Ексдиректора RT Антона Красовського повторно засудили до 5 років за заклики до геноциду

Ексдиректора RT Антона Красовського повторно засудили до 5 років за заклики до геноциду

13 Серпня 2024
440
13 Серпня 2024
13:46

Ексдиректора RT Антона Красовського повторно засудили до 5 років за заклики до геноциду

440
У жовтні 2022-го пропагандист закликав топити українських дітей «прямо в тисині, там, де плине кача». Раніше він вже отримував аналогічний вирок за заклики спалювати українців на Хрещатику.
Ексдиректора RT Антона Красовського повторно засудили до 5 років за заклики до геноциду
Ексдиректора RT Антона Красовського повторно засудили до 5 років за заклики до геноциду

Російського пропагандиста, колишнього директора RT Антона Красовського засудили до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за заклики вбивати українських дітей. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора. 

Український суд визнав Красовського винним у публічних закликах до геноциду (ч. 2 ст. 442 КК України).

Прокурори довели, що у 2022 році Красовський в одному з ефірів своєї авторської програми публічно закликав топити і спалювати українських дітей. Цей сюжет вийшов у телевипусках Russia Today, а також на власних каналах пропагандиста в ютубі й телеграмі, які налічують декілька сотень тисяч підписників.

Нагадаємо, у жовтні 2022-го під час інтерв’ю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком Красовський закликав убивати українських дітей. У відповідь на розповідь Лук’яненка, буцімто у 1980 році на Закарпатті «російськомовні діти з російськими прізвищами розповідали, що Україна окупована москалями», Красовський сказав: «А прямо топити потрібно було таких дітей, прямо в тисині, там, де плине кача. Прямо топити, топити». 

Після цього міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави світу заборонити мовлення Russia Today, назвавши висловлювання Красовського закликами до геноциду. 

Керівниця каналу, пропагандистка Маргарита Симоньян, спершу публічно засудила висловлювання Красовського, назвавши їх «дикими і огидними», і заявила, що співпраця з Красовським зупинена. Красовський «перепросив» усіх, «кому це здалося диким», і особисто Маргариту Симоньян, але у специфічний спосіб: «Мені справді ніяково, що я якось не побачив межі про дітей. Так буває: сидиш в ефірі й тебе несе, не можеш зупинитися».  Втім, уже 1 листопада канал Russia Today показав черговий фільм із серії «Росія: XXI сторіччя», автором та ведучим якого є Красовський. 

Після цього, у липні 2023 року, Служба безпеки України поголосила Красовському вже другу підозру за ч. 2 ст. 442 ККУ (публічні заклики до геноциду). Як писала тоді СБУ, в одному з ефірів своєї авторської програми він публічно закликав топити і спалювати українських дітей. Цей сюжет вийшов у телевипусках Russia Today, а також на власних каналах пропагандиста в ютубі й телеграмі. 

Відзначимо, це вже другий вирок Красовському в українських судах за цією ж статтею. В лютому 2023 року його вже визнали винним у публічних закликах до геноциду, а також до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу (ч. 2 ст. 442, ч. 3 ст. 109 КК України). Тоді йому призначили максимально можливе за санкціями статей покарання — 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Ще в січні 2022 року пропагандист Красовський погрожував спалити українців на Хрещатику. У червні 2022-го слідчі Служби безпеки України повідомили Красовському про підозру за заклики до геноциду та оголосили про заочний суд. У підозрі фігурує кілька його відео в ютубі та публікація в телеграмі, зроблені навесні 2022 року, які містять заклики «мочити» українців.

Красовського внесли до санкційного списку ЄС. У липні 2023-го Офіс генерального прокурора України повідомив, що готує необхідні документи для оголошення Антона Красовського у міжнародний розшук.

У грудні 2023-го кілька ЗМІ з посиланням на джерела в українській розвідці повідомили, що Антона Красовського отруїли. Сам пропагандист написав, що йому скрутило живіт, почало нудити, він знепритомнів, а згодом опинився в лікарні.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду