орлика з січня 2024 року аналізують їхню якість, застосовуючи для цього ті ж підходи, що й для професійних регіональних медіа: дотримання професійних стандартів, публікація матеріалів з ознаками замовності, пропаганди, тематика та тональність публікацій.

Для моніторингу були обрані найпопулярніші телеграм-канали Дніпропетровської та Запорізької областей, заходу, півдня України. По вісім у кожному регіоні. Період моніторингу: 29 липня — 4 серпня 2024 року. У кожному каналі було відібрано до 100 публікацій за тиждень. Усього проаналізовано 2233 дописів.

Професійні стандарти

Деякі телеграм-канали взагалі не дотримувалися балансу думок (оцінка 0), це й впливає на загалом низький показник: 0,37 із 2 балів максимум. Ще два проблемних стандарти — достовірність (1) і повнота (1,1).

Телеграм-канали подавали дуже короткі тексти, без контексту, тож часом було важко зрозуміти, що взагалі відбулося. Експерти, що моніторили телеграм-канали заходу України, наводять приклад із телеграм-каналу «Івано-Франківськ 24/7»: допис про «злочинну схему місцевих воєнкомів».

«Відразу напрошуються запитання: як це виявилося? Ким доведено? Які докази? Історія питання? На відео нерозбірлива пряма мова однієї людини, обличчя заблюрене — правда, є емблема Нацполіції. Але ті, хто має терпіння читати всю стрічку, побачать далі повідомлення з фрагментом пресконференції правоохоронців і, можливо, отримають відповідь», — прокоментувала координаторка експертної групи Любов Василик.

Щодо достовірності, то багато телеграм-каналів подавали тексти без указання джерела інформації або ж використовували посилання, за якими неможливо встановити конкретне джерело: повідомили «надзвичайники», «комунальники» чи «містяни».

Були зауваження й до відокремлення фактів від коментарів: деякі телеграм-канали вживали нецензурну лексику, автори висловлювали своє ставлення до того, про що писали. Наприклад, телеграм-канал «Труха Львів» використовував такі вислови, як «жахлива автотроща, шокуючі розваги, трешова ситуація, жахлива аварія, ПЗДЦ!, Урааа!». Траплялися такі приклади й у телеграм-каналах півдня України.

Через відсутню практику перевіряти інформацію деякі телеграм-канали на Одещині лякали читачів «пауками-каракуртами», ще й зауважували, що й порятунку від них немає («тобі вже нічого не допоможе»). Пізніше виявилося, що розкручування теми «нашестя отруйних павуків» — російський вкид. Тобто випадок укусу каракуртом справді був зафіксований. Але один — і постраждалий у стабільному стані. Масових же звернень до лікарень або ж летальних випадків узагалі не було.

Очевидно, щоб отримати якомога більше охоплення дописів, писали також про пінгвінів у Чорному морі. При цьому надавали відео від анонімного користувача, де далеко у морі видно щось подібне до пінгвіна. Жодних інших підтверджень інформації не було.

Тож, як правило, найнижчі оцінки за стандарти отримували канали, що надавали перевагу неякісній, нічим не підтвердженій інформації від анонімних підписників.

Проте були канали, що бодай орієнтувалися на журналістські стандарти, це «Дніпро ОПЕРАТИВНИЙ», «СВОЇ Кривий Ріг», «Запоріжжя Інфо».

Матеріали з ознаками замовності

Кількість таких текстів незначна — на рівні 1-3%.

Найбільше неналежно маркованої реклами (5,3%) у телеграм-каналах заходу України.

На каналі «Типовий Львів» її зафіксовано 16,67%, «Львівич» — 11,22%, «Івано-Франківськ 24/7» — 7%. Рекламували продукти й акції торгових марок, концерти та розважальні заходи. Послідовно позначав рекламу як таку, відокремлюючи від новин, «Хмельницький LIVE».

Деякі телеграм-канали півня України («Одесса как она есть», «Підслухано Одеса») також публікували подібний контент: просували супермаркети, медичні послуги, автобусні перевезення.

Офіціозу та джинси найбільше на каналах півдня України (3% та 1,8% відповідно). Найбільш популярним героєм джинси в регіоні був нардеп Артем Дмитрук, про якого вміщували як публікації позитивного, так і негативного характеру.

Так, спочатку надрукували інформацію про те, що депутат дав інтерв’ю, за декілька днів — відео «з мережі», де припускали, що він допомагає бізнесу, який «може бути пов’язаний із московськими інтересами».

Також траплялися випадки маскування джинси з використанням актуальних тем (допомога ЗСУ та вигорання на роботі).

У телеграм-каналах заходу України виявили дві публікації з ознаками комерційної замовності: у каналі «Львівич» («А ось так “Сільпо” вітало працівників “Шувару” з професійним святом — днем торгівлі!» та «Таких цін на Apple техніку ви ще точно не бачили»).

До офіціозу уналежнювали передруки повідомлень поліції, МНС, прокуратури тощо.

Матеріали з ознаками пропаганди

У телеграм-каналах Дніпропетровщини та Запорізької області таких матеріалів не виявлено.

Щодо заходу України, то тут експерти знайшли один проросійський меседж («“ЗС РФ дійдуть до Києва за 2 роки за нинішньої швидкості просування на Донеччині”, — німецький журналіст»), який опублікували «Рівне Головне» та «Захід Головне».

На півдні подібних повідомлень було більше. Телеграм-канали «Одесса INFO», «Новости Одесса», «Труха Одеса» передрукували відео з російською співачкою, яка агітувала за приєднання Одеси до Росії.

 

Також телеграм-канал «Труха Крим» час від часу репостив дописи із ресурсів окупантів, а ще — відеоролик із рекламою армії Росії.

Фейки

Також були знайдені й фейки. У телеграм-каналах Запорізької та Дніпропетровської областей, а також у деяких телеграм-каналах Півдня України виявили спекулювання на темі мобілізації («Списки мобілізації», «Списки чоловіків, яких розшукує ТЦК...», «Хто наступний?»). Окрім цього, зафіксували й використання маніпулятивних технологій щодо операцій із криптовалютою («Залишилось декілька годин, щоб встигнути вивести монети з тапалки...»)

Теми публікацій та тональність

Увага до теми війни впала, хоча вона продовжує бути найпопулярнішою (22,8%). Писали про причини повітряних тривог (подекуди без посилання на джерела), передруковували зведення з офіційних джерел. Згадували про надання F-16 Україні. В основному, глибоко тему не розкривали. Однак експерти відзначили канали «СВОЇ Кривий Ріг», «Дніпро ОПЕРАТИВНИЙ», а також «Запоріжжя Інфо», які висвітлювали допомогу армії, писали про героїзм земляків на війні, загиблих героїв, вміщували фото та відео вдалих бойових операцій, які проводили українські Сили Оборони.

А серед телеграм-каналів півдня найбільше контенту про війну вмістили «Новости Николаева», «Ху.вый Херсон» та «Труха Крим». Видання інформували про обстріли, їхні наслідки та життя під час війни. Кримський канал коментував обстріли тимчасово окупованого півострова, а також висвітлював роботу підпілля.

Кримінальних новин найбільше було у телеграм-каналах заходу України, а також Запорізької та Дніпропетровської області. Окрім звичайних ДТП та побутових злочинів, порушували теми затримання завербованих росіянами зрадників, ліквідацію організованих злочинних схем, рейдерство, розкриття мережі підпалювачів ТЦК й автомобілів військових, нелегальний перетин кордону, затримання хабарників.

Натомість у телеграм-каналах Півдня переважали надзвичайні ситуації. Писали про пожежі, пожежну небезпеку, викликану спекою. Окрім цього, була й сумна новина — про загибель рятувальника Володимира Александрюка, який отримав 85% опіків тіла під час гасіння пожежі у місті.

Щодо життя місцевої громади, то висвітлювали ситуацію з електропостачанням, критикували стан міської інфраструктури, писали про ремонт вулиць, міський транспорт. Покладалися й на анонімні повідомлення від очевидців, які просили розв’язати певну проблему (відсутність води) або просто ділилися позитивним контентом. У телеграм-каналах півдня порушували тему дерусифікації Одеси, але все зводилося до репостів дописів із соцмереж: очільник міста Труханов (проти), ОВА (за).

Теми, яким приділялося мало уваги: історія та краєзнавство, релігія, культура, освіта.

Тональність

Домінувала нейтральна подача інформації — 69%. Негативної 20,6%, позитивної — 9,98%. Цей розподіл лишається незмінним із січня 2024 року.

Негативна тональність здебільшого траплялася у дописах з емоційними коментарями, де повідомляли читачам, що трапилося щось «жахливе» чи «трешове».

Висновки

Контент більшості регіональних телеграм-каналів мав декілька спільних характеристик: відсутній баланс думок, значна кількість повідомлень від анонімних підписників без належної перевірки та посилань, коротка, уривчаста, неповна інформація про події. Подібний підхід до інформування сприяє тому, що час від часу ці медіа публікують фейки або ж маніпуляції. Цього разу деякі телеграм-канали навіть «підіграли» одному російському вкиду.

Кількість маніпулятивного контенту залишається незначною, але тут бачимо телеграм-канали, які маркують рекламу, попереджаючи своїх читачів, а є й ті, що намагаються замаскувати її. В основному, проблему складала саме неналежно маркована реклама. Джинси та офіціозу — одиничні випадки.

Приховані пропагандистські повідомлення — це в основному передрук відео з російських офіційних джерел або ж з участю росіян, які підтримали війну (наприклад, співачка Чичеріна).

Щодо тем, то тут спостерігаємо залежність телеграм-каналів від передруків. У попередні періоди значну частку контенту складали повідомлення-репости про ракетні, шахедні обстріли, рух ракет. Цього моніторингового тижня медіа сконцентрувалися на повідомленнях причин тривог (як правило, без посилань на надійні джерела) й офіційних зведеннях, яких було трохи менше. Проте, щоб мати потрібну кількість повідомлень на стрічці, додавали тексти про кримінал і надзвичайні ситуації.

Телеграм-канали інакше, не так, як професійні медіа, підходили до висвітлення місцевих новин. Тут також обмежувалися або передруками з соцмереж або ж просили користувачів надсилати власний контент, який не перевіряли. Зазначимо, що подібний підхід не дає змогу ані глибоко обговорити наявні на місцях проблеми, ані розв’язати ті з них, які справді є нагальними.

Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медіаконтенту.

Інститут демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО) використовує методологію моніторингу, що розроблена ІДПО в рамках проекту «У-Медіа» спільно з Інститутом масової інформації та неурядовою організацією «Телекритика» (зараз «Детектор медіа») і оновлена Інститутом демократії у 2016, 2019, 2021 та 2023 роках.

Телеграм-канали з вибірки ІДПО:

«Одеса Info», «Новости Николаева»; «Ху.вый Херсон», «Новости Одесса», «Одесса как она есть», «Труха Одеса», «Труха Крим», «Підслухано Одеса»;

«Запальничка. Новини Заходу України», «Захід Головне», «Івано-Франківськ 24/7», «Львівич», «Рівне Головне», «Типовий Львів», «Труха Львів», «Хмельницький LIVE»;

«ХДніпро», «Дніпро Оперативний|Війна», «Труха Днепр», «Дніпро ОПЕРАТИВНИЙ», «СВОЇ Кривий Ріг», «Труха Запорожье», «Это Запорожье |Новости», «Запоріжжя.Інфо».

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
455
Читайте також
31.01.2024 08:00
Максим Саваневський
для «Детектора медіа»
1 647
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду