ISW: Кремль запустив інформаційну кампанію для внутрішньої аудиторії щодо операції ЗСУ в Курській області

ISW: Кремль запустив інформаційну кампанію для внутрішньої аудиторії щодо операції ЗСУ в Курській області

22 Серпня 2024
890
22 Серпня 2024
15:32

ISW: Кремль запустив інформаційну кампанію для внутрішньої аудиторії щодо операції ЗСУ в Курській області

890
Аналітики ISW помітили, що російські державні телеканали висвітлюють наступ України в Курській області як обмежену операцію, водночас активно протиставляючи це просуванню Росії на Покровському напрямку, яке російські медіа змальовують як великі перемоги.
ISW: Кремль запустив інформаційну кампанію для внутрішньої аудиторії щодо операції ЗСУ в Курській області
ISW: Кремль запустив інформаційну кампанію для внутрішньої аудиторії щодо операції ЗСУ в Курській області

Кремль запустив складну інформаційну кампанію для внутрішньої аудиторії, щоб виправдати те, чому Росія віддає перевагу збереженню ініціативи на сході України, а не протидії українським військам в Курській області. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російське видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента Росії, пише, що Кремль намагається змусити російське суспільство прийняти операцію українських сил у Курській області як «нову норму».

«Кремль, імовірно, також намагається використовувати висвітлення державними ЗМІ свого багатомісячного наступу на сході України як зброю, щоб просувати свою кампанію щодо наступу ЗСУ на Курщині. Російські державні телеканали, зокрема, висвітлюють наступ України в Курській області як обмежену операцію, водночас активно протиставляючи це просуванню Росії на Покровському напрямку, яке російські ЗМІ змальовують як великі перемоги», — зазначили в ISW.

Аналітики також припускають, що Кремль за допомогою цієї кампанії хоче дати собі час і простір для відповіді на українські дії в Курській області після досягнення своїх наступальних цілей на сході України.

«Розслаблений підхід Кремля до часового аспекту означає, що Кремль вирішив віддати пріоритет тактичним просуванням в Україні над швидким відновленням територіальної цілісності Росії в Курській області, і це рішення підриває низку давніх наративів про російські "червоні лінії"», — вважають в ISW.

Нагадаємо, Центр протидії дезінформації повідомляв про те, що Росія на тлі успіхів Сил оборони України в Курській області посилила інформаційну кампанію, яка має на меті внести розкол між військовим та політичним керівництвом нашої держави. Зокрема, ворог поширює фейки про те, що Олександр Сирський начебто «таємно готував» операцію на Курщині, а Захід буцімто «шукає заміну Володимиру Зеленському» через зірвану операцією можливість переговорів.

Раніше росіяни активізували зйомку постановних роликів про Курську область з переодягненими у форму Збройних сил України людьми. Як зазначив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко, «це традиційна система російської пропаганди, обкатана на Харківщині та інших окупованих територіях».

У ЦПД також попереджали, що Росія намагається використати ситуацію в Курській області для нових інформаційних атак проти України та безпідставних звинувачень українських захисників у воєнних злочинах.

Крім того, російські ЗМІ розповсюджували відеоролики, які міністерство оборони РФ видає за записи «успішних ударів» по ЗСУ на Курському напрямку, але насправді ці відео були зняті давно і в інших місцях.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду