«Репортери без кордонів» зафіксували 70 випадків порушення свободи преси у Венесуелі за 15 днів

«Репортери без кордонів» зафіксували 70 випадків порушення свободи преси у Венесуелі за 15 днів

14 Серпня 2024
259
14 Серпня 2024
10:00

«Репортери без кордонів» зафіксували 70 випадків порушення свободи преси у Венесуелі за 15 днів

259
Серед них — обмеження доступу, залякування та погрози, незаконні затримання, депортації іноземних журналістів та фізичні напади.
«Репортери без кордонів» зафіксували 70 випадків порушення свободи преси у Венесуелі за 15 днів
«Репортери без кордонів» зафіксували 70 випадків порушення свободи преси у Венесуелі за 15 днів

«Репортери без кордонів» (RSF) виявили щонайменше 70 випадків порушень свободи преси, скоєних владою Венесуели після президентських виборів 28 липня 2024 року. Серед них — 18 випадків обмеження доступу, 30 актів залякування та погроз, дев'ять затримань (четверо журналістів усе ще перебувають у в’язниці), дев'ять видворень іноземних журналістів і чотири фізичних напади. Про це повідомили на сайті RSF.

«Оскільки політична нестабільність у Венесуелі зростає на тлі звинувачень у фальсифікаціях виборів, журналісти стикаються з дедалі більшими репресіями. Видворення, арешти, погрози та напади, яких зазнали журналісти, посилили цензуру в цей критичний політичний момент, створивши повну відсутність демократичної прозорості та відповідальності. 70 випадків, які RSF задокументували лише за 15 днів, включаючи депортації іноземних журналістів, демонструють рішучість уряду заглушити голоси та обмежити публічні дебати», — прокоментував директор відділу Латинської Америки RSF Артур Ромеу. 

З дев’яти журналістів, заарештованих під час висвітлення виборів, четверо все ще перебувають під вартою за серйозними звинуваченнями в тероризмі, підбурюванні до насильства або змові та підривній діяльності.

Щонайменше дев'ять іноземних журналістів видворили з країни. Так, 28 липня колумбійських журналісток Кароліну Тринідад і Ванессу де ла Торре з Caracol Radio вигнали з аеропорту Майкетіа без пояснення причин.

Кілька днів потому, 1 серпня, чилійські журналісти Іван Нуньєс і Хосе Луїс Тапіа також були затримані. Чилійському послу довелося втрутитися, щоб домогтися їх звільнення.

2 серпня іспанського журналіста Альваро Нієто, директора The Objective, депортували після двогодинного допиту щодо його критики режиму Мадуро. А вже наступного дня, 3 серпня, еквадорську журналістку Даяну Крайс було заарештовано після висвітлення протесту опозиції.

Медіа та соціальні платформи також зазнають цензури в країні. 8 серпня президент Венесуели наказав призупинити на 10 днів роботу платформи X і закликав громадян видалити WhatsApp. 9 серпня уряд заблокував доступ до платформи Reddit. Місцеві організації повідомляють, що мовникам погрожували санкціями, якщо вони висвітлюватимуть протести.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Венесуелі низка журналістів зазнала нападів та залякувань під час висвітлення масових протестів у країні. Щонайменше 41 випадок порушення інформаційних свобод було зафіксовано в 13 штатах країни лише протягом одного дня президентських виборів, 29 липня.

Нещодавно «Репортери без кордонів» також задокументували шість випадків поліцейського насильства та залякування журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в Кенії. 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
259
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду