AFP: Прокремлівські сайти поширили фейк, що до замаху на Дональда Трампа нібито причетний Барак Обама

AFP: Прокремлівські сайти поширили фейк, що до замаху на Дональда Трампа нібито причетний Барак Обама

19 Серпня 2024
350
19 Серпня 2024
15:15

AFP: Прокремлівські сайти поширили фейк, що до замаху на Дональда Трампа нібито причетний Барак Обама

350
Мережа з десятків вебсайтів, власником яких є колишній морський піхотинець США, проросійський пропагандист Джон Дуган, поширила матеріал з посиланням на згенерований штучним інтелектом аудіозапис з голосом Обами.
AFP: Прокремлівські сайти поширили фейк, що до замаху на Дональда Трампа нібито причетний Барак Обама
AFP: Прокремлівські сайти поширили фейк, що до замаху на Дональда Трампа нібито причетний Барак Обама

Проросійські сайти поширювали необґрунтовану інформацію про те, що представники Демократичної партії нібито планували вбивство кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа. Про це пише France24 з посиланням на AFP.

Мережа з десятків вебсайтів, власником яких є колишній морський піхотинець США Джон Дуган, якого звинувачують у Флориді у здирництві та прослуховуванні телефонних розмов і який втік до Росії, поширила дезінформацію про те, що до замаху на Трампа причетні демократи.

У текстах на 171 сайті з мережі Дугана цитувався аудіозапис нібито приватної розмови між Бараком Обамою та стратегом від Демократичної партії, в якому йшлося про те, що «усунення Трампа забезпечить перемогу над будь-яким кандидатом від Республіканської партії». Як з'ясувало американське моніторингове агентство NewsGuard, насправді цей запис був згенерований штучним інтелектом.

«Очевидно, що мережа Дугана все частіше використовується для поширення політичної дезінформації напередодні виборів у США. Більшість його сайтів створені таким чином, щоб імітувати у тому числі в ключових штатах місцеві сайти новин, які мають назви, що звучать як назви газет що зарекомендували себе, і це може ввести в оману читачів», — пояснила аналітикиня NewsGuard Маккензі Садегі.

За словами дослідників, Дуган вважається ключовим гравцем у глобальній мережі дезінформації Кремля. Фейки розповсюджуються кількома мовами у соціальних мережах і часто використовуються чатботами штучного інтелекту.

«Це створює цикл зворотного зв’язку, коли неправдива інформація не тільки широко поширюється в інтернеті, але й перевіряється штучним інтелектом, далі вбудовуючи ці наративи в публічний дискурс. Це може сприяти зростанню атмосфери дезінформації та недовіри перед виборами», — зазначила Садегі.

Нагадаємо, 14 липня під час передвиборчого мітингу в американському штаті Пенсильванія снайпер спробував застрелити колишнього президента США та цьогорічного кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа. Трамп вижив, діставши поранення у вухо. При цьому один із прихильників президента загинув, а двоє дістали тяжкі поранення. 

За даними ФБР, нападником на Трампа виявився 20-річний Томас Метью Крукс, зареєстрований як виборець від Республіканської партії в Пенсильванії. Його застрелила служба безпеки.

У соцмережах швидко поширилося відео, на якому чоловік стверджує, що він нібито є Круксом, і висловлює ненависть до республіканців і Трампа. Однак журналіст-фактчекер BBC Шаян Сардарізаде повідомив, що це відео фейкове і створене, ймовірно, для тролінгу.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на замах на життя кандидата у президенти США Дональда Трампа та побажав Америці зміцнитися після цієї події.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
350
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду