Новини про війну майже витіснили з медіа освіту і здоров’я, — дослідження ІМІ

Новини про війну майже витіснили з медіа освіту і здоров’я, — дослідження ІМІ

20 Серпня 2024
378
20 Серпня 2024
08:50

Новини про війну майже витіснили з медіа освіту і здоров’я, — дослідження ІМІ

378
Інститут масової інформації рекомендував медіа шукати способи, щоб збільшити частку власних новин та матеріалів, що базуються на оригінальних дослідженнях.
Новини про війну майже витіснили з медіа освіту і здоров’я, — дослідження ІМІ
Новини про війну майже витіснили з медіа освіту і здоров’я, — дослідження ІМІ

Понад 60% новин національних українських онлайн-медій стосуються війни, політики та економіки, водночас лише 3,8% припадає на теми освіти, науки і здоров’я. Про це йдеться в дослідженні «Ядро новин. Яким темам та джерелам віддають перевагу медіа України» Інституту масової інформації, проведеного в серпні серед 10 найпопулярніших видань.

Тема війни домінує в новинах українських медіа. Відповідно до дослідження ІМІ, новини про обстріли тилових територій становлять 13,7%, про події на лінії фронту — 13,1%, про мобілізацію — 3,5%.

На другому місці за кількістю новин — економічні теми, включно з енергетикою та соціальним захистом — 17,4%.

На третьому місці — тема політики — 16,5%.

Про спорт писали у 8,2% публікацій. На кількість новин вплинуло те, що моніторинговий період припав на час проведення літніх Олімпійських ігор.

Ще 7,7% новин на популярних сайтах розповідають про життя зірок і шоубізнес.

Кримінальні хроніки (зокрема, новини про затримання та арешти корупціонерів, колаборантів і диверсантів), а також повідомлення про дорожні аварії всі разом становлять 6,7%.

Освіта, наука та здоров’я стали темами лише для 3,8% новин онлайн-медіа. Вони відходять на другий план в умовах воєнного часу, коли суспільна увага більше зосереджена на безпеці та виживанні, проте є дуже важливими для довгострокового розвитку країни.

Інститут масової інформації рекомендував  медіа шукати способи, щоб збільшити частку власних новин та матеріалів, що базуються на оригінальних дослідженнях. Наприклад, не просто передруковувати суху офіційну інформацію про кількість постраждалих від російського обстрілу, а показувати реальні людські історії.

В ІМІ зазначили, що до моніторингової вибірки включено 10 найвідвідуваніших, за даними SimilarWeb, українських онлайн-медіа: «Цензор.НЕТ», Obozrevatel, ТСН, «Кореспондент.net», «Українська правда», УНІАН, РБК-Україна, 24 канал, NV, «Фокус». Досліджено всі публікації, що вийшли в розділах «Новини» цих сайтів протягом доби 6 серпня 2024 року (загалом 1983 матеріали, з яких власне новинами є 1790). Всі відібрані для моніторингу новини опрацьовані експертами вручну.

Нагадаємо, за даними ІМІ 26,6% новин популярних онлайн-медіа України мають джерелом інформації соціальні мережі. Більшість таких матеріалів посилається на дописи в телеграмі (53,8%), 19,9% — на фейсбук, 12% мають джерелом інстаграм. На мережу Х (колишній твіттер) посилаються 7,5%, на ютуб — 6%. Частка посилань на тікток — близько 0,8%.

Фото: Інститут масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
378
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду