У Литві за образу журналіста хочуть штрафувати до 300 євро

У Литві за образу журналіста хочуть штрафувати до 300 євро

7 Серпня 2024
330
7 Серпня 2024
16:55

У Литві за образу журналіста хочуть штрафувати до 300 євро

330
Розслідування адміністративних правопорушень, пов'язаних з посяганням на гідність журналістів, здійснюватиме інспектор із журналістської етики.
У Литві за образу журналіста хочуть штрафувати до 300 євро
У Литві за образу журналіста хочуть штрафувати до 300 євро

Спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен пропонує запровадити штрафи за образу журналістів. Вона підготувала та зареєструвала в секретаріаті Сейму поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення. Про це повідомляє LRT.

Якщо поправки ухвалять, вони дадуть змогу накладати штраф у розмірі від 50 до 300 євро за образи журналіста письмовою, усною, жестикуляційною, образливою, провокаційною або іншою поведінкою.

За словами спікерки Сейму, професійні організації, що об'єднують журналістів, регулярно порушують питання про те, що під час законного збору інформації журналісти зазнають образ, приниження їхньої честі та гідності, що заважає виконанню ними своїх професійних функцій.

«Особливо часто це відбувається в період складних соціально-економічних або політичних подій, коли журналісти, висвітлюючи важливі події в громадських місцях і збираючи інформацію законними способами, піддаються образам, погрозам та іншим протиправним діям, які перешкоджають їхній професійній діяльності», — йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Наразі Кодекс про адміністративні правопорушення не передбачає відповідальності за образу журналістів. Тим часом за наклеп щодо державних політиків, посадових осіб, державних службовців, осіб, які виконують функції державного управління, осіб, які надають державні послуги, а також державних службовців, військовослужбовців або співробітників спецслужб, передбачене покарання.

Згідно з пропозицією, розслідування адміністративних правопорушень, пов'язаних з посяганням на гідність журналістів, здійснюватиме інспектор із журналістської етики, який складатиме протоколи про адміністративні правопорушення.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
330
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду